Verkies je oogkleppen? Geef niet op na narcistisch misbruik.

Wat volgt, is het eerste wat je nodig hebt om jezelf elke dag opnieuw te herinneren. Het zijn de laatste woorden die je in je hoofd herhaalt voordat je in slaap valt.

Zelfs als je nog steeds moeite hebt om uit een relatie met een misbruiker te komen, herinner jezelf eraan dat elke dag dat je wakker wordt, je sterk bent.

Elk moment waarop je jezelf opbouwt met positiviteit in plaats van negativiteit, ben je sterk. Elke dag kies je ervoor om vooruit te komen, om een uitweg te vinden, om genezing te zoeken in plaats van op te geven want je bent sterk.

Om eerlijk te zijn, soms voel ik me gefrustreerd.

Sommige gesprekspartners laten niets meer van zich horen na een paar maand, één iemand blokkeerde mij, sommige zijn in de laatste 9 maanden terug gegaan bij hun partner.

Dat wil niet zeggen dat velen geen resultaten hebben bereikt in de laatste maanden.

En het wil zeker niet zeggen dat mijn artikels niet meer en meer gelezen worden en mijn community rond slachtoffers van narcisme niet dagelijks groeit.

Maar als je niet klaar bent om los te laten kan ik niets alleen doen.

Jij kunt je creativiteit ontwikkelen, jij kunt de meditaties volgen en andere transformatie technieken.

Loslaten is een proces. Herstel is een proces.

Ik kan je alleen het advies geven waar je kunt zoeken om te herstellen, omdat het bij sommigen werkt. (studie, therapie, coaching, meditatie, sport enz.)

Maar jij moet het beslissen dat is jouw verantwoordelijkheid.   Jij moet het doen of niet doen.

Sommige die teruggegaan zijn, of gebleven zijn bij hun partner na hoovering hebben waarschijnlijk een uitzonderlijk hoge tolerantie voor emotionele pijn en ongepast gedrag.

Kijk ik kan van jou houden, daar tijd en energie in stoppen, maar ik kan je niet wakker maken.  Jij moet zien dat er een beter leven is dan slachtofferschap.

Ik kan wel betere artikels schrijven, meer audio’s maken, en video die de onrechtvaardigheid van misbruik aantoont. Ook betere luisteren zou kunnen helpen.

Dit is een emotioneel probleem als jij toch niet wil wakker worden.

Proberen om het dilemma intellectueel op te lossen, kan  me machteloos maken.

Iedereen die een slachtoffer van narcisme wil helpen voelt zich op een bepaald moment machteloos.

Het vereist het accepteren van “wat is” en het is niet leuk, omdat te zien

Ik zou kunnen een limiet instellen, zoals ook diegenen die om jouw terugval bekommerd zijn en deze relatie niet meer met je willen bespreken. Daarom dat ik de eerste stap meestal aan jou overlaat om te chatten op Facebook. Alle links vind je in het menu.

Dit artikel is bedoeld voor mensen die na het lijden aan misbruik door een narcist niet meer weten hoe verder te gaan, of die twijfelen of ze wel terug moeten keren. Ik zal in dit artikel proberen tips te geven.

Het moeilijkste deel bij het verlaten van de narcist is het schuldgevoel dat je krijgt.

Je gevoel zegt dat hij niet goed voor je was en dat jullie niet goed voor elkaar waren en dat je alles deed wat je kon.  Maar het beschadigde deel van jezelf voelt zich verschrikkelijk, omdat hij je pijn heeft gedaan.

Dus je blijft zoeken naar aanwijzingen dat er toch enige sprake van liefde zou zijn die je niet hebt gezien. Aanwijzingen dat dingen echt geweldig waren soms. Dan denk je dat je gewoon te gevoelig was en daardoor het hebt verknoeid.

Soms word je dan ook depressief dat hij jou zo gemakkelijk kon verlaten en dat hij met een andere vrouw uitgaat en met haar slaapt. Dat hij al na een paar weken van de stopzetting van de relatie al op zoek was naar een nieuwe vriendin online.

Je kunt nog steeds geobsedeerd zijn door de onrechtvaardigheid, de dubbele standaarden, de hypocrisie, de woede, de gasverlichting, projectie, provocatie, stille behandeling, bedreigingen, fysieke en seksuele intimidatie van de narcist. De pijn is zo brutaal. En de pijn kan je helpen bewegen om je leven te veranderen.

Dus wees niet zo streng voor jezelf. Je hebt een van de beste leraren van het leven ontmoet in wat liefde niet is. En je verdient beter.

We kunnen ook leren om onszelf een pauze te geven en onszelf niet te slaan, omdat we de waarheid over narcisme niet eerder hebben gezien. De waarheid zien wanneer we onszelf hebben gestraft, is een opluchting.

Maar een deel van de ontgifting kan helaas bestaan in een terugval en hervallen voor beledigende relaties.

Met andere woorden, terugval komt vaak voor.

Ik vermoed dat een kernopvatting dat je niet geliefd bent de obsessie aandrijft en waarom iemand lang in een misbruik relatie heeft gezeten en waarom slachtoffers teruggaan.

Ik heb hierover gereageerd in een recent chatgesprek en deel dit vanuit een begrip voor jouw gevoelens van misbruik.

Als je niet geliefd bent, kan iemand ervoor kiezen om te kiezen, erin te verblijven of terug te gaan naar relaties die minder zijn dan ze verdienen, omdat ze niet geloven dat ze beter verdienen.

Hij is niet wat je ziel wil en niet je laatste kans om liefde te vinden.

Je terugval kan het gevolg zijn van een verlangen naar intimiteit in jouw leven, en het feit dat je, ondanks de ongezonde aspecten van de relatie, een groter gevoel van intimiteit ervaart met deze voormalige NPD-partner dan iemand anders in jouw leven.

Hun grote behoefte aan sadistische dominantie en controle zul je je echter grote schade doen. De schade doet zich voor ook al begrijp je de onderliggende motivatie van hun gedrag en het feit dat het niet echt om jou gaat, maar vanwege hun eigen innerlijke wonden.

Het voelt alsof dezelfde mentale mechanismen betrokken zijn als bij de fysieke verslaving aan drugs of sigaretten.

Beleef dit verlies volledig en geef niet op voor jezelf. Je zult eeuwig dankbaar zijn. Ontdek je eigenwaarde voorbij alle pijn.

Het genezingsproces is niet voor licht gewichten, en het is nooit af.

Je bent begonnen aan je transformatie. Het leven kan heel bitterzoet zijn en de lessen moeilijk. Doe de diepe toewijding om je best te doen om lief te hebben en jezelf te respecteren en te blijven leren.

Ik heb een gezegde: “Ik kan niet tegelijkertijd een slachtoffer en gelukkig zijn.”

Maar je hebt wat nodig is om je pijn waardevol te maken en om mededogend te worden tegenover jezelf.

Je hebt wat nodig is om van deze traumatische les een geschenk te maken.

Geef niet op na narcistisch misbruik is echter een eerste voorwaarde.

Je kunt je co-dependentie in balans brengen. Blijf alsjeblieft uit een nieuwe relatie totdat je over de breuk volledig hebt gerouwd. Ik wens je veel zelf compassie.

De aantrekkingskracht van bekende pijn kan verbijsterend zijn. Het is emotioneel en niet intellectueel uitgelegd. Weerstaan aan de aantrekkingskracht om terug te gaan naar jouw narcist is een maat voor eigenliefde en moedige groei.

Gebruik je intelligentie om jezelf te redden en te genezen. Het kost tijd om van het misbruik volledig te bedrijven. Neem je tijd.

Vooreerst is het een complex onderwerp, waar verschillende benaderingen bestaan, waar weinig onderzoek rond gebeurt.

Politici, die zelf vaak narcisten zijn, voelen zich thuis bij andere narcisten in het bedrijfsleven en bij de rijken. Ze hebben er geen belang bij dat narcisten worden ontmaskerd, want narcisten zijn vaak aan de macht.

Ook wij werden gedupeerd door te geloven dat de narcist het masker was die hij droeg, in plaats van de boosaardige en leeg persoon die hij werkelijk is.

Op een dag zal het duidelijk zijn voor diegenen die ervoor kiezen om de waarheid te zien en te accepteren. Tot die dag geef niet op na narcistisch misbruik.

Net zoals het ons duidelijk was toen we ons bevrijden uit de manipulatie en kozen om echt te ZIEN.

17 tips voor het helen van de emotionele wonde van het Narcistisch Misbruik:

 1. Weet dat je het misbruik zult overleven, leer van de ervaring, waardoor je een diepere zelfkennis zal hebben.
 2. Forceer jezelf om nieuwe interesses en sociale contacten te ontwikkelen.
 3. Geef jezelf toestemming om de assistentie in te roepen van een therapeut die bekend is met Narcistische Persoonlijkheid Stoornis.
 4. Erken de woede die je voelt, zodat je geen gedrag accepteert dat je pijn doet.
 5. Als je je depressief voelt, vraag jezelf dan waar je misschien boos over bent.
 6. Onderzoek je angsten en onzekerheid met mededogen, niet jezelf terroriseren met schaamte.
 7. Maak een verbintenis om voor jezelf te zorgen, ook al ben je bang voor je vermogen om dat te doen.
 8. Herhaal steeds weer bij je zelf “Ik ben het waard”, “Trieste gevoelens zullen niet eeuwig duren”, “Ik zal het redden”, “Ik kan het beste doen wat ik kan doen “
 9. Voel je goed over je besluit om op te stappen of te breken met de narcist.
 10. Investeer in jezelf door te leren over narcistische mishandeling en co-dependentie
 11. Geef jezelf een pauze van intieme relaties totdat je hersteld bent en comfortabel bent om alleen te zijn.
 12. Investeer in je zelfacceptatie, bescherming en emotionele groei. Door bijvoorbeeld yoga en meditatie of martiale arts te volgen.
 13. Geloof in het vermogen om op competente manier met gevoelens om te gaan, problemen op te lossen en verantwoordelijkheid te nemen voor je leven.
 14. Sta open voor wat je doet om je levenssituatie te creëren in plaats van slachtoffer te zijn.
 15. Besteed elke ochtend aandacht aan het vergeven van jezelf wegens het weinig geloof in je zelf.
 16. Laat wrok los, zodat je vrij kunt zijn van obsessieve gedachten.
 17. Leer jezelf te vertrouwen door te ontdekken wat goed voor je is.

De rest zal ervoor kiezen om oogkleppen te dragen die ze altijd hebben gedragen en negeren de lelijke waarheid die hen in het gezicht staart.

Deze woorden van wijsheid zijn erg nuttig voor jou als je moeite hebt om te herstellen van narcistische mishandeling. Je bent niet alleen. Laat jezelf zien. Je kunt het! Ik wens je veel sterkte om volledig te treuren over het mislukken van je relatie en genezing te ervaren.

Ik heb ook geleerd om mezelf te vergeven en God te zoeken voor troost en Jezus te vragen om me te laten zien hoe hij me ziet om van mezelf te leren houden. Je kunt stoppen met piekeren over wat de narcist en zijn vrienden zeggen tegen mensen over u.

Je kunt stoppen met alle informatie te zoeken, te aanhoren over de narcist.

Het stelt hem in staat je te blijven leiden en je gevoel van eigenwaarde te verminderen.

Hoe grof het ook is, de kruisiging van jouw persoonlijkheid door je ex maakt deel uit van het narcistische relatiegeluk.

Je moet doorheen pijnlijke en moeilijke emoties die schaamte en verdriet oproepen.

Het is best mogelijk dat je nu een posttraumatische stressstoornis ervaart, daarom zou het goed zijn mocht je je door je huisarts eens volledig laten onderzoeken. Dit heeft je ook meer zekerheid over je gezondheidstoestand.

De vriendelijkste actie die je voor jezelf kunt doen, is het stoppen van de stroom van informatie van anderen over wat hij doet.

Het loslaten van de noodzaak om “de feiten recht te zetten” wordt gedaan door te accepteren dat hij erg ziek is en dat je geen slecht persoon bent.

Aanvaarding zul je je vooruit helpen om voor jezelf te zorgen, het goede verhaal rechtzetten over je goedheid en veranderen op een manier die vrede brengt.

Ik merk dat ik vrede heb als ik voor vrede kies en dat maar niet als ik toesta dat mijn verleden mij pijn doet dat me pijn kan doen.

Als ik het niet toesta kan me niemand pijn kunnen doen; het is soms ongemakkelijk, maar draaglijk zoals God mij zoveel geleerd heeft door ervaringen van anderen en naar mezelf kijkend!

Vergeving is een krachtige sleutel en zelfonderzoek geweest zonder oordeel, omdat niemand perfect is, maar Gods genade is voldoende! Ik heb ook mijn woede gebruikt om te genezen. Het verkrijgen van gezond verstand na een zielenmoord is erg moeilijk en ook absoluut de moeite waard.

Leven in constante emotionele pijn is niet oké en de stille wanhoop is zo leeg. Ik heb gezocht naar een persoonlijke weg om te genezen en het is mij gelukt. Ik geloof echt dat het trauma van narcistische misbruik de ziel beïnvloedt.

Overlevenden hebben diepe, diepe smart om te transmuteren. Genade is onze rust en dwingt ons vaak om ons over te geven aan iets wat groter is dan onze obsessie.

Zelf compassie is onze discipline en genezing.

Het punt is dat je moet herstellen tot het punt dat je eindelijk van jezelf houd. Ondertussen geef niet op na narcistisch misbruik tot het zover is.

Als je jouw narcist terug ziet, dien je je te realiseren dat het dan mogelijk is dat de narcist je terug opzuigt. Wees er zeker van dat je je achteraf 24 uur zal verschrikkelijk voelen.

Ik ben zeker dat je je ex niet meer zo leuk zal vinden en dat je tegen zijn geur bah zal zeggen. Het is telkens een les dat je zult leren. Je weet dat je jezelf altijd eerst moet plaatsen om die mooie persoon te zijn die je bent.

Ik wens je een overvloed aan liefde want je hebt pijn genoeg gehad.

Geef niet op na narcistisch misbruik want de aantrekkingskracht van een narcist is verraderlijk, maar je kunt het doen.

Ik hoop dat veel genezing op je wegkomt sinds je mijn artikelen goed en herhaaldelijk leest. De huidige pijn wordt gemakkelijker wanneer je dagelijks 15 min leest in de morgen en 15 min in de avond.

Bedankt voor je manier woorden in de commentaren ter ondersteuning van mijn lezers.

Ondersteuning krijgen van een therapeut en mensen die u kunt vertrouwen, is nodig. Leren over narcistische persoonlijkheidsstoornis zul je je helpen! Herstel is een proces van leren om uithoudingsvermogen op te bouwen om met pijnlijke gevoelens te zitten, terwijl ze opkomen en uiteindelijk voorbijgaan.


Reacties

Eén reactie op “Verkies je oogkleppen? Geef niet op na narcistisch misbruik.”

 1. Verbeke M avatar
  Verbeke M

  Mijn probleem is dat ik een adoptiedochtet heb met borderline die een hectingstoornis kreeg van dat ze naar school moest gaan waar ze niet steeds alle aandacht kreeg. Ze deed aan destructief gedrag nu aan cyberpesten. Wil haar vrienden niet aan me voorstellen. Gebruikt me en is lief als ze geld krijgt. Wil geen contact met haar bio ouders. Heeft me volledig geïsoleerd, niemand geloofde me. Laat een relatie niet toe. Ben kapot v haar gepest. Schrijft met stift op mijn stoelen , kast mijn lievelingskledij, handtassen, snijd mijn botten kapot, doet haar gsm s stuk tot ze haar zin een Apple smartphone krijgt. 1 vereniging gelooft me. Ik kan niet meer. Ben 1 keer opgenomen geweest door angsten, voorheen nooooooooit gehad. Ben ziek en pijnpatiente. Zou zij geen trauma hebben door die ADOPTIE. Men kan haar niet meer helpen. Ze is fysisch en verbaal zeeeeeeeer agressief. Toch wil de rechter dat ze terug nr huis komt terwijl bij 1 agressief incident in de instelling kreeg ze direct advocaat en moest direct nr andere instelling. Weet u hoeveel angst ik al 16 j door sta. Ik kan niets hoe klein ook negatief berispen of ze ontploft. Zou graag in contact komen met lotgenoten al is het in Nederland. Heb geen vrienden meer…..ze lijkt nr buitenwereld een engel. Zou zelf schadevergoeding willen eisen, heb wit op zwart geschreven geen gehandicapt kind en…….dossier staat vol fouten. Men schrijft steeds over de ouders van………ben al 16 j alleenst invalide mama. Heb adoptieprocedure twee keer moeten doen omdat bio mama haar goedkeuring moest geven of haar kind bij alleenstaande invalide mama mocht komen. Zou ik adoptiedossier eens mogen opvragen….heb advocaat nodig, kan ik Nederlandse nemen ipv een uit België.. .sorry vraag veel maar ben ei zo na kapot…..dank v leerzame teksten, als ik kan helpen graaaaaaaag..

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.580 andere abonnees