Spreekbeurt over Marc Van Ranst van H. 9 jaar

Spreekbeurt over Marc Van Ranst van H. 9 jaar

Beste Juf en klasgenootjes,

Vandaag hou ik mijn spreekbeurt over de viroloog Marc Van Ranst. (presentatie 1)

Over wat of wie gaat de spreekbeurt?

Wat weet je van zijn Familiegeschiedenis?

Waar en wanneer is MVR geboren?

Marc Van Ranst is geboren in België op 20 juni 1965.

Wat kocht hij met zijn spaarcenten?

Op welke leeftijd?

Als kind woonde hij samen met zijn broer bij zijn ouders. Toen hij 12 jaar was kocht hij met zijn spaarcenten een microscoop en had hij een klein labo in de kelder waar hij van alles onderzocht. (presentatie 2)

Wat heeft hij gestudeerd en wat is MVR nu in ons land?

Daarom heeft Marc Van Ranst gestudeerd als dokter microbiologie en is nu één van de bekendste virologen in ons land.

Hoe noemt zijn vrouw en zoon?

En waar woont hij?

Nu woont hij  samen met zijn vrouw Erna en zijn 11 jarige zoon Milo in Willebroek. (presentatie 3).

Marc Van Ranst is micro bioloog.(presentatie 4)

Wat doet een microbioloog?

Van wat is hij baas?

Aan wie heeft hij les?

Dat wil zeggen dat hij bacteriën en virussen bestudeert. Hij is vooral viroloog. Hij is ook de baas van het labo virologie in het ziekenhuis van  Leuven en geeft les aan de studenten die de opleiding virologie volgen.

Wat onderzoekt hij?

Hij onderzoekt dus hoe het komt dat virussen ons ziek maken. (presentatie 5)

Waarom heeft hij een boek geschreven?
Marc Van Ranst heeft ook daarover een boek geschreven  voor de kinderen. Doordat hij zelf een zoon van 11  jaar heeft vindt hij het belangrijk dat kinderen dit ook kunnen begrijpen.

Wat is de titel van zijn boek?

waarom die titel?
Dat boek noemt: ‘monsterlijke microben’ en gaat over nuttige bacteriën en gemene virussen.
Ik heb hier het boek mee. (presentatie 6)

Bacteriën en virussen zijn niet hetzelfde. 

Wat is het verschil tussen bacteriën en virussen?

17.Hoe groot zijn ze?

Virussen zijn veel kleiner dan bacteriën. Het grootste virus is slechts zo groot als de kleinste bacterie.

Weet je nog een verschil?

Het verschil zit zich in de manieren waarop ze zich voortplanten.

Bacteriën doen het in hun eentje.
Virussen planten zich pas door als ze binnendringen in een ander levend wezen.

Wat is de vergelijking met een piratenschip?
Virussen zijn een beetje als piraten die een schip veroveren. Zolang ze op hun eigen schip zitten, houden ze zich rustig maar als ze eenmaal een ander schip gekaapt hebben, gaan ze vreselijk tekeer.

Waarom is corona gevaarlijk?

Daarom dat het coronavirus een gemeen virus is als het in je lichaam komt en je er zo ziek van kan worden.

Van waar komt de naam Corona?
Wist je dat corona eigenlijk de Latijnse naam voor krans is?

Onder de microscoop lijken de uitstulpingen aan de buitenkant van het virus namelijk op een soort krans of kroon. (presentatie 7)

Wat heeft MV R gedaan voor ons?

Wat moeten we doen en waarom?

Toen corona vorig jaar uitbrak heeft hij met zijn kennis over virussen op een goede manier uitgelegd wat wij allemaal konden doen om ons en de samenleving te beschermen.

Zo kwam hij veel op de televisie en hij legde alles op een heel eenvoudige manier uit. Hij vertelde wel dat alles goed zou komen als we ons aan de maatregelen zouden houden en ook door de komst van het vaccin.

Waarom kreeg hij een prijs?

Omdat hij alles zo goed in mensentaal kon vertellen heeft hij ook een prijs gekregen van de Koninklijke wetenschapsacademie.

Waar zit hij nu?

en Waarom?

Jammer genoeg wordt hij nu bedreigd door slechte mensen zodat hij nu op een geheime plaats (safe house) woont samen met zijn vrouw en zijn zoon.

Wat vind je daarvan dat hij in een safehouse zit?

Ik hoop dat hij straks weer naar z’n eigen huis kan want heel de tijd opgesloten zitten en niet meer buiten kunnen is heel erg.

Wat gaan we nog doen?

Ik wil nog afsluiten met een liedje over Marc Van Ranst en ik hoop dat jullie nu een beetje meer weten over hem en waarom hij echt een bekend persoon geworden is.

Dank je wel voor jullie aandacht.
H.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

knop voor alle groeitaken

Geplaatst

in

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees