Het eeuwige slachtoffer weet geen weg met de elementaire emoties van het leven.

De traumatische jeugd van de narcist waar jij mag aan helpen om de elementaire emoties te klaren.

Op de één of andere manier leidt hun vals spelen en liegen altijd terug naar een gesprek over hun traumatische jeugd. Het is best ook mogelijk dat het gesprek gaat over het geheel van hun traumatisch leven waar hun elementaire emoties werden gefrusteerd. Dat zou best eens waar kunnen zijn. Als je immers niets verandert aan gedrag en gedachten blijf je steeds hetzelfde produceren.

Andere uitwegen die de narcisten vinden is hun voortdurende worsteling met verslaving, al hun problemen met jou, de kinderen, werk of een gekke ex. Nooit nemen ze de verantwoordelijkheid op zich. Het is een elementaire emotie dat hoewel ze superieur zijn aan iedereen, ze door iedereen worden mishandeld.

Het slachtoffer voelt zich slecht door de narcist.

Zelfs als de narcist iets vreselijks verkeerd gedaan heeft voelt het slachtoffer zich vaak slecht in de plaats van de narcist. Vaak voelt het slachtoffer dat ze deze keer misschien de oorzaak zijn van deze aanhoudende problemen.

Het slachtoffer denkt misschien dat het narcistisch vals spelen, maar ook het liegen en het stelen hen in staat stelde om zich te verbinden door deze intense gesprekken over al hun trauma’s en eerdere misbruik. Het slachtoffer denkt, er is hier iemand die naar mij luistert. Maar de vraag is hoe lang nog?

Gezamenlijke elementaire emoties.

Slachtoffers denken dikwijls dat ze door deze gesprekken een nieuw niveau van eerlijkheid en communicatie hebben bereikt. De narcist kent ondertussen door die gesprekken zijn slachtoffer door en door. Later zal hij die kennis gebruiken om het slachtoffer te triggeren. Terzelfdertijd heeft hij bij het slachtoffer medelijden opgewekt. 

Het slachtoffer denkt vaak dat de relatie nu “echt wordt”. Zij hoopt dat deze keer het echt kan worden opgelost. Maar in werkelijkheid zal het gewoon meer van hetzelfde zijn. Ironisch genoeg klagen narcisten er altijd over dat ze het slachtoffer zijn.  Terwijl zij het in werkelijkheid degenen zijn die het dichtst bij hen staan die voortdurend door hen worden misbruikt.

Je begint elementaire menselijke emoties en / of gedragingen te verklaren.

Je merkt dat je dingen uitlegt zoals wat het betekent om aardig te zijn. Als je aan een narcist dient uit te leggen wat flirten is dan ben jij nog steeds aan het denken dat je met normale mensen te doen hebt.

Ze weten immers perfect hoe hun zeer voor de hand liggende gedrag duidelijk anderen beïnvloedt.

Slachtoffers hebben de neiging om (begrijpelijkerwijs) te denken dat ze een normale relatie hebben met een normaal persoon, vooral als de narcist “verborgen” is.

Ze denken dat als ze hun probleem met hun gedrag uitleggen, het gedrag zal stoppen, maar dat doet het nooit.

Ze blijven steeds weer schaduwen van dezelfde kwestie zien.  Elke keer worden ze steeds meer gefrustreerd dat ze de zeer voor de hand liggende verbanden tussen de verschillende situaties niet lijken te zien.

Normale volwassenen hoeven deze dingen niet uitgelegd te worden. En ze hebben deze dingen zeker niet nodig om ze keer op keer uitgelegd te worden.

Voorbeeld van een elementarie menselijke emoties uitleggen.

Slachtoffer: Waarom noemde u uw collega gewoon ‘schat’ en gaf je haar een dikke knuffel als afscheid? Ik sta hier precies voor lol, weet je?

Narcist: ik zie daar geen probleem mee. Wij zijn collega’s.

Slachtoffer: Dat is flirten. Je bent getrouwd en daar ben ik niet mee akkoord.

Narcist: Ofwel zal hij blijven ontkennen wat ze weten dat ze aan het doen zijn, of zal hij een nep verontschuldiging geven.

Sorry dat je van streek bent. Zie hoe een ware verontschuldiging niet wordt gegeven.

Nieuw voorbeeld over elementaire emoties

Slachtoffer: Oké. Drie maanden later …

Slachtoffer: ik ben boos dat je een foto van jezelf hebt gepost in een nachtclub. Immers je hebt je armen om twee vrouwen!

Narcist: We hadden gewoon plezier. Het waren maar een paar meisjes in een club.

Slachtoffer: het lijkt erop dat je flirt achter mijn rug. Waarom moet ik je daarop blijven wijzen ?

Narcist: Nou, we kunnen niet allemaal zo perfect zijn als jij.  Je moet leren opfleuren. Uiteraard heb je vertrouwensproblemen. Mijn excuses.

conclusie

Narcisten zijn nooit verantwoordelijk voor hun gedrag.

Dat is op zich al een gekmaker. Als de narcist er dan nog belachelijke excuses aan toevoegt dan is het zelfs nog uitdagender. Bovenal is er het feit dat hun woorden zelden overeenkomen met hun acties. Er verandert niets, het wordt enkel erger.  

narcisten zullen verschillende versies van de feiten

Narcisten zullen hun slachtoffers verschillende versies aanbieden van wat er gebeurd is.

Zij zullen blijven excuses aanbieden waarom het gebeurde totdat het slachtoffer één van de versies accepteert. Het is ook mogelijk dat ze zo worden uitgeput door het hele gesprek dat ze opgeven.

Voorbeeld: Narcist wordt betrapt op vals spelen en ontkent het in eerste instantie. Meer bewijs komt naar voren, dan geeft hij toe tot het absolute minimum. Ja, hij sliep ooit met haar. Maar nu komt het, het is de schuld van het slachtoffer omdat ze nooit thuis was.

Nog meer informatie komt uit, dan geeft hij de andere vrouw de schuld, door te zeggen dat ze zichzelf naar hem gooide. Ondanks meer informatie die uit komt verandert het verhaal en de excuses voortdurend.

Narcisten zijn niet alleen pathologische leugenaars.  Nog een reden waarom ze doen wat ze doen is dat ze het ook heerlijk vinden om te liegen.  Op hetzelfde moment voelen ze zich superieur wanneer ze hun slachtoffer iets kunnen laten geloven. Dat is immer de mind-game waarvan ze genieten.

Narcisten hebben altijd een handvol verschillende versies van wat er gebeurd is. Wees er echter 100% van overtuigd,  geen daarvan is de waarheid. Dit is één van de vele redenen dat een oplossing voor een conflict niet mogelijk is met een narcist.

“Wat er in de wereld net is gebeurd”.

Het gesprek was zo droog.  Steeds weer  spendeerde het slachtoffer vaak uren of dagen aan het herhalen van wat er gezegd werd. Op dezelfde manier deed het slachtoffer een poging om de elementaire emoties van de narcist te ontwarren.

Soms adviseer ik om het op te nemen, zodat je die woordsalade kunt beluisteren. Meestal probeert het slachtoffer ook reacties te formuleren op alle punten die ze niet kregen. Maar dat is zinloos gepieker. Tergend pijnlijk. Dat is net de bedoeling, omdat je zou uitgeput geraken.

Het gesprek met een narcist is vaak zo’n mengelmoes van niet-verwante punten. Bijgevolg kan het slachtoffer zelfs niet  uitdrukken wat er net is gebeurd of wat is gezegd tegen vrienden of anderen. Vandaar dat het slachtoffer zo’n gesprek vaak beschrijft als “Een stelletje gekkigheid” of “Het gesprek ging naar nergens … zoals gewoonlijk .”

 

Deze post is nog niet voorbij, maar misschien ben je geïnteresseerd in :

Angst en verlies aan eigenwaarde door objectificatie.

Willekeurige woorden en zinsdelen aan elkaar geregen.

Voorbeeld: zowel de narcist als het slachtoffer kijken tv, en de narcist vraagt uit: “U bent zo stom.”

Het slachtoffer wendt zich vervolgens tot hen en  vraagt de narcist(e) wat zij in hemelsnaam hebben gezegd, waarop de narcist(e) zou kunnen antwoorden dat zij ofwel niets zeiden als alles, of dat ze zeiden: “Kun je een glas sinaasappelsap voor me halen?” Of zelfs  “mogelijks een ontkenning” zoals volgens het goede oude Bill Clinton-type.

Ze kiezen hun woorden heel zorgvuldig. Zeer zorgvuldig (“IS GEEN relatie,” in plaats van “Er was GEEN relatie”).

Het is alsof het een spel voor hen is om te liegen zonder te liegen.

De behoeftes aan eerlijkheid zijn elementaire emoties die narcisten missen.

Elk woord dat ze uit hun mond halen is zorgvuldig gekozen. Wat je gehoord hebt doet je beseffen dat ze nooit gezegd hebben wat ze lijken te hebben gezegd.

Je hoort jezelf dezelfde vraag stellen, die op tien verschillende manieren is geformuleerd.  Je blijft er maar obsessief aan denken om er zeker van te zijn dat je al je feiten bij elkaar hebt.  Zij het echter dat je je dan nog afvraagt wat je nog steeds aan feiten hebt gemist omdat de elementarie emoties van de narcist(e) niet duidelijk zijn.

Het doet er niet toe, want als je echt raakt aan wat ze deden en hun elementaire emoties komen bloot te liggen, zullen ze hoe dan ook hun toevlucht nemen tot een kale leugen.

Noteer de kwaliteiten die je leuk vindt aan jezelf. Herinner jezelf eraan dat je gaven en talenten hebt.  Op dezelfde manier ben je uniek ben in deze wereld. Wat ze ook mogen je wijs maken.

Heb je dergelijke communicatie al meegemaakt, waar je vanzelfsprekende zaken uitlegd en toch niet begrepen wordt? Laat het ons weten, want een voorbeeld kan een aha-moment zijn voor iemand. Heb je vragen? Ik antwoord graag.

Johan Persyn

 

Ik hoop dat deze post over onoverwinnelijk worden  je van dienst is! Als je het leuk vond, vergeet dan niet om het te delen.

Zoals altijd, heel erg bedankt voor het zijn van een mooie ziel!

OVER Johan

johanpersyn.com avatar

Ik ben Johan Persyn. Geen psychiater, geen psycholoog en geen therapeut.

Een out-reacher die hier is om je te helpen naar onoverwinnelijkheid en je interne BS en blokkades te overwinnen, zodat je een ongelooflijk geweldig leven kunt maken!

Ik schrijf  over persoonlijke ontwikkeling, manifesteren & meer voor slachtoffers van narcisme.

8 geheimen van NLP Klik hier

Echt bruikbare suggesties.

Van kwetsuur naar litteken hulpverlening aan kinderen met complex trauma Paperback

Super interessant boek voor professionals en de hulpverlening.Maar ook voor wie inzicht in zijn eigen complex trauma wil hebben. Je krijgt een goed inzicht in het hoe en waarom van trauma en hoe dit het functioneren van een kind en zijn gezin beïnvloed. Dus ook hoe dit jou kan beïnvloed hebben.

Kinderen met complex trauma (ook gehechtheidstrauma of vroeg ontwikkelingstrauma genoemd) worden in de hulpverlening aangemeld omdat ze moeilijk in de omgang zijn. Hun opvoeders, begeleiders en ouders kunnen een gespecialiseerde handleiding gebruiken om deze kinderen zonder kleerscheuren te helpen opgroeien.

Ontwikkelingstaken die bij andere kinderen iets meer ‘vanzelf’ verlopen, of met slechts kleinere hobbels in de weg, zijn voor deze kinderen soms onoverkomelijke struikelblokken of doen de ontwikkeling helemaal vastlopen. Ze krijgen wel eens etiketten als ‘ontwikkelingsgestoord’, ‘gedragsgestoord’, of ‘gehechtheidsgestoord’ opgeplakt.

Van kwetsuur naar litteken

Deze kinderen en hun ouders verdienen een trauma-sensitieve context met veel begrip én professionele kennis. Dit boek wil daartoe bijdragen. In het boek wordt bekeken hoe moeilijke ervaringen tijdens de eerste levensfase de ontwikkeling van een kind kunnen beïnvloeden, en welke ontwikkeling deze kinderen (vaak adoptie- en pleegkinderen) vervolgens kunnen doormaken. Daarna wordt de lezer meegenomen in de therapieruimte, om er stil te staan bij de processen van verandering en groei die meer constructieve ontwikkelingssporen mogelijk kunnen maken.

 

The Following – Seizoen 1 DVD

Wanneer de beruchte seriemoordenaar Joe Carroll (James Purefoy) uit de gevangenis ontsnapt en opnieuw aan het moorden gaat, zet de FBI voormalig agent Ryan Hardy (Golden Globe-winnaar Kevin Bacon) in, de getekende veteraan die Carroll negen jaar geleden al arresteerde. Hardy werkt nauw samen met FBI-specialiste Debra Parker en de schrandere nieuwkomer Mike Weston. Hardy komt er snel achter dat Carroll een netwerk van toegewijde volgelingen op de been heeft gebracht die altijd en overal kunnen opduiken om de duivelse opdracht van hun leider uit te voeren. Terwijl Carrolls web zich sluit rond zijn ex-vrouw, zijn zoon en Hardy zelf, doet Hardy zijn best om de onschuldigen te beschermen, zijn tegenstander tegen te houden, en de geflipte sekte van seriemoordenaars onderuit te halen. Het eerste seizoen van deze angstaanjagende reeks van Kevin Williamson (Scream, The Vampire Diaries) telt 15 fascinerende afleveringen. Bekijk ze niet als u alleen thuis bent!

Memento & Following Memento and Following DVD

Memento is een gelaagde Opmerkelijk psychologische puzzel film die onderzocht de narratieve mogelijkheden van de zwarte, draaien icts detective in een surrogaat voor de toeschouwer terwijl het dwingen van het publiek over te gaan tot de aard van de sleuthing ICT Sami karakter is betrokken bij de hand. Leonard Shelby (Guy Pearce) is een getrainde verzekeringsonderzoeker die de affaire van zijn vrouw en de schijnbare moord heeft gehad. Ondanks zijn ellende, Polaroids, krijten getatoeëerd op zijn lichaam, en bundels van documenten. Maar naarmate de film vordert, houdt Leonard een hartverscheurend verhaal vast dat het publiek zal blijven raden tot de laatste haspel – en verder.
Ook opgenomen in dit deel is het scenario voor Following, Christopher Nolan’s veelgeprezen debuut. De film volgt een aspirant-schrijver die een onwaarschijnlijke bondgenoot vindt in een inbreker
Het scenario voor de filmcultus die het publiek stormenderhand veroverde

Catch Me If You Can DVD

Geïnspireerd op het buitengewone, waargebeurde verhaal van een briljante meesteroplichter en een FBI agent, die verbeten achter hem aanzit. In Catch Me If You Can spelen Oscar genomineerde Leonardo DiCaprio en tweevoudig Oscar winnaar Tom Hanks in één van dit jaar’s meest bejubelde filmhits van drievoudig Oscar winnaar Steven Spielberg. Catch Me If You Can volgt Frank W. Abagnale Jr. die zich succesvol voordoet als piloot, advocaat en arts – en dat alles voor zijn 21e verjaardag!

The Stanford Prison Experiment Never Lose Control

Vierentwintig studenten worden uitgekozen om deel te nemen een psychologie-experiment in de kelders van het psychologiegebouw van de Stanford Universiteit. Ze krijgen willekeurig de rol toebedeeld van bewakers en gevangenen in de opgezette ‘Stanford Gevangenis’. De studenten aaanvaarden hun toegedeelde rollen al snel en het experiment dreigt al snel uit de hand te lopen.

Prisoners DVD

”Keller Dover is een toegewijde echtgenoot en vader. Wanneer zijn dochtertje en haar vriendin ontvoerd worden, komt de zelfverzekerde agent Loki aan het hoofd van het onderzoek te staan. Loki vindt al snel een verdachte, maar moet hem vrijlaten wegens gebrek aan bewijs. Keller is echter overtuigd van zijn schuld en gaat zelf achter de hem aan. Ondertussen heeft Loki een nieuwe verdachte in het vizier… De twee mannen zoeken wanhopig naar de meisjes, elk aan zijn kant van de wet. De klok tikt…

PS  Op zoek naar meer? Misschien wil je dit bericht ook lezen over hoe je je dromen kunt bevrijden of deze over hoe je je denken kunt verbeteren.

Print Friendly, PDF & Email
Advertisements

1 Feedback on “Als je elementaire emoties dient uit te leggen dan heb je een narcist(e) aan de haak.”

 1. Het is zo herkenbaar zo eng.
  Ben er nu aan ontsnapt maar heb af en toe nog “contact” ( er bestaa geen echt contact met een narcist/psychopaat)
  Ik heb nu weer gesprekken met echte mensen, die wel reageren op datgene wat je zegt.
  Ipv een woordenbrei aan leugens en eenrichtingsverkeer en of eindeloze stiltebehandelingen, zodra er dan een “vriend” of familielid langs kwam kon hij ineens de knop omzetten en weer een voorraad met leugens tevoorschijn toveren.
  Alles is schijn, vals, nep.
  Hetgeen gezegd wordt door een narcist/psychopaat verandert binnen de minuut en alles is altijd de schuld van een ander.
  Kitty

Wat betekent deze tekst voor U?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.