Categorieën
Copingstrategie groeitaak Nederland België Nederlandstalig Recent therapie - coaching - hulpverlening

Bilaterale muziek voor Brainspotting of EMDR-therapie

Bilaterale muziek gebruikt men als onderdeel van Eye Movement Desensitization Reprocessing (EMDR) therapie of brainspotting. Daarbij wisselt het geluid tussen de linker- en rechterkant van het hoofd in een stabiel, ritmisch patroon. De ritmische verschuiving is voorspelbaar en kan voor sommigen alarmerend zijn.

Brainspotting

Bio-laterale muziek is gemaakt door Dr. David Grand, de ontwikkelaar van Brainspotting (BSP). Deze muziek gebruikt men als onderdeel van Brainspotting-therapie. Het is een opname van muziek waarbij men het volume eerst vergroot in het linkeroor en vervolgens het volume verlaagt voordat de muziek langzamer speelt en het volume in het rechteroor vervolgens afneemt, heen en weer… zachtjes heen en weer schommelend tussen de linker- en rechterhersenhelft.

Deze muziek is bedoeld om via een koptelefoon af te spelen op een zeer laag, bijna onmerkbaar volume. Veel mensen vinden het kalmerend, terwijl ze ook de toegang tot de middenhersenen verdiepen voor diepere verwerking.

Bilaterale en biolaterale muziek is gemakkelijk online en via populaire muziekplatforms te vinden; het is echter altijd aan te raden om het eerst in het bijzijn (fysiek of via online) van een gekwalificeerde therapeut te proberen om te bepalen hoe jouw hersenen waarschijnlijk zullen reageren.

Kun je deze technieken brainspotting en EMDR als zelfgenezer gebruiken?

Als jij en jouw therapeut denken dat het bij jouw proces past, kun je ze op andere momenten in de week gebruiken. De therapeut kan je aanraden dat je dit soort muziek alleen kunt gebruiken tijdens het werken met jouw therapeut. Ik raad aan te zoeken naar “David Grand” of “Brainspotting” als je op zoek bent naar biolaterale muziek, hoewel er ook andere opties zijn.

Ik geloof dat deze gratis opties als biolateraal kwalificeren.

Zowel EMDR als Brainspotting zijn effectief gebleken in peer-reviewed onderzoek. Je kunt ze uitproberen en testen om te zien of ze voor je werken. Er zijn enkele verschillen tussen beide methodes. Meer uitleg daarover vind je hier.

Op je eigen aan brainspotting doen

Brainspotting (BSP) stelt cliënten in staat zichzelf door hun eigen onderbewustzijn te leiden. Ze kiezen met welk probleem ze willen beginnen. Vervolgens verkennen ze er in en eromheen met alleen lichte begeleiding van hun therapeut. Deze methode maakt gebruik van gefixeerde, stabiele oogposities.

Dr. Grand herinnert me er aan dat traumareacties fysiologisch en niet psychologisch zijn. Mededogen is noodzakelijk om te helen als je geprogrammeerde of geconditioneerde triggers herkent. Dan kun je lichaamsgerichte oefeningen leren voor ondersteuning als je tot een dieper bewustzijn komt van de emoties die in je lichaam vastzitten.

Het lichaam kan alleen in het heden zijn. Het kan geen trauma uit het verleden zijn of toekomstige worstcasescenario’s. Zelfs twee of drie minuten volledige meditatie op je lichaam kan je een nieuw referentiepunt geven.

In alle geval kom ikzelf tot rust door naar deze muziek te luisteren. Laat me je ervaringen weten in de commentaren. Dank je wel.

Brainspotting Video Shorts

Door johanpersyn

Het is niet genoeg om klinische beschrijvingen en wetenschappelijke proefschriften te vinden over aandoeningen en hun symptomen. Ook is het niet nuttig om alleen over het verdriet van de slachtoffers te schrijven. Soms hebben we voorbeelden nodig - voorbeelden van het leven - van het gedrag dat deze mensen vertonen en een vertaling van wat echt is, echt aan de hand, voordat we het kunnen internaliseren en de informatie toepassen in ons eigen leven. Maar dikwijls hebben we ook iemand nodig om te luisteren naar onze reactie op die verhalen en gebeurtenissen in ons leven. Daar wil ik mijn ervaring met u delen om samen te groeien in kwalitatievere opvoeding en beleving.

Voeg hieronder een reactie toe! Reactie annuleren