Vrouwelijke narcisten en niet typische mannen? Deel 1

Vrouwelijke narcisten en niet typische mannen? Deel 1

Narcisme is niet genderneutraal!

Hollywood.

Ondanks desinformatiecampagnes met politieke agenda’s zijn harteloze gewelddaden niet sekseneutraal. Een toenemend aantal Hollywoodfilms en tv-series in de loop van de jaren, waarin prachtige actrices, waarvan misschien sommige narcistes, de hoofdrol spelen in rollen waarin vrouwen worden afgeschilderd als sadistische, samenzwerende, meedogenloze moordenaars, blijft decennia van onderzoek onthullen: harteloze gewelddaden zijn niet sekseneutraal.

Hier enkele van die films: denk aan: Supergirl, Catwoman, Aeon Flux, Elektra, Ultraviolet, Barb Wire en Wonder Woman.

De Franse regisseur Luc Besson.

Hij geeft graag vrouwen de hoofdrol in zijn actiefilms. Scarlett Johansson speelt Lucy, die als Black Widow natuurlijk wel vaker te zien is in actiefilms. Ze is een jonge vrouw die gedwongen wordt drugs te smokkelen. Wanneer ze per ongeluk in aanraking komt met de drugs krijgt ze superkrachten. Deze gebruikt ze om wraak te nemen.

Gina Carano is een voormalig MMA vechter.

Ze is een echte actiechick dus! Sinds 2009 is ze actrice. In de film Haywire, van regisseur Steven Soderbergh, speelt ze een geheim agente. Ze voert de smerige klusjes van de overheid uit.

Salma Hayek als actieheld.

Wie had het kunnen denken, in Desperados deed ze natuurlijk wel haar best. Maar finaal moest ze toch vooral door Antonio Banderas gered worden. In Everly slaat ze op brute manier een grote groep moordenaars van zich af.

Lt. Jordan O’Niel (Demi Moore)

Ze krijgt als eerste vrouw de kans om zich te bewijzen bij een elite Navy SEALS-unit. G.I Jane. Schrikbarend is dat er nog altijd veel te weinig films over heldhaftige vrouwen zijn gemaakt.’’

De tweevoudig Oscargenomineerde actrice Jessica Chastain.

Ze kreeg die voor The Help en Zero Dark Thirty. Daarna aarzelde geen moment toen ze de kans kreeg om Antonina Zabinski te spelen. Als beheerster van de dierentuin in Warschau wisten deze vrouw en haar echtgenoot Jan onder de neus van de nazi’s honderden Joden uit het getto te loodsen. Haar levensverhaal raakte Jessica Chastain diep in haar ziel.

Narcisme is noch genderneutraal noch een reeks gedragingen die worden geassocieerd met harteloosheid en harteloosheid.

Het is van vitaal belang voor zowel mannen als vrouwen om de culturele krachten te begrijpen die geweld bevorderen en legitimeren. Het is een manier om dominantie en status in sociale relaties te vestigen. Kritisch de culturele krachten bekijken betekent dat we daarin erkennen dat film en onderwijs een belangrijke rol spelen.

Het begrijpen van de culturele krachten is een voorwaarde om de strategieën te neutraliseren die mensen tegen elkaar opzetten. En dus ook om ons besef te vergroten dat vrouwelijke narcisten op zoek gaan naar niet-typische mannen.

Het is ook een voorwaarde om relaties te vormen op basis van gezond verstand en wederzijds begrip. Om zij aan zij, opzettelijk en bewust, samen te werken. Om een ​​menselijkere, verrijkende en veilige wereld voor kinderen en volwassenen te maken, dienen we bewust te zijn van de culturele krachten.

Partnergeweld

Minstens vijf redenen waarom we niet genderneutraal kunnen zijn als we over narcisme schrijven.

De manier om te genezen van narcistisch slachtoffersyndroom is heel gelijkend.

1. De meeste misbruikers zijn mannen.

Huiselijk geweld is de belangrijkste oorzaak van letsel bij vrouwen

Volgens de Mississippi Coalition Against Domestic Violence is het een mythe dat mannen  in hetzelfde tempo het slachtoffer worden van huiselijk geweld als vrouwen. 

Vrouwen ervaren veel vaker partnergeweld. Dit betekent dat een vrouw het meeste risico loopt om geschaad te worden door de man van wie ze het meest houdt of denkt dat ze van haar houdt. 

Uit onderzoek blijkt dat 64% van de gerapporteerde aanrandingen, verkrachting van bijvoorbeeld vrouwen, wordt gedaan door een huidige of voormalige partner of date. Daarentegen wordt slechts 16% van de mannen door een dergelijke dader aangevallen.

Uit onderzoek van stopvaw.org over  mythes over huiselijk geweld blijkt dat vrouwen in 95% van de gemelde gevallen het slachtoffer zijn van huiselijk geweld; en alleen maar in 5% van de gevallen misbruiken vrouwen mannen. 

Geweld door vrouwen meest uit zelfverdediging.

Bevindingen laten ook zien dat vrouwen in de meeste gevallen geweld gebruiken. Dit is wegens zelfverdediging. De risico’s op schade onvergelijkbaar minimaal zijn. Meldingen van geweld tegen mannen zijn overdreven. Misbruikers beschuldigen hun partners er van ten onrechte van geweld te gebruiken als een manier om opsporing te minimaliseren of te voorkomen. 

Narcisten zijn experts in het afwentelen van de schuld op hun slachtoffers. Mannen hebben ook veel meer middelen om gewelddadige situaties te verlaten.

Deze statistieken hoeven ons niet te verbazen, gezien een cultureel milieu waarin het gebruik van geweld door mannen om macht en rechten vast te houden op zijn minst emotioneel geweld of narcistisch misbruik nog steeds een wijdverbreide legitimiteit heeft. 

Onzichtbaar geweld: gekmakerij.

Bovendien kunnen tactieken zoals gaslighting het geweld van een narcist en het narcistische misbruik van een slachtoffer bijna onzichtbaar maken voor het ongetrainde oog. Dit geldt vooral in gevallen van heimelijk narcisme.

In veel gevallen waarin de politie-incidenten van geweld tussen mensen meldt, is het niet per se huiselijk geweld. Het is eerder een fysieke ruzie, waarvan 50% van de paren zegt dat ze sporadisch betrokken zijn. 

Volgens experts in het veld, in tegenstelling tot het soort geweld dat vrouwen gebruiken, gebruikt een dader van huiselijk geweld methodisch een terreurcampagne, gecombineerd met een “Dr. Jekyll en Mr. Hyde ”type afgewisseld met liefdesbombardementen.

De bedoeling is het gevoel van eigenwaarde en keuzevrijheid van hun partner te domineren. Ze willen dit beheersen en af ​breken, om hen ertoe te brengen deel te nemen aan hun eigen misbruik en uitbuiting.

Steun elkaar in de commentaren!

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig advertentievrij en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media.

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

alle blogs met begrippen over narcisme op narcisme.blog