We maken allemaal wel wat mee. Dat is een veelgehoorde uitspraak. Dit minimaliseert iemands trauma. Het zorgt ervoor dat ze zich onbegrepen en alleen voelen!
Alternatieven om te zeggen i.p.v. trauma minimaliseren:
Ik ben hier niet om je te veroordelen. Genezing kost tijd. Het is oké om je gevoelens te voelen terwijl je hier doorheen gaat. Ik ben trots op je dat je openhartig bent over iets wat zo persoonlijk voor je is.
Je kunt vrijuit met me praten – het zal je helpen de complexe emoties rondom de traumatische gebeurtenis te ontrafelen want ik minimaliseer de invloed van je trauma niet. Dit kun je natuurlijk alleen maar vanuit je hart zeggen als je empathie hebt voor deze persoon waarmee je praat.
Fases van traumaverwerking
Traumaverwerking kent drie verschillende fases. Hoe iedere fase er bij jou uitziet, hangt af van de ernst en aard van jouw trauma en hoe jij bent als persoon. Sommigen hebben zelfs de eerste of laatste fase helemaal niet nodig.
Fase 1: Stabilisatie
In deze fase leer je beter omgaan met je gevoelens. Een stabiele situatie is bevorderlijk voor het herstel van je trauma. Hoe lang deze fase duurt, hangt af van het soort trauma dat je hebt en de ernst ervan.

Fase 2: Verwerking
In de verwerkingsfase werk je door middel van therapie of zelfgenezingsmiddelen aan de onverwerkte gebeurtenis(sen) en emoties. Ook deze fase hangt af van de ernst en aard van jouw trauma.
Fase 3: Integratie
In de integratiefase leer je je traumatische ervaring een plekje te geven in de context van het dagelijks leven. Je ontwikkelde een bepaald gedrag om met je trauma om te gaan. Het veranderen van je gedrag kan nodig zijn om je dagelijks leven prettiger te maken.
Op die manier zie je ook dat het hard werken is om tot traumaherstel te komen. Het spreekt dus vanzelf dat omdat het zo hard werken is om dat herstel te bekomen dat je trauma niet kunt minimaliseren.
Wat zijn enkele andere woorden en gedragingen die je niet moet zeggen tegen iemand met een levend trauma? Welke vind je het kwetsendst?
Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.
Lees meer

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren