Ronduit bewust liegen en bizarre situaties creëren.

De praktijk van de hersenspoeling van een geestelijk gezond persoon tot deze overtuigd is van zijn krankzinnigheid, zodat hun begrip van de werkelijkheid zo onduidelijk wordt of deze fout of onwaar is, wordt gaslighting genoemd.
Dit kan eenvoudig door er ‘ontkenning’ bij te betrekken.
“dat is niet gebeurd” (als het wel gebeurd is), ronduit liegen.
“Ik heb je dat vooraf gezegd” (als er geen dergelijke uitspraak werd gedaan) of het creëren van een bizarre situatie om hun versie van de werkelijkheid te bewijzen.
Gaslighting is een manier waarop een narcistische ouder en andere misbruikers gebruik maken van wel of niet opzettelijke leugens tot het slachtoffer vragen heeft over een bepaalde werkelijkheid.
Een kind kan uiteindelijk het gevoel hebben alsof hij of zij gek is geworden. Als voorbeeld: een kind ervan te overtuigen dat de lucht groen is totdat het kind het gelooft. Gaslighting is een van de meest verraderlijke vormen van emotionele en psychische mishandeling.

Ronduit bewust liegen en bizarre situaties creëren.

De perceptie van de werkelijkheid veranderen.

Gaslighting dit is een vorm van psychologische geweld waarin de narcist de mentale toestand van iemand anders ondermijnt door geleidelijk hen te pushen hun perceptie van de werkelijkheid te veranderen.
Dit is een duivels methodische manier die de narcist gebruikt met leugens en valse informatie om het denkkader van zijn slachtoffer te eroderen, zodat het slachtoffer niet meer gelooft in zijn eigen oordeel en hun eigen gezond verstand.
De term komt uit de 1944 Hollywoodfilm “Gaslight“, een klassieke voorstelling van dit soort hersenspoeling.
Gaslighting is iemand manipuleren door psychologische middelen zodat het slachtoffer gaat twijfelen aan hun eigen geestelijke gezondheid.
Projectie gebruikt de narcist om zijn of haar onaangename impulsen of gedragingen te ontkennen, door ze aan anderen toe te wijzen of te projecteren.
Een persoon die bijvoorbeeld onbeleefd is, kan voortdurend andere mensen beschuldigen van onbeleefd zijn.
Het kan de vorm aannemen van schuldverlegging. Geen wonder dat u aan uzelf twijfelt.
Het is NIET JULLIE die de “gekke” zijn. Het is een misbruiktechniek  die de narcist gebruikt om controle te krijgen over hun doelwit.
Ondersteuning krijgen van mensen die begrijpen hoe het is om te leven met iemand die lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis is dan ook zeer belangrijk.
Liefs xx
Annemie Persyn Declercq
Orthopedagoge
Heb je vragen of suggesties over gaslighting laat het me weten. Ik antwoord graag.

Zie Meer.

movie unfaithful

Dvd Unfaithful

movie last night

Last Night (2010) (Dvd)

movie match point

Match Point Quality Film Collection.

Jonathan Rhys Meyers speelt een tennisleraar uit een arm milieu die zich opwerkt in de Engelse upperclass. Hij trouwt de dochter van een rijke familie, maar ondanks zijn toegeworpen geluk, kan hij zijn lust voor de Amerikaanse vriendin van zijn nieuwe zwager (Scarlett Johansson) niet onderdukken.

movie the other woman

The Other Woman.

Wanneer advocate Carly er per ongeluk achter komt dat haar ogenschijnlijk perfecte vriend Mark getrouwd is, is ze ontroostbaar. Het duurt echter niet lang voordat Carly en Marks vrouw Kate erachter komen dat hij er ook een derde vrouw op na houdt.

Al gauw sluiten de drie bedrogen vrouwen een onwaarschijnlijk verbond en smeden ze een plan om de overspelige Mark een lesje te leren. Hoe meer de drie te weten komen over Mark, hoe meer plezier ze zonder hem hebben. Cameron Diaz schittert in de sterrencast van deze komedie over liefde, vriendschap en karma.

movie the loft

The Loft.

Vijf vrienden, allemaal getrouwd, huren samen een appartement waar ze met andere vrouwen kunnen afspreken. Maar hun fantasie verandert in een nachtmerrie wanneer ze het lijk van een overleden vrouw aantreffen in de loft, vastgebonden aan het bed. Vijf mannen, allemaal hebben ze een sleutel. Wie van hen is de dader?

Een broeierige en zenuwslopende thriller vol verrassende plotwendingen, gebaseerd op de gelijknamige Belgische en Nederlandse kassuccessen.

Geef een reactie, vraag of antwoord.