Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

Hoe reageren op gepest dat je dik bent?

Ik vind het erg dat je gepest wordt, omdat je volgens sommigen dik bent. Dat is heel onaardig en onterecht van de pesters. Je mag zijn wie je bent, en je hoeft je niet te schamen voor je lichaam. Pesten is nooit jouw schuld, en je hoeft het niet alleen op te lossen. Ik heb een paar tips voor je om te reageren op het pesten:

Praat erover met iemand die je vertrouwt.

Dit kan een vriend, een familielid, een leerkracht of een hulpverlener zijn. Door erover te praten, kun je je gevoelens uiten en steun krijgen. De andere persoon kan je ook helpen om het pesten te stoppen of om er beter mee om te gaan1.

Kom voor jezelf op op een rustige en duidelijke manier.

Laat de pesters weten dat je het niet leuk vindt wat ze doen en dat je wilt dat ze ermee ophouden. Gebruik een krachtige boodschap vanuit jezelf, bijvoorbeeld: “Stop daarmee! Ik vind dit niet oké”. Of: “Ik wil dat je hiermee ophoudt”. Let ook op je houding: sta rechtop, kijk de pester aan en spreek luid en duidelijk2.

Negeer het pesten soms.

Soms werkt het om het pesten te negeren, omdat de pesters dan geen reactie krijgen waar ze op hopen. Ze willen namelijk dat je boos of verdrietig wordt, zodat ze zich machtig voelen. Als je het pesten negeert, laat je zien dat het je niet raakt en dat je erboven staat. Negeren is wel moeilijk en je moet het lang volhouden1.

Zoek afleiding en ontspanning.

Pesten kan veel stress en spanning veroorzaken, waardoor je minder goed slaapt, eet of leert. Het is daarom belangrijk om ook leuke dingen te doen die je blij maken en waar je energie van krijgt. Dit kan sporten, muziek maken, lezen, gamen of iets anders zijn wat jij leuk vindt. Zo kun je even alles vergeten en genieten van het moment3.

Wees trots op wie je bent.

Pesten kan je zelfvertrouwen en zelfbeeld aantasten, waardoor je gaat twijfelen aan jezelf of jezelf gaat afkraken. Dat is heel jammer, want jij bent een waardevol en uniek persoon, met veel kwaliteiten en talenten. Probeer elke dag iets positiefs over jezelf te zeggen of te schrijven, bijvoorbeeld: “Ik ben slim”, “Ik ben grappig”, “Ik ben aardig”, “Ik ben goed in …”. Zo kun je meer waardering hebben voor jezelf en voor wat je kunt3.

Ik hoop dat deze tips je kunnen helpen om meer zelfacceptatie te ervaren en om beter om te gaan met het pesten. Onthoud dat je er niet alleen voor staat, en dat er altijd mensen zijn die om je geven en die je willen helpen. Je bent een geweldig persoon, en je verdient het om gelukkig te zijn.

Als extra steuntje in de rug heb ik ook een gedicht voor je gemaakt:

Je bent dik En dat is oké

Maar je bent ook mooi Op jouw eigen manier

Je bent sterk En dat laat je zien

Je bent jij

En dat is genoeg

Laat niemand Je anders vertellen

Geef niemand de kans om Je naar beneden te halen

Laat niemand Je plezier bederven

Laat niemand Je zelfliefde verstoren

Je hebt recht Op respect en waardering Je hebt recht Op geluk en vrede

Je hebt recht Op vrijheid en groei Je hebt recht Op liefde en steun

Wees trots Op wie je bent

Op wat je doet

Wees trots Op waar je voor staat

Wees trots Op hoe ver je komt

Gebruik misschien de commentaren om elkaar te steunen!

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Lees meer

knop voor alle groeitaken

Geplaatst

in

, ,

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.587 andere abonnees