Kenmerken van een Gaslighter.

 

Uw werkelijkheid in vraag stellen.

Gaslighting is een tactiek waarbij een persoon of entiteit, om meer macht te krijgen, een slachtoffer maakt door hun werkelijkheid in vraag te stellen.  In dit artikel bespreken we de kenmerken van een gaslighter.

Het werkt veel beter dan u misschien denkt.

Iedereen is gevoelig voor gaslighting, en het is een veel voorkomende techniek van misbruikers, dictators, narcisten en cult leiders.

Het wordt langzaam gedaan, zodat het slachtoffer niet beseft hoeveel ze zijn gehersenspoeld.

Bijvoorbeeld, in de film  Gaslight  (1944), manipuleert een man zijn vrouw op het punt waar ze denkt dat ze haar verstand verliest.

Mensen die doorgaans Gaslighten gebruiken ook de volgende technieken:

1. Ze gooien tussen het negatieve positieve opmerkingen om u te verwarren. 

Deze persoon of entiteit die doorgaans je afbreekt, die je vertelt dat je geen waarde hebt, prees je nu voor iets wat je deed. Dit voegt een extra gevoel van onbehagen.

Je denkt: “Nou misschien zijn ze niet zo slecht.” Ja dat zijn ze.

Dit is een berekende poging om je werkelijkheid te ondervragen. Kijk ook voor wat je werd geprezen. Het is waarschijnlijk iets waarvan de gaslighter kan profiteren.

2. Ze vertellen flagrante leugens.

Je weet dat het een regelrechte leugen is. Toch vertellen ze je deze leugen met een uitgestreken gezicht. Waarom zijn ze zo flagrante? Omdat ze een voorbeeld opzetten. Zodra ze je een grote leugen vertellen, ben je niet zeker of alles wat ze zeggen waar is. Je doen twijfelen aan jezelf is het doel.

3. Hun acties komen niet overeen met hun woorden.

Bij de behandeling van een persoon of entiteit die gaslighter is, kijken naar wat ze doen in plaats van wat ze zeggenWat ze zeggen betekent niets; het is gewoon praten. Wat ze doen is de kwestie.

4. Zij gebruiken wat nabij en dierbaar is tegen je als munitie. 

Ze weten hoe belangrijk uw kinderen zijn voor u, en ze weten hoe belangrijk uw  identiteit is voor jou. Dus is dit een van de eerste dingen die ze aanvallen.

Als je kinderen hebt, zullen ze hen vertellen dat je niet die kinderen zou gehad hebben zonder hen dat jij hen niet wilde. Zij zullen hen vertellen dat je geen waardig persoon kunt zijn als je zo’n lange lijst van negatieve eigenschappen hebt. Zij vallen de grondslag van je wezen aan.

5. Zij ontkennen dat ze ooit iets gezegd hebt, ook al heb je het bewijs. 

Je weet dat hij zei dat hij zou iets doen; je weet dat je het hebt gehoord. Maar ze ontkennen het. Ze blijven er over pathologisch liegen. Het maakt dat je begint te twijfelen uw werkelijkheid en uw geheugen.

En hoe meer ze dit doen, hoe meer je je afvraagt wat de werkelijkheid was en dan begin je met het accepteren van hun zienswijze.

6. Hun acties komen niet overeenkomen met hun woorden.

Als je een persoon hebt die gaslighter is, kijk dan naar wat ze doen in plaats van wat ze zeggenWat ze zeggen betekent niets; het is gewoon praten. Wat ze doen is de kwestie.

7. Ze dragen je na verloop van tijd.

Dit is één van de verraderlijke dingen over gaslighting – het wordt geleidelijk gedaan, na verloop van tijd.

Een leugen hier, een leugen daar, een hatelijke opmerking die je zo vaak herhaalt … en dan begint dat toe te nemen en effect te hebben. Zelfs de slimste, meest zelfbewuste mensen kunnen worden meegezogen in gaslighting – het is zeer effectief.

Het is de “kikker in de pan” analogie: Als de warmte langzaam is ingeschakeld, zodat de kikker nooit beseft wat er gebeurt met hem, blijft hij zitten in de pan tot hij gekookt wordt…

narcisme hoe ga je er mee om en zelfliefde ontwikkelen

8. Ze weten dat verwarring mensen verzwakt. 

Gaslighters weten dat mensen een gevoel van stabiliteit en normaliteit nodig hebben. En kinderen zeker. Hun doel is om dit te ontwortelen en zodat je je van alles constant afvraagt.

Daardoor wordt de ouder die gegaslight wordt, onzeker. Het kind trekt dan naar de gaslighter omdat die degene is die zekerheid uitstraalt.

De mens heeft de neiging om te kijken naar de persoon of entiteit die u zal helpen hem het gevoel van meer stabiliteit te geven en dat gebeurt er met de gaslighter.

9. Zij projecteren.

Ze zijn als een drugsgebruiker of een bedrieger, die voortdurend anderen beschuldigen. Dit wordt zo vaak gedaan dat je begint te proberen om jezelf te verdedigen, en daardoor word je afgeleid van het eigen gedrag van de kenmerken van een gaslighter.

10. Ze proberen om mensen op te zetten tegen je.

Dit artikel is niet bedoeld om te diagnosticeren of een gids te zijn voor zelfdiagnoses. Het enige doel van dit artikel is strikt voor leerzame doeleinden. Mijn doel is om de lezer  te laten nadenken om schadelijke individuen beter te vermijden.

De standpunten zijn Johan Persyn zijn niet noodzakelijkerwijs die van wetenschappelijk America en Europa.

Als u dankzij deze post meer inzicht hebt gevonden, vergeet dan niet om te reageren, commentaar te geven en te delen.

Liefs xx

 

Annemie en Johan Persyn Declercq.

PS: Schrijf hier in voor de nieuwsbrief en krijg het gratis 21-daagse programma: Leren leven met narcisme.
Bekijk  nu het nieuwe programma van Melanie Tonia Evans.

 

PS: De meeste mensen met een NPD-behandeling komen daar terecht na hulp te hebben gezocht voor een depressie of een ander probleem. Dus als er een persoon is die lijdt aan NPD in je leven, staan ze misschien niet per se open voor het horen wat je denkt dat ze aan aandoening lijden.

Maar behandeling bestaat en kan helpen. Psychotherapie kan mensen met NPD helpen om persoonlijke relaties met anderen beter te onderhouden, hun emoties te reguleren en kritiek te leren tolereren.

Ik weet dat je je nog meer vragen kunt stellen over gaslighten.

The Gaslight Effect EBOOK Tooltip How to Spot and Survive the Hidden Manipulation Others Use to Control Your LifeThe Gaslight Effect. EBOOK. How to Spot and Survive the Hidden Manipulation Others Use to Control Your Life.

Dancing in the Gaslight.Dancing in the Gaslight

How Many Lies Are Too Many? Spot Liars and Cheaters Before They Spot You!How Many Lies Are Too Many? Spot Liars and Cheaters Before They Spot You!

Tips on How to Stop LyingTips on How to Stop Lying.

You Get What You Believe! The Vital Key to Abundant Living That Most People Never Tell YouYou Get What You Believe! The Vital Key to Abundant Living That Most People Never Tell You.

 

3 Feedbacks on “Kenmerken van een Gaslighter.”

  1. Zelf ook meerdere keren met dit soort mensen te maken gehad en gelukkig klaar daarmee. Maar wat voor types vallen op deze narcisten? Ze weten hun slachtoffers altijd er wel goed uit te pikken lijkt het.

  2. Vooreerst zijn het personen die genoeg te bieden hebben, want een kei kun je niet pluimen. Iemand waarmee ze kunnen uitpakken. Evenwel diep van binnen heeft die persoon ook een wonde die er voor zorgt dat ze om zich waardevol te voelen steeds anderen willen helpen. Precies omdat ze zo’n kwetsuur hebben zijn ze gevoelig voor lovebombing en alle andere technieken die hen emotioneel afhankelijk maken van de narcist. Daardoor zijn ze zo begripvol en blijven ze haast de narcist ondersteunen tot in het oneindige. Doordat ze gemakkelijk emotioneel te provoceren zijn lijken zij unstabiel. Doordat ze emotioneel afhankelijk worden worden ze geïsoleerd en naarmate de gruweldaden van de narcist toenemen, hoe meer ze zichzelf vernietigen. De narcist denkt op die manier blijvend te kunnen profiteren. Meestal ontstaat er een weerstand bij het slachtoffer als de narcist de kinderen zo manipuleert dat ze zich ook keren tegen het slachtoffer. Soms heel toevallig leest het slachtoffer een artikel over narcisme en veerkracht en wil het slachtoffer zich ontwikkelen om niet nogmaals als prooi in de klauwen van de narcist vallen, anderzijds gaat het slachtoffer een depressie, een burn-out tegemoet en lijdt aan PTSS en is er een goede therapeut die de context begrijpt waarin het slachtoffer dient te functioneren. Dank je wel voor jouw reactie.

  3. Soort van reddende engel syndroom 🙂 maar dan met een gebed zonder eind. Bedankt voor je uitgebreide antwoord!

Deel uw gedachten met ons om waarde toe te voegen.