Er is eigenlijk een specifiek persoonlijkheidskenmerk dat vaak opduikt in de psychologische profielen van mensen die hun partner herhaaldelijk bedriegen.
Deskundigen lijken het erover eens te zijn: herhaaldelijk bedriegen en narcisme gaan hand in hand.
Echt narcisme is meer dan alleen leuk vinden wat je in de spiegel ziet.
De American Psychological Association beschouwt een narcist als iemand die ervan overtuigd is dat ze een speciale behandeling rechtvaardigen. De narcist maakt herhaaldelijk misbruik van anderen om hun eigen verlangens te bevredigen.
De narcist vindt dat de normale regels niet op hen van toepassing zouden moeten zijn. Bovendien bij narcisten is wat ze willen iets wat voor al het andere moet gaan. Ze vinden ook dat hun eigen aantrekkelijkheid, seksuele bekwaamheid en intelligentie bovengemiddeld zijn.

Een relatie hebben met iemand die op deze manier denkt, is een perfecte opzet voor ontrouw.
“Mensen die geconditioneerd zijn om altijd na te denken over wat henzelf gelukkig en tevreden maakt – en geloven dat aan hun behoeften wordt voldaan het allerbelangrijkste is. Deze personen zullen eerder seriële valsspelers zijn.” Dat vertelt de in Sydney gevestigde klinisch psycholoog Jacqui Manning aan Mamamia.
Om deze theorie kracht bij te zetten, is een studie uit 2014 waarin de relatie tussen ontrouw en ‘seksueel narcisme’ werd onderzocht. Die studie gaat dus dieper in op “hoe goed iemand denkt dat hij in bed is” en “hoe hij dan denkt recht te hebben op seks”.
Na het volgen van 135 pasgetrouwde stellen gedurende een periode van vier jaar, ontdekten de onderzoekers dat echtgenoten die seksueel narcistische eigenschappen vertoonden, meer kans hadden om ontrouw te zijn.

Als iemand narcistisch is, zien ze niet in waarom ze hun eigen geluk moeten opofferen voor dat van iemand anders.
Board-gecertificeerde gedragsanalist Carmen McGuinness zegt dat narcisten eerder een groter verlangen naar losse seks hebben. Bovendien hebben narcisten seks zonder emotionele gehechtheid.
In een stuk voor Mind Body Green legt ze uit dat narcisten ook vaker slechte communicatieve vaardigheden hebben. Daarbij hebben narcisten het moeilijker om met problemen in hun leven om te gaan.
Het niet constructief kunnen bespreken en oplossen van problemen kan een relatie zeker onder druk zetten.
Op dezelfde manier, als een partner de neiging heeft om emoties en fysieke intimiteit te scheiden, kan het voor die persoon gemakkelijker zijn om seks buiten de relatie te rationaliseren.
Er is eigenlijk een erkende psychologische aandoening die narcistische persoonlijkheidsstoornis of NPD wordt genoemd.
De kenmerken van NPD zijn ten eerste een gebrek aan empathie voor andere mensen. Ten tweede hebben NPD’ers een behoefte aan bewondering. Ten derde hebben ze een manier die kan worden omschreven als egocentrisch, manipulatief en veeleisend.
Dit wil natuurlijk niet zeggen dat elke bedrieger NPD heeft.

Er zijn echter aanwijzingen dat mensen met narcistische persoonlijkheidskenmerken meer risico lopen om te bedriegen.
“Niet alle ontrouwe partners zijn seksuele narcisten. Voor mensen die hoog op de facetten van deze narcistische eigenschap zitten, is het risico groter dat zij, of hun partners, vals spelen”. Dat is wat dr. Susan Krauss Whitbourne, hoogleraar psychologische en hersenwetenschappen aan de Universiteit van Massachusetts Amherst zegt.
Dat komt doordat, voor een narcist, trouw blijven niet alleen een kwestie is van een goede relatie hebben. De neiging om bewonderd en gewenst te worden door andere potentiële seksuele of romantische partners is vaak genoeg om zorgen over de gevoelens van hun primaire partner weg te vagen.
En een relatie hebben met een narcist kan een echte invloed hebben op je eigen psychologische toestand.
“Als een partner u ontrouw is, kan dit zowel uw geestelijke gezondheid als de gezondheid van uw relatie schaden”.
Er kan ook een diepere, meer verontrustende psychologische reden zijn waarom een bedrieger vindt dat het oké is om af te dwalen.
Volgens McGuinness hebben ontrouw en narcisme een sterke correlatie met psychopathie. Psychopathie is een aandoening waarbij een persoon geen empathie voor andere mensen kan voelen.
Ze zei dat er een kans van 95% is dat een psychopaat of sociopaat andere seksuele partners buiten een relatie zal zoeken.
McGuinness stelde ook in haar stuk voor Mind Body Green dat het negeren van sociale zeden, de rechten en gevoelens van anderen, en het niet voelen van wroeging of schuldgevoel ‘enkele van de eigenschappen zijn die ervoor zorgen dat psychopaten eerder geneigd zijn vals te spelen.
Ongeacht of iemand eigenlijk psychopathisch of gewoon narcistisch is, het verbreken van die vertrouwensband in een relatie door vals te spelen is een sterk bewijs van problemen in het partnerschap.
Een open communicatielijn behouden, elkaars behoeften eerlijk bespreken en alert blijven op mogelijk verleidelijke situaties zijn allemaal maatregelen die goede koppels kunnen ondernemen om ontrouw te voorkomen.
Bovendien kan het evalueren van uw partner of uzelf op narcistische neigingen een geweldige eerste stap zijn om uw relatie te versterken.
‘Vraag of u deze neigingen bij uw partner voelt’, zei dr. Whitbourne. “Je relatie zal waarschijnlijk langer duren als je in staat bent om problemen te bespreken, aan te pakken en mogelijk op te lossen voordat ze beginnen.
Narcistische persoonlijkheid is niet per se zo vatbaar voor verandering. En het bevindt zich op een spectrum. Niet iedereen heeft NPD met enkele narcistische trekken. Als de narcistische trekken heel laag zijn valt er wel wat bij te sturen als die persoon de relatie belangrijk genoeg vindt.
Hebt u met uw partner gesprekken over bedriegen en ontrouw?
We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren