Hoe ga je om met een verborgen traumatrigger?

Veel mensen die in mishandeling leven en mensen die hun misbruikers hebben verlaten, ervaren een verborgen traumatrigger die verband houdt met wat ze zagen, hoorden, ruiken, aanraken of proeven tijdens gewelddadige aanvallen.

De traumatriggers zijn voor iedereen anders, maar gelukkig kunnen we traumatriggers op dezelfde manier aan.

Wat is een traumatrigger?


Een trigger is een gebeurtenis of object dat u herinnert aan, of u onbewust verbindt met een aspect van uw misbruik. Triggers kunnen ertoe leiden dat u zich op dezelfde manier voelt als je deed tijdens of direct na de traumatische gebeurtenis, omdat je hersenen geen onderscheid kunnen maken tussen wat er is gebeurd dan van wat er nu om je heen gebeurt.

Of een trauma-trigger kan genoeg angst veroorzaken om uw dag voor een kortstondige tijd te verstoren tot een paniekaanval. Doorgaans roepen de symptomen die u voelt door een traumatrigger de ongezonde copingvaardigheden op die u gebruikte op het moment van het trauma of de emoties die u op dat moment had.

Als u een posttraumatische stressstoornis (PTSD) heeft, kunt u traumatriggers in grotere mate of vaker ervaren dan die zonder PTSD. U kunt traumatriggers ervaren zonder PTSD te hebben.

Symptomen van traumatriggers


Omgaan met traumatriggers kan ons helpen de gevolgen van huiselijk geweld te genezen. Leer hoe u trauma-triggers kunt identificeren en een gezonde coping-mechanismen kunt ontwikkelen.

Wanneer u de symptomen van een trigger ervaart, kunt u een gebeurtenis al dan niet opnieuw beleven.

Niet elk symptoom van een trigger zorgt ervoor dat je onder een tafel duikt, zoals de films hebben laten zien dat oorlogsveteranen doen; de meeste triggers veroorzaken veel minder dramatische reacties.

Om de zaken nog ingewikkelder te maken, realiseert u zich misschien wel of niet dat u een trigger heeft ervaren. Ik schreeuwde onlangs bijvoorbeeld tegen mijn vriend omdat een zin die hij gebruikte me triggerde.

Ik realiseerde me pas dat ik een trigger had ervaren, totdat ik merkte dat hij me verward aankeek. Hij begreep mijn boze reactie niet. Zijn reactie op mijn uitbarsting zorgde ervoor dat ik terugging naar de gespreksstappen om te ontdekken waarom ik was ontploft. En ja hoor, ik volgde mijn reactie op een reeks woorden die mijn ex-misbruiker gebruikte.

De symptomen van het ervaren van een traumatrigger variëren, maar hier zijn enkele van de meest voorkomende:

1.Plotselinge of onverklaarbare huilbuien
2.Angst
3.Paranoia
4.Angst en / of paniekaanvallen
5.Plotselinge lichamelijke symptomen zoals misselijkheid of vermoeidheid
6.Prikkelbaarheid, opdringerige gedachten, snel schrikken, overmatige waakzaamheid of andere tekenen dat uw geest alert is op problemen
7. Weergave van ongezonde coping-mechanismen die u tijdens of na de aanval (en) gebruikte, zoals middelenmisbruik, zelfbeschadiging of zelfs naar bed gaan om uit te slapen.

Hoe om te gaan met traumatriggersymptomen?

Het kan niet om bekende traumatriggers consequent te vermijden, maar vermijden is een optie.

U kunt proberen sommige triggers helemaal te vermijden, maar zorg ervoor dat u uw kwaliteit van leven niet vermindert door dit te doen.

Het is beter om de symptomen van een trigger te identificeren en aan te pakken dan jezelf een vol leven te ontzeggen.

In die geest geef ik hier de stappen om plotselinge triggersymptomen te beheersen:

Herken uw gedrag of fysieke symptoom als gevolg van een trauma-trigger.

Misschien lijkt het simplistisch om tegen jezelf te zeggen: “Iets heeft me getriggerd en nu voel ik me zo”. Uw hersenen moeten het echter horen. Je moet je hersenen eraan herinneren dat waar je nu bent belangrijker is dan waar je toen was .

Adem diep en langzaam in totdat je hersenen de boodschap krijgen.

U kunt een andere ademhalingstechniek gebruiken als u dat beter vindt.

Concentreer u op de bezienswaardigheden, geluiden, geuren, texturen en / of smaken van de huidige omgeving .

Focussen op het hier en nu helpt je hersenen om te reageren volgens het heden in plaats van het verleden. Tijdens dit proces herkent u mogelijk de trigger. Als je dat doet, herinner jezelf er dan aan dat de trigger slechts een trigger is, niet het echte gevaar.

Soms identificeert u de trigger gemakkelijk en soms niet. Geïdentificeerde triggers helpen u meer omdat het herkennen van de trigger de potentie ervan vermindert; de volgende keer dat die trigger optreedt, zult u waarschijnlijk niet zo hard reageren.

Het identificeren van de trigger is niet zo belangrijk als het omgaan met uw symptomen. Help jezelf eerst terug te keren naar de realiteit – probeer later de trigger te identificeren.

Doe iets waardoor u zich veiliger, kalmer of zelfverzekerder voelt.

Het is een goed idee om na te denken over wat uw veilige ding is voordat u een trigger ervaart, zodat u onmiddellijk weet wat u zal helpen om u beter te voelen nadat de stress van de trigger afneemt.

Het proces van het omgaan met een door een trauma veroorzaakte symptomen werkt goed. Sommige symptomen verspreiden zich echter breder en vager over uw omgeving. Als ik bijvoorbeeld het gesprekspad met mijn vriend niet had gevolgd, zou ik door toekomstige uitbarstingen mijn relatie met hem zijn blijven beschadigen.

Evenzo, als ik een aanval van depressie niet als een trigger-symptoom herken, zal ik depressies blijven ervaren wanneer ze in de toekomst worden geactiveerd.

De traumatriggers veroorzaakt door huiselijk geweld leiden doorgaans tot angst- of paniekaanvallen. Je kunt vaak een oorzaak vinden voor dat soort traumatriggers en er is een manier om de angst die ze veroorzaken op het moment dat ze zich voordoen, aan te pakken .

Verborgen traumatriggers zijn trauamatriggersituaties, relaties of gebeurtenissen die een overlevende van misbruik onbewust herinneren aan het misbruik dat ze hebben meegemaakt en ervoor zorgen dat de overlevende zich gedurende enkele dagen of langer slechtvoelt of zich gedraagt ​​op een manier die ze deden tijdens de gewelddadige relatie.

Symptomen van verborgen traumatriggers


Verborgen traumatriggers veroorzaken symptomen die u mogelijk niet als symptomen herkent.

In plaats daarvan, terwijl u uit de symptomen komt, denkt u dat u:

1.nam een ​​stap terug in uw genezing,
2.een aanval van depressie hebt ervaren ,
3.terugvielen in oude gedragspatronen of
4.je genezingsproces of jezelf op een betreurenswaardige manier onteerd.

Verborgen trauma-triggersymptomen:

1.duurt langer om te herkennen,
2.duren langer,
3.meer van uw gedrag beïnvloeden en
4.kan moeilijker zijn om van te herstellen
5.dan triggers die kortstondige angst of paniek veroorzaken, besproken in het laatste bericht.

Huidige slachtoffers van misbruik en verborgen traumatriggers


Over het algemeen kunnen mannen en vrouwen die momenteel in gewelddadige relaties leven, geen verborgen traumatriggers ervaren. De reden is dat de symptomen van verborgen traumatriggers dezelfde zijn als de gevoelens en gedragingen die misbruik veroorzaakt. Daarom, als u nu misbruik ervaart, zijn uw symptomen het resultaat van het misbruik – niet het gevolg van een trigger.

De uitzondering vormen de slachtoffers die vóór hun huidige misbruikrelatie door iemand anders zijn misbruikt. Het kan dat die slachtoffers een trigger ervaren gemaakt met misbruik in het verleden. Echter, als je nu in een gewelddadige relatie bent dan zijn trauma triggers niet uw eerste probleem. Het probleem is het misbruik.

Verborgen traumatriggers en symptomen van misbruik

Verborgen triggers leiden ertoe dat voormalige slachtoffers van misbruik zich gedragen en hetzelfde voelen als in de gewelddadige relatie.

Verborgen symptomen van een trauma kunnen bijvoorbeeld seksuele disfunctie, slaapstoornissen of uw terugkeer naar middelenmisbruik zijn. In feite is elk symptoom van misbruik een symptoom van verborgen traumatriggers, omdat beide blijven hangen nadat een persoon het misbruik heeft verlaten.

Psychische stoornissen en verborgen traumatriggers

Tijdens gewelddadige relaties kunnen slachtoffers depressie, gegeneraliseerde angststoornis, posttraumatische stressstoornis (PTSD) en / of andere psychische stoornissen ontwikkelen. Verborgen trauma triggers kunnen leiden tot depressieve episoden en een stijging van de angst niveaus maar net zo paniek veroorzaken. Triggers kunnen de PTSS doen opflakkeren.

Voorbeeld van depressie als een trauma-triggersymptoom

Verborgen trauma-triggers veroorzaken symptomen die kunnen worden aanzien voor tekenen van huiselijk geweld zelfs als er geen misbruiker aanwezig is.

Leer hoe u verborgen traumatriggers kunt herkennen.

Ik ben een voormalig slachtoffer van misbruik en lijdt aan een depressieve stoornis. Een paar maanden geleden gebruikte mijn ex-echtgenoot verbaal en emotioneel misbruik in sms’jes naar mij.

Ik wist dat zijn gedrag onmiddellijke angst opwekte, dus ik zorgde ervoor dat ik mezelf kalmeerde en mijn hoofd op een rijtje kreeg. Een week of twee later realiseerde ik me dat ik een depressieve episode doormaakte. Ik bracht de depressie echter pas later in verband met het misbruik van mijn ex.

Toen ik echter mijn dagboekberichten uit die aflevering opnieuw las, realiseerde ik me dat de vorige maand van depressie plaatsvond omdat een deel van mijn hersenen dacht dat ik nog steeds getrouwd was met een misbruiker.

Ik heb die episode van depressie alleen meegemaakt omdat de gewelddadige aanval mijn geest ertoe bracht terug te keren naar een tijd waarin ik me waardeloos en bang voelde. Dat was toen een tijd waarin depressief gevoel normaal aanvoelde.

Het voordeel van te zien hoe een episode van misbruik een maand van depressie veroorzaakte, is dat als mijn ex of iemand anders me opnieuw misbruikt, ik een depressie veel eerder zal opmerken. En als ik weet waarom ik depressief ben, kan ik de oorzaak behandelen in plaats van alleen maar te wachten tot het symptoom verdwijnt.

Herkennen wanneer verborgen traumatriggers optreden, kan u helpen de duur van uw ongemak te verkorten, zelfs als u een mentale of stemmingsstoornis heeft.

Soorten verborgen traumatrigger

Alles kan een traumatrigger worden, verborgen of niet. Een trigger die grootschalige symptomen veroorzaakt, zoals te zien is bij verborgen triggers, is het gevolg van een bestaande situatie of relatie.

Het accent van een collega kan een verborgen trigger worden en ervoor zorgen dat u zich verward voelt wanneer hij tegen u praat.

Een evoluerende relatie met een vriend kan een wending nemen en u ertoe aanzetten om defensief of agressief te handelen in al uw relaties.

Over het algemeen associeer je de trigger niet automatisch met het misbruik of je misbruiker.

Pas nadat u een oud symptoom van terugkeer van misbruik herkent, kunt u de verbinding maken tussen het verleden en het heden.

Ik weet dat het soms lijkt alsof het misbruik uit het verleden weigert ons los te laten om van het heden te genieten.

Maar bedenk dat het misbruik u nu net zo min kan beheersen als toen, tenzij u het toestaat.

Het is vermoeiend voor mij om mezelf te betrappen op het handelen, denken of voelen zoals ik deed in de dagen van mijn gewelddadige huwelijk. En toch, als ik me bewust blijf van mijn verborgen traumatriggers en uitkijk naar hun symptomen, zal ik ze overwinnen.

De enige manier waarop je kunt falen in genezing, is door te stoppen met proberen te genezen.