Kenmerken van een Gaslighter en gaslighting.

Kenmerken van een Gaslighter en gaslighting.

Uw werkelijkheid in vraag stellen.

Gaslighting is een tactiek waarbij een persoon of entiteit, om meer macht te krijgen, een slachtoffer maakt door hun werkelijkheid in vraag te stellen.  In dit artikel bespreken we de kenmerken van een gaslighter.

Gaslighting werkt veel beter dan u misschien denkt.

Iedereen is gevoelig voor gaslighting, en het is een veel voorkomende techniek van misbruikers, dictators, narcisten en cult leiders.

Het wordt langzaam gedaan, zodat het slachtoffer niet beseft hoeveel ze zijn gehersenspoeld.

Bijvoorbeeld, in de film Gaslight (1944), manipuleert een man zijn vrouw op het punt waar ze denkt dat ze haar verstand verliest.

kenmerken van een gaslighter
Hoe cognitieve dissonantie verminderen?

Mensen die doorgaans Gaslighten gebruiken ook de volgende technieken:

1. Ze gooien tussen het negatieve positieve opmerkingen om u te verwarren. 

Deze persoon of entiteit die doorgaans je afbreekt, die je vertelt dat je geen waarde hebt, prees je nu voor iets wat je deed. Dit voegt een extra gevoel van onbehagen.

Je denkt: “Nou misschien zijn deze toxische personen niet zo slecht.” Ja dat zijn ze.

Dit is een berekende poging om je werkelijkheid te ondervragen. Kijk ook voor wat je werd geprezen. Het is waarschijnlijk iets waarvan de gaslighter kan profiteren.

2. Ze vertellen flagrante leugens.

Je weet dat het een regelrechte leugen is. Toch vertellen ze je deze leugen met een uitgestreken gezicht. Waarom vertellen ze zo’n flagrante leugens? Omdat ze een voorbeeld opzetten.

Zodra ze je een grote leugen vertellen, ben je niet zeker of alles wat ze zeggen waar is. Daarmee bereiken de toxische personen dat je twijfelt aan jezelf. Dat is het doel van het vertellen van een grote leugen.

3. Hun acties komen niet overeen met hun woorden.

Bij de behandeling van een persoon of entiteit die gaslighter is, kijken we naar wat ze doen in plaats van wat ze zeggenWat ze zeggen betekent niets; het is gewoon praten. Wat ze doen is de kwestie.

4. Zij gebruiken wat nabij en dierbaar is tegen je als munitie. 

Ze weten hoe belangrijk uw kinderen zijn voor u, en ze weten hoe belangrijk uw  identiteit is voor jou. Dus is dit een van de eerste dingen die ze aanvallen.

Als je kinderen hebt, zullen ze hen vertellen dat je niet die kinderen zou gehad hebben zonder hem. Ze vertellen dat jij hen niet wilde. Zij zullen hen vertellen dat je geen waardig persoon kunt zijn als je zo’n lange lijst van negatieve eigenschappen hebt. Zij vallen de grondslag van je wezen aan.

5. Zij ontkennen dat ze ooit iets gezegd hebt, ook al heb je het bewijs. 

Je weet dat hij zei dat hij “iets” zou doen. Je weet dat je het hebt gehoord. Maar ze ontkennen het. Ze blijven er over pathologisch liegen. Het maakt dat je begint te twijfelen uw werkelijkheid en uw geheugen.

En hoe meer ze dit doen, hoe meer je je afvraagt wat de werkelijkheid was en dan begin je met het accepteren van hun zienswijze.

6. Hun acties komen niet overeenkomen met hun woorden.

Als je een persoon hebt die gaslighter is, kijk dan naar wat ze doen in plaats van wat ze zeggenWat ze zeggen betekent niets; het is gewoon praten. Wat ze doen is de kwestie.

7. Ze hersenspoelen je na verloop van tijd.

Dit is één van de verraderlijke dingen over gaslighting – het wordt geleidelijk gedaan, na verloop van tijd wordt het doel bereikt.

Een leugen hier, een leugen daar, een hatelijke opmerking die je zo vaak herhaalt … en dan begint dat toe te nemen en effect te hebben.

Zelfs de slimste, meest zelfbewuste mensen kunnen worden meegezogen in gaslighting – het is zeer effectief.

Het is de “kikker in de pan” analogie:

Als de warmte langzaam is ingeschakeld, zodat de kikker nooit beseft wat er gebeurt met hem, blijft hij zitten in de pan tot hij gekookt wordt…

8. Ze weten dat verwarring mensen verzwakt. 

Gaslighters weten dat mensen een gevoel van stabiliteit en normaliteit nodig hebben. En kinderen zeker. Hun doel is om dit te ontwortelen en zodat je je van alles constant afvraagt.

Daardoor wordt de ouder die gegaslight wordt, onzeker. Het kind trekt dan naar de gaslighter, omdat die degene is die zekerheid uitstraalt, omdat ze doelbewust en overtuigend kunnen liegen. (kenmerk van de gaslighter) Zo ontstaat oudervervreemding.

Reactie van de omgeving op dit kenmerk van de gaslighter

De mens heeft de neiging om te kijken naar de persoon of entiteit die u zult helpen hem het gevoel van meer stabiliteit te geven en dat gebeurt er met de gaslighter.

9. Zij projecteren.

Ze zijn als een drugsgebruiker of een bedrieger, die voortdurend anderen beschuldigen. Dit kenmerk van een gaslighter wordt zo vaak gedaan dat je begint te proberen om jezelf te verdedigen, en daardoor word je afgeleid van het eigen gedrag van de kenmerken van een gaslighter.

10. Gaslighters proberen om mensen op te zetten tegen je.

Dit artikel is niet bedoeld om te diagnosticeren of een gids te zijn voor zelfdiagnoses. Het enige doel van dit artikel is strikt voor leerzame doeleinden. Mijn doel is om de lezer te laten nadenken om schadelijke individuen beter te vermijden.

Als u dankzij deze post over de kenmerken van een gaslighter meer inzicht hebt gevonden in narcisme, vergeet dan niet om te reageren, commentaar te geven en te delen.

Dus als er een persoon is die lijdt aan NPD in je leven, staan ze misschien niet per se open voor het horen wat je denkt dat ze aan aandoening lijden.

Maar behandeling bestaat en kan helpen. Psychotherapie kan mensen met NPD helpen om persoonlijke relaties met anderen beter te onderhouden, hun emoties te reguleren en kritiek te leren tolereren.

Gebruik misschien de commentaren om elkaar te steunen!

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

knop voor alle groeitaken

door

Reacties

4 reacties op “Kenmerken van een Gaslighter en gaslighting.”

 1. Gerda avatar

  Zelf ook meerdere keren met dit soort mensen te maken gehad en gelukkig klaar daarmee. Maar wat voor types vallen op deze narcisten? Ze weten hun slachtoffers altijd er wel goed uit te pikken lijkt het.

 2. johanpersyn avatar

  Vooreerst zijn het personen die genoeg te bieden hebben, want een kei kun je niet pluimen. Iemand waarmee ze kunnen uitpakken. Evenwel diep van binnen heeft die persoon ook een wonde die er voor zorgt dat ze om zich waardevol te voelen steeds anderen willen helpen. Precies omdat ze zo’n kwetsuur hebben zijn ze gevoelig voor lovebombing en alle andere technieken die hen emotioneel afhankelijk maken van de narcist. Daardoor zijn ze zo begripvol en blijven ze haast de narcist ondersteunen tot in het oneindige. Doordat ze gemakkelijk emotioneel te provoceren zijn lijken zij unstabiel. Doordat ze emotioneel afhankelijk worden worden ze geïsoleerd en naarmate de gruweldaden van de narcist toenemen, hoe meer ze zichzelf vernietigen. De narcist denkt op die manier blijvend te kunnen profiteren. Meestal ontstaat er een weerstand bij het slachtoffer als de narcist de kinderen zo manipuleert dat ze zich ook keren tegen het slachtoffer. Soms heel toevallig leest het slachtoffer een artikel over narcisme en veerkracht en wil het slachtoffer zich ontwikkelen om niet nogmaals als prooi in de klauwen van de narcist vallen, anderzijds gaat het slachtoffer een depressie, een burn-out tegemoet en lijdt aan PTSS en is er een goede therapeut die de context begrijpt waarin het slachtoffer dient te functioneren. Dank je wel voor jouw reactie.

 3. Gerda avatar

  Soort van reddende engel syndroom 🙂 maar dan met een gebed zonder eind. Bedankt voor je uitgebreide antwoord!

 4. Kristel avatar
  Kristel

  Idd vreselijke personen zijn
  Maken je vanbinnen en vanbuiten helemaal kapot en kunnen dan ook nog eens aan de mensen rondom je wijsmaken dat jij de”slechte”ben
  Wanneer ze geen macht meer over jouw hebben pakken ze je kinderen onder
  Brrrrrr

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees