Waarom we onszelf boven ons ego kunnen kiezen?

Wat leidt je af?

Ons ego is op zijn plaats om een ​​verhaal te versterken dat ofwel zelfzuchtig ofwel zelfvernietigend is. Ego’s taak is een herinnering aan waar we zijn geweest en hoe die situaties zijn verlopen. Voor onszelf kiezen is meer dan wat we hebben gedaan in het verleden. Onszelf kiezen is ook kiezen voor onze dromen en accepteren waar me nu zijn.

Geschatte leestijd: 3 minuten

Beschouw het als onze “innerlijke stem” die stabiliteit en vertrouwdheid wil – zelfs als het bekende giftig is voor onze groei. Maar als Ego in het spel is, kan het omslaan naar een innerlijke criticus die ons probeert te overtuigen dat we het niet waard zijn of die schaamte, pijn en spijt oproept.

Of, mijn Ego verdraait het script door ons ervan te overtuigen dat de andere persoon of situatie onze tijd niet waard is.

Ego wil ons afleiden van zelfbewustzijn en zelfcompassie. 

Het wil het verhaal als zelfbeschermend of zelfvernietigend houden. Het probeert dingen te verdoven en ons vast te houden aan dezelfde patronen, cycli en gewoonten die in het verleden hebben ‘gewerkt’.

Hier komt trots tussenbeide.

Als het de taak van het ego is om ons af te leiden van groei, is trots datgene wat ons de afleiding geeft.

Trots-projecten geven de schuld aan anderen: “Ik heb het probleem niet veroorzaakt. Dat deden ze.”

Trots ontkent: “F*ck it, de relatie was sowieso niet zo geweldig.”

Bovendien verdooft trots: zoals bij workaholisme. Trots doet ons overdrijven in de sportschool. Daarbij zorgt trots dat we onszelf overbelasten.  Trots zorgt dat we “Achter najagen van” relaties. Gedragsverslavingen. Emotionele verslavingen.

Ons Zelf boven Ego kiezen:

Doe een stap terug van de innerlijke verhalen die we horen. Dit is belangrijk om te leren scheiden wat op het ego gebaseerd kan zijn van wat op de werkelijkheid gebaseerd is.

Daag het verhaal uit. Daag de boodschap uit die het probeert over te brengen.

Als de boodschap ego-beschermend is, zal het ons in een positiever licht proberen te plaatsen terwijl het het zelfbewustzijn bagatelliseert. Hier kunnen we verstrikt raken in afleidingen die ons verdoofd houden, groei vermijden en eraan ontsnappen.

Als de berichten zelfvernietigend zijn, zal het proberen ons in een minder positief daglicht te stellen door onze sterke punten en onze inherente waarde te bagatelliseren. Hier kunnen we verstrikt raken in het verkeerd geloven van onze innerlijke criticus en zijn retoriek. 

#zelf #bewustzijn #aanvaarding #levenslessen #groeiquotes #psychologie #welzijn #relationshipmemes #emotionelegroei #lifequotes #life #emotionalintelligence #innerlijkevrede #innerlijkkind  #innerlijkesterkte

Wat ga je met de tips uit het artikel doen? Heb je een vraag of suggestie? Laat zeker even een reactie achter:). Dank je wel!