Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

Je kunt de narcist niet veranderen door liever te zijn.

Vandaag wil ik met heel mijn hart dat je lang en hard naar je eigen leven kijkt zoals het nu is.

Ik weet dat is moeilijk want je was gewoon om vooral te kijken naar het leven van de narcist. Kun je de narcist veranderen door hem liever te zien?

Kun je de narcistische trekken van je partner beheersen?

Omdat het leven van een narcist onvoorspelbaar is brengt dat je in grote verwarring.⁣⁠ ⁣⁠ Als je in je leven met een narcist te maken hebt, heb je misschien het gevoel dat je de chaos op de één of andere manier kunt beheersen. Misschien ben je gewend geraakt aan de cycli van emotioneel misbruik. Misbruik kan in de vorm van vernederingen, beloften tot verandering, lovebombing, langzaam beloftes afbouwen en grotere vernederingen.

Je gaat ervan uit dat als je weerstand biedt, als de narcist je grenzen overschrijdt dat het alleen maar erger wordt.

U weet misschien ondertussen wanneer u de lovebombingfase kunt verwachten en, afwisselend, wanneer u de misbruikfase kunt verwachten.

Je zou kunnen geloven dat het beheren van hun disfunctie en hun onmogelijke houding je op de één of andere manier veiligheid zal bieden⁣, althans voor een tijdje.

⁣⁠Jij bent geen ervaren psychiater of therapeut. In tegendeel je bent zijn/haar prooi. Bovendien heeft de narcist zich erop voorbereid om je te vernietigen

Meer info over narp

Maar is dat echt een manier om te leven op lange termijn?

Kun je blijven proberen controle over de situatie te houden waarvan het belangrijkste element onvoorspelbaar en leugenachtig is?

Als die stress te lang duurt dan kun je grote schade hebben aan je gezondheid. Daarbij kun je grote financiële schade lopen. Ik zeg NEE, dit is niet de manier: ⁣⁠ ⁣⁠ Weten hoe je een gewelddadige relatie moet ‘behandelen’ of beheren, is een totale verspilling van je kostbare leven.

Het punt is dat je hart uiteindelijk toch gebroken zal worden. ⁣⁠

⁣⁠Uiteindelijk heb je twee keuzes.

Je kunt je eigen hart breken door te vertrekken met een geplande uitgang. Wacht je tot je zo saai bent dat je niet meer interessant bent voor de narcist en je complete emotionele afstand neemt? Of je kunt wachten tot de narcist het op een totaal onverwachte manier breekt.

narcist veranderen liever zien
trainingsprogramma empowered klik hier voor meer info

Maar eerlijk gezegd, is het niet erg genoeg wat je nu al hebt meegemaakt?

Alle manieren waarop je hart tot nu toe is gebroken is dat niet genoeg geweest om van zodra mogelijk als je voorbereiding compleet is om tot actie over te gaan?⁣⁠ Dat is niet evident in coronatijden. ⁣⁠

Als je de controle wilt hebben in plaats van krijgen van jouw hartzeer over het doen en laten van de narcist, bekijk dan de werkwijze om je leven terug in handen te nemen.

Misschien vinden we het niet leuk wat we meemaken. Maar begrijpen we goed wat er op het spel staat?  We weten het misschien niet eens, maar voor een narcist zijn we de vijand. ⁣⁠En je kunt je bevrijden.

Niet alleen de vijand, maar ook het voedsel van de toxische persoon.

Een potentiële bron van energievoorziening. Een narcist is een roofdier. Zoals een leeuw of een krokodil vernielt hij of zij de prooi. Dat is niet iemand om te “genezen”, te helpen of geduldiger te zijn. Of om het voordeel van twijfel te geven “deze keer” of (nog) “een nieuwe kans te geven” om je uiteindelijk op te eten. ⁣⁠

narcist veranderen liever zien
klik op de foto voor meer info

Wat zijn de belangrijkste dingen waar mensen bang voor zijn als het gaat om onderhandelen met een narcist? ⁣ ⁣

Dat de narcist de overhand krijgt. Misschien komt hij of zij weg met hun leugens en manipulatie. Dat de narcist het proces zal beheersen zoals ze altijd doen.

We kunnen zo verstrikt raken in het proberen de narcist te redden. Vooral als ze ons vertellen hoe vreselijk hun jeugd was kunnen we medelijden ontwikkelen. Of hoe ze nooit een kans hadden op een normaal leven. Dan kan dit een uitdaging voor je reddersyndroom worden. ⁣⁠

Het voelt zo echt, dit pijnlijke verhaal, en het enige wat u wilt doen, is hen laten zien dat er een ware en geruststellende liefde voor hen beschikbaar is. Dat is vooral zo bij de gevaarlijke verborgen narcist.

Je voelde liefde voor die persoon en dus vertrok je op een missie om te bewijzen dat je van ze zou kunnen houden voorbij al hun wonden en kwetsbaarheden. ⁣⁠ ⁣⁠Hij of zij heeft je hulp en begrip nodig. Dat is wat je tegen jezelf zegt. ⁣⁠Maar dat klopt niet.

De narcist wil geen hulp tot genezing maar enkel misbruik van je maken. Kun je de narcist veranderen door hem liever te zien? Meer kan toch niet zonder een zelfliefde tekort.

De verantwoordelijkheid wanneer ze je beschuldigen dat je het niet begrijpt is hun verantwoordelijkheid. Ik wist dat je me zou opgeven! Je geeft alleen om jezelf! ”, Waardoor je schuldgevoel in feite in overdrive gaat en je vastberadenheid hernieuwt om hen” onvoorwaardelijke liefde “te tonen. ⁣⁠

Er is tenslotte misschien nog enige hoop voor hen, toch? ⁣⁠

⁣⁠Niemand heeft tot dusver een narcist veranderd, hoewel miljoenen het hebben geprobeerd.

U hoeft niet langer uw kostbare tijd door te brengen met rondslenteren door u zorgen te maken over alle variabelen en resultaten waarover u geen controle heeft. Immers daardoor bent u in een staat van hulpeloze passiviteit gebleven.

Elke dag heb je een keuze. ⁣⁠ ⁣⁠ Zal vandaag de dag zijn die je zelf kiest? ⁣⁠ ⁣⁠ Zal het vandaag de dag zijn dat je de zware kettingen neerlegt die je aan hem of haar bindt? ⁣⁠ ⁣⁠

Zal vandaag de dag zijn dag dat je stopt met luisteren naar de luide scheldpartijen dat je niets waard bent? ⁣⁠ ⁣⁠

Zal het vandaag de dag zijn dat je stopt met het geloven van de niet aflatende propaganda dat je beste zelf nooit goed genoeg zal zijn?

Weet je nog dat er maar één is zoals jij bent in de hele wereld?

Dat je voor goede dingen bent geboren, om goede redenen, voor goede gaven? Maar de kooideur staat open. Het is altijd al zo geweest.

Het enige dat je gevangen houdt, is je geloof in de leugens van de Grote Leugenaar.⁣⁠ ⁣⁠ Zal het vandaag de dag zijn dat je de vleugels spreidt die je altijd al hebt gehad? Kun je opstaan als de prachtige Phoenix die je bent? ⁣⁠

Vooral empaten zijn vatbaar voor emotioneel eten. Velen hebben van ons de neiging om de kilo’s te pakken in tijden van emotionele stress en onrust. ⁣⁠

Het zou zo gemakkelijk zijn om hieraan toe te geven tijdens de pandemie die we ervaren, maar ik heb besloten om die weg niet opnieuw te bewandelen.

Dus dat is een van de dingen waarop je je kunt concentreren.  Omdat de waarheid is, ja, we hebben te maken met een situatie waarvan niemand van ons ooit dacht dat we die in ons leven zouden zien. Je verwachtte niet een toxische partner te hebben noch in corona tijden te leven.

klik op de foto voor meer info

Maar een andere waarheid is dat op een dag, hopelijk snel, de dingen weer een beetje normaal zullen worden. ⁣⁠ ⁣⁠

En als dat gebeurt, wil ik niet te maken krijgen met het verliezen van een hoop gewicht en de daarmee gepaard gaande zelfschaamte die je er dan weer van weerhoudt om de juiste beslissing te nemen, in de meeste gevallen de toxische persoon uit je leven brengen. Wat een vaccin zullen ze vroeg of laat vinden, maar de narcist zal niet veranderd zijn.

⁠Emotioneel eten geneest emotionele problemen niet en in feite creëert het voor de meeste mensen hoe dan ook een ander probleem dat je niet meer van jouw lichaam houdt zoals het verdient.

Je weet immers dat je meer voor jezelf moet zorgen, jezelf meer accepteren en meer zelfliefde geven. Alleen zo kom je de moeilijke tijden door en kun je je voorbereiden op jou toekomst.

Je telt nog steeds calorieën en bent zo gedisciplineerd als je kan.  ⁣⁠ ⁣Je kunt nog steeds genieten van jouw favoriete dingen.⁣⁠ Je zei dat je niet wilde aankomen ondanks de stress. Je zei ook dat je niet perfect hoeft te zijn.

Schaamte

Misschien heb je de narcist geslagen. ⁣⁣⁠ ⁣Toch was je vroeger klaar om jouw familie achter te laten voor hen.

Je hebt een diploma psychologie. Ik moet slimmer zijn dan dit denk je en je schaamt je.

Je begon een gevecht met de nieuwe voorraad (de nieuwe partner) en werd gearresteerd. Je kunt het nu amper aanzien om naar jezelf te kijken.

Weet alsjeblieft dat we allemaal buiten ons karakter hebben gehandeld in beledigende relaties. ⁣⁣⁠ ⁣⁣⁠

Ja, zelfs intelligente, empathische, respectabele mensen knappen en krijgen aanvallen van blinde woede als ze te vaak belachelijk worden gemaakt en misbruikt -, omdat het defensieve circuits in de hersenen uitschakelt. ⁣⁣⁠Ofwel krijgen ze hyperventilatie aanvallen of erge migraine.

Het is heel gewoon bij mensen die langdurig agressief of passief-agressief gedrag van anderen hebben ondergaan zoals bij narcisten. ⁣⁣⁠

Hoewel het niets is om je voor te schamen, is het een duidelijke aanwijzing dat het tijd is om de relatie te beëindigen. ⁣⁣ Vanaf hier wordt het alleen maar erger. ⁠ ⁣⁠

Het laatste gesprek

Als je het ‘laatste gesprek’ hebt gehad met een persoon in je leven vanwege hun relatiecriminaliteit, is dit een duidelijk teken dat je te maken hebt met een narcistische manipulator.⁣⁠ ⁣⁠ Laat me je hier helpen.

Hoeveel “laatste gesprekken” wilt u met hen te voeren?

Er is echt geen behoefte aan die laatste kop koffie, de laatste e-mail tsunami, of het sturen van lange alinea’s over hoeveel ze je pijn hebben gedaan. Je weet waarom?

Het laat alleen zien hoeveel macht ze over je hebben en geeft je uiteindelijk het gevoel dat ze je “gehad” hebben. En ze genieten. Dit is letterlijk wat de narcist doet als je al die tijd en energie besteedt aan het schrijven van die laatste tekst ervan.

Ze zoeken naar woorden als ‘gekwetst’, ‘pijn’, ‘kan niet ademen’. Dan gaan ze de hele dag zelfvoldaan door met het gevoel dat ze nog steeds terug kunnen komen wanneer ze willen. ⁣⁠ ⁣⁠Terwijl jij nadenkt over de vraag: Kun je de narcist veranderen door hem liever te zien?

Stop met te zeggen hoe je je voelt in tijden van oorlog aan de vijand.

Je geeft ze de blauwdruk van wat ze zouden moeten blijven doen om je pijn en traumabinding te bezorgen met andere woorden, beschouw het als een oorlog en je geeft ze je positie. ⁣⁠ Je bent groter en sterker dan dat.

Als het je helpt om de e-mail, tsunami’s of de lange alinea’s te schrijven, doe het dan maar omwille van je waardigheid en je toekomst, maar zend deze niet naar de narcist.⁣⁠ Je kunt ze ook altijd naar mij sturen via PM. Alle links vind je in het menu.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

alle artikels over moeilijke tijden

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.588 andere abonnees