Categorieën
Bijbels maar geen godsdienst gemeenschapsvorming narcistische organisatie Recent

Narcistische predikanten op de preekstoel?

Narcisten in de preekstoel: het slechtste advies ooit!

Blijkbaar hebben tonnen en tonnen christelijke “pastores” een narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPD)! Met name Christenen zijn begonnen te praten over de onbezonnen narcisten die aan de macht zijn in hun kerken. Ze geven echter ook nog het slechtste advies ooit om ermee om te gaan.

Laten we vandaag eens kijken naar deze stille epidemie van narcistische predikanten op christelijke preekstoelen. En laten we dan eens kijken naar het slechtste advies ooit om ermee om te gaan.

narcisten zijn zo Pastorale narcisten: “zelfvernietigend en onzinnig.”

Het is zeker een bom, deze paper uit 2015. Hij is gepresenteerd aan de American Association of Christian Counselors tijdens hun grote bijeenkomst in Nashville dat jaar. Hier is de link naar de krant. Het is getiteld “Frequentie van narcistische persoonlijkheidsstoornis bij predikanten: een voorstudie.”

Ze gaven predikanten in een bepaalde denominatie, de Presbyterian Church in Canada (PCC)) een slim vermomd onderzoek. Ze wilden zien hoeveel er in aanmerking kwamen voor het hebben van een narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPD).

Deze begeleidersgroep had gemerkt dat er behoefte was aan onderzoek naar kerkconflicten.

‘Het populaire denken’, zeggen ze in de krant, plaatst de predikanten in deze conflicten in de rol van hulpeloze slachtoffers van drama. Deze groep begon echter te vermoeden dat predikanten een veel grotere rol speelden in kerkconflicten dan dat (p.1):

In de loop van de tijd hebben we onafhankelijk een groot percentage kerkconflicten opgemerkt waarbij de predikant de aanstichter was. De kwesties waren gericht op de predikant en zijn of haar gedrag.

Dat gedrag bestond o.a. uitgrootsheid, paranoia, woede, arrogantie, gebrek aan empathie, het onvermogen om te vergeven, en zijn of haar eisen voor waardering, bewondering en compensatie. Het gedrag was zelfvernietigend en onzinnig. In deze gevallen was de pastoor inderdaad zijn eigen ergste vijand.

Uiteindelijk vroegen ze christelijke counselors en therapeuten met opleiding in klinische psychologie wat er aan de hand was. Die getrainde professionals bestempelden het gedrag van deze predikanten allemaal als een indicatie van NPD.

Een artikel uit 1993 dat ze citeren, concludeert dat ja, kerkleiders narcistisch gedrag aan de kaak kunnen stellen. Maar “kerken begrijpen of erkennen het niet.”

In feite heeft niemand NPD echt bestudeerd bij geestelijken. Er zijn geen studies noch psychische aandoeningen in het algemeen behalve dat het bijdraagt aan pastorale depressie / burn-out natuurlijk. In ieder geval tot voor kort.

Narcisten: Black Hole Suns.

NPD is een zeer ernstige persoonlijkheidsstoornis.

Mensen met NPD crashen door het leven en vernietigen onderweg elk ding en elke persoon. Ze hunkeren meer naar aandacht en validatie dan naar ademhaling. En ze laten niets in de weg staan om hun narcistische voorraad te bereiken.

Als ze die toevoer niet krijgen, of erger nog, als een bron van toevoer zelfs een kleine hint geeft over het verlaten van hun baan, raken ze volledig in de war.

We zijn nu net begonnen, als samenleving, om ons bezig te houden met de schade die NPD-patiënten kunnen aanrichten. Van Issendai’s “Down the Rabbit Hole” – serie tot r / RaisedByNarcissists tot de Narcissist Family Files, online bronnen zijn nu in overvloed.

Voor degenen die lijden onder de aanval van een narcist is hulp slechts een muisklik verwijderd.

Voor de narcisten zelf zijn de opties echter veel beperkter.

Therapeuten beschouwen NPD als vrijwel onbehandelbaar, vanwege de waanvoorstellingen en het gedrag dat NPD bij patiënten veroorzaakt. In een blogpost over het onderwerp werd beschreven dat NPD op de zoekpagina van Google werd behandeld als een ‘extreme sport’.

Maar zelfs de therapeut die in die post wordt genoemd, Elinor Greenberg, kan niet meer dan een derde van haar NPD-cliënten zover krijgen dat ze therapie blijven volgen totdat ze beter zijn geworden.

En al haar klanten vertegenwoordigen narcisten die ogenschijnlijk zelfs hulp willen zoeken. Die narcisten vinden dat ze er op zijn minst een voorwendsel van moeten maken om hun voorraad draaiende te houden.

NPD’s en therapie

Ik betwijfel of meer dan een klein deel van de NPD-patiënten zelfs zo ver komt als de eerste afspraak met een therapeut. Een symptoom van NPD is de volharding in de opvatting is dat de narcist geen kwaad kan doen.

In relaties zijn narcisten wandelende dramafabrieken. In groepen zijn ze puur rampzalig.

En op leidinggevende posities in autoritaire groepen zijn het atoombommen.

Wat dat onderzoek uit 2015 ontdekte over narcisten.
Deze studie uit 2015 concludeerde dat “Narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn weg heeft gevonden naar de institutionele kerk.” (p. 5).

Inderdaad, 31% van de ondervraagde actieve predikanten vertoonde tekenen van volwaardige, diagnosticeerbare NPD.

Dat aantal verslechterde aanzienlijk toen de onderzoekers keken naar predikanten die het beroep onvrijwillig of door ontslag hadden verlaten: 57%.

Het zegt niet hoeveel jaar deze 57% predikanten hebben gediend voordat ze het beroep verlieten.

Toch vertegenwoordigt dat cijfer van 31% veel narcisme op veel preekstoelen.

Oh, en over de denominatie die ze ondervroegen: PCC definieert zichzelf als ‘mainline calvinist’. PCC ordent vrouwen en beschouwt homoseksualiteit niet als een zonde.

Ze lijken over het algemeen behoorlijk inclusief. Dus ze zijn lang niet de slechtste christelijke smaken voor autoritarisme en controle – lust, noch wreedheid.

Je krimpt ineen om je voor te stellen wat deze studie zou hebben gevonden als ze dezelfde enquête hadden uitgevoerd over bijvoorbeeld Southern Baptists of United Pentecostals!

De makers van het onderzoek zeggen dat ze op basis van wat ze in dit onderzoek vonden, schatten dat ongeveer 120.000 Amerikaanse kerken die in een jaar tijd ernstige conflicten rapporteerden, NPD-predikanten hadden gehad.

Narcisten: wat oud is, is weer nieuw.

Hoewel dat ene artikel vijf jaar geleden uitkwam, is NPD weer in de nieuwscyclus van de Christ-o-sfeer beland.

In feite hebben christelijke sites ronduit het idee overvallen dat christelijke preekstoelen ronduit besmet kunnen zijn met deze aandachtzoekende emotionele vampiers en 24/7 dramafabrieken.

Ze besteden speciale aandacht aan een paar boeken die onlangs zijn verschenen over het onderwerp narcistische pastoors.

In maart verscheen When Narcissism Comes to Church, geschreven door Chuck DeGroat. Het schetst hoe narcistische predikanten kunnen worden herkend. Hoe we met narcistische pastores om te gaan en de schade die hen volgt.

Een andere, Let Us Prey, is herzien ten opzichte van de oorspronkelijke editie van 2017 en is afgelopen juni opnieuw uitgebracht. Het bespreekt “de plaag van narcistische pastoors en wat we eraan kunnen doen.”

De auteur, Darrell Puls, is een van de auteurs van die studie uit 2015. De andere co-auteur ervan hielp hem met dit boek.

En er komt binnenkort een derde boek uit dat niet echt betrekking heeft op narcisme. Maar de auteur wil echt meedoen aan deze NPD-actie en die felbegeerde Miss Topicality-prijs claimen.

Gewoon een beetje culturele toe-eigening.

Scot McKnight, een evangelische blogger die vroeger op Patheos zat. Hij is in het spel terechtgekomen met een recente post op Christianity Today genaamd: “Help! Mijn voorganger is een narcist .” Hier vind je nog een tekst in het Nederlands over hetzelfde onderwerp.

Scot heeft ook een e-book geschreven dat je hier vindt: A Church Called Tov.
Het boek probeert kerken te leren hoe ze zichzelf volledig kunnen beschermen tegen narcisten.

Als je je afvraagt: “Tov” betekent blijkbaar “goedheid” in het Hebreeuws.

Ja, we hebben nog een andere vertoning van evangelicals gevonden. Een deel van mij vermoedt dat echte Joodse mensen waarschijnlijk het gebruik van “tov” door McKnight hier in deze context niet zouden waarderen of goedkeuren. Als hij op deze toe-eigening rekent om zijn ideeën meer geldigheid te geven dan ze verdienen, dan kent hij zijn stam goed.

Hoe dan ook: kerken bezitten nooit automatisch “tov” vanwege hun Jezus Aura’s.

In feite heeft hun niveau en correctheid van Jezus-ositeit geen enkele tastbare uitwerking op wat dan ook. In plaats daarvan moeten ze “tov” cultiveren. Als ze geen “tov” hebben, zal Jezus hen zeker niet beschermen tegen de niet-tov die ze koesteren en cultiveren in hun groepen. (Raar, is het niet?)

Dus in wezen verkoopt Scot McKnight “tov” als de manier voor kerken om niet alleen te genezen van beledigende leiders, maar ook om te voorkomen dat die leiders aan de macht komen.

En als zijn post op Christianity Today een indicatie is van de kwaliteit van zijn boek, kunnen we er zeker van zijn dat het niets zal veranderen aan de christelijke kerkcultuur.

Nee, niets. Meer slecht advies aan Bizarro-World.
De post van Scot McKnight vertegenwoordigt zoveel slecht advies dat ik er hier gewoon over moest schrijven.

Hier is zijn lijst met eenvoudige stappen om van narcistische predikanten af te komen en / of te voorkomen dat ze aan de macht komen:

Denk heel, heel hard aan het plafond.

“Bid om een stille revolutie van tov die het narcisme verdrinkt.”

Deze stap is gewoon standaard; het wordt door christelijke statuten vereist om op alle advieslijsten te verschijnen. Het mag verschijnen hetzij als eerste of laatste item. Sommige lijstschrijvers zijn erg enthousiast en ze bevelen het aan op beide plaatsen.

Schep niet op over de voorganger en laat anderen niet opscheppen over de voorganger.

Met andere woorden, de narcist het aanbod ontnemen.
Het is mogelijk dat McKnight bedoelt “sta niet toe dat de predikant te veel ongecontroleerde macht bezit”. Maar dit is slechts mijn gok.

Hij klaagt hier uitgebreid over megakerken en hun neiging om persoonlijkheidsculten te worden rond een charismatische predikant. Samen met alle andere kerken die de macht in de handen van een voorganger concentreren scheppen een persoonlijkheidscultus.

In plaats van op te scheppen over de voorganger, moet je opscheppen over andere mensen binnen de kerk.

Eh, wat als ze ook narcisten zijn?

Praat voortdurend over de mensen in nood en bespreek hoe de kerk hen beter kan dienen. Ja, omdat kerken alles te maken hebben met dienstbaarheid aan anderen en naastenliefde, ben ik juist?

Sta erop alle verbroken relaties te verzoenen. Ja, want autoritaire kerken leveren zo goed werk op het gebied van verzoening! Ze gebruiken verzoening nooit als een wapen om de slachtoffers van misbruik verder te mishandelen of erger nog, om slachtoffers helemaal het zwijgen op te leggen. Nooit!

Op de een of andere manier, op magische wijze een raad aan de macht krijgen rond de narcistische pastores die zijn misbruik en manipulatie kan weerstaan.

Bekijk dit eens : “Weet dat zij [deze oudsten] soms met hun wenkbrauwen worden geslagen, vernederd en publiekelijk beschaamd, maar het is jouw kerk, niet die van hem [de narcistische predikant]. [. . .]

Het is een nooit eindigende strijd die de ouderen nooit lijken te winnen.

Blijf je verzetten en werk voor tov in alle richtingen. ” WTF? Ik ben gewoon stomverbaasd over deze expliciete eis dat kerkleiders misbruik moeten ondergaan.

Dring aan op verantwoording op alle niveaus. Dat betekent dat je geen niet-confessionele kerk moet zijn. Hé, herinneren jullie je nog The Scandal of the Evangelical Conscience ? Mark Noll klaagde over hetzelfde. Stop met proberen om een overheersende denominatie te laten gebeuren, christenen. Het gaat niet gebeuren.
Van elke lijst met niet-oplossingen die ik ooit heb gezien over een christelijk aanbod, moet dit de ergste zijn die ik ooit heb gezien

Waarom het slecht advies voor omgaan met narcistische predikanten is?

Scot McKnight begrijpt niet waarom een groep in de eerste plaats voor narcistische leiders kiest. Zijn advies negeert dus de ergste tekortkomingen van veel evangelicalen om er vrolijk op aan te dringen dat als iedereen alleen maar Jezus harder prijst, alles geweldig zal zijn.

Een groep moet kwetsbaar zijn voor manipulatie en overname, wil een narcist daar in welke hoedanigheid dan ook aan de macht komen.

Narcisten hebben ouderen / leiders / etc nodig die geen tekenen van manipulatie herkennen. Ze hebben ouderen nodig die geen enkele structuur bezitten die de verwijdering ondersteunt van giftige elementen die macht binnen hun groep verwerven.

We zien beide problemen voortdurend in het evangelicalisme. Herinner je je die podcast, de podcast die Thom Rainer deed om reclame te maken voor zijn dwaze nieuwe kerkvernieuwingsoptreden?

Hij vermeldde heel specifiek – als een veel voorkomend probleem – dat kerkgemeenten machtsspelletjes spelen met hun pastoors.

Nieuwe predikanten moesten leren omgaan met deze machtsspelletjes. Ze moesten ze leren afwenden, anders zouden ze betrokken raken bij non-stop drama en onderlinge strijd. Oh, hij en zijn gasten hadden een vrolijk lachje, allemaal HAW HAW HAW, over deze algemene situatie alsof het net zo onvermijdelijk was als de getijden.

En voor hen is het echt.

Narcistische dominees komen binnen, narcistische predikanten verdwijnen, je kunt het niet uitleggen!

Geen van hen heeft het bewustzijn dat nodig is om narcisme te herkennen. Laat staan dat ze het bewustzijn hebben om het te stoppen. Noch hebben ze het bewustzijn om een groepsdynamiek te creëren waardoor narcisten überhaupt geen voet aan de grond kunnen krijgen.

Dit boek zal daar zeker niet in helpen, omdat de christenen die dit advies nodig hebben en er daadwerkelijk naar luisteren, al lang niet meer in staat zijn om er iets van te implementeren. Niet dat ze dat konden, aangezien geen van deze incompetente lijstjes sowieso een uitvoerbaar advies vertegenwoordigt.

Dit is wat je echt doet.

Onthoud allereerst de realiteit van narcisme.

Het is een psychische aandoening en een ernstige persoonlijkheidsstoornis. De krachten die NPD in de geest van een leider hebben gecreëerd en bestendigd, zijn veel krachtiger dan jij of je denkbeeldige vrienden. Sympathiseer met alles wat je wilt, maar laat je niet vangen in het kielzog van narcisten.

Evenzo kun je geen groep repareren die erop staat een narcist als leider te hebben.

Deze groep is niet veilig voor jou. Uiteindelijk zal die narcist een vuurzee van drama veroorzaken. Als de narcistische predikanten vermoeden dat hun stroom of voorraad wordt bedreigd, vergroten ze de omvang van die brand met een paar ordes van grootte.

Tot dat moment zullen narcisten de richting van hun groep besturen alsof ze dronken zijn van hun eigen dampen. Ze zullen anderen constant mishandelen om een beetje troost en vreugde te krijgen van de controle die ze uitoefenen.

Narcistische predikanten zijn niet eerlijk. Ze zijn niet eervol, ze hebben geen integriteit. Gelukkig kunnen ze hun eigen leugens en manipulaties meestal niet eens recht in hun eigen hoofd houden.

Dus als christenen vermoeden dat hun voorganger een narcist is, moeten ze hem ofwel ontslaan en de leiderschaps- en operatiestrategieën van hun kerk serieus herschrijven om die kwetsbaarheden te dichten. Of, als ze beide dingen niet kunnen, moeten ze die kerk verlaten.

Vreemd genoeg staat Scot McKnight nooit toe dat de vele christenen die met narcistisch misbruik worden geconfronteerd, hun groep verlaten.

Het is alsof weggaan gewoon niet bestaat in zijn wereld.

Deze troefkaart vertegenwoordigt de enige kracht die schapen echt hebben in hun schaapskooien, vooral in zijn zeer autoritaire evangelische kerken.

Maar vreemd genoeg noemt hij nooit een vertrek. Hij biedt nooit enige actie aan als de narcist alle acht van zijn niet-oplossende stappen verijdelt. Denkt hij dat als hij het gewoon niet als een oplossing aanbiedt, niemand zal denken om ernaar te grijpen, zoals hoe ouders omgaan met koppige peuters door hun lijst met keuzes ernstig te beperken?

Omdat ze toch weggaan. Lees de commentaren op een christelijke blogpost over beledigende predikanten, en je zult niets anders horen dan non-stop hartverscheurende verhalen over christenen die precies dat hebben meegemaakt.

Als ik mijn mening niet glashelder heb gemaakt, is dit geen goede lijst.

Leer van de fouten van evangelicalen.
Hier is de realiteit van de situatie.

Niemand kan redeneren met narcisten.

Ze accepteren niet dat ze ooit ergens ongelijk in hebben! Hoe meer ze zich schamen, hoe slechter ze zich gedragen om hun evenwicht te herstellen. Erger nog, hoewel de meesten van hen niet zo goed zijn in liegen en manipuleren, kunnen ze in beide grootmeesters zijn.

Hoe hoger een narcist op de machtsladder klimt, hoe beter ze zijn in deze essentiële taken. Of hoe meer directe persoonlijke kracht ze kunnen uitoefenen om toch door die wegversperringen heen te brullen.

Ik denk waarschijnlijk aan dezelfde christelijke leider(s) die zojuist ongevraagd in uw gedachten zijn gesprongen, ja.

Dus elke belofte die narcistische leiders doen om hun tekortkomingen te verbeteren, samen met alle verontschuldigingen die ze aanbieden tegenover iemand die ze hebben schade berokkenend, duurt maar lang genoeg om hun voorraad weer onder controle te krijgen.

Het doel van de narcist is altijd om de rit weer op het goede spoor te krijgen alsof niets hem ooit heeft ontspoord.

En vergis je niet: narcisten voelen zich onverbiddelijk aangetrokken tot elke groep die nog geen adequate en specifieke voorzorgsmaatregelen heeft genomen om hun merk van gekkigheid te voorkomen. Deze groepen hebben als het ware het slot dat bij de sleutel van de narcist past.

Hun echte ideologie.

Als een door narcisten geteisterde groep geen narcistische leider wil en die persoon wegstuurt, goed. Maar als ze hun regels niet serieus willen herschrijven, hebben ze er impliciet voor gekozen om kwetsbaar te blijven voor een narcistische overname. Ze kunnen dus niet worden vertrouwd om verder te gaan om hun leden te beschermen tegen schade. Dit zal weer gebeuren. Waarschijnlijk binnenkort.

Het is gewoon een kwestie van tijd voordat geopenbaarde schandalen het dak van die kerk blazen.

Het is zo simpel. Bescherm jezelf. Altijd. Eerst en vooral: altijd. Het maakt niet uit of je een christen of een atheïst bent of wat dan ook. Leer de tekenen van narcisme . Als je die tekenen ziet bij de machtige leden of leiders van je groep, denk dan serieus na over je betrokkenheid daar.

Denk niet dat narcisten seculiere groepen niet kunnen overnemen.

Narcisten hebben om zo te zeggen maar één ideologie: kijk uit voor nummer één.

En ze leven deze ideologie uit met een fanatieke en pure toewijding waar elke evangelical jaloers op zou zijn.

Tot slot

Laten we heel duidelijk worden. Vasthouden aan de pijn en je slachtofferschap, en: “Deze persoon moet boeten, en ik zal ze nooit vergeven voor wat ze me hebben aangedaan.” Dat brengt je niet thuis bij jezelf, of een geweldig leven, of de toekomst die je echt wilt. Het is ook heel belangrijk je tijd te nemen als je de dader gaat vergeven, en zonder enige dwang.

Moeten boeten is een mokkenspel. Het is hetzelfde als verliezen – het is de verkeerde positie.

Daarom is de enige oplossing om los te laten, jezelf te reinigen, het trauma te ontgiften. Dat betekent vergeven. Dus wat je zoekt als echte vergeving, is in feite de narcist en al het trauma uit je wezen zuiveren, en dan zal vergeving er gewoon zijn. Hoe voelt dat?

Ik zou graag willen dat je me vertelt hoe je je voelt over deze versie van echte vergeving na het bekijken van deze tekst en het in de reacties schrijft. Laten we een beweging van echte, organische, bevrijdende vergeving beginnen, zodat we allemaal in die energie kunnen stappen.

Om je te helpen, wil ik je naar het snelste, meest directe pad leiden dat ik ken om te vergeven, dat is het diepe innerlijke werk doen wat precies is wat er in de groeitaken staat. Een groeitaak vind je in het menu.

Er zijn specifieke groeitaken die een diep onderdeel uitmaken van alles waar ik het vandaag over heb gehad, omdat dit zo belangrijk is, deze opschoning te doen. We gaan echt over dit systeem van opwaarderen, loslaten en herprogrammeren om je door te helpen naar organische, krachtige vergeving, wat echt je bevrijding is.

Ik kijk zoals altijd zo uit naar dit gesprek over dit onderwerp, om alle vragen te beantwoorden, ik weet dat we een sprankelend krachtig gesprek zullen hebben omdat dit een groot onderwerp is. Daar kijk ik dus echt naar uit.

Er is ook een Engelstalige reeks over vergeven en die vind je hier.

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren