Categorieën
Begrippen Narcisme Communicatie met de narcist Nederland België Nederlandstalig Recent symptoom van een stoornis video

Je elementaire emoties begrijpt je narcist(e)niet.

Ik schreef mijn eerste artikel over narcisme ergens in juni 2014. Het leek alsof wat een situatie van ‘verkrachting’, partnergeweld, misbruik, afpersing, intimidatie enz. en de traumatische gevolgen van dat misbruik voor bepaalde familieleden voor andere familieleden niet duidelijk was.  Elementaire emoties blijken ze niet te begrijpen.

Ze noemden onze klachten pathologische hysterie.  Gelukkige zijn we niet in gegaan om dit voor de zoveelste keer uit te leggen. Dit hadden we vooral te danken aan onze studie over persoonlijkheidsstoornissen en, omdat we beslist hadden om de kant te kiezen van de slachtoffers.

Ondertussen is mijn vrouw bijna afgestudeerde orthopedagoge en kan ze onze ervaring gebruiken in haar dagelijks werk.

Deze presentatie bevat afbeeldingen die zijn gebruikt onder een Creative Commons-licentie.

@narcismeHelp

Het eeuwige slachtoffer weet geen weg met de elementaire emoties van het leven.

De traumatische jeugd van de narcist waar jij mag aan helpen om de elementaire emoties te klaren.

Op de één of andere manier leidt hun vals spelen en liegen altijd terug naar een gesprek over hun traumatische jeugd. Het is best ook mogelijk dat het gesprek gaat over het geheel van hun traumatisch leven waar hun elementaire emoties werden gefrustreerd.

Dat zou best eens waar kunnen zijn. Als je immers niets verandert aan gedrag en jouw gedachten blijf je steeds hetzelfde produceren.

Andere uitwegen die de narcisten vinden is hun voortdurende worsteling met verslaving, al hun problemen met je, de kinderen, werk of een gekke ex. Nooit nemen ze de verantwoordelijkheid op zich.

Het is een elementaire emotie dat ze zich superieur voelen aan iedereen en ze door iedereen worden mishandeld.

Het slachtoffer voelt zich slecht door de narcist.

Zelfs als de narcist iets vreselijks verkeerd gedaan heeft, voelt het slachtoffer zich vaak slecht in de plaats van de narcist. Vaak voelt het slachtoffer dat ze deze keer misschien de oorzaak zijn van deze aanhoudende problemen.

Het slachtoffer denkt misschien dat het narcistisch vals spelen, maar ook het liegen en het stelen hen in staat stelde om zich te verbinden door deze intense gesprekken over al hun trauma’s en eerdere misbruik.

Het slachtoffer denkt, er is hier iemand die naar mij luistert. Maar de vraag is hoe lang nog?

Gezamenlijke elementaire emoties.

Slachtoffers denken dikwijls dat ze door deze gesprekken een nieuw niveau van eerlijkheid en communicatie hebben bereikt. De narcist kent ondertussen door die gesprekken zijn slachtoffer door en door.

Later zal hij die kennis gebruiken om het slachtoffer te triggeren. Tezelfdertijd heeft hij bij het slachtoffer medelijden opgewekt.

Het slachtoffer denkt vaak dat de relatie nu echt wordt. Zij hoopt dat deze keer het echt kan worden opgelost. Maar in werkelijkheid zal het gewoon meer van hetzelfde zijn.

Ironisch genoeg klagen narcisten er altijd over dat ze het slachtoffer zijn. Terwijl zij het in werkelijkheid degenen zijn die het dichtst bij hen staan die voortdurend door hen worden misbruikt.

Je begint elementaire menselijke emoties en / of gedragingen te verklaren.

Je merkt dat je dingen uitlegt zoals wat het betekent om aardig te zijn. Als je aan een narcist dient uit te leggen wat flirten is dan ben jij nog steeds aan het denken dat je met normale mensen te doen hebt.

Ze weten perfect hoe hun zeer voor de hand liggende gedrag duidelijk anderen beïnvloedt. Dat hebben ze al jaren en jaren bestudeert. Ze konden ook niet anders om hun schaamte te verbergen.

Slachtoffers hebben de neiging om begrijpelijkerwijs te denken dat ze een normale relatie hebben met een normaal persoon, vooral als de narcist verborgen is.

Ze denken dat als ze hun probleem met hun gedrag uitleggen, het gedrag zal stoppen, maar dat doet het nooit.

Ze blijven steeds weer schaduwen van dezelfde kwestie zien.  Elke keer worden ze steeds meer gefrustreerd dat ze de zeer voor de hand liggende verbanden tussen de verschillende situaties niet lijken te zien.

Normale volwassenen hoeven deze dingen niet uitgelegd te worden. En ze hebben deze dingen zeker niet nodig om ze keer op keer uitgelegd te worden.

Voorbeeld van een elementaire menselijke emoties uitleggen.

Slachtoffer: Waarom noemde u uw collega gewoon schat en gaf je haar een dikke knuffel als afscheid? Ik sta hier precies voor lol, weet je?

De Narcist zegt: ik zie daar geen probleem mee. Wij zijn collega’s.

Het Slachtoffer zegt: Dat is flirten. Je bent getrouwd en daar ben ik niet mee akkoord.

Narcist: Ofwel zal hij blijven ontkennen wat ze weten dat ze aan het doen zijn, of zal hij een nep verontschuldiging geven.

Het spijt me dat je van streek bent. Zie hoe een ware verontschuldiging niet wordt gegeven.

Nieuw voorbeeld over elementaire emoties.

Slachtoffer: Ok. Drie maanden later …

Slachtoffer: ik ben boos dat je een foto van jezelf hebt gepost in een nachtclub. Immers, je hebt je armen om twee vrouwen!

de Narcist zegt: We hadden gewoon plezier. Het waren een paar meisjes in een club.

Slachtoffer: het lijkt erop dat je flirt achter mijn rug. Waarom moet ik je daarop blijven wijzen?

Narcist: Nou, we kunnen niet allemaal zo perfect zijn als jij.  Je moet leren opfleuren. Uiteraard heb je vertrouwensproblemen. Mijn excuses.

conclusie.

Narcisten zijn nooit verantwoordelijk voor hun gedrag.

Dat is op zich al een gekmaker. Als de narcist er dan nog belachelijke excuses aan toevoegt dan is het zelfs nog uitdagender. Bovenal is er het feit dat hun woorden zelden overeenkomen met hun acties. Er verandert niets, het wordt alleen maar erger.

 

Narcisten zullen hun slachtoffers verschillende versies aanbieden van wat er gebeurd is.

Zij zullen blijven excuses aanbieden waarom het gebeurde tot dat het slachtoffer een versie accepteert. Het is ook mogelijk dat ze zo worden uitgeput door het hele gesprek dat ze opgeven.

Voorbeeld: Narcist wordt betrapt op vals spelen en ontkent het in eerste instantie. Meer bewijs komt naar voren, dan geeft hij toe tot het absolute minimum. Ja, hij sliep ooit met haar.

Maar nu komt het, het is de schuld van het slachtoffer, omdat ze nooit thuis was.

Nog meer informatie komt uit, dan geeft hij de andere vrouw de schuld, door te zeggen dat ze zichzelf naar hem gooide. Ondanks meer informatie die uit komt, verandert het verhaal en de excuses voortdurend.

Narcisten zijn niet alleen pathologische leugenaars. 

Nog een reden waarom ze doen wat ze doen is dat ze het ook heerlijk vinden om te liegen.  Op hetzelfde moment voelen ze zich superieur wanneer ze hun slachtoffer iets kunnen laten geloven. Dat is immers de mind-game waarvan ze genieten.

Narcisten hebben altijd een handvol verschillende versies van wat er gebeurd is. Wees er echter 100% van overtuigd,  geen daarvan is de waarheid. Dit is 1 van de vele redenen dat een oplossing voor een conflict niet mogelijk is met een narcist.

Wat er in de wereld net is gebeurd.

Het gesprek was zo droog. Steeds weer spendeerde het slachtoffer vaak uren of dagen aan het herhalen van wat er gezegd werd. Op dezelfde manier deed het slachtoffer een poging om de elementaire emoties van de narcist te ontwarren.

Soms adviseer ik om het op te nemen met je gsm, zodat je die woordsalade kunt beluisteren. Meestal probeert het slachtoffer ook reacties te formuleren op alle punten die ze niet kregen. Maar dat is zinloos gepieker.

Tergend pijnlijk. Dat is net de bedoeling, omdat je zou uitgeput raken.

Het gesprek met een narcist is vaak zo’n mengelmoes van niet-verwante punten. Daardoor kan het slachtoffer zelfs niet uitdrukken wat er net is gebeurd of wat is gezegd tegen vrienden of anderen.

Daarom dat het slachtoffer zo een gesprek beschrijft als Een stelletje gekkigheid of Het gesprek ging naar nergens … zoals gewoonlijk.

Willekeurige woorden en zinsdelen aan elkaar geregen.

Voorbeeld: zowel de narcist als het slachtoffer kijken tv, en de narcist vraagt uit: u bent zo stom.

Het slachtoffer wendt zich vervolgens tot hen en vraagt de narcist(e) wat zij in hemelsnaam hebben gezegd. Daarop zou de narcist(e) kunnen antwoorden dat zij ofwel niets zeiden als alles, of dat ze zeiden: Kun je een glas sinaasappelsap voor me halen? Of zelfs mogelijk een ontkenning zoals volgens het goede oude Bill Clinton-type.

Ze kiezen hun woorden heel zorgvuldig. Zeer zorgvuldig zoals in IS GEEN relatie, in plaats van Er was GEEN relatie.

Het is alsof het een spel voor hen is om te liegen zonder te liegen.

De behoeftes aan eerlijkheid zijn elementaire emoties die narcisten missen.

Elk woord dat ze uit hun mond halen is nauwkeurig gekozen. Wat je gehoord hebt, doet je beseffen dat ze nooit gezegd hebben wat ze lijken te hebben gezegd.

Je hoort jezelf dezelfde vraag stellen, die op tien verschillende manieren is geformuleerd.

Je blijft er obsessief aan denken om er zeker van te zijn dat je al je feiten bij elkaar hebt.  Zij het echter dat je je dan nog afvraagt wat je nog steeds aan feiten hebt gemist, omdat de elementaire emoties van de narcist(e) niet duidelijk zijn.

Het doet er niet toe, want als je echt raakt aan wat ze deden en hun elementaire emoties komen bloot te liggen, zullen ze hoe dan ook hun toevlucht nemen tot een kale leugen.

Noteer de kwaliteiten die je leuk vindt aan jezelf. Herinner jezelf eraan dat je gaven en talenten hebtOp dezelfde manier ben je uniek in deze wereld. Wat ze je ook mogen wijs maken.

Heb je dergelijke communicatie al meegemaakt, waar je vanzelfsprekende zaken uitlegt en toch niet begrepen wordt? Laat het ons weten, want een voorbeeld kan een aha-moment zijn voor iemand. Heb je vragen? We antwoorden graag.

Sharing is caring.

Suggesties: één in-diep boek over complex trauma en 5 populaire films.

Van kwetsuur naar litteken hulpverlening aan kinderen met complex trauma Paperback.

Super interessant boek voor professionals en de hulpverlening.Maar ook voor wie inzicht in zijn eigen complex trauma wil hebben.

 

The Following – Seizoen 1 dvd.

Wanneer de beruchte seriemoordenaar Joe Carroll (James Purefoy) uit de gevangenis ontsnapt en opnieuw aan het moorden gaat, zet de FBI voormalig agent Ryan Hardy (Golden Globe-winnaar Kevin Bacon) in, de getekende veteraan die Carroll negen jaar geleden al arresteerde. Hardy werkt nauw samen met FBI-specialiste Debra Parker en de schrandere nieuwkomer Mike Weston.

Hardy komt er snel achter dat Carroll een netwerk van toegewijde volgelingen op de been heeft gebracht die altijd en overal kunnen opduiken om de duivelse opdracht van hun leider uit te voeren.

Terwijl Carrolls web zich sluit rond zijn ex-vrouw, zijn zoon en Hardy zelf, doet Hardy zijn best om de onschuldigen te beschermen, zijn tegenstander tegen te houden, en de geflipte sekte van seriemoordenaars onderuit te halen. Het eerste seizoen van deze angstaanjagende reeks van Kevin Williamson (Scream, The Vampire Diaries) telt 15 fascinerende afleveringen. Bekijk ze niet als u alleen thuis bent!

 

Memento & Following Memento and Following dvd

Memento is een gelaagde Opmerkelijk psychologische puzzel film die onderzocht de narratieve mogelijkheden van de zwarte, draaien icts detective in een surrogaat voor de toeschouwer terwijl het dwingen van het publiek over te gaan tot de aard van de sleuthing ICT Sami karakter is betrokken bij de hand. Leonard Shelby (Guy Pearce) is een getrainde verzekeringsonderzoeker die de affaire van zijn vrouw en de schijnbare moord heeft gehad.

Ondanks zijn ellende, Polaroids, krijten getatoeëerd op zijn lichaam, en bundels van documenten. Maar naarmate de film vordert, houdt Leonard een hartverscheurend verhaal vast dat het publiek zal blijven raden tot de laatste haspel – en verder.

Ook opgenomen in dit deel is het scenario voor Following, Christopher Nolan’s veelgeprezen debuut. De film volgt een aspirant-schrijver die een onwaarschijnlijke bondgenoot vindt in een inbreker

Het scenario voor de filmcultus die het publiek stormenderhand veroverde.

 

Catch Me If You Can dvd.

Geïnspireerd op het buitengewone, waargebeurde verhaal van een briljante meesteroplichter en een FBI agent, die verbeten achter hem aanzit. In Catch Me If You Can spelen Oscar genomineerde Leonardo Di Caprio en tweevoudig Oscar winnaar Tom Hanks in één van dit jaar’s meest bejubelde filmhits van drievoudig Oscar winnaar Steven Spielberg.

Catch Me If You Can volgt Frank W. Abagnale Jr. die zich succesvol voordoet als piloot, advocaat en arts – en dat alles voor zijn 21e verjaardag!

 

The Stanford Prison Experiment Never Lose Control

Vierentwintig studenten worden uitgekozen om deel te nemen een psychologie experiment in de kelders van het psychologiegebouw van de Stanford Universiteit.

Ze krijgen willekeurig de rol toebedeeld van bewakers en gevangenen in de opgezette ‘Stanford Gevangenis’. De studenten aanvaarden hun toegedeelde rollen al snel en het experiment dreigt al snel uit de hand te lopen.

 

Prisoners dvd

”Keller Dover is een toegewijde echtgenoot en vader. Wanneer zijn dochtertje en haar vriendin ontvoerd worden, komt de zelfverzekerde agent Loki aan het hoofd van het onderzoek te staan.

Loki vindt al snel een verdachte, maar moet hem vrijlaten wegens gebrek aan bewijs. Keller is echter overtuigd van zijn schuld en gaat zelf achter de hem aan. Ondertussen heeft Loki een nieuwe verdachte in het vizier… De twee mannen zoeken wanhopig naar de meisjes, elk aan zijn kant van de wet. De klok tikt…

Door Annemie Declercq

Annemie behaalde aan de Hogeschool Gent een Bachelor diploma in Orthopedagogie. Ze heeft een passie voor het bouwen van groepsluiken werkwelzijn en het gebruikmaken van de goedstoel-methodiek en presentie.
Ze werkt al vele jaren om mensen te helpen werk te vinden en te behouden en dit als armoede consulente.
Ze houdt van fietsen, boeken, schrijven, wandelen en muziek luisteren.
Annemie Declercq is moeder van 3 kinderen, grootmoeder, pleegmoeder, en plusmama van 2. Ervaringsdeskundige narcistisch misbruik, ouderverstoting en zelfgenezer van trauma.

Één reactie op “Je elementaire emoties begrijpt je narcist(e)niet.”

Het is zo herkenbaar zo eng.
Ben er nu aan ontsnapt maar heb af en toe nog “contact” ( er bestaa geen echt contact met een narcist/psychopaat)
Ik heb nu weer gesprekken met echte mensen, die wel reageren op datgene wat je zegt.
Ipv een woordenbrei aan leugens en eenrichtingsverkeer en of eindeloze stiltebehandelingen, zodra er dan een “vriend” of familielid langs kwam kon hij ineens de knop omzetten en weer een voorraad met leugens tevoorschijn toveren.
Alles is schijn, vals, nep.
Hetgeen gezegd wordt door een narcist/psychopaat verandert binnen de minuut en alles is altijd de schuld van een ander.
Kitty

Voeg hieronder een reactie toe! Reactie annuleren