Is een narcist bewust van zijn stoornis? Nee – onbewust

Is een narcist bewust van zijn stoornis? Nee – onbewust

Als het gaat om narcisten en hun irrationele gedrag, is de meest gestelde vragen van slachtoffers van narcistisch misbruik of de narcist zich bewust is van wat ze doen en dus van stoornis? Nee, is het duidelijke antwoord, hij is onbewust van zijn stoornis.

Een veel voorkomende misvatting is dat als ze niet weten wat ze doen, we ze niet verantwoordelijk moeten houden voor hun ogenschijnlijk onbedoelde wandaden. In plaats daarvan moeten we hen mededogen bieden. Sommigen vinden dan dat we moeten proberen hen te helpen om door de ‘pijn’ heen te komen die ze lijden waardoor ze zich zo kwetsend gedragen. Mensen kwetsen tenslotte mensen, toch?

Er is één grote fout in de vraag: Zijn narcisten zich bewust van hun stoornis?

In die zin dat deze vraag ervan uitgaat dat alle narcisten op dezelfde plaats in het spectrum van de stoornis vallen. Dat doen ze niet. Als het op narcisme aankomt, zijn er individuen die zo weinig eigenschappen hebben dat ze niet kunnen worden geïdentificeerd als narcistische persoonlijkheidsstoornis. Dat is een enorm tekort in de DSM-criteria. Er is maar één pathologische eigenschap nodig is om het leven van een ander volledig te ruïneren.

Er zijn ook mensen die zo ver aan de andere kant vallen dat ze de duistere trekken van machiavellisme en psychopathie bezitten. Deze personen zijn zeer sluw en houden zich bezig met gevaarlijke vormen van misleiding en manipulatie. Pas op, ze hebben heel wat cognitieve empathie waardoor ze heel goed weten hoe ze je om de tuin moeten leiden en hoe ze je het best kunnen kwetsen.

Psychopaten

Er zijn mensen die twee of drie geheime levens leiden, waarbij ze hun partner bedriegen. Ze kunnen in de winter de kachels manipuleren om koolmonoxide uit te stoten, in de hoop geld te verdienen aan de levensverzekeringen van hun gezinsleden.

Daarentegen zitten de meeste “tuinvariëteit” narcisten niet stil bij het bedenken van strategieën over wat ze zullen doen naast hun nietsvermoedende partners. Dat zou te veel tijd wegnemen van hun zelfvervullende agenda’s.

Het enige wat ze interesseert, is hoe ze zichzelf kunnen voorzien in hun eigen narcistische behoeften. Het maakt niet uit of ze dat nu van jou of van iemand anders kunnen krijgen. Het is onbelangrijk welke. Als hun verlangens worden beantwoord met aangename ervaringen of bewondering, is het voor hen niet belangrijk in welke spiegel ze kijken.

In de geest van de tuinvariëteit

Narcisten handelen meestal naar hun emoties, die enorm belemmerd zijn. Ze hebben een zeer lage emotionele intelligentie maar wel een bepaalde mate aan cognitieve empathie en hebben nooit enige vorm van emotionele veerkracht ontwikkeld.

Dit verklaart gedeeltelijk waarom ze het ene moment liefdevol en zorgzaam kunnen lijken, maar het volgende moment je lijken te haten. Dit gebeurt meestal wanneer ze een narcistische verwonding hebben ervaren. Dat blijkt uit hun neiging om te snauwen tegen de onschuldigste opmerkingen of vragen. 

Veranderende regels

Omdat je nooit kunt weten wat er op een bepaald moment in de geest van de narcist omgaat, kan wat ze het ene moment als schadelijk beschouwen, het volgende moment volledig worden genegeerd. Doe jezelf een plezier en probeer het niet te analyseren. Zodra je denkt een oplossing te hebben bedacht, zijn de regels veranderd.

Maak niet de fout te geloven dat het helpen zal om je bevindingen te delen met de narcist, r dat ze een narcist zouden kunnen zijn. Dat zal niet helpen. Dit zal hen alleen maar rechtvaardige verontwaardiging opwekken omdat ze uniek en speciaal zijn. Als je durft te insinueren dat er iets mis is met hen, wees dan voorbereid op de explosieve uitkomst.

Opzettelijke acties zijn geen onbewuste stoornis

Terwijl een niet-gestoorde persoon overweegt hoe zijn woorden en daden andere mensen beïnvloeden, doen narcisten dat niet. Hierdoor zijn veel van hun gedragingen een opwelling. Er zijn enkele zeer opzettelijke acties die ze ondernemen. Het verbergen van bewijs van een buitenechtelijke affaire bijvoorbeeld. Of het vervalsen van de naam van een andere persoon op een leningaanvraag.

Ze denken dat het allemaal kan omdat diegene met wie ze een relatie hebben, geen toekomst ziet in die relatie. Die relatie eiste te veel tijd en energie op voor het behoud ervan.

Vegetariërs en vleeseters

Veel narcisten worden zich op een of ander moment bewust van het effect dat hun gedrag op andere mensen heeft. Ze staan ​​er volkomen onverschillig tegenover. Een manier om te begrijpen hoe narcisten denken over hun bedrieglijke en manipulatieve gedrag tegenover anderen, is door het te vergelijken met iemands voorliefde voor biefstuk of karbonades.

De meeste mensen beschouwen koeien en varkens als levende wezens met gevoel. Mensen denken niet vaak na over wat er met dieren gebeurt voordat ze als een nette maaltijd op tafel verschijnen.

Als een vegetariër een vleeseter zou willen laten inzien hoe erg dieren lijden in de vleesbranche, zou de vleeseter zijn schouders ophalen omdat hij van biefstuk houdt en niet van plan is te stoppen met het eten van biefstuk. Dit is precies hoe narcisten denken over het misbruiken van de mensen die het dichtst bij hen staan. Het verschil is dat we over het algemeen niet zien wat er gebeurt met dieren die voor consumptie worden verwerkt, tenzij we ernaar zoeken.

Narcisten zien elke dag de gevolgen van hun manipulatie en misbruik en blijven toch volkomen onverschillig. Tegen de tijd dat de fase van liefdesbombardementen voorbij is en je wordt gedevalueerd, ben je hun tegenstander geworden. Daarom is voor hen alle pijn of leed die je ervaart, je eigen schuld.

Zijn narcisten zich bewust van hun stoornis?

Dag in dag uit observeer je hun irritante gedrag. Je kijkt toe terwijl ze mensen pijn doen, hun ego behouden en de realiteit negeren. ⁠Het kan even schokkend als verontrustend zijn. ⁠Het is een gevaarlijke misvatting om aan te nemen dat narcisten niet inzien hoe hun acties anderen beïnvloeden. Het is niet dat ze het niet zien, het is meestal dat het ze gewoon niet kan schelen.⁠

Inderdaad, het huidige onderzoek onthult enkele interessante resultaten:⁠

Narcisten begrijpen over het algemeen dat mensen hen meer negatief waarnemen dan ze zelf waarnemen.⁠

Ze erkennen dat de kracht van hun positieve indrukken met de tijd kan vervagen.⁠

Narcisten hebben enig inzicht in hun persoonlijkheid (ze beschrijven zichzelf als zelfverzekerd, narcist, enz.)⁠ ⁠

Op het eerste gezicht kunnen deze resultaten verwarrend lijken. Als narcisten enig inzicht hebben in  hun patronen, waarom zouden ze zich dan op deze manieren blijven doen?⁠

Narcisten beschouwen hun gedrag niet als problematisch. Met andere woorden, zelfs als ze denken dat andere mensen ze niet leuk vinden, denken ze nog steeds dat ze het recht hebben om volgens hun eigen regels te spelen.

Narcisten verbergen hun beledigende gedrag voor de meeste mensen, maar niet voor jou. Dit is een aanwijzing dat ze zich ervan bewust zijn dat hun gedrag onaanvaardbaar is.

Dit is het overtuigendste bewijs dat ze weten wat ze doen. Als ze zich niet bewust waren of geen controle over zichzelf hadden, zouden ze zich bij iedereen op dezelfde manier gedragen als bij jou.⁠ Maar dat doen ze niet.⁠

Als ze hun gedrag verbergen, weten ze dat het fout is.

Hoe je eindelijk kunt ontsnappen aan de narcistische betovering?

Totdat ik het idee losliet dat narcisten zichzelf niet konden helpen, was ik machteloos om de verlammende twijfels en traumatisering die ik ervoer door traumabinding te stoppen.

Vandaag, nadat ik mezelf heb genezen door samenhangende kleine stappen te doen met de groeitaken. Ik ervaar gezonde, gelukkige relaties die vriendelijk zijn, ondersteunend, en vervullend. Bovendien heb ik absoluut geen moeite om weg te lopen van iemand die manipulatief of beledigend is omdat ik me veilig voel en mijn eigen waarden en grenzen toepas.

Ik wil hetzelfde voor jou.

Als je op één lijn wilt komen met deze waarheden om je herstel van de pijn en tot echt gezonde, heilzame en vervullende verbindingen te bereiken, dan help ik je graag.

U kunt deze reis vandaag beginnen door op deze link te klikken.

Zoals altijd kijk ik uit naar het beantwoorden van uw opmerkingen en vragen hieronder.

Ondersteun elkaar in de commentaren!

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig advertentievrij en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media.

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

kenmerken toxische persoon

Geplaatst

in

,

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees