Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en
loyaal kind ouders

Loyaal kind tegenover ouders wordt zondebok- kind

Als zondebok van de familie is het doel van de zondebok om de zonden (of pijn) van de ouder(s) de wildernis in te dragen. Daar kun jij de last alleen dragen. Maar niet als je je ervan bevrijdt. Dat is worstelen als loyaal kind van narcistische ouders.

Maar zondebokken accepteren dan vaak de pijn en tekortkomingen als hun eigen pijn en nemen ze aan als onderdeel van hun identiteit.

Geen enkel kind zou ooit de last van de pijn van hun ouders moeten dragen. Je gaat tegen je mooie natuur om loyaal te zijn aan je ouders moeten ingaan. Het is tijd om die last neer te leggen.

Net als de sterke geit die Aaron uitkoos, is het doelwit van familiezondebokken ook vaak het sterkste en gezondste lid van het gezin.

Op het eerste gezicht klinkt dit misschien contra-intuïtief. Maar denk er nog even over na. In het geval van Aäron zou er geen groepsplezier zijn aan het verbannen van een zwak dier dat toch gemakkelijk zou kunnen sterven, omdat dat niet zou voldoen aan de behoeften van de stam om hun zonden op een robuust voertuig af te zenden, een sterke geit die aan de eisen voldeed met als taak om de last te dragen.

Zo is het ook in gezinnen: de beoogde persoon is vaak het bekwaamst. Zij – en met het oog op de samenhang van het verhaal is onze zondebok hier een vrouw – moet sterk genoeg zijn om het gewicht van de mijdende stemmen te weerstaan ​​die een zwakkere persoon gemakkelijk en snel omver kunnen werpen.

De zondebok zou mislukken als het gewicht van de zonden de geit zou doden voordat hij zelfs maar de stad uit kon worden gejaagd. Katharsis is het doel. De geit moet sterk genoeg zijn om te lijden, zodat de stamleden dat niet doen.

Net zoals de geit onberispelijk was ondanks dat hij naar zijn eenzame dood werd gestuurd, zo is de menselijke zondebok onschuldig aan alle aanklachten.

Ze is misschien geen perfect mens, maar ze is niet anders dan iemand anders in haar reeks van fouten. Het is niet haar karakter of haar acties die haar direct verbannen hebben. Het is de manier waarop haar karakter en haar acties, en vaak haar prestaties, zijn ervaren door de disfunctionele familieleden, die om hun eigen niet-onderzochte redenen deze persoon uit het familierijk moeten verdrijven om te voorkomen dat ze in hun eigen geweten kijken.

Ze moeten de zondebok straffen omdat hij door haar bestaan ​​het ongemak veroorzaakt dat familieleden voelen dat eigenlijk het gevolg is van hun eigen onopgeloste problemen.

Kan een menselijke zondebok sterven zoals de geit van weleer?

Dat kan. Als het niet fysiek is, dan zeker emotioneel. Het is moeilijk voor de zondebok te geloven dat haar familie haar op deze gewetenloze manier zou behandelen als ze niet schuldig was aan een ernstige zonde.

Ze kraakt haar hersenen en haar hart om het te begrijpen, maar ze kan het niet. De redenen die ze krijgt voor mishandeling lijken oppervlakkig, onbeduidend en onvolledig. Het is moeilijk voor haar te geloven dat deze kleine overtredingen zo’n zware veroordeling zouden kunnen rechtvaardigen.

Ze begint te twijfelen aan haar eigen versie van de werkelijkheid, aangezien consensus in haar eigen familie een ander verhaal ondersteunt dan het hare over wie ze is en wat ze doet of heeft gedaan.

Ze leert dat als ze dit probeert op te lossen, ze ervan wordt beschuldigd ‘het slachtoffer te spelen’ of egoïstisch te zijn, of een ‘dramakoningin’ te zijn.

Ze kan vasthouden aan haar wetenschap dat deze beoordeling en behandeling niet juist zijn, totdat ze op een dag, volkomen ontmoedigd, het opgeeft. Het volle gewicht van de verbanning rust op haar. Zij is alleen. Ze probeert niets meer te begrijpen of uit te leggen. Ze is een lot gaan accepteren dat voor haar geen zin heeft.

Een goede geestelijke gezondheid suggereert op dit moment dat ze vrede moet sluiten met het achterlaten van de familie die haar zo volledig in de steek laat.

En als ze sterk is en goed wordt ondersteund door vrienden, kan ze dit misschien doen. Ze zal echter een levenslange prijs betalen voor zonden die ze niet heeft begaan, omdat het moeilijk en pijnlijk is om jezelf los te maken van je familie.

Het druist in tegen de elementairste menselijke behoeften aan huis, onderdak, aansluiting. Het is een wrede en onvergeeflijke onderneming voor een familie om een ​​lid tot zondebok te maken.

Meer over de zondebok als je de zoekfunctie gebruikt.

Net als ikzelf en zoveel anderen, als je er genoeg van hebt om gesmoord, verslagen en ontheiligd te worden, en je wilt opstaan en je macht terugnemen tegen narcisten, dan zou ik je graag meer willen uitleggen over hoe je dat kunt doen.

Om een beter begrip te krijgen van waar ik het over heb, ga dan naar de teksten in de categorie groeitaak. Ik hoop echt dat dit heeft geholpen. Ik kijk uit naar uw opmerkingen en uw onderstaande vragen.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

De zondebok van het gezin krijgt de projecties van de narcisten!

Brief aan de Hebreeën: Nederlandse Vertaling door Paul Thoen

Dag van de rechten van het kind

De ontwikkeling van de zondebok door de narcist.

Agressie, het trauma van menselijke emoties beleven – een complex en multidimensionaal begrip.

Een andere, holistische visie is niet zo vreemd – over lichaamsgerichte therapie!

knop voor alle groeitaken

Geplaatst

in

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.590 andere abonnees