Alle mensen worden geboren met een bepaald natuurlijk vermogen om elkaar te begrijpen.

Inderdaad, iets in ons brein predisponeert ons om onszelf in de plaats te stellen van onze medemensen : hebben we het over empathie of telepathie?

Wat is empathie?

 

EMPATHIE:   Mentale en affectieve identificatie van het ene subject met de gemoedstoestand van een ander. (Drae)

Zo gezien heeft het misschien iets te maken met ‘verbonden zijn’. We gaan hier praten over empathie als het vermogen om onszelf de emotionele ervaringen te voelen van andere mensen die we waarnemen of ons voorstellen.

Wij zijn ons ervan bewust dat Gerard Butler ons niet martelt, maar toch is het beeld van “Een voorbeeldige burger” niet erg prettig, omdat we ons op de een of andere manier voelen zoals het slachtoffer voelt.

De empathie is een prachtig hulpmiddel voor de mens. Het helpt je om andere mensen te relateren en te begrijpen . Dit is noodzakelijk voor ons leven in de samenleving . Zo zijn een aantal van de delen van de hersenen gegeven in de hoedanigheid als mens.

Wat zijn spiegelneuronen en hoe dragen deze bij aan empathie?

Wanneer neuropsychologie het echter heeft over empathie, zijn spiegelneuronen degene die het meeste te zeggen hebben in het proces van het begrijpen van de acties en emoties van anderen. En hier kunnen we meer praten over die “verbinding”.

Deze neuronen werken automatisch. De locatie is in het meest diepgaande deel van de hersenen aan de linkse kant.

Deze zouden automatisch worden geactiveerd door bewegingen of gedragingen, zowel die van henzelf als die van anderen. 

Dat wil zeggen, dezelfde neuronen worden geactiveerd als we huilen als we iemand zien huilen of zelf huilen.

Wat ons ertoe brengt anderen te begrijpen en een zekere band met hen te onderhouden.

De mens is dus een sociaal wezen dat, voordat het geboren wordt, in staat is om samen te werken met de hele wereld en zijn leeftijdsgenoten te begrijpen.

Het is echter ook waar dat er bepaalde psychische stoornissen zijn , zoals psychopathie waarbij delen van de hersenen die verband houden met empathie zijn beschadigd eventueel door dat ze niet tot ontwikkeling konden komen.

Is dan iedereen empathisch?

Of, zonder dergelijke ziektes persoonlijkheidsstoornissen te overwinnen of te laten gebeuren, garandeert het feit dat je spiegelneuronen hebt niet dat iedereen empathisch is .

Iedereen is in een bepaalde mate empathisch maar ook de context van het geheel van de reflectie en mentalisering in een bepaalde cultuur en persoonlijke geschiedenisspeelt een rol. Evenzeer zal genetische factoren een rol spelen of de conditie van de vrouw, en spermacel die tot de bevruchting leidde.

Net als alle onderwerpen die verband houden met psychologie, zijn leren en het milieu van fundamenteel belang om mensen te trainen

Ten slotte wil ik het onderwerp niet verlaten zonder te vermelden dat spiegelneuronen relatief jong zijn in het onderzoek.

Misschien zullen enkele videos over spiegelneuronen en de correlatie met empathie dat een beetje duidelijker maken.  Maar als je niet kijkt naar ‘Who Cares?’ zal het zeker geen invloed hebben.

OVER Johan

 

Gezonde zelfliefde Waarom het nodig is en hoe je het kunt beoefenen

‘Gezonde zelfliefde’ is een door Hans Knibbe ontwikkelde werkvorm om de liefde die in ieder mens besloten ligt vrij te maken. Deze werkvorm leert ons ontspannen en weer aanwezig te zijn bij de lege plekken in onszelf. Hierdoor ontwikkelen we compassie voor onszelf en voor anderen.

Niet door te streven maar juist door vertrouwend te rusten in jezelf, kan de liefde en helderheid van je aard toegang tot jou krijgen. Zo creëer je een goed uitgangspunt om passende antwoorden te vinden op de uitdagingen die het leven ons iedere dag stelt.

Gezonde zelfliefde is niet vanzelfsprekend. Onze westerse leefstijl en de emotionele tekorten uit onze jeugd maken dat we wegkijken van onszelf en vervulling zoeken in iets buiten ons.

Deze zoekende houding zet zich door in onze omgang met geliefden. Dat is het te bespeuren op het werk en in de psychologische of spirituele ontwikkeling die we doormaken.

In esssentie blijven we zo blijven we van onszelf verwijderd. Gezonde zelfliefde is daarom geen luxe, maar een noodzaak. Dit boek biedt een schat aan inzichten en praktische methoden om deze kunst te ontwikkelen.

 

Play
Print Friendly, PDF & Email
Advertisements