Reactie narcisten op een confrontatie: woede, kritiek Deel 2

De vreemde dingen van de narcist(e).

Een narcist(e) kan je zo slecht behandelen dat je blind bent voor een tijdje, of dat je haar uitvalt. Eens de charme fase voorbij kan het zeer snel bergafwaarts gaan. Verschiet niet als je nare berichten vindt op je mobile als reactie van narcisten op een confrontatie.

Een narcist(e) kan zich plots uiten als biseksueel of aangetrokken voelen tot een vrouwman. Of hij gaat je vertellen dat hij voor 75 % homoseksueel is. Of dat hij voor zichzelf een reis geboekt heeft naar de Filipijnen.

Narcisten doen vreemde dingen.

Maar laat ze niet weten dat je weet dat het narcisten zijn. Een narcist(e) maakte zelfs krassen op het behang om verwarring te stichten. Een narcis(e)t kan je gsm (of andere voorwerpen) verstoppen om je bezig te laten houden met zoeken. Een narcist(e) kan je verbieden om een bankkaart te hebben, zodat je op de meest onmogelijke momenten geen geld hebt.

Als ze in het nauw gedreven worden, worden ze erg impulsief en ontwikkelen veel boosheid en oneerlijkheid. Dat betekent een schreeuwende woede, het maakt niet uit of daar kleine kinderen bij zijn of niet.

Als een narcist(e) zelfs niet verwacht dat je hem of haar met de feiten zult confronteren, omdat dat niet bij je persoonlijkheid past, kun je op dezelfde reactie rekenen als bij een aangekondigde confrontatie of gewone ruzie.

Een verrassende manier van actie ondernemen heeft weinig vat op hem.

Je krijgt van een narcist(e) een verontwaardiging te horen waar alle verantwoordelijkheid wordt, ontkent. Dat is een typische reactie van narcisten op een confrontatie. Bovendien kun je verwachten dat hij met kritiek zal komen op jouw persoonlijkheid zelfs als dit niet met het onderwerp te maken heeft .

Dat kan bijvoorbeeld zijn op het dragen van een das, waaruit de narcist besluit dat jij hovaardig bent tijdens een ruzie over hoederecht.

Het valt op dat slachtoffers van narcisten verschillende relaties na elkaar kunnen aanknopen met narcisten.

Ze denken dat ze weten hoe ze die moeten vermijden. Na alles vergeten ze dat er ook sluipende narcisten zijn. De uiteindelijke analyse is dat ze niet begrijpen wat emotionele trauma binding is. Het zijn hun emoties die hen drijven naar narcisten.

Een narcist(e) kan het imago aanmeten van een gewonde aardige vent. Normaal gezien als je een sterke empathische persoonlijkheid bent kan dat een sterke uitlokker zijn voor angst om hem te verlaten of zelfs afscheid te nemen. Meestal is dat zelfs zo, al is de relatie pas begonnen. ‘t Is trouwens in de beginfase dat de meeste date-rapes plaatsvinden al dan niet met drugs.

Het kan nodig zijn om verder therapie te volgen en relaxatieoefeningen te doen. Op de lange termijn, kunnen oude gewoonten terugkeren, omdat wat je tot nu toe deed om te veranderen onvoldoende was om je probleem op te lossen.

Emotioneel afhankelijk.

Het is vooral belangrijk te beseffen dat je gedurende een periode-afhankelijk geworden bent van een narcist(e). Het zijn die emotioneel afhankelijke gewoonten die je ongedaan moet maken. Een ondersteuningsgroep van gelijkgestemden, kan daar een belangrijke hulp bijzijn. Zo’n ondersteuningsgroep kan ervoor zorgen dat je minder angst hebt om alleen te zijn.

Er achter komen wat je rol is in de relatie met de narcist is het enige waarover jij controle hebt. Het mondeling of schriftelijk herhalen van affirmaties kan zeker ook helpen.

Hoe kom je er nu achter of iemand een narcist(e) is, een persoonlijkheidsstoornis heeft, of gewoon enkele tijdelijke fouten doormaakt?

Wat als iemand gelooft dat hij boven de wet staat en vooral de regels voor normale mensen ook aan zijn laars lapt, bijvoorbeeld zonder vragen post hij zaken van een derde op zijn Facebook. Of hij komt langs de achtertuin onaangekondigd bij je binnen.

Geobsedeerd is door bodybuilding en daarvoor illegale middelen neemt. De narcist(e)kan zeggen dat mensen verschillende keren verteld hebben dat hij speciaal is als reactie van narcisten op een confrontatie.

De narcist(e) kan een speciale behandeling verwachten en hem dikwijls onrespectvol behandeld voelen.

Hij of zij heeft, mislukte relaties met zijn kinderen. Narcisten hebben vaak een vlekkerige carrière en/of zakelijke geschiedenis. De narcist(e) heeft geen vrienden. Boven heeft hij of zij een vluchtige relatie met zijn familie, en bijna geen relatie met zijn zusters of broers.

reactie narcisten op een confrontatie
Diepe angst om goed genoeg te zijn.

Denk op jouw kinderen! Kom niet verstrengeld op de weg van een narcist(e).

Je voelt dat er iets niet klopt.

In het begin als je hem ontmoet doet hij charmant en is hij consequent grappig en vriendelijk.

Gedurende het eerste jaar heb je nooit kritiek gekregen. In het algemeen is dat meestal gedurende de eerste 6 maanden. Hij of zij heeft je geprezen voor je onafhankelijkheid en succes.

Maar toch voel je dat er iets niet klopt. Bovendien heb je met hem enkele bedrijfstransacties gedaan waarbij je je niet comfortabel voelde. Je hebt met hem gebroken. Hij is duidelijk verdrietig. Natuurlijk zou hij willen terugkeren.

Je moet hier voorzichtig zijn met ‘lovebombing’ (liefdesbombardement). Een heerlijke, speciale behandeling vooraf aan de fase waar het devalueren begint.

De sleutel in jouw beoordeling.

In de interacties en de relaties die een persoon met een ander heeft, vindt u de sleutel om te beoordelen of iemand een narcist(e) is. Daarom wordt meestal systeemtherapie toegepast om narcisten te transformeren.

We weten uiteraard dat bodybuilders veel in de spiegel kijken, maar dat kan op zich puur ijdelheid zijn. Dat betekent niet dat dat allemaal narcisten zijn. Ook politici staan graag in de schijnwerpers. Trump bijvoorbeeld wordt door 25 psychiaters een narcist genoemd.

Maar als iemand weinig relaties heeft, waarom zouden er dan mensen zijn die zeggen dat hij speciaal is?

Facebookgroepen over narcisme.

Als je meer specifieke informatie wilt over de relatie van dochters of zonen met narcistische vaders of moeders zijn er verschillende forum groepen op Facebook, daarvoor typ je je vraag in in de zoekbalk meestal in het Engels en selecteer je groepen. Bekijk ook alle links in het menu.

Het lezen van artikels, het vinden van boeken en het bekijken van YouTube over narcisme kan helpen. Maar misschien wil je wel een luisterend oor met mij in de chat. Daarom als je dat wenst bevriend me op Facebook. Ook op deze website is er veel aan informatie beschikbaar voor ons.

Veel en veel lezen kan je helpen om uit de schertsvertoning van een relatie met een narcist te komen. Beseffen dat iemand tot jou kan worden aangetrokken betekent niet nodig dat ze jou respecteren.

Zonder respect in een relatie werkt het niet.

Ze hebben een onomkeerbare diepgewortelde innerlijke afkeer van hun zelf en daarom kunnen ze een ander niet respecteren. U kunt die pathologische manier van denken niet repareren door een relatie te starten.

Als je dit wel doet, bestraf je jezelf voor andermans manier van denken. De bestraffing bestaat uit het zichzelf respect onthouden, maar de beloning (voor geen relatie met een narcist(e)) bestaat uit echte liefde en een gezonde eigenliefde. Natuurlijk zijn alle narcisten verschillend, met verschillende triggers enz.

Spiegelen van de handelingen van de narcist(e).

De meest geschikte manier om hen te behandelen (in de mate dat je daar tijd voor hebt) is spiegelen. U wacht en spiegelt wat zij u geven. Als zij schreeuwen als reactie van narcisten op een confrontatie, schreeuw jij. Als hij met twee woorden antwoordt, dan beantwoord jij zijn vraag met twee woorden. Maar dit blijft zeker een trieste situatie.

Narcisten zullen welk excuus ook gebruiken dat hun zou kunnen het recht geven om u zo te behandelen: dat kan gaan over hun gezondheid of hun financiële toestand. Narcistische mensen kunnen hun problemen naar jou toeschuiven en hun tekortkomingen gebruiken als excuus voor slecht handelen (gezondheid en financiële problemen zijn meestal de grote redenen).

Niet alle narcistische moeders zijn bang voor verlating, dus het helpt niet als je dat dan gebruikt. Zo’n personen zullen eerder woede uitlokken om dan de schuld op hun slachtoffers te schuiven. Dat is dan niet aan te raden om dat gedrag te spiegelen.

reactie narcisten op een confrontatie
Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

Empathische personen hebben de mooiste zielen die er bestaan.

Empathische personen trekken dikwijls narcisten aan, zonder dat deze narcist(e) echt beseffen wat een mooie ziel ze treffen.

Als de narcist(e) tot het uiterste gaat dan komt zijn moorddadige kant naar boven. Dat is superangstig voor een empathisch persoon. Het is natuurlijk ook zinloos, om zo ver te gaan in spiegelen dat je meegesleurd wordt in een spiraal van geweld.

Hoe dan ook de narcisten zullen altijd denken dat jij hen aanvalt als reactie van narcisten op een confrontatie.

Bovendien kun je haast met niets doordringen in de zeepbel waarin ze leven. Eigenlijk heb je niets aan een relatie met een narcist(e). Waarom zou je die dan voortzetten?

Narcisten zonder grenzen.

Narcisten kunnen psychologen zijn, hoog aangeschreven in de lokale kerk en de gemeenschap, horen tot een uitgebreide familie en ondernemers. Volgens sommige studies zijn er meer narcisten onder de superrijken dan onder de gewone bevolking.

In zo’n familie is het voor de slachtoffers zeer moeilijk om aan iemand uit te leggen dat hun familie neurotisch is.

Narcistische ouders zullen de poging van hun slachtoffer om zelfstandig te worden ondermijnen. Meestal zullen ze eisen dat hun behoeften voor gaan op de behoeften van het kind. Soms hebben die machtige vrienden en familie en een uitgebreid netwerk.

Op lange termijn zullen ze leugens verspreiden aan werkgevers. Ze kunnen toelatingsbrieven achterhouden, ze kunnen persoonlijke investeringen stelen doordat ze die toegang hebben.

Confrontatie kan het publiek imago van de narcist(e) schaden.

Als voor deze mensen hun publiek imago in gevaar komt kan het confronteren wel enig effect hebben. Natuurlijk zal er verzet zijn, wraak ook. Bovendien kunt u er van op aan, voldoende slagen onder de gordel te krijgen.

Weten wie je bent en je onverstoord gedragen werkt wel, maar vraagt spijtig ook energie.

Het voelt allemaal aan alsof het oorlog is, met bondgenoten, medewerkers en sympathisanten.

Als u gelovig bent kan het belangrijk zijn om uw vertrouwen op God te stellen om u te helpen tot vrede te komen. Wees ervan overtuigt dat in het algemeen niet iedereen in de kerkgemeenschap te vertrouwen is.

Ook daar zijn er narcisten en kwetsbare figuren. Narcisten komen voor in alle beroepen en financiële niveaus en ook bij grootouders. Een narcistische grootouder kan haar kleinkind vertellen dat de andere oma geen goede oma is bijvoorbeeld. Niets wordt gespaard door een narcist(e).

Wanneer is genoeg genoeg? Hoe lang nog laat je je afleiden van een gelukkig leven?

Een narcistische moeder kan vertellen over haar dochter dat ze gek is en medicatie nodig heeft om vervolgens te vragen of die dochter met haar mee wilt gaan winkelen. Je acht het niet voor mogelijk.

In veel gevallen is verhuizen de enige oplossing. Maar verhuizen ook dat kan moeilijkheden met zich meebrengen als je bijvoorbeeld een lokale business hebt.

Je kunt van je narcistische moeder haatdragende e-mails ontvangen, vervelende passieve agressieve statussen op Facebook, of hysterische handgeschreven brieven.

Je kunt die e-mails verwijderen zonder lezen, en je kunt de brieven ongeopend terug sturen. Voor een empathisch persoon is dit echter de hel.

Dan kan ze zeggen dat je te gevoelig bent.

Ze kan ook zeggen dat anderen het met de mening over jou het met haar of hem eens zijn.

En ze zal haar zelf uitnodigen of arriveren op jouw vakanties.

Als je op restaurant zit moet je oppassen dat ze niet begint te schreeuwen naar jou dat je gek bent. De narcistische man kan zijn vrouw weggooien na een jarenlange relatie. Bijvoorbeeld als zijn vrouw ontdekt dat hij naast een alcoholist ook een coke misbruiker is.

Dat weggooien kan gerust gebeuren op Kerstavond, nieuwjaarsavond of op Pasen en zelfs je verjaardag. De narcistische man kan zijn vrouw slaan, bijvoorbeeld met de telefoon op haar hoofd, of schoppen, tot ze suïcidaal is. Zo’n fysiek misbruik zorgt daarvoor, ook dat je hopeloos wordt en dat je de pijn wilt doen stoppen. De enige oplossing is voor goed weggaan en de kans te nemen om te beginnen met u beter te voelen.

Maar wat ga je doen als u na een confrontatie een stille behandeling krijgt?

Is een stille behandeling van 10 dagen een teken van narcisme? NPD? Verlatingsangst? Van een kwetsbaar ego? Wat is het verschil tussen een confrontatie en assertief gedrag? Want als je een diplomatieke e-mail stuurt en aandringt op een volwassen gesprek verwacht dan dat je precies iemand sterk beledigd hebt.

Gezonde relaties zijn gebaseerd op respect.

Als je een fout waarneemt bij een partner ga je uiteraard uit zelfrespect assertief daarover praten. Als een partner daar niet wil over praten dan kan zo’n relatie niet uitgroeien tot een werkelijk liefdevolle relatie.

Een stille behandeling is dan op zijn minst een signaal dat je te doen hebt met een onvolwassen en gevoelloos persoon. Of het nu een narcist, NPD of gewoon een kwetsbaar ego is, dan zou je toch beter geen verdere band zoeken.

U zit te wachten en uw gevoel wordt naar beneden gedrukt.

Stel dat je het kunt uitklaren dan is het mogelijk dat in de komende jaren deze cyclus zich blijft herhalen. In het kort samengevat is respect de basis van elke relatie. Ook de relatie met een volwassen zoon of volwassen broer of zus.

Zo’n zoon die zijn best doet om ervoor te zorgen dat je je schuldig voelt door dingen uit het verleden op te rakelen kan er gemakkelijk voor zorgen dat je uitgeput geraakt. Als je dan nog samenwoont, dan zou je er best voor zorgen dat daar een einde aankomt.

Wat denk jij dat je kunt verwachten als je de confrontatie aangaat met een narcist die je kent? Laat het me weten in de commentaren of op Facebook.

Kan ik een antwoord krijgen op de vraag of je ooit een relatie gehad hebt met een narcist(e)?

Als je dat wenst en uzelf er door geen gevaar loopt, laat ons iets daarover weten in de commentaarsectie hieronder. Dat is een geweldige manier om elkaar te helpen in deze gemeenschap.

Maar als u verkiest dat te delen met mij persoonlijk kan je dat als je me bevriendt op Facebook en een persoonlijk bericht stuurt. Ik ga dan in op al je vragen. Het is geen therapie of coaching sessie, gewoon actief luisteren naar je verhaal en zien of we daar klaarheid kunnen in krijgen. Alle links vind je in het menu.

Ook als je genoten hebt van deze inhoud, en u wilt voorkomen dat deze narcistische personen je leven gaan domineren, dan zorgen we er voor dat je goede vrienden gaat maken.

We zullen jou een ton aan verbazingwekkende middelen aanreiken.

Onze informatie kan u helpen om u door elke fase van herstel van misbruik door een narcist(e). Iedereen wenst uiteindelijk te bouwen aan een warme gezellige thuis.


Geplaatst

in

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.580 andere abonnees