Categorieën
huiselijk geweld narcist partnergeweld psychopath Transformeren naar geluk na misbruik door een narcist Waarom werd ik door de narcist zo behandeld?

Misbruik amnesie & minimalisering van fysiek geweld bij slachtoffer narcisme.

Fysiek geweld bij een slachtoffer van een narcist kom je
niet zomaar op het spoor?
Een vriendin die me raadpleegde voor verheldering rond narcistisch misbruik beweerde altijd dat haar narcist haar nooit fysiek heeft toegetakeld. Hij was veel subtieler en daardoor niet zo herkenbaar. Dat was duidelijk een voorbeeld van misbruik amnesie.

Fysiek geweld bij een slachtoffer van een narcist kom je niet zomaar op het spoor

Een vriendin die me raadpleegde voor verheldering rond narcistisch misbruik beweerde altijd dat haar narcist haar nooit fysiek heeft toegetakeld. Hij was veel subtieler en daardoor niet zo herkenbaar. Dat was duidelijk een voorbeeld van misbruik amnesie.

Geschatte leestijd: 13 minuten

Ze slaagde erin feiten uit haar geheugen te wissen om met de situatie te kunnen omgaan. Maar het was zeker goed dat ze er begon over te praten want anders was ze zeker weer opnieuw begonnen met de narcist.

Het was alsof dat het enige positieve was dat zij over hem kon zeggen. Dat vond ik eigenaardig. Niet dat ik dacht dat ze loog, maar als alle variabelen aanwezig zijn voor fysiek geweld waarom zou het dan niet plaatsvinden. Misschien leed mijn vriendin wel aan misbruik amnesie.

Vertrouw me, het vinden van iets positiefs over haar narcist was een zware zoektocht. We keken alle gebeurtenissen na en probeerden een naam aan het misbruik te geven.

Naarmate we die oefening deden vond ze zelf dat ze het misbruik minimaliseerde.

En toen was er een doorbraak.

Je moet gezonde relaties vinden om deel van uit te maken en mensen de veiligheid bieden om mee te praten, want misbruik is schadelijk voor uw persoonlijkheid.

Om te genezen, is het essentieel dat je in de buurt bent van mensen die je onder geen enkele omstandigheid zullen misbruiken.

Vind steun van vriendelijke, barmhartige mensen die goede luisteraars zijn. Overweeg een ontmoeting met een therapeut.

Ze kreeg inzicht dat ze niet alleen minimaliseerde, maar dat haar dader heel goed was in zich vermommen.

Zo goed zelfs dat zelfs zij geloofde dat het geen misbruik was en dat het niet opdook in haar geheugen. Ze begon zich de situaties te herinneren dat ze haast elke dag huilde. Waarom toch?

Hij beweerde iets wat haar overstuur, bracht. Hij zei dat ze overdreef. Haar reactie was overdreven. Maar wat was dan zijn actie?

“Het moet zijn dat ik toen wel overdreef want hij zei het toch?” vroeg ze me.

Juist? FOUT!

Triggeren van vroeger fysiek misbruik bij het slachtoffer van een narcist.

Laat me het uitleggen: Toen ze elkaar voor het eerst leerden kennen, opende de narcist bij haar voor een deel het vroegere fysieke misbruik.

Het duurde niet meer dan een paar dagen later dat hij probeerde “met haar te vechten” door haar met zijn hand op haar gezicht te slaan alsof hij geen slagen gaf, maar alleen maar op zijn hand.

Toen zij haar verzette dan kreeg plotseling haar andere wang een slag per ongeluk.

Nu sloeg hij haar niet hard, maar hij kwam met zijn handen naar haar gezicht.

Dat doe je niet tegen iemand die fysiek mishandeld is in het verleden!

Zij probeerde hem dat de eerste keer uit te leggen.

Zij vertelde hem van het trauma en dat zij het op prijs zou stellen als hij niet meer zo zou “spelen.

Dat was dus de minimalisatie. Het was vermomd als spel.

“Ik doe je geen pijn!” “Ik ben gewoon aan het spelen!” “Stop met zo een baby te zijn!” “Je bent niet leuk!”

En dus werd haar verzoek om niet zo te worden geslagen op dovemansoren gericht.

Hij had dus geen compassie of aandacht voor haar eerdere ervaringen met fysiek misbruik.

Misbruik amnesie & minimalisering van fysiek geweld bij slachtoffer narcisme.

En voor 18 maanden werd dagelijks  met haar gespeeld in haar huis.

Het maakt niet uit de keren dat zij begon te huilen daarover want dan zei hij dat ze te gevoelig was.

En dan?

Toen herinnerde ze alle keren dat hij haar op de vloer zou houden en in haar gezicht spuwde.

Maar hij speelde dat spelletje alleen.

Of de keren dat zij tegen haar wil werd vastgehouden en niet werd toegestaan ​​zijn huis te verlaten.

Op een nacht in het bijzonder wilde zij naar huis gaan nadat hij bijzonder erg tegen haar was geweest en erg pijn had.

Zij probeerde op te staan ​​en weg te gaan. Hij hield haar in bed en vertelde haar vastberaden: “NEE, je gaat niet weg!”.

Zij wachtte tot hij in slaap viel en uit het bed gleed.

Hij werd wakker en zij zei hem dat ze naar de wc ging.

Op de vlucht voor haar narcist.

Zij reed om 2 uur ‘s nachts op blote voeten naar huis, in haar ondergoed en T-shirt, omdat hij haar tas met kleren pakte, zodat zij niet weg kon gaan.

Er zijn nog veel meer voorbeelden, zelfs sommige van zijn familie waren getuige, zoals achtervolgen en vernederen als zij een frisbee niet goed kon gooien, en toen zij gewoon naar binnen wilde, weigerde hij haar om naar binnen te gaan.

Hij bleef haar in de weg staan. Hij vertelde haar dat zij buiten moest blijven, terwijl hij frisbee speelde met zijn zwager.

Waarom niemand zelfs een oogje op zijn behandeling van haar sloeg?

Dat bracht haar echt in de war totdat ik haar vertelde over narcisten en hun vliegende apen.

Dus tot op vandaag had zijn minimalisering van zijn fysiek gewelddadig gedrag tegenover haar gewerkt.

Maar zoals ik haar vertelde, is het alsof je de lagen van een ui eruit pelt.

Er komen meer dingen aan het licht. Ook de excuses, leugens en minimalisatie vallen weg en de waarheid wordt blootgelegd.

Vandaag heeft zij zich deze waarheid beseft.

Hij pleegde fysiek misbruik bovenop al het andere en kon dit verderzetten door misbruik amnesie.

Ben je iets aan het minimaliseren dat jouw narcist jou heeft aangedaan?

Ga niet akkoord met hun excuses.

Kom op voor jezelf en belicht de waarheid!

Denk nu niet dat het jouw fout is dat de waarheid werd vermomd. De vermomming kwam door hem.

De feiten niet onderkennen is het gevolg van het fysiek en psychologisch geweld.

veerkracht weerstand vaardigheden voor slachtoffers van narcisme VKoN

Psychologen hebben daar een term voor: misbruik amnesie.

“Misbruik amnesie (geheugenverlies)  is een vorm van cognitieve onderdrukking waarbij een slachtoffer van een mishandeling problemen heeft met het onthouden van afleveringen waarbij hun grenzen zijn geschonden.”

Misbruik amnesie is een vreemd verschijnsel dat veel voorkomt bij mensen die chronisch zijn mishandeld zoals mijn vriendin hier gedurende 18 maanden.

Wanneer ik luisterde naar het verhaal van deze chronisch mishandelde persoon vond ik in het begin van onze gesprekken over de behandeling die ze kreeg van haar narcist vaak algemene positieve reacties.

Eigenlijk zat ze nog altijd in de fase dat ze het goed wilde maken of iets doen aan zijn gedrag.

Deze positieve reactie kan worden geïnterpreteerd als ontkenning, maar het is ook waarschijnlijk dat het slachtoffer van het mishandeling zich gewoon niet alle dingen herinnert die ze hebben meegemaakt.

Deze vriendin was behoorlijk erg overstuur, omdat haar narcist haar plots verlaten had zonder ook maar één aanwijzing.

Dat kon toch niet waar zijn voor iemand waarmee ze zo gelukkig was geweest. Haar moeder vond haar narcist een prachtkerel, haar narcist had anderen gered. Haar narcist had een belangrijk gouvernementele functie.

Dat zou je toch niet verwachten dat zo’n heer (haar narcist)  fysiek geweld zou plegen? Ze wou die verwachting bevestigt zien.

Haar misbruik amnesie (geheugenverlies) was een natuurlijk gevolg van haar bevestigingsvoorspelling, waarbij informatie die in tegenspraak is met wat een persoon wil geloven, snel wordt verwaarloosd of vergeten en informatie die een overtuiging bevestigt, wordt versterkt en aandacht wordt geschonken.

Het voelt op het eerste zich counter intuïtief aan dat diegene die ons zouden moeten beschermen statisch de hoogste scores halen over misbruik.

Het was een typische situatie waarin mijn vriendin nog altijd wou investeren om succes te bereiken in haar relatie en ik haar moest helpen om erin te slagen dat ze niet in een depressie terecht kwam en dat ze tips kreeg om de communicatie met haar dader te herstellen.

Doordat ik haar in de gelegenheid stelde om uitgebreid te praten over haar ervaringen en haar samenhangend herhaalde wat er werd gezegd begonnen de schillen van de ui zich te lossen.

Zo kon ze traumatische gebeurtenissen beginnen te herinneren die ze eerder was vergeten. Ze kon haar schaamte overwinnen om alles te vertellen.

Denk ook niet dat deze vriendin naïef of niet van deze planeet is, omdat er misbruik amnesie plaatsvindt.

In tegendeel deze vriendin is behoorlijk op de hoogte van psychologische fenomenen, heeft een belangrijk verantwoordelijkheid, is een moeder van 3 kinderen en heeft een fijne verschijning.

Wanneer mensen in een gewelddadige relatie verkeren, gebruiken ze bewust of onbewust coping-strategieën. In feite omvatten dergelijke copingstrategieën het gebruik van hun sterke empathische punten: vergeving, geven (+50% in de relatie), tolerantie, geduld, zorgzaamheid en andere prosociale vaardigheden om zich aan te passen aan een moeilijke situatie. Dat was niet anders bij deze vriendin.

Deze vriendin had ook niet zo positieve eigenschappen gebruikt om zich aan te passen aan een verkeerde situatie.

Ze minimaliseerde, ontkende, rationaliseerde, deed alsof / fantaseerde, “uit elkaar plaatsen”. Ze gebruikte slaapmiddelen en antidepressiva. Ze ontwikkelde van symptomen van angst, depressie en posttraumatische stress. Op een moment vroeg ze haar zelfs af of zij ook niet narcistisch was.

Ze fantaseerde bijvoorbeeld dat ze het best was in liefhebben. Maar ze gaf ook wel toe dat ze loog.

Maar wat ze niet had verwacht dat ze leed aan misbruik amnesie waardoor ze tot dan geen inzicht had gekregen op het gehele plaatje.

Zich aanpassen aan een misbruik situatie.

Deze vriendin was geconditioneerd om zich aan te passen aan een abusieve omgeving door gebruik te maken van de hierboven genoemde copingstijlen.

Ze reageerde daarom niet passend in deze situatie op ‘rode vlaggen’, omdat ze tijdens haar ontwikkelingsjaren eraan gewend of ongevoelig was aan geworden.

Ze had hoogstwaarschijnlijk de kunst van amnesie door misbruik verbeterd.

In een kwestie van minuten, uren of dagen was het alsof het optreden van misbruik nooit had plaatsgevonden. Het slachtoffer en de dader gingen door alsof de gebeurtenis nooit was gebeurd.

Hormonen in het spel van misbruik amnesie.

Wanneer er een misbruik plaatsvindt, worden de hormonen cortisol en adrenaline vrijgegeven, waardoor het individu in verhoogde mate klaar is.

Na uitgebreide gebeurtenissen van mishandeling, is de hersenreactie vertrouwd gemaakt met een patroon: hyperarousal (misbruik en verlating) en vervolgens opluchting.

De hyperarousale fase.

Tijdens de hyperarousale fase ervaart het individu verhoogde niveaus van stresshormonen. Zodra de dingen zijn gekalmeerd, zoekt het lichaam naar verlichting.

Tijdens de verlatingsfase van de cyclus, geven de hersenen van het slachtoffer chemicaliën af die de gevoelens van verlangen, anticipatie en de motivatie veroorzaken om verlichting te vinden.

Endogene opioïdeontwenning veroorzaakt pijn en de neurotransmitter dopamine motiveert de persoon om te zoeken naar verlichting in het object van verlangen – de misbruiker.

Zodra de chaotische ontmoeting tussen slachtoffer en misbruiker voorbij is, begint de homeostase.

De oneigenlijke relatie is een systeem geworden.

Alle systemen streven naar HOMEOSTASE, die optreedt in een evenwichtstoestand.

Elke persoon in het systeem past zich aan om die “perfecte” staat van evenwicht te bereiken.

Misbruik amnesie (geheugenverlies) is een nodig onderdeel van dit evenwicht.

Het is pijnlijk om slechte gedachten te denken over een recente traumatische gebeurtenis.

Het is rustiger om de goede tijden te onthouden.

Verder gaan alsof er niets gebeurd is.

Dus traint iemand zichzelf die in een gewelddadige relatie verkeert zijn hersenen om verder te gaan en zich weer goed te voelen.

Als de beledigende partner terugkomt en stopt met misbruik, geven de hersenen oxytocine en opioïden af, die een kalmerend effect hebben.

De stresshormonen zijn verminderd en de gevoelens van opluchting veroorzaakt door de positieve chemicaliën versterken het vermogen van het slachtoffer om het slechte te vergeten en het goede te behouden.

Misbruik amnesie & minimalisering van fysiek geweld bij slacht offer narcisme.voor de narcist is geld het ultieme liefdesubstituut VKoN

Het niet zo positieve van het positief denken van een slachtoffer die lijdt aan misbruik amnesie.

Het patroon gaat door — het minimaliseren van het slechte, focussen op het goede. De pijn is vergeten. Denk aan het positieve.

Zelfs met weinig goede gebeurtenissen (herinneren van het liefdesbombardement), zijn er gedachten van hoop om de zinnen te kalmeren.

Herinneringen aan ervaringen van opluchting komen aan en bieden de belofte dat hulp komt in de vorm van de misbruiker — de toeschouwer van de hoop.

Wat moet je doen om misbruik amnesie tegen te gaan?

Als u voortdurend slachtoffer of getuige bent van getraumatiseerde gebeurtenissen, het maakt niet uit hoe groot of hoe klein ook, maak er dan een gewoonte van om e-mailnotities per e-mailaccount te e-mailen naar een veilige email account waar de dader geen toegang tot heeft.

Je kunt ook de notitie of recording functie van uw smartphone gebruiken om alleen dagboekachtige notitieherinneringen te maken over datums, tijden, plaatsen en vervelende gebeurtenissen met notities over hoe u zich op dat moment voelde.

Waarom zijn deze gedateerde emails of notities zo nuttig om misbruik amnesie te voorkomen?

  • Houd de e-mail veilig en gebruik deze om jezelf te introduceren in ondersteuningsgroepen voor narcistische hulp bij het herstellen van misbruik op het internet.
  • Elke keer dat je begint te voelen alsof je het “misbruik onder het deken verdwijnt” kun je uw emails met feiten herlezen.
  • Ook als je  je voorbereidt voor de rechtbank kun je teruggaan en je geheugen verversen door opnieuw te lezen wat je hebt opgeschreven en zo ook onder stress vermijden dat de misbruik amnesie toeslaat.

Narcisten zijn zo meedogenloos  in het herschrijven van een revisionistische geschiedenis, waarin de feiten niet hebben plaatsgehad.

De rapporten van het slachtoffer bagatelliseren ze en worden leugenachtig of niet objectief genoemd.

De reputatie van hun doelwit wordt gedevalueerd.

Wanneer u als een slachtoffer van een mishandeling vergeet dat u als doelwit pijn deed, slaagt er de narcist erin om er mee weg te komen.

De ogen worden niet geopend van andere mensen die zich op het pad van de narcist bevinden, de hele familie van de misbruiker en de gemeenschap.

En zijn daden kunnen zich verder zetten. Maak daarom een einde aan jouw misbruik amnesie en leef zo veel mogelijk in de waarheid.

Hoe het patroon van misbruik amnesie en verslaving te doorbreken?

Leer onthouding. Geen contact regel toepassen, en uzelf in veiligheid brengen.

E en gewelddadige relatie is verwant aan een verslaving.

Beide partners raken verslaafd aan de patronen en de chemicaliën in de hersenen die betrokken zijn bij de toxische interacties.

Een belangrijk ingrediënt voor de toepassing van een herstelplan voor misbruik amnesie is onthouding. Je moet je onthouden van giftige ontmoetingen.

Schrijf een herstelplan voor jezelf.

Om dit te doen, moet je weten wat je wilt veranderen aan jezelf — niet aan de narcist.

Dit herstelplan kan zoveel doelen bevatten als je wilt, maar drie kunnen een beheersbare start zijn.

U kunt bijvoorbeeld doelen als deze hebben:

  1. altijd op jouw behoeften letten en voor hen zorgen;
  2. jezelf niet opofferen voor een relatie;
  3. leven in een omgeving zonder mishandeling.

Uw lijst moet persoonlijke grenzen en gewoon gedrag bevatten.

Neem deze geschreven doelen overal mee naartoe.

Een denkpatroon waar je je van kunt onthouden, is misbruik amnesie (geheugenverlies).

Regelmatig je notities herbekijken is daar één actie van.

Weiger jezelf toe te staan om gewoon “verder te gaan” na een beledigende, vernederende of zelfs gewelddadige ontmoeting.

Hou je al een online dagboek bij op deze manier? Laat het me weten in de commentaren.

Als je regelmatig terugkomt naar mijn website kan de kennis gebruikt worden in jouw leven. Dus is mij volgen aan te raden.

Daar hou ik van. Toegepaste kennis is macht. Ik hou er ook van als ik van je hoor wat jou het meeste raakte.

Bovendien zijn andere lezers ook nieuwsgierig om te horen wat jij nog zou willen toevoegen.

Laat me weten wat je creatief kon toepassen uit dit artikel.  Hoe verliep bij jou de herinnering aan het misbruik?

Als je liever dit artikel beluistert met als titel “Misbruik amnesie & minimalisering van fysiek geweld bij slachtoffer narcisme.” doe het met aandacht.

Bovendien bedankt, zoals altijd om aardig en creatief te zijn in de reacties.

2 reacties op “Misbruik amnesie & minimalisering van fysiek geweld bij slachtoffer narcisme.”

De narcistische ex heeft mij ook meermaals lichamelijk mishandeld: blauw been gestampt, van de trap gestampt, bij mijn keel vastgenomen, tegen de chauffage geduwd, uit bed gestampt … maar alles was mijn schuld. Want ik was de enige die hem zo boos kreeg. Bij niemand anders deed hij dat want die maakten hem niet zo boos, zei hij. En het ergste, ik geloofde hem.

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren