Dit artikel over hulpverlening in een noodsituatie bevat mogelijke triggers voor slachtoffers van misbruik of partnergeweld. Neem contact op met je behandelaar of 113.nl of Centrum ter preventie van zelfdoding of zelfmoord1813 of 112 (Europa).
Je kan 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 naar de noodcentrales bellen voor hulpverlening bij een noodsituatie.
De operatoren in de noodcentrales staan altijd klaar om je te helpen als je in nood bent. Ze stellen je gerust. Bovendien vertellen ze je wat je moet doen. Alvast zullen ze de nodige hulpdiensten verwittigen.
Weet je, het noodnummer “112” is het enige noodnummer waarnaar je in heel Europa gratis kan bellen als je dringend hulp nodig hebt van de brandweer, een medisch team of de politie.
België:
Als je in België naar het noodnummer 112 belt voor de politie, word je doorgeschakeld naar het noodnummer 101. Hierdoor kan er kostbare tijd verloren gaan. We raden je daarom aan om voor dringende politiehulp rechtstreeks het noodnummer 101 te bellen.
Er is geen excuus voor huiselijk en partnergeweld.
Beledigd in het openbaar en privé? Pijn doen aan uw familieleden of uw huisdieren? Verplicht seks te hebben of heb je niet de kans op ‘neen’ of niet geluisterd naar je ‘neen’ op manieren die ongemakkelijk zijn voor je? Dreiging met u pijn te doen, uw familieleden of uw huisdieren? De schuld krijgen voor het misbruik? Gezegd dat je het geweld hebt uitgelokt?
Beperking waar je naartoe kunt en wat je kunt doen? Aanraking op een manier die je pijn doet of bang maakt? Ben je verteld dat je angsten over de relatie niet belangrijk zijn? Gecontroleerd waar je bent geweest en met wie je hebt gesproken? Vernedering van familie en vrienden of word je contact verboden? Gezegd dat jaloezie louter een teken van liefde is? Probeert de misbruiker je geld onder controle te houden? Worden je spullen vernietigd?
Als u één van deze gedragingen ervaart, loopt u het risico gewond te raken en heb je waarschijnlijk behoefte aan hulpverlening door een noodsituatie.
De veiligheid van u en uw kinderen heeft de eerste voorrang.
Wat te doen als misbruik heeft plaatsgehad bij huiselijk & partnergeweld?
Een crisislijn bellen. Een arts raadplegen. Praat met een vertrouwenspersoon. Praat met vrienden en familieleden. Bij een Verslag aan de politie kan Lichamelijk bewijs tot 120 uur na een aanslag worden verzameld. Als u een verkrachting bij de politie meldt, mag u niet douchen of uw kleding wassen. Het belangrijkste is om te doen wat het comfortabelst is voor je. Geef jezelf dezelfde liefde, begrip en geduld dat je een vriend of familielid zou geven.
Wat kun je doen om slachtoffers van misbruik te helpen bij huiselijk en partnergeweld?
Vooreerst, geloof hen. Dat vooral, respecteer hun vertrouwelijkheid. In werkelijkheid, vermijd oordelen over veroordelingen. Zolang het duurzaam mogelijk is, vraag hoe u van dienst kunt zijn in plaats van hen advies te geven. Respecteer hun beslissing, zelfs wanneer de uwe anders is. Dus, Wees een goede luisteraar.
Dat betekent, als deze persoon uw partner is, vermijd dan de druk om enige vorm van seksuele activiteit te hervatten tot begonnen door je partner. Met dit in gedachten, bied onvoorwaardelijke liefde en steun.
Genezing van misbruik door een narcist is mogelijk.
De hoeveelheid tijd die nodig is om te rouwen is voor elke persoon anders en kan lang duren. Het belangrijkste om te onthouden is eerst goed voor jezelf te zorgen. Daarom, raak niet ontmoedigd als je een slechte dag hebt. Dat betekent dat verdriet en heling nooit ‘compleet’ zijn en je op verschillende manieren kunnen beïnvloeden.
Het is bijvoorbeeld normaal om je op dezelfde dag blij, boos en verdrietig te voelen. Praat over je gevoelens. Bovenal, zorg voor je geest en lichaam. Even belangrijk is lezen, schrijven en oefenen. Krijg voldoende rust en eet regelmatig. Leg de nadruk met ander woorden op doen waardoor je je beter voelt. In het licht dat je waarschijnlijk veel advies krijgt, vergeet niet dat Je de enige bent die moet beslissen wat je volgende stap is, waarbij je je comfortabel voelt.
Blijf Geloven in jezelf bij huiselijk en partnergeweld.
Als iemand je pijn doet, of dreigt je pijn te doen, kan het moeilijk zijn om je zelfvertrouwen of gevoelens van eigenwaarde te behouden. Misschien wil je jezelf de schuld geven. Onthoud dat het nooit goed is dat iemand je pijn doet of je dreigt te kwetsen. Het beste wat je in deze situatie kunt doen, is jezelf verwijderen van de plaats van geweld en op zoek gaan naar psychologische hulpverlening door deze noodsituatie.
Waarnaartoe gaan als er misbruik plaatsvindt in je relatie?
Vaak wordt over het hoofd gezien dat erkennen dat er een probleem is, de eerste stap is om hulp te krijgen. Het tweede is om te weten dat je niet alleen bent. Als je snel weg wilt, heb je enkele opties.
Ga naar vertrouwvolle familie of een vriend.
Als u kunt, neem dan contact op met een vertrouwd familielid of een vriend en vraag of u bij hen kunt blijven, terwijl u uitwerkt wat u vervolgens moet doen.
Daarom: Ga naar een toevlucht.
Je kunt er op wijzen dat een schuilplaats een plaats is waar je tijdelijke plaats kunt zoeken, terwijl je je volgende stappen uitzoekt. Er zijn ook andere diensten beschikbaar in vluchthuizen, waaronder juridisch advies, emotionele steun, praktische hulp (zoals voedsel en kleding) en goede beveiliging.
Meer informatie of hulp rond verwerkingsproblemen na misbruik vind je bij:
België:
Huisarts: eerste aanspreekpunt voor informatie en hulp na seksueel en ander misbruik. Voor hoogdringende zaken kan je terecht bij een huisartsen wachtdienst.
Nupraatikerover.be: op de chat kan je anoniem terecht met vragen of ervaringen van seksueel misbruik.
seksueelgeweld.be: informatie over seksueel geweld en aangifte doen.
Centra voor Algemeen Welzijnswerk: bij een CAW in je buurt kan je terecht met vragen en problemen, vertrouwelijk en gratis. Je vindt er ook de centra voor slachtofferhulp (link is extern) en voor crisisopvang
Psycholoog: ondersteuning bij geestelijke gezondheid of verwerkingsproblemen.
Teleonthaal: op het nummer 106 of via chat kan je anoniem je verhaal kwijt als je het moeilijk hebt.
Trefpunt Zelfhulp: informatie over zelfhulp en lotgenotencontact in zelfhulpgroepen.
Bij de hulplijn 1712 kan je terecht met vragen over (lichamelijk, psychisch of seksueel) geweld, misbruik en kindermishandeling. Je wordt geholpen door hulpverleners van de centra voor algemeen welzijnswerk en de vertrouwenscentra kindermishandeling.
Nederland:
Databank Effectieve interventies huiselijk geweld en seksueel geweld: een overzicht
Bekijk dit dagelijks (als je inspiratie nodig hebt).
Wanneer was de laatste keer dat je hier kwam? Het is overal (en nergens). Wanneer je inspiratie nodig hebt, vind je die altijd hier. Het is er wanneer je in slaap valt en ook als sommigen van jullie wakker worden.
Overal om je heen kun je bewust worden en niet altijd in de buurt van je.
En als je voelt dat je centrum uit elkaar valt, dat je angstig wordt door de situatie waarin je je bevindt, alles wat je dagelijks hoeft te doen is voor 15 minuten lezen van een artikel hier en dan ontspannen.
Ik weet zeker dat je het geweldig zult vinden.
Het enige dat nodig is om iemands leven te veranderen, is deze post delen. Wil je dat doen?
Om dagelijks inspiratie en motivatie te krijgen, ga op deze pagina op mijn website en voer je je naam in en abonneer je gratis op mijn website. Besteed nu aandacht hieraan, ik weet zeker dat je iets gaat vinden dat je onmiddellijk kunt toepassen.
Ik hoop dat dit bericht, video en audio je behulpzaam zijn. Bovendien kijk ik ernaar uit je te ontmoeten in de reacties. Je commentaren zijn de raketbrandstof die me inspireert om dit werk voort te zetten. Voel je vrij om dit artikel en video te delen en de liefde te verspreiden. Je lijdt onder de pijn als gevolg van blootstelling aan narcistische mishandeling.
Bekijk dan alle mogelijkheden die je vindt om je leven te veranderen.

Denk je dat je narcistisch gedrag vertoont? Doe dan onze online persoonlijkheidsstoornis test. Vragen die zoal gesteld worden zijn:
‘Heb je in het algemeen moeite met het maken en onderhouden van vriendschappen?’, ‘Zou je jezelf als een typische eenling beschrijven?’, ‘Heb je in het algemeen vertrouwen in mensen?’, ‘Heb je gewoonlijk moeite om je zelfbeheersing te bewaren?’ en ‘Heb je in het algemeen sterk de neiging om op andere mensen te leunen?’ De uitslag van de test zie je direct. Let op! Je mag nooit zelf een diagnose stellen. Bespreek de uitkomsten van de test altijd met je huisarts.
Gebruik de commentaren om elkaar te steunen!
Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.
Lees meer

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren