Schizofrenie en andere psychotische stoornissen: de verschillen.

Er zijn veel verschillen tussen schizofrenie en andere psychotische stoornissen. Maar voordat u de verschillen tussen elke stoornis en schizofrenie opsomt, is het belangrijk om te weten welke in de nieuwe DSM-5 zijn opgenomen.

cover boek Alles over psychische stoornissen

Daarnaast hebben we andere artikelen die concepten van schizofrenie verklaren. Voel je vrij om te lezen over schizofrenie, hun klinische beschrijving en symptomen (positieve, negatieve en ongeorganiseerd).

cover boek

Aandoeningen van het schizofrene spectrum van de DSM-5.

 • schizofrenie
 • Schizofrene stoornis
 • Schizo-affectieve stoornis
 • Delirious stoornis
 • Korte psychotische stoornis
 • Schizotypische stoornis
 • Andere psychotische stoornissen:
  • Aanhoudende auditieve hallucinaties
  • Wanen met overlappende episoden van stemmingsstoornissen
  • Verzwakt psychosesyndroom
  • Delirious symptomen in het paar individuen met waanstoornis
 

Niemand hoeft naar de psycholoog te gaan. 4 psychologen per 100.000 inwoners (in het National Health System) is het bewijs dat niemand in Spanje naar de psycholoog hoeft; …

Hoeveel voordelen heb jij over Amy Winehouse? In dit artikel zullen we ontdekken waarom we niet beter zijn dan Amy Winehouse. 

Verschillen tussen schizofrenie en andere psychotische stoornissen.

SCHIZOFRENE STOORNIS.

Kenmerken van de schizofreen gedurende meer dan één maand en minder dan 6. Milde en korte vorm (van tijd) dan schizofrenie.
Symptomen verdwijnen als gevolg van behandeling of onbekende oorzaken. 
Er is goede premorbide sociale en arbeidsactiviteit. Er kan een goed ouder, sociaal en arbeidsfunctionerend vermogen (premorbide) zijn en dit zal een goede voorspeller zijn.
Afwezigheid van afvlakking en affectieve saaiheid. Veel meer normale werking

SCHIZOAFECTIEVE STOORNIS.

Het is nog ernstiger dan schizofrenie. Het voldoet aan al de eisen, en ook aan stemmingsstoornissen (bijvoorbeeld bipolair).
Ze tonen kenmerken van een stemmingsstoornis en schizofrenie.
In aanvulling op de aanwezigheid van een stoornis van de stemming zijn er wanen of hallucinaties al minstens twee weken in de afwezigheid van belangrijke stemming symptomen.
Normen voor de diagnose:  wanneer hij voldoet aan de normen van deze twee aandoeningen is dat er waren minstens gedurende 2 weken  wanen en hallucinaties zijn zonder affectieve symptomen dat betekent, geïsoleerde schizofrenie die zich manifesteert gedurende twee weken.
Hier onderscheiden zij zich uit de stemmingsstoornis met psychose. (hier het grootste probleem zou affectieve in schizo zijn, het grootste probleem is psychotisch)

DELIRANTE STOORNIS.

Minder als schizofrenie en andere psychotische stoornissen. Het enige dat de persoon moet vervullen is om waanideeën te hebben (vreemd of niet vreemd, meestal zijn het geen vreemden, of begint het zonder vreemden en kan het ingewikkeld zijn).
Ze presenteren een aanhoudende overtuiging die in strijd is met de werkelijkheid en die optreedt bij afwezigheid van andere kenmerken van schizofrenie.
Wanen zijn niet zo vreemd als bij schizofrenie: de ingebeelde gebeurtenissen kunnen gebeuren, maar in werkelijkheid vinden ze niet plaats

KORTE PSYCHOTISCHE STOORNIS.

Aanwezigheid van één of meer positieve symptomen gedurende maximaal één maand
Het wordt vaak veroorzaakt door stressvolle situaties.

SCHIZOTYPISCHE STOORNIS (VAN PERSOONLIJKHEID).

Inbegrepen in psychotische stoornissen in DSM – 5
Het wordt ook gehandhaafd als schizotypische persoonlijkheidsstoornis in tegenstelling tot schizofrenie en andere psychotische stoornissen.

GEDEELDE PSYCHOTISCHE STORING (Nu bij andere psychotische stoornissen in DSM-5).

Aanwezigheid van wanen als gevolg van een nauwe relatie met een persoon met wanen.
Het wordt vaak veroorzaakt door stressvolle situaties.

Zoals we hebben uitgelegd, zijn er veel verschillen tussen verschillende psychotische stoornissen. Daarom is het belangrijk om een ​​goede differentiële diagnose tussen schizofrenie en andere psychotische stoornissen te verduidelijken

Weet jij wat het precies inhoudt? Hoe is het anders dan andere psychotische stoornissen? Wat is de oorsprong ervan?

leven met een eetstoornis

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.580 andere abonnees