Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

klik naar home
klik hier naar het menu op linktree

Opgroeien zonder zorgen – dakloos

Opgroeien zonder zorgen – dakloos

Daar was ze opnieuw. Reeds de 2de keer kwam ze langs. Ik had getwijfeld of ze zou komen, maar ze was haar afspraak niet vergeten. (onterecht vooroordeel dus van mijn kant). Het blaadje met de afspraak zat in haar portefeuille en ze vertelde dat ze er naar uit keek.

Niet dat we de vorige keer veel hebben kunnen doen omdat de situatie te schrijnend en te verwarrend was maar gewoon omdat ze had kunnen ventileren en haar verhaal kon doen. Ze had deze nacht ook in het station geslapen en was buiten gezet geweest door de politie. “Het was koud deze nacht, op straat Annemie”.

Ik heb nu de gegevens nog eens afgedrukt van de nachtopvang met het gratis telefoonnummer erop. Vanavond kan ze bij haar zoon slapen. Als ze thuis slaapt, loopt ze het risico om geslagen te worden . En thuis is al een crisiswoning zonder comfort.

Ze heeft al niets meer.

Ze is getrouwd. “Ja, al voor de 2de keer maar het is een ramp”.

Ze had een rugzak gemaakt met kleren, vers ondergoed, kousen/sokken. Het was een back-up als ze weer wou vluchten voor de zoveelste marteling, maar nu is deze ook gepiekt. Het is gemakkelijk om drugs te nemen zoals mijn man doet en alles te vergeten, maar dat wil ik niet. Ik wil niet zo leven.

Ik heb al heel mijn leven gewerkt, 21 jaar vast werk maar door mijn foute relatie waar ik nu het slachtoffer van ben, moest ik mijn werk opzeggen, onder dwang… Ik mocht dat nooit gedaan hebben…. Ik ben nu intussen 1 jaar werkloos. Ik heb nu ook geen geld meer om de scheiding aan te vragen.

Naar een vluchthuis vertrekken wil ze niet. Ze heeft kinderen en haar jongste dochter kan ze telkens op zondag zien. Dit geeft me hoop. Die hoop mag je niet verliezen, zei ik tegen haar.

“Krijg ik dit jaar nog een volgende afspraak Annemie”? Jazeker. “Zorg ik voor een pakketje met kleren en vers ondergoed en warme sokken? “

“Echt waar, zou dit kunnen?” “Ik zal mijn best doen”, antwoordde ik haar.

Bedankt dat ik hier meer dan 1 uur kon blijven, ik heb het helemaal warm gekregen nu.

Opgroeien zonder zorgen…. Wanneer begint de warmste week weer?

Samenvatting van deze tekst

  • Annemie is verrast door de tweede verschijning van de persoon, die niet in gebreke is gebleven wat betreft de afspraak.
  • Ondanks een schrijnende en verwarrende situatie, heeft de persoon de kans gekregen om te ventileren en haar verhaal te doen tijdens het vorige bezoek.
  • De persoon heeft de nacht doorgebracht op straat en is door de politie weggestuurd. Annemie heeft de gegevens van nachtopvang afgedrukt en vanavond kan ze bij haar zoon slapen om te voorkomen dat ze thuis wordt geslagen.
  • De persoon is al twee keer getrouwd geweest, maar ervaart momenteel een rampzalige relatie.
  • Ze heeft een rugzak gemaakt met kleren en persoonlijke benodigdheden als backup voor het geval ze moet vluchten voor een nare situatie, maar deze is ook gestolen.
  • Ondanks een leven lang werken, moest ze haar baan opzeggen vanwege haar relatie en is nu een jaar werkloos zonder geld om de scheiding aan te vragen.
  • Ze wil niet naar een vluchthuis vanwege haar kinderen, maar heeft hoop door het feit dat ze haar jongste dochter elke zondag kan zien.
  • Annemie belooft de persoon een volgende afspraak en zal haar best doen om een pakketje met kleren en persoonlijke benodigdheden te regelen.
  • De persoon bedankt Annemie voor haar tijd en warmte tijdens het gesprek, en reflecteert over het opgroeien zonder zorgen, en kijkt uit naar de “warmste week” actie.

Orthopedagogische Bedenkingen en Toevoegingen

Het verhaal van Annemie en haar ontmoeting met de persoon brengt een schrijnende realiteit naar voren, waarbij talloze kwetsbaarheden en uitdagingen aan het licht komen.

Vanuit een orthopedagogisch perspectief is het essentieel om de menselijke waardigheid en het welzijn van de persoon centraal te stellen, rekening houdend met de context van armoede, huiselijk geweld en trauma.

Annemie’s aandacht voor de behoeften van de persoon en haar inzet om praktische ondersteuning te bieden, illustreert de waarde van het opbouwen van een vertrouwensband en het bieden van een veilige ruimte voor expressie en verbinding.

Het is van cruciaal belang om de persoon in haar kracht te zetten, door haar gezonde copingmechanismen en veerkracht te erkennen en te ondersteunen. Daarnaast moet er aandacht zijn voor het bieden van educatieve en arbeidsgerelateerde ondersteuning om de zelfredzaamheid en financiële stabiliteit te bevorderen.

Het feit dat de persoon terugdeinst voor opvanghuizen vanwege de zorg voor haar kinderen, benadrukt de complexiteit van het vinden van duurzame oplossingen in situaties van huiselijk geweld en dakloosheid, met name wanneer ouderlijke verantwoordelijkheden een rol spelen.

Dit onderstreept de noodzaak van op maat gemaakte interventies en systemische ondersteuning om de veiligheid van de persoon en haar kinderen te waarborgen, terwijl er wordt gewerkt aan het doorbreken van de vicieuze cirkel van huiselijk geweld en armoede.

De vermelding van de “warmste week” actie en de noodzaak om hoop te behouden, nodigt uit tot reflectie over het belang van gemeenschapssteun en solidariteit bij het aanpakken van sociale onrechtvaardigheden.

Deze context benadrukt de cruciale rol van maatschappelijke initiatieven en collectieve betrokkenheid bij het streven naar een rechtvaardiger en inclusievere samenleving.

Door het inzicht in de diepgaande complexiteit van deze situatie en de menselijke veerkracht die erin schuilt, is het duidelijk dat orthopedagogische benaderingen gericht moeten zijn op empowerment, sociaal welzijn en het bevorderen van een inclusief en ondersteunend sociaal systeem.

Vragen voor Lezers

  1. Wat zijn enkele van de meest urgente uitdagingen waarmee Annemie en de persoon waarmee ze spreekt, geconfronteerd worden?
  2. Hoe kunnen gemeenschappen en maatschappelijke organisaties ondersteuning bieden aan individuen die te maken hebben met huiselijk geweld en dakloosheid?
  3. Welke orthopedagogische benaderingen en interventies zouden kunnen bijdragen aan het versterken van veerkracht en welzijn in dergelijke complexe situaties?
  4. Wat zijn enkele van de belangrijkste obstakels waar mensen in kwetsbare posities mee te maken krijgen bij het zoeken naar duurzame oplossingen, met name in situaties van huiselijk geweld?
  5. Op welke manieren kunnen individuen, gemeenschappen en beleidsmakers bijdragen aan het creëren van een meer ondersteunende en inclusieve samenleving voor mensen die te maken hebben met armoede en huiselijk geweld?

We moedigen u aan om uw gedachten en perspectieven te delen in de opmerkingen hieronder, en om deel te nemen aan het opbouwen van een meer empathische en ondersteunende gemeenschap.

Wat gaat er door je heen terwijl je deze post leest?

Jouw gedachten, gevoelens en ervaringen zijn ontzettend waardevol voor ons, want iedere perspectief is uniek. In deze bijzondere tijd wil ik benadrukken hoezeer ik om jou geef. Hoe zorg jij voor jezelf en je dierbaren terwijl je die speelse levenslust behoudt?

Ik daag je uit om zorgvuldig te zijn, maar ook om met moed nieuwe kansen te omarmen. Wie weet welke geweldige avonturen er op je pad kunnen komen! Ik kan niet wachten om je reacties te lezen!

miljoenen artikelen razendsnel in huis

Steun onze missie door aankopen te doen via bol. :

via de links naar bol. of overweeg een donatie. Jullie support betekent alles voor ons. Laten ons weten hoe we elkaar verder kunnen inspireren op deze reis naar emotionele vrijheid en zelfontdekking? Werk met de vragen voor zelfreflectie.

Laten we samen een inspirerende dialoog beginnen in de commentaarsectie hieronder!

alle artikelen over zelfgenezing

Als deze blog je aanspreekt, deel hem dan alsjeblieft.

Door te delen kunnen we nog meer mensen inspireren en ondersteunen op hun reis. Vergeet niet om ons te volgen op sociale media. Laat je stem horen door een reactie achter te laten en de tekst een duimpje omhoog te geven. Ontzettend bedankt voor je steun!

Toxische individuen en organisaties kunnen soms veel schade aanrichten, maar laten we ons richten op de positieve veranderingen die we zelf kunnen bewerkstelligen.

We bieden jullie gratis mogelijkheden aan om te groeien, met zelfzorgtips, helende oefeningen en manieren om trauma’s te verwerken. Samen kunnen we echt een verschil maken!

Annemie Declercq auteur bij narcisme.blog
Klik naar wie ben ik?

Door op de afbeelding hierboven te klikken kun je contact met me nemen via Whatsapp, messenger, mail en sociale media!

Zet je vandaag nog een stap VOORUIT met de Groeitaken? Kies maar!

Ik moedig jullie aan om door te zetten!

Annemie Persyn-Declercq

knop voor alle groeitaken

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is. Dit is niet bedoeld om therapie te verstrekken. Deze informatie vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling.

Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals. Annemie Declercq is een bachelor orthopedagoge met ervaring. Je gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder