Het Bedriegen door een narcist.

Het Bedriegen door een narcist.

Toen mijn vriendin eindelijk genoeg moed had verzameld om haar huwelijk van 11 jaar te beëindigen, leed ze aan alle symptomen van een slachtoffer van huiselijk geweld.

Ze had paniekaanvallen, was in een staat van depressie. Haar gevoel van eigenwaarde was in de goot. Haar realiteitszin werd vervormd en haar “haar” viel uit. In het begin zou ze de spot drijven met het idee dat ze een slachtoffer van huiselijk geweld was geweest.

Immers, “Hij had haar alleen bedrogen”. Bovendien was hij blijkbaar homo. Bovendien had hij volgens hem een relatie gehad met een 12-jarige jongen. Het duurt een tijdje door misbruik amnesie dat de werkelijkheid volledig doordringt bij een slachtoffer van huiselijk geweld.

Wel had hij haar gedwongen tot seks. Vooral had hij weten haar zelfvertrouwen te ondermijnen en verminderen door uren ‘s avonds naar homo porno te kijken. Mijn vriendin had gedaan wat vele slachtoffers van ontrouw doen.

Ze had nagelaten om te beseffen dat in een poging om haar huwelijk te redden, ze niet wilde erkennen dat ze zo emotioneel kwetsbaar was en dat ze als persoon werd vernietigd.

Waarom geloof ik dat ontrouw een vorm is van huiselijk geweld?

Omdat ontrouw even verwoestend is als een fysieke aanval kan worden. Ontrouw vernedert een echtgenoot, kwetst, en maakt hulpeloos. Uiteindelijk is het ervaren van ontrouw als een ernstig verlies, de dood van vertrouwen. Wanneer een man bedriegt, valt hij direct zijn vrouw haar gevoel van eigenwaarde aan.

Ik heb hier enkele gemeenschappelijke kenmerken met slachtoffers van huiselijk geweld gevonden:

• Beide kunnen een doorlopend aspect van het huwelijk worden. Er is een terugkerende cyclus waar na het misbruik of bedrog de man spijt heeft en de echtelijke relatie eventjes goed functioneert. Daarna volgt een nieuwe episode van misbruik of ontrouw.

• De mannen kunnen korte periodes van schuld of spijt tonen, maar meestal lijken ze ongevoelig voor de pijn die ze hebben veroorzaakt. De meesten zullen zich niet verantwoordelijk voelen voor het lijden dat ze veroorzaken.

• Het slachtoffer heeft last van een laag zelfbeeld, een gevoel van waardeloosheid, een gebrek aan controle over haar leven. Ze voelt zich afhankelijkheid van haar man, en een verstoorde beleving van de werkelijkheid waarin ze gelooft dat wat er gebeurt haar schuld is.

Als je jezelf in dezelfde situatie bevindt als mijn vriendin toen wordt het dan niet tijd om de cyclus te doorbreken?

Haar ex-man stelde voor dat ze zich meer zou gedragen als een man.  Haar haarsnit moest kort geknipt, zodat hij zijn homoseksuele driften op haar kon botvieren.

Waarom jezelf niet confronteren met het simpele feit dat de ontrouw van jouw man zijn keuze is en dat die keuze misbruik is van jou?

Zijn keuzes kan je alleen beantwoorden met geen enkele andere keuze dan het huwelijk te beëindigen. Toch opnieuw beginnen na herhaaldelijke ontrouw lijkt een te moeilijke taak en vaak voelt het slachtoffer alsof ze niet zonder haar ware andere kan leven (die ze nog niet heeft gevonden.)

Ontrouw verbrijzelt haar aannames en droom van wat haar leven ooit betekende.

Degene die haar veiligheid was is nu haar bron van gevaar.

Als je man vreemd gaat, onderneem actie. Zeg hem dat zijn gedrag onaanvaardbaar is. Stel grenzen en blijf op deze grenzen staan. Laat afhankelijkheid niet toe dat je een ongezond huwelijk in stand houdt.

Letterlijk, ontrouw houdt een gezondheidsrisico in, niet alleen voor jouw geestelijke gezondheid. Laat je vermogen niet afbreken om te leven op jouw eigen voorwaarden en vrij van misbruik leven.

Je kunt je huwelijk niet redden door jezelf te verloochenen. Als de ontrouw een kenmerk is van zijn narcisme, bereid je voor om zo snel mogelijk een einde aan deze relatie te maken.

Patronen van bedrog

foto cover boek patronen van bedrog
klik op de foto

Gebruik de commentaren om elkaar te steunen!

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

knop voor alle groeitaken

Geplaatst

in

, , ,

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees