Geen widgets gevonden in de zijbalk

Empathische en intuïtieve mensen komen echter soms in de problemen door niet naar hun intuïtie te luisteren, wat heel gebruikelijk is wanneer ze zich in relaties bevinden met narcisten, sociopaten en psychopaten. Wanneer we genezen en verbonden raken met ons Ware Zelf en het Ware Leven, kunnen we leren ons niets aantrekken van de narcist. Het is belachelijk hoe de narcist je probeert te stofzuigen, welke ook de toon is die hij of zij op een bepaald moment gebruikt. Hoeveel hij of zij ook belooft, welke stofzuig tactieken van de narcist, hij of zij nu ook uittest.

Eens je te maken hebt gehad met fysiek, emotioneel of psychisch misbruik, dan is alles wat daarna komt stofzuig tactieken van de narcist.

We kunnen ons niets aantrekken van de narcist. Ook als die een lotto wint, een supermodel date is of alle thee in China bezit.

Immers we hebben de keuze op wat we focussen. Bovendien hebben we de keuze van onze waarden. Daarbij hebben we de keuze van onze richting waar we naar toe willen.

We weten dat de narcist nooit het “Wezen” kunnen ervaren dat we nu hebben.

Bovendien weten we waarmee we nu verbonden zijn. Narcisten, psychopaten en sociopaten zijn echter meesters in het verbergen van hun persoonlijkheid en gedragsafwijkingen (en hun pathologische agenda’s). De narcist in je leven zal met behulp van zeer specifieke technieken van psychologische manipulatie hun ultieme trucs uitvoeren om je terug te krijgen. Ondertussen verbergt hij zijn geheimen terwijl zijn woorden je letterlijk op je knieën zouden brengen.

We hebben niet die gedachte als een straf voor hen. Want we willen dat ook voor iedereen, een waar zelf en leven. Althans, wij geloven dat iedereen er op een dag naartoe gaat.

De beste manier om jezelf te beschermen tegen liefdesbombardementen is door het te zien voor wat het is: het tegenovergestelde van liefde. 

Het is gewoon een techniek om je te lokken. Als je eenmaal weer in de klauwen van de narcist bent, zul je hoogstwaarschijnlijk gedevalueerd worden. In plaats van te vallen voor gladde praatjes en flitsende gebaren, moet je letten op de aanhoudende inzet van jouw partner om probleemgedrag te veranderen.

Slachtoffers van gaslighting verliezen hun kritisch denkvermogen, omdat ze gehersenspoeld worden door de narcist. Sla het gedrag van de narcist op op een recorder, om hersenspoeling tegen te gaan. 

Laat het dan uitlezen door een vertrouwde vriend of therapeut. Narcisten isoleren hun slachtoffers graag van anderen, zodat ze volledige controle hebben; door met anderen te praten, zul je verschillende meningen horen, vooral van degenen die echt om je geven.

Als je jezelf hebt opengesteld voor deze persoon, kennen ze je kwetsbaarheden. 

Ze weten wat je drijft, en net als een goedgetrainde huurmoordenaar, kennen ze de zwakke plekken waarop ze zich kunnen richten om hun bedoeling te bereiken: in dit geval om je op de een of andere manier terug te krijgen.

En daar gaan ze in therapie of zullen zich laten testen!

De persoon met wie je uitging, maar gelukkig al een tijdje vrij van bent, mailt of sms’t je plotseling om je te laten weten dat ze in therapie zijn. Ze komen terug, kijken je strak en oprecht aan en kondigen aan: ‘Ik heb nagedacht over wat je zei. Ik weet dat het belangrijk voor je is en ik wil dit laten werken, dus heb ik besloten om in therapie te gaan.”

Ze beseffen dat ze hulp nodig hebben. Bovendien willen ze in bepaalde mate veranderen want ze worden ook ouder waardoor hun glans verdwijnt. Ze ondernemen stappen om dit te doen. Een van de dingen die ze willen corrigeren, is hoe vreselijk ze je hebben behandeld. (zeggen ze)

Daar gaat je hartzeer, omdat je hevig om deze persoon gaf en mogelijk nog steeds. Ze hebben net op die zwakke plek in je hart geprikt die altijd hoopte (bad, droomde) dat ze zouden ontwaken tot hun potentieel en de persoon zijn die je altijd al wist dat ze zouden kunnen zijn.

Het punt is dat ze heel goed weten hoe effectief deze haak kan zijn, daarom gebruiken ze hem. Het is natuurlijk onzin, maar het is een goede manipulatietactiek omdat het een beroep doet op je empathie en mededogen.

De realiteit van de narcist die in therapie zal gaan?

De illusie dat ze bereid zijn om “het te laten werken” en in therapie te gaan, is een van de favoriete trucs van de narcist. Dit kan te maken hebben met hun woedebeheersingsproblemen, alcoholisme, overmatige jaloezie, ontrouw of seks-/pornoverslaving (vaak een combinatie van al het bovenstaande).

Het is niets meer dan een manier om tijd te kopen. 

Ze zijn niet van plan om eerlijk te zijn in de stoel van de therapeut. In feite zullen ze van de gelegenheid gebruikmaken om je losgeslagen te laten lijken. Hun reis naar het kantoor van de therapeut gebruiken ze als een manier om het jargon te leren om je eruit te laten zien als een instabiele persoon. Ga je dan opnieuw geloven dat jij degene bent met problemen en je geluk hebt dat de narcist “heeft toegezegd bij je te blijven”? Ook bij de therapeut zal je stofzuig tactieken van de narcist ondervinden.

We zouden er graag een gesprek over dit onderwerp van stofzuig tactieken van de narcist hebben. Dus scrol alsjeblieft naar beneden en laat hieronder je opmerkingen en vragen achter.

Maar het belangrijkste is voor ons dat als je één tip samenhangend toepast en daardoor dat je één stap vooruit zal zetten.

Blijf genezen en blijf jezelf liefhebben. Hoe moeilijk dat ook is op sommige momenten om te weerstaan aan het stofzuigen van de narcist doe het innerlijke werk van zelfgenezing.

Door johanpersyn

Het is niet genoeg om klinische beschrijvingen en wetenschappelijke proefschriften te vinden over aandoeningen en hun symptomen. Ook is het niet nuttig om alleen over het verdriet van de slachtoffers te schrijven. Soms hebben we voorbeelden nodig - voorbeelden van het leven - van het gedrag dat deze mensen vertonen en een vertaling van wat echt is, echt aan de hand, voordat we het kunnen internaliseren en de informatie toepassen in ons eigen leven. Maar dikwijls hebben we ook iemand nodig om te luisteren naar onze reactie op die verhalen en gebeurtenissen in ons leven. Daar wil ik mijn ervaring met u delen om samen te groeien in kwalitatievere opvoeding en beleving.