Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

19 Bewezen manieren voor psychische weerbaarheid!

De mentale ‘veerkracht’ van mensen varieert enorm.

Dat is gebaseerd op zowel genen als de omgeving. Voor mensen die niet zo goed zijn in het omgaan met stress, is het mogelijk dat ze er nooit bijzonder goed in zijn geweest.

Het kan ook zijn dat ze ooit goed waren, maar de verliezen en slagen van het leven in hun familie hebben hun veerkracht weggesleten gedurende de tijd. Gelukkig is het mogelijk om die vaardigheid weer op te bouwen.

Wat kan ik doen om me goed in mijn vel te voelen?

Ondanks dat psychologie de geestelijke gezondheid bespreekt is er geen discussie over een definitie van mentale kracht of psychische weerbaarheid.

Mijn vrienden op Facebook vragen mij: “Wat kan ik doen om me goed in mijn vel te voelen?” Ze willen psychische kracht en zich niet verder laten ondermijnen door de narcisten in hun leven.

Geestelijke kracht betekent voor mij dat je je emoties regelt, je gedachten beheert en je positief gedraagt, ondanks je omstandigheden.

Het ontwikkelen van veerkracht gaat over het vinden van de moed om te leven volgens uw waarden. Psychische weerbaarheid  is onbevreesd genoeg zijn om jouw definitie van welslagen te creëren. Vergroot jouw psychische weerbaarheid in verbondenheid met vertrouwvolle vrienden.

Daarbij inspireren ook de wetenschappen, de literatuur en de kunst. Maar ook anderen mensen die je waardevol vindt kunnen als rolmodel dienen.

psychische weerbaarheid
Tools voor psychische weerbaarheid!

Geestelijke kracht houdt meer in dan alleen wilskracht.

Psychische weerbaarheid vereist hard werken en aandachtige toewijding. Het gaat over het vaststellen van gezonde gewoonten en praktijk. Je kunt ervoor kiezen om je tijd en energie te besteden aan zelfverbetering.

Ofwel werk je aan zelfverbetering in samenspraak met gelijkgezinden wel of niet onder begeleiding van een coach. Ofwel verkies je een deskundige coach in dat domein voor een persoonlijke begeleiding. Ook een therapeut met ervaring in uw groeigebied  (PTSD, angst, zelfvertrouwen, emotionele afhankelijkheid, schaamte enz.) zul je je kunnen helpen.

Het is gemakkelijker om je mentaal gezond te voelen als het leven simpel lijkt.

Dan echter ontwikkel je geen psychische weerbaarheid.

Maar het blijft niet simpel. Daar staat tegenover dat echte mentale kracht het duidelijkst wordt in het midden van een persoonlijk drama.

Daarom kies altijd om de vaardigheden te ontwikkelen die je spirituele kracht vergroten. Het is de beste manier om je voor te bereiden op de onontkoombare obstakels in uw leven.

Er zijn taken die je kunnen helpen psychische weerbaarheid te ontwikkelen.

Hieronder vind je 19 werktuigen die je op weg kunnen helpen om jouw psychische weerbaarheid te versterken:

Vervang negatieve gedachten door productieve gedachten.

Spijtig dat de meesten van ons geen tijd besteden aan het nadenken over onze gedachten. Het monitoren van onze gedachten en acties vergroot ons zelfbewustzijn. Nadat je uw gedachten ongecensureerd opgenomen of uitgeschreven hebt zal je inzicht in jezelf krijgen.

Immers het blijkt dat reflecteren op je denkgewoonten nuttig is bij het opbouwen van veerkracht. Overdreven, tegengestelde opvattingen, zoals: “Ik kan nooit goeddoen”, voorkomen dat u uw potentieel bereikt.

Vang je negatieve gedachten voordat ze uit de hand lopen en je gedrag beïnvloeden. Meestal zijn negatieve gedachten grove generalisaties. Het voortdurend herhalen bij onszelf van “geen specifieke negatieve” gedachten zal negatief doorwerken op je stemming.

Identificeer en vervang overdreven negatieve gedachten door gedachten die productiever en realistischer zijn.

Productieve overtuigingen hoeven niet buitengewoon positief te zijn.

In het bijzonder moeten ze realistisch zijn. Een evenwichtiger idee kan zijn: “Ik heb enkele zwakheden, maar ik heb ook veel sterke punten.”

Het veranderen van je gedachten vereist constante monitoring. Monitoring kan behulpzaam zijn om je beste zelf te worden met de nodige psychische weerbaarheid.

Denk dagelijks na over uw vordering.

De drukke wereld van tegenwoordig leent zich er niet voor om veel tijd beschikbaar te maken voor stille reflectie. Maak tijd om na te denken over je voortgang in het ontwikkelen van mentale kracht.

Vraag aan het einde van elke dag wat je hebt geleerd over je gedachten, emoties en gedrag. Overweeg wat u morgen wilt verbeteren of bereiken.

Ben je verlegen voor verandering?

Geestelijk sterke mensen omarmen verandering en verwelkomen uitdaging. Hun meest opvallende ‘angst’, als ze die hebben, is niet van het onbekende, maar van zelfgenoegzaam en tot stilstand komen.

Een omgeving van verandering en zelfs onzekerheid kan een mentaal sterke persoon energie geven om zijn best te doen.

Beoordeel jouw kernovertuigingen.

We hebben allemaal kernovertuigingen ontwikkeld over onszelf, ons leven en de wereld in het algemeen. Kernovertuigingen evolueren in de loop van de tijd.  Echter, ze zijn grotendeels afhankelijk van onze ervaringen uit het verleden.

Of je je nu bewust bent van je kernopvattingen of niet, ze beïnvloeden je gedachten, je gedrag en je emoties. Als je dus door misbruik amnesie bepaalde ervaringen ontkent kun je moeilijk jezelf zijn.

Zo’n filter zorgt er dan voor dat je sterk onzeker bent en je psychische weerbaarheid daalt.

Soms zijn kernovertuigingen onnauwkeurig en onproductief. Wat als u bijvoorbeeld gelooft dat u nooit in het leven zult slagen? Daardoor ben je misschien minder geneigd om een nieuwe baan aan te vragen.

Met als gevolg dat u zich niet goed presenteert op sollicitatiegesprekken. Daarom kunnen je kernovertuigingen een selffulfilling prophecy worden.

Identificeer en evalueer uw kernovertuigingen.

Zoek naar zwart-wit weergaven en zoek vervolgens uitzonderingen op de regel. Weinig dingen in het leven zijn “altijd” of “nooit” goed. Het wijzigen van kernovertuigingen vereist bedoeling en hard werken. Daar staat tegenover dat het de hele loop van je leven kan veranderen.

Durf je berekende risico’s nemen?

Een mentaal sterke persoon is bereid om berekende risico’s te nemen. Berekend risico is iets heel anders dan voor dwaze risico’s te springen. Maar met psychische weerbaarheid kan een individu de risico’s en voordelen grondig afwegen.

Bovendien zal hij de mogelijke nadelen en zelfs de worstcasescenario’s afdoende beoordelen voordat ze actie ondernemen.

Breid je mentale energie intelligent uit.

Verspil je hersenkracht aan het nadenken over dingen die je niet kunt beheersen? Dit soort verkwisting leidt snel tot vermindering van je mentale energie. Hoe meer u nadenkt over ongunstige problemen die u niet kunt oplossen, hoe minder kracht u overhoudt voor creatieve inspanningen.

Zitten en zich zorgen maken over de weersvoorspelling is bijvoorbeeld niet nuttig. Als er een flinke storm op je afkomt, zal ongerustheid dit niet voorkomen. U kunt er echter voor kiezen om u erop voor te bereiden. Concentreer je op wat alleen binnen uw controle is.

Behoud uw mentale energie voor productieve taken, zoals het oplossen van problemen of het stellen van doelen. Wanneer uw gedachten niet productief zijn, probeer dan bewust uw mentale energie te verplaatsen naar meer nuttige onderwerpen.

Hoe meer je oefent om je mentale energie verstandig te besteden, hoe meer het een gewoonte zal worden.

Heb je het gevoel dat je altijd verliest?

In het bijzonder in de huidige economie, beseffen leidinggevenden en werknemers op elk niveau dat de wereld hen geen loon, een voordelenpakket en een comfortabel leven verschuldigd is.

Het maakt niet uit wat je voorbereiding en scholing is. Geestelijk sterke mensen komen de wereld binnen en zijn er om hard te werken. Ze slagen op hun verdiensten, in elke fase van het spel.

Verwacht je directe resultaten?

Of het gaat om een ​​trainingsschema, een voedingsschema of de planning van een bedrijf, mentaal sterke mensen zitten er ‘lang mee’. Ze verwachten geen onmiddellijk resultaten. Hun energie en tijd passen ze aan in afgemeten doses.

Psychisch weerbare mensen vieren elke mijlpaal en toename van succes onderweg. Ze hebben “uithoudingsvermogen”. Dat echte veranderingen tijd kosten met zich meebrengen begrijpen ze.

Ontwikkeling van mentale kracht is een werk in uitvoering.

Er is altijd ruimte voor verbetering. Soms lijkt het moeilijker dan op andere momenten om te groeien. Nadenken over je voortgang kan je vermogen om je definitie van succes te bereiken verbeteren, en dat terwijl je volgens je waarden leeft.

Ze hebben geleerd verantwoordelijkheid te nemen voor hun acties en resultaten. Het is een noodzaak dat je een inherent begrip hebt van het feit dat het leven niet eerlijk is.

Bijvoorbeeld kunnen ze uit probleemsituaties komen met zelfbewustzijn en dankbaarheid voor de geleerde lessen. Wanneer echter een situatie slecht uitpakt, reageren ze met zinnen als “Oh, goed.” Of gewoon: “Volgende!”

Geestelijk minder gezonde mensen geven hun kracht weg.

Geestelijk stabiele mensen vermijden anderen de kracht te geven om hen zich minderwaardig of ontoereikend te laten voelen. Ze begrijpen dat ze hun acties en emoties onder controle hebben. In het bijzonder weten ze dat hun kracht ligt in hun vermogen om zelf te bepalen hoe ze reageren.

Geestelijk minder gezonde mensen blijven in hun comfortzone.

Betekent psychische weerbaarheid dat je geen emoties ervaart? Integendeel. Mentale kracht vereist dat je je scherp bewust wordt van je gevoelens, zodat je de beste keuze kunt maken over hoe te reageren.

Mentale weerbaarheid gaat over aanvaarding van je gevoelens zonder dat die je beheersen.

Geestelijke kracht houdt ook een begrip in of het zinvol is om zich in strijd met je emoties te gedragen. Als je bijvoorbeeld angst ervaart die voorkomt dat je nieuwe kansen uitprobeert of nieuwe kansen accepteert, probeer dan uit je comfortzone te stappen.

Dat is een grote uitdaging.  Jouw draagkracht van ongemakkelijke emoties kost oefening, maar het wordt gemakkelijker naarmate je zelfvertrouwen groeit.

In plaats van te zeggen: “Ik wilde dat ik extravert kon zijn”, kies ervoor om op een vriendelijkere manier te handelen, of je er zin ​​in hebt of niet.

Ongemak is nodig voor hogere winst, en tolerantie van dat ongemak zal ertoe bijdragen dat uw visie werkelijkheid wordt, een stap voor stap. Tel af van 5 tot 0 en doe het.

Verspil je energie aan dingen die je niet kan beheersen?

Geestelijk sterke mensen klagen niet over slecht verkeer, slecht weer, verloren bagage, of zeker niet over andere mensen. Ze erkennen dat deze factoren buiten hun macht liggen. In een gevaarlijke situatie realiseren ze zich dat het enige dat ze altijd onder controle hebben, hun reactie en houding is.

Geef het nooit op na mislukking.

Elke mislukking is een gelegenheid om te verbeteren. Zelfs uitzonderlijke ondernemers zijn bereid om toe te geven dat hun vroegere inspanningen onveranderlijk veel tekortkomingen hadden.

Geestelijk sterke mensen zijn bereid om  te falen, wanneer nodig, zolang de leerervaring van elke “mislukking” hen dichter bij hun uiteindelijke doelen kan brengen. Geef nooit op. Geef nooit op.

Denk je in het verleden?

Er is kracht bij het erkennen van het verleden. Vooral bij het erkennen van de dingen die je leert uit ervaringen van het verleden. Toch zal een mentaal sterk persoon voorkomen dat zijn mentale energie verlaagt in recente teleurstellingen, in fantasieën over de “gloriedagen” die voorbij zijn.

Ze investeren het grootste deel van hun vermogen in het creëren van een zo goed mogelijk nu en toekomst.

Heb je schrik om tijd alleen door te brengen?

Geestelijk sterke mensen genieten en waarderen zelfs van de tijd die ze alleen doorbrengen. Ze gebruiken hun downtime om na te denken, te plannen en productief te zijn.

Het belangrijkste is dat ze niet afhankelijk zijn van anderen om hun geluk en gemoedstoestand te versterken. Ze kunnen gelukkig zijn met anderen, en ze kunnen ook alleen gelukkig zijn.

Maak je dezelfde fouten telkens opnieuw?

We kennen allemaal de definitie van waanzin, toch? Het is wanneer we dezelfde acties steeds weer opnieuw ondernemen, in de hoop op een ander en beter resultaat dan de eerdere uitkomst.

Een mentaal sterke persoon aanvaardt de volledige verantwoordelijkheid voor gedrag uit het verleden en is bereid om van fouten te leren.

Onderzoek toont aan dat het vermogen om nauwkeurig en productief zelf reflectief te zijn één van de  grootste troeven is van spectaculair succesvolle leidinggevenden en ondernemers.

Ben je jaloers op het succes van andere mensen?

Het heeft de kracht van karakter nodig om echte vreugde en opwinding te voelen voor het succes van andere mensen. Geestelijk sterke mensen hebben dit vermogen. Nooit worden ze jaloers of haatdragend als anderen slagen.

Ze denken goed na wat dit individu goed doet zonder te vergelijken. De bereidheid om harder te werken voor hun kansen op succes, zonder te vertrouwen op snelkoppelingen blijft hun voornaamste focus.

Dien jij vooral te zorgen voor het behagen van anderen?

Ken je “people pleasers”? Of, omgekeerd, mensen die hun best doen anderen teleur te stellen als een manier om hun imago van kracht te versterken?

Geen enkele positie is goed. Een mentaal sterke persoon streeft ernaar vriendelijk en eerlijk te zijn en anderen te behagen waar nodig, maar is niet bang om iets te zeggen.

Ze lopen niet weg als iemand boos kan worden. Ze weten in moeilijke situaties passend en tactvol te navigeren.

Heb je medelijden met jezelf?

Wanneer mensen je niet correct behandelen heb je dan medelijden met jezelf? Blijf je daarover zeuren. Mentaal stoere mensen hebben geen medelijden met zichzelf. Ze weten snel zichzelf te troosten en te vergeven.

Heb je mentale kracht? Zijn er elementen die je niet hebt gevonden wat je in dit artikel hebt gelezen? Hoe ga je vandaag je vaardigheden op elk van deze gebieden verder versterken? Laat het me weten in een persoonlijk bericht of in de commentaren hieronder.


Reacties

Eén reactie op “19 Bewezen manieren voor psychische weerbaarheid!”

  1. Jessica avatar
    Jessica

    Ik ga weer vaker situaties uitschrijven wat ik een tijdje terug ook deed en dan alternatieven bedenken wat ik ook had kunnen doen ipv hoe ik het gedaan/gereageerd heb en vervolgens de beste alternatief voor mij uitkiezen en die proberen toe te passen in nieuwe vergelijkbare situaties.

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.587 andere abonnees