Methoden en motieven voor het gebruik van triangulatie door de narcist(e).

Triangulatie wordt vaak gebruikt om liefdesdriehoeken te maken onder de mensen waar de narcistische dader van afhangt voor zijn of haar dagelijkse “fix” “levering” “redding” van aandacht voor zijn behoeften.

 

Als plots uw partner uiteten gaat met zijn ex, wees dan gewaarschuwd: dit is triangulatie.

Als uw partner aankondigt dat hij voor een week alleen op reis gaat dan is het best mogelijk dat er een ander persoon in het spel is. Dat kan niet alleen wijzen op ontrouw maar tevens op triangulatie.

Triangulatie is één van de favoriete manipulatie-instrumenten gebruikt door narcisten en psychopaten.

Ook kan het een aangeleerde gedrag zijn die vele mensen doen als zij opgroeiden met een narcistische ouder of disfunctionele familie dynamiek.

Ik denk echter dat het essentieel is in elke relatie, dat we leren om te identificeren wat de vroege waarschuwingssignalen en rode vlaggen zijn.

Immers in de interactie met mensen met narcistische giftige gedragingen worden manipulatie-instrumenten steeds weergegeven.

Op deze manier kunnen we onszelf beter beschermen tegen uitbuiting en misbruik. Bijgevolg kunnen we de juiste beslissingen nemen over diegenen die wij in ons leven toelaten.

Hieronder volgen de vier meest voorkomende methoden van triangulatie die gebruikt worden door narcisten en giftige mensen. Ook de motieven achter deze methoden worden hier beschreven.

Narcisten zijn scherpe waarnemers.

Zij kunnen een aardige en genereus persoon identificeren op dezelfde manier als een grote witte haai één druppel bloed in de Oceaan, van maximaal een mijl afstand ruiken kan.

Narcisten zijn ook geschoolde waarnemers.

Hun primaire doel is om te controleren. Terzelfdertijd willen ze hun partners  domineren. Het stopt echter daar niet want bij zowat iedereen waarmee ze in contact komen is dat hun doel.

Dit is de reden waarom de liefde-bombardementen fase zo belangrijk is voor het succes van de narcist(e).

Het is geen kwestie hoe zelfverzekerd en zelfbewust u bent aan het begin van de relatie.

Het is de constante aandacht, vleierij en valse verklaringen van liefde die u onderuit veegt, zowel letterlijk als figuurlijk. Deze lovebombing brengt je uit balans en maakt u kwetsbaar. Dat is wat lovebombing met je doet.

Definitie triangulatie.

Triangulatie kan worden gedefinieerd als een indirecte vorm van communicatie waar één persoon (meestal de narcist(e)) als een boodschapper tussen twee andere mensen fungeert.

Of het kan een directe vorm van communicatie zijn waarbij één persoon probeert een ander medeplichtig te maken tegen een derde om het doel van zijn agenda te bereiken.

In beide gevallen zal de boodschapper een bericht fabriceren of wijzigen. In dat bericht is dan vaak een splinter van de waarheid vervat om zijn/haar doelstelling te bereiken.

Er zijn zoveel verschillende redenen waarom een narcist(e) zou kunnen triangulatie gebruiken als er narcisten zijn. Hieronder vindt u de vier meest voorkomende methoden en motieven.

1. Methode om de scheiding voor te bereiden door de narcist(e): het werven van versterkende ondersteuners.

Eén van de manieren waarom narcisten triangulatie gebruiken is om toestemming te krijgen van hun slachtoffers om hun wensen en behoeften te manipuleren van hun partners en dit met behulp van het standpunt van derden  ter staving en versterking van hun narcistische adviezen.

Dit is een vorm van werven van bondgenoten, of als uiterste geval om deze bondgenoten aan te zetten om te pesten.

De narcist(e) probeert iedereen te manipuleren die een andere mening of overtuiging erop nahoudt. Hij/zij kan met behulp van een onwetende derde partij de vertolking van zijn waarheid versterken. Uiteraard heeft de derde partij alleen het bericht heeft gehoord van de narcist(e),

De derde-partij is meestal niet bewust van de narcistische truc en gelooft dat ze alleen probeert de narcist(e) te helpen.

De derde partij is vaak een familielid of een lid van de fanclub van de narcist(e).

De narcist(e) gebruikt deze ‘onschuldige’ mensen als instrumenten om te helpen de verschillen te regelen en hun partner of iemand anders te dwingen in het aanvaarden van hun standpunt door het gebruik van overtuigingskracht, verlegenheid, meerderheid regels of schuldgevoelens.

In emotioneel gezonde relaties zullen paren geen derden of boodschappers werven en gebruiken om hun geschillen te regelen.

Ze hebben face-to-face gesprekken.

Zij  proberen niet gelijk te krijgen, te argumenteren of voordelen te halen met behulp van een derde persoon om hun partner te beïnvloeden.

Ze respecteren elkaar en hun relatie, en als ze het niet eens zijn, zullen ze proberen een gekwalificeerde, onpartijdige derde-partij te vinden, zoals een therapeut, coach of consulent. ( in sommige gevallen een geestelijke)

2. Tactiek van voorbereiding voor een scheiding van de narcist(e): mensen tegen elkaar op zetten.

Deze methode van triangulatie omvat twee mensen tegen elkaar uitspelen.

De narcist(e) doet dit door het besmeuren van het karakter van een of beide van de mensen achter hun rug.

Hierdoor kan de narcist(e)  hun valse beeld behouden. Daardoor wordt de narcist(e) positief bekeken onder de driehoek. In veel gevallen, zal de narcist(e) zich afbeelden als slachtoffer. Vooral als ze het gevoel hebben dat hun partner hun gedoe aan het moe worden is.

Ook als hun partner bewust wordt van hun manipulatie, hypocrisie en misbruik doen ze zich als slachtoffer voor. Of gewoon ook omdat ze het saai beginnen te vinden na een aantal maanden.

Een cirkel blinde supporters.

De narcist(e) zal reageren door de plannen van hun partner te negeren, door het op  starten een volwaardige smeer- campagne achter de rug van het slachtoffer. Dus tegen de tijd dat ze hun partner dumpen, heeft de narcist(e) al een cirkel van blinde supporters.

De narcist(e) zal meestal aanhangers zoeken die hij/zij kent die het meestal met hem eens zien onafhankelijk van de inhoud.

Dit is hoe ze hun partner laten uitzien als de misbruiker – dader in de relatie, lang voordat de relatie voorbij is.

Hiervoor bewerkt de narcist(e) zijn supporter (s) en partner door het delen van selectieve informatie. Daarna  zal de narcist(e) meestal elke gemiddelde opmerking van het slachtoffer delen met de supporter(s) als die kan dienen als brandstof voor een breuk.

De narcist(e) gebruikt deze triangulatie tactiek om te bepalen welke informatie gedeeld wordt tussen de partijen.

Het dient ook om de narcist(e) tot de primaire contactpersoon te maken en de leverancier van informatie, waardoor het slachtoffer nog meer geïsoleerd wordt.

Aangezien iedereen met de narcist(e) en niet met elkaar communiceert, kan de narcist(e) verder zijn/haar agenda afwerken. Immers door het doorgeven van hun gemanipuleerde selectieve informatie tussen de partijen weten niemand wat er aan de hand is.

Emotioneel gezonde mensen hebben de neiging te deinzen voor het drama dat een scheiding met zich meebrengt.

De meeste mensen hebben een hekel om in het midden van andermans argumenten te komen.

De narcist(e) gedijt daarop.

Ook emotioneel gezonde individuen kunnen niet genieten van het kwetsen van anderen door het delen van bekrompen opmerkingen die anderen al hebben gezegd over hen.

Nogmaals, de narcist(e) heeft veel plezier daarin.

Bijvoorbeeld, de narcist(e)  zal aan zijn/haar partner melden dat een familielid een hardvochtige opmerking over hen maakte. Daarna zal deze dan pretenderen dat ze de woede van hun partner begrijpen en ondersteunen en weergeven dat zij (de narcist(e)) het slachtoffer verdedigen.

Niet alleen voelt de narcist(e) zich verrukkelijk als hij de pijn ziet op de uitdrukking op het gezicht van hun partner. Immers ze kunnen zichzelf voorstellen als een held, en doen alsof ze hun partner verdedigen.

Dit maakt een heleboel drama en chaos. Triangulatie is een krachtige oplossing om de narcist(e) te voorzien van amusement. Maar ook van drama omdat de narcist zich eeuwig verveelt.

 

3. Methode en motief van de narcist(e) voor het gebruik van triangulatie:

Het doden van twee vliegen in één klap.

Voor het verkrijgen van controle zullen narcisten vaak hun partner informeren over hoe een derde partij flirterig is geweest met hen. Dit kan zowel een wederzijdse vriend of een mede-werker zijn.

Ook natuurlijk voor het verkrijgen van aandacht is dit een favoriete methode van hen.

Deze derde persoon brengt de narcist(e) binnen in de relatie zodat de narcist(e) twee vliegen kan doden in één klap!

Ten eerste, het beroert de gevoelens van jaloezie en onveiligheid in hun partner.

Het is een subtiele waarschuwing tegenover de partner dat ze potentieel vervangbaar zijn.

Het slachtoffer probeert instinctief de narcist(e) te behagen zodat zij/hij haar niet vervangt.

Ten tweede, het leidt tot een illusie van wenselijkheid  dat de narcist(e) begeerd wordt.

Tevens moedigt triangulatie rivaliteit aan. Daardoor kan de narcist(e) zich vullen met nieuwe narcistische voeding, bestaande uit kwaliteit en controle.

Dus, niet alleen de narcist(e) krijgt zijn/haar dosis voorzieningszekerheid. Terzelfdertijd verhoogt hij/zij ook de hoeveelheid stroom aan informatie die hij/zij heeft om zijn partners te manipuleren.

Emotioneel gezonde mensen doen geen beroep op gevoelens van jaloezie en onveiligheid in hun partners of in hun relaties. Zij weten  dat dit grote relatie killers zijn en hun partner uitput.

4. Methode van scheiden van een narcist(e) : Het negeren en dumpen.

Dit is de laatste triangulatie tactiek die door de narcist(e) wordt gebruikt als hij/zij heeft besloten om de relatie te beëindigen en zich te ontdoen van zijn slachtoffer partner.

In plaats van te praten met hun partner over hun problemen, zal de narcist(e) zijn vertrouwen in mensen stellen die ze kennen. Vooral als ze weten dat die het met hem eens zijn. Hun vertolking van de waarheid over hun partner en relatie gaan ze geloven.

Soms zullen ze hun relatiemoeilijkheden vertellen aan mensen, die nauwelijks hun partner, of helemaal niet kennen.

De narcist(e) zorgt ervoor dat hun partner weet dat ze aan andere mensen  al hun problemen hebben toevertrouwd. De narcist(e) zegt dat elke één van hen het eens is met de narcist(e).

Waarschijnlijk zal één van de vertrouwelingen van de narcist(e) de rol van de partner krijgen in de toekomst ter vervanging van het slachtoffer.

Na het uiteenvallen, zal de narcist(e) openlijk opscheppen over hoe gelukkig hij/zij met zijn nieuwe partner is.

En als hun ex-partner smeekt om terug te komen zal de narcist(e) genieten van de unieke voordelen van deze liefdes-driehoek die hij/zij heeft gecreëerd.

Het verschil met emotioneel gezonde mensen.

Emotioneel gezonde mensen praten net niet met anderen over iets dat zo belangrijk is als de beëindiging van hun relatie. In alle geval praten ze niet met anderen over hun beëindiging zonder dit eerst te bespreken met hun partner.

Het spreekt ook voor zich, dat emotioneel gezonde mensen niet meteen schaamteloos pronken met hun nieuwe partner. Pronken met de nieuwe partner zou bij hen schaamte en schuldgevoelens veroorzaken door zo snel een nieuwe relatie te starten.

Daarbij zou het tevens onnodig verdriet, verwarring en angst veroorzaken bij hun eventuele kinderen en geliefde familieleden. Immers zo’n plotse veranderingen zijn heel ingrijpend voor kinderen.

Als u een van de waarschuwingssignalen of gedragingen van triangulatie ziet in uw relatie dan raad ik u sterk aan zelf zo’n relatie te beëindigen.

U kan de wedstrijd verliezen. Echter wonderbaarlijk, wanneer je giftige mensen niet langer je leven laat, neemt angst, depressie en wanhoop af.

Laat me weten wat er eventueel ontbreekt in dit artikel en met wat je het vooral eens bent.

Als je je verder verdiept in narcisme, zal je meer bewustzijn ontwikkelen. Dat betekent dat je nieuwe denkpatronen op een diep niveau gaat leren.

Ons systeem zal daarbij helpen omdat je er niet alleen voorstaat en niet zelf het wiel dient te ontdekken. Je vraagt je misschien af…. oké wat is de volgende stap? Klik dan hier.

 

Johan & Annemie Persyn Declercq.

 

Deel uw gedachten met ons want samen kunnen we opzettelijk de wereld verrijken door waarde aan elkaar toe te voegen.