Categorieën
Recent zelfgenezing zelfzorg

Hoe kunt u uw verstand houden in de toxische feestende familie?

Uit een recent onderzoek bleek dat 31% van de Amerikanen de feestdagen omschreef als ‘hectisch’. Hoe is dat voor een feestje bij ons?

Ook al associeert onze moderne samenleving de feestdagen misschien met hechte saamhorigheid, familie-eenheid en grenzeloze vrolijkheid, degenen onder ons met een narcistisch familielid of partner weten dat dit seizoen vaak een gevoel van regelrechte angst oproept.

Familieleden van narcisten raken tijdens de vakantie vaak minder op hen gefocust, en daarom hebben narcisten de neiging om tijdens de feestdagen van de toxische feestende familie meer te acteren.

Ze voeren een seizoensgebonden devaluering en verwerping uit. Daarom trianguleren ze gezinsleden en in het algemeen creëren ze meer drama en chaos gedurende feestdagen om mensen te dwingen hun aandacht op hen te richten.

Het managen en het verzoenen van giftige partners en familieleden in een toxische feestende familie is ongetwijfeld een uitdaging in het dagelijks leven, maar de vakanties hebben het griezelige vermogen om zelfs de ergste gezinsstoornissen naar buiten te brengen.

Dat gezegd hebbende, hoe kunt u uw gezond verstand houden, uw waardigheid hooghouden en leren navigeren door dit potentieel verraderlijke seizoen.

Ga stevig aan uw zelfcontrole en regulatie van uw emoties werken

Als je toxische feestende familiehebt, weet je hoe het voelt om bij hen te zijn en geen kleerscheuren te krijgen. Hoe goed je ook denkt hun trucs te kennen, je hebt altijd het gevoel dat je aan het verliezen bent. Het maakt niet uit hoe goed je denkt dat je je mentaal voorbereidt op het evenement, je voelt je nog steeds niet op je gemak.

Je bent echter een volwassene en je moet jezelf eraan herinneren dat je jezelf onder controle kunt houden en je emoties reguleren.

Toxische feestende familie proberen je realiteit te vervormen door je ervan te overtuigen dat je geen geldige stem of mening hebt. Ze proberen uw denken te manipuleren en te beheersen in wat hen en hun belangen op dat specifieke moment het beste dient. Herken dit en houd het in je achterhoofd. Je hebt eigen behoeften en individuele gedachten, en je mag ze eren.

Bespreek geen persoonlijke zaken.

U kunt worden bespot, belachelijk gemaakt of afgewezen. Je krijgt zeker geen zinvolle dialoog op gang, maar niet als je toegeeft aan hun mening of spot.

Narcisten passen verschillende verontrustende tactieken toe om een ​​gevoel van autoriteit en controle te behouden. Of het nu via directe (fysieke mishandeling, geschreeuw, intimidatie) of indirecte middelen (stofzuigen, liefdesbombardementen) is, al deze tactieken zijn gericht op één doel: het herstellen en overbrengen van macht.

U hoeft geen slachtoffer te zijn van deze strategieën. Onthoud dat jij de controle hebt en dat je je eigen persoon bent.

Wees geen bokszak

De kans is groot dat je jaren hebt besteed aan het aanpassen, mogelijk maken, minimaliseren of ontwijken van het misbruik van je toxische feestende familie – allemaal om de schijn van vrede in het huishouden te bewaren. Hoe goed heeft het echt gewerkt?

In plaats van deze waanzin te tolereren, moet je jezelf verwijderen van de bokszakmentaliteit en meer zelfvertrouwen krijgen.

Blijf bij je grenzen wanneer je met de toxische feestende familie moet omgaan. Met andere woorden, blijf staan voor je overtuigingen. Lach niet als het pijn doet. Lach niet als je wilt huilen. Tolereer geen misbruik, uitschelden of passieve agressie.

Maak je grenzen duidelijk en herhaal ze zo vaak als nodig is.

Blijf kalm en gelijkmatig in uw toon. Door je stem te verheffen of agressief te worden, blijf je in concurrentie met de narcist. Het probleem is dat je concurreert op een ongelijk speelveld en dat je gaat verliezen.

Overweeg het evenement helemaal over te slaan

Je bent volwassen en je bent niet verplicht om tijd voor iemand vrij te maken. Ook al ga je misschien altijd naar huis voor de feestdagen, je hebt de keuze om dit gedrag wel of niet te veranderen.

Als het bezoeken van de toxische feestende familie een gevoel van angst of wanorde oproept of als een familielid voortdurend probeert uw grenzen te overschrijden of uw respect te negeren, waarom zou u dan vrijwillig uw heilige tijd met hen doorbrengen? Waarom zou je jezelf door die pijn heen laten gaan?

Denk er over na.

Geef je meer om het maken van een positieve indruk op iemand die je niet echt mag of om je eigen mentale welzijn?

Als je gefixeerd bent op indrukken, is het tijd om serieus naar binnen te kijken.

Reken er niet op dat de narcist doet wat hij belooft voor je te doen. Ze doen beloften om je verstrikt te houden in de relatie en hoopvol te houden op een genezende toekomst met hen. Het is toekomstvervalsing.

Ga erop uit en creëer je eigen vakantievreugde; vertrouw er niet op dat zij dit voor u verzorgen. Dat zullen ze niet.

Natuurlijk is volledige onthouding van dergelijke evenementen misschien geen haalbare optie als u co-ouder bent met kleine kinderen en u wilt dat ze worden betrokken bij gezinsaangelegenheden van de toxische feestende familie..

Dat gezegd hebbende, als ouder handhaaf je de verantwoordelijkheid om gezonde liefde, grenzen en zelfrespect voor je gezin te tonen. Bedenk dat de volgende keer dat je jezelf naar een evenement sleept waar narcistisch misbruik kan voorkomen.

Creëer je eigen tradities

Er is zeker geen aangewezen wet dat een luxe oudejaarsfeest van toxische feestende familie verplicht stelt. Sterker nog, het hebben van creatieve en unieke uitlaatkleppen van je eigen keuze vermindert de spanning die vaak wordt geassocieerd met oude, pijnlijke tradities.

Daarom is het essentieel om een ​​veilige en ondersteunende groep te hebben buiten de narcistische familieleden. Dit is de groep die je kan helpen om geaard en positief te blijven tijdens een moeilijk seizoen.

Of het nu gaat om een ​​witte olifantenfeestje met je buren of om Chinees te gaan eten op een feestdag met je partner, overweeg hoe je in deze speciale tijd van kerst en nieuwjaar periode aan je behoeften kunt voldoen. Ook al is het onconventioneel, het is het proberen waard! Het kan een van je favoriete, dierbare herinneringen worden.

Conclusie: maak het niet persoonlijk met een narcistisch familielid

Narcisten manipuleren, liegen en beheersen mensen om zich zelfverzekerd en zelfverzekerd te voelen. Het maakt niet uit de tijd van het jaar; ze moeten constant hun macht demonstreren, zelfs als dat ten koste gaat van de mensen van wie ze beweren te houden.

Om deze reden is het essentieel dat u uw eigen redenen en motieven voor interactie met dit familielid identificeert.

Immers, als de geschiedenis zich elke vakantie of feestperiode blijft herhalen met de toxische feestende familie, is het misschien tijd om te overwegen welke veranderingen JIJ kunt aanbrengen om dit jaar een vreugdevolle en vreedzame gelegenheid te verzekeren.

Moe van de chaos? Doe de groeitaken: link vind je in het menu.

Deel dit artikel met de mensen van wie je houdt en waarvan je weet dat ze zelf geen anderen uitsluiten in je gemeenschappen, zodat zij en hun families ook kunnen ontsnappen aan misbruik.

Hoe vermijdt u dat uw feest door giftige mensen wordt kapot gemaakt?

Giftige positiviteit en dankbaarheid

Voorbereiding feestdagen en vakanties: je losmaken van de narcist!

Stoppen met contact te maken met een familielid? Deel 3

Workshop: Zorgt een misbruiker voor chaos gedurende de feestdagen?

Trauma en traumazorg in Europa

You Can Thrive After Narcissistic Abuse: LIVE on-line Global Healing workshop!

Slachtofferschap een sterk gevoel gedurende de feestdagen.

Opnieuw contact maken met je familie op het goede moment.

Wie is er klaar om stapje per stapje de groeitaken te doen? Laat het ons weten in de commentaren. Geef deze post een like en vertel me in welke streek je woont.

Voeg hieronder een reactie toe! Reactie annuleren