Slachtoffer van het referentiekader van de narcistische ouder.

Na inzicht in het probleem zullen angsten en afweer moeten worden doorgewerkt.

Ontstaan van uit een vroegere noodsituatie.

Een kind dat vroeger in een min of meer ernstige noodsituatie heeft verkeerd,
zal iedere impuls die echt uit zichzelf komt, als bedreigend ervaren en met schuld beladen.

De noodsituatie bestond onder andere daaruit dat een impuls, een opkomend gevoel van een kind, gekleineerd werd, weggewuifd of alleen maar niet herkend en zeker niet gevalideerd of ‘gezegend’.

Omdat een kind geen ander referentiekader van de narcistische ouder heeft, zal het vanwege het niet of verkeerd reageren van een ouder,
de conclusie trekken dat de eigen impuls ‘slecht’ is, of ‘dom’ of ‘raar’ en
dat zij de enige is met zulk een ‘probleem’ en dat niemand dat ooit begrijpen zal.
Het eigen gevoel gaat dan ondergronds of wordt als schaamtevol ervaren.

Jezus : Engagement omdat het moet of ben je vrij om te geven ?

 

In een veilige therapie kan deze ‘domheid’ ontzenuwd worden en ‘het rare’ ontkracht.

Na enige tijd zal het begaafde kind zonder al te veel schaamte meer ruimte vragen voor haar gevoelens, en schuldloos grenzen gaan stellen aan wat anderen haar vragen.

Troost fantasie

Het kind dat slachtoffer was van het referentiekader van zijn narcistische ouders heeft hiermee verder ook afstand moeten doen van een eigenaardig soort ‘uniciteit’ en ‘almacht’: ‘ik moet het toch alleen doen. Ik zal de wereld wel redden’.

Deze kick die lang gediend heeft als troostfantasie zal zij af moeten leggen.

Er is tijd nodig om te rouwen om het loslaten van deze positie.

In het begin zal het loslaten van de vertrouwdheid van deze positie de angst oproepen die met een vermeende ontstane leegte gepaard gaat.

De therapeut zal zorgzaam om moeten gaan met deze kwetsbare positie; ze is als een vogeltje die uit het ei komt en de veiligheid van de schaal kapot ziet gaan.

MAAR ZE GAAT DAAR IETS VOOR TERUG KRIJGEN.

Omdat ze nu ook tot dan toe verborgen energieën van haar wezen tot ontwikkeling laat komen, zal de echte kracht van binnenuit gaan ontstaan, vanuit een innerlijke bron.

Ze ontdekt de goede vader en moeder in zichzelf, ze leert zichzelf geven wat ze nodig heeft.

Dan komt ze beter in balans, gaat zich fysiek ook prettiger voelen, krijgt meer flexibiliteit en kinderlijke zorgeloze lol.

De depressie lost zich op, ze krijgt weer zin in het leven en daarmee krijgt het leven zin.

De wereld moet het waarschijnlijk wel hebben van deze begaafde kinderen, van hun moed, en aanvoelingsvermogen. Het is mogelijk om het referentiekader van de narcistische ouders te deprogrammeren met quantum healing.

Maar laat de wereld dan zorgen dat deze begaafde kinderen niet bezwijken onder hun last.

Wanneer ze in contact komen met hun eigen innerlijk, zal de warmte die ze verspreiden en de steun die zij kunnen bieden, echt zijn en niet uit angst voortkomen, maar uit hun hele wezen. Wellicht dienen ze daarom eerst volledig afscheid te nemen van de narcist.

Als je suggesties, vragen of oplossingen hebt dan hou ik er echt van om die te horen in de commentaren of als het meer persoonlijk is, contacteer me.

Liefs xx

 

Johan en Annemie Persyn Declercq.

Als je open staat om meer te leren van ons schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en krijg ons 21 — daagse programma “Leren omgaan met narcisme.”

Als je ook open staat om meer te leren van Melanie Tonia Evans, abonneer je dan op haar nieuwsbrief. Krijg toegang tot een video waarin de 4 dingen worden uitgelegd die alles hebben veranderd dat ik wist over herstel. Onderwerpen waar niet eens psychologen, counselors of ondersteuningsgroepen het over hebben.

U krijgt 2 e-boeken die de nodige eerste stappen uitleggen die u moet nemen om uw herstel gestart te krijgen.
U krijgt toegang tot een gratis online seminar (3 uren webinar) over los komen van narcisme waarbij u Melanie’s  genezingsmethode uit eerste hand kunt ervaren.
Bekijk het nieuwe Golden herstelprogramma voor narcisme en lidmaatschap van Melanie of het nieuwe Zilver herstelprogramma. Bekijk ook de andere cursussen van Melanie hier.

 

Bekijk hier de video (148) op YouTube: vergeet niet ons videokanaal te onderschrijven. Hieronder narcisme playlist.

 

Deel uw gedachten met ons om waarde toe te voegen.