Een verborgen narcist of een geheime narcist. Deel 1

Een verborgen narcist of een geheime narcist. Deel 1

Een verborgen narcist of een geheime narcist is zo moeilijk uit te leggen aan mensen en aan jezelf.

In het begin als je de verborgen narcist of een geheime narcist leert kennen zeggen ze dat ze alles van je willen: ze willen je geest, ziel en lichaam. Dat kan tellen als “verklaring”, maar in het begin zie je dat als een grote liefdesverklaring.

Het innerlijke werk om je te bevrijden van een verborgen of een geheime narcist kost wel wat tijd. Het kost een enorme inspanning om te vertrekken van een verborgen narcist. Dat is dan wel de inspanning waar je later trots op zal zijn.

Dat innerlijke werk is absoluut nodig om macht en duidelijkheid te krijgen over jouw situatie.

Zolang er een enorme (fysiek of emotionele) pijn in je lichaam is, is het moeilijk om beslissingen te nemen zoals ik van hem of haar weg. Die pijn zorgt dat je bevriest, in wanhoop vlucht (om dan later terug te keren) of vecht (waardoor het conflict volledig uit de hand loopt).

Voor sommigen is het nodig dat ze innerlijk werk doen om de kracht te vinden om de geheime narcist buiten te zetten, of zelf een einde te maken aan de relatie.

Anderen hebben deze stap al gezet.

Omwille van de kinderen houden ze toch nog contact. Daarom dienen ze naast het innerlijke werk ook te navigeren om de nodige voorbereidingen te treffen. Het is dus wel enige mate belangrijk om te weten waarmee je te maken hebt. Ik ben zeker geen voorstander van al te lichtvaardig een relatie te beëindigen.

Ik ben ook geen voorstander van het labelen van een ander persoon.

Het heeft trouwens geen positieve wending als je je partner uitlegt dat hij of zij een narcist is.

Om de ernst van wat er in jouw situatie gebeurt te kunnen duiden is het wel belangrijk dat je de gedragspatronen van verborgen narcisten kent. Er kan echter een mix van patronen zijn (tactiek). Het doel blijft hetzelfde. Je leegzuigen met wat de verborgen narcist of een geheime narcist op dat moment nodig heeft.

Het gebruik van passieve-agressieve communicatie is zo één techniek.

Uitspraken zoals: nee, laat maar; wat jij zegt zal wel weer kloppen; of moet ik dat ook weer doen?

Maar er zijn ook nog andere manipulatie technieken:

De stille behandeling. Sarcasme. Kritiek. Expres te laat komen. Zeer ongewoon langzaam zijn. Iets wat je belooft gewoon lekker niet doen. De verborgen narcist kan je uitsluiten en geen goedkeuring of intimiteit geven. Gaslighting. Selectief geheugenverlies.

Je kunt bijvoorbeeld zo in de war zijn gebracht omdat ze ziekte en depressie gebruiken in hun manipulatie techniek om je empathische gevoelens uit te lokken voor hen. De verwarring kan zo ver gaan dat je zelfs denkt dat jij gek geworden bent, een depressie hebt of zelf een narcist geworden bent. Hun koppig gedrag, gebrek aan interesse en zorg in anderen is heel verschillend met hun vriendelijke uitstraling wat ook al heel veel verwart.

Veel mensen hebben schrik van de term narcist of persoonlijkheidsstoornis.

Ze voelen aan dat die situatie niet zomaar zal verdwijnen of oplossen. Deze mensen denken alleen achter te blijven. Hun leven heropbouwen daar hebben ze schrik van.

Zovelen blijven twijfelen of de toxische persoon in hun leven een verborgen narcist of een geheime narcist is omdat de narcist zoveel geheimen heeft. Ze weten dat ze niet alles weten, maar kennen niet de volledige waarheid. Hij of zij houdt zo veel voor jou geheim dat je hem niet kent.

Ze kunnen zich presenteren als singel, terwijl dan maanden later uitkomt dat ze getrouwd zijn en twee kinderen hebben.

Zolang je die geheimen niet kent, denk je dat alles goed zit tussen jullie, natuurlijk.

In het bijzonder de familie denkt dat.  Maar dan plots komt na 8 jaar getrouwd te zijn bijvoorbeeld  uit dat jouw ex een kinderverkrachter is met iemand van de familie. Uiteraard dat de familie dit allemaal als taboe beschouwt en dat jij het zwijgen wordt opgelegd.

Maar er komen natuurlijk nog andere zaken uit, maar je hebt daar niet de bewijzen van. Dus denkt de familie dat jij liegt want het zag er zo goed uit tussen jullie al die tijd. En de narcist was zo handig om hier en daar wat klussen te doen.

Tussen zijn depressies door kon hij de sociale charmante drinker zijn.

En voor zijn depressies had hij ook een uitleg namelijk dat zijn vader zo streng was. Dus komt het nooit bij je op dat die ex wel eens een verborgen narcist kan zijn.

Omdat hij, maar af en toe de openlijke narcist laat zien. Hij doet zijn manipulaties langzaam, en zoekt er de gepaste timing voor uit.  Ik geef je in dit artikel enkele voorbeelden van een geheime narcist.

Eens dat je al zijn geheimen kent is het duidelijk dat hij een pathologische leugenaar. De narcist is een dief en gaat over lijken.

Dat hij zijn kinderen gebruikt in zijn voordeel. De narcist speelt graag de grote jan buitenhuis. Dat je plotseling de waarheid ontdekt maakt het zo moeilijk om hem als narcist te bestempelen. Je hebt het zo moeilijk om te aanvaarden dat al die tijd voordien een illusie was.

Dus niet zomaar een liefdesbombardementje van enkele maanden maar een liefdesbombardementje van enkele weken. Daarna komt het uit dat bedriegen, liegen en manipulatie van enkele jaren waarvan je niets wist.

Hoe heb je zo blind kunnen zijn?  

En als hij denkt dat je volledig vastzit dan laat hij zijn ware aard zien. Hij of zij denkt dat je het nooit zal aandurven om hem te verlaten.

In veel artikelen heb ik uitgelegd hoe belangrijk het is te werken aan het innerlijk proces in plaats van je te focussen op het begrijpen van de soorten narcisten, kortom om 90% focus te hebben op je eigen genezing en 10% op het narcisme begrip.

Toch is het aan begin van onze persoonlijke reis belangrijk om te begrijpen wat een verborgen narcist is en doet, maar dat “begrijpen” geneest op zichzelf niets aan jou. Wat ons geneest is het transformationele innerlijke werk aan onze eigen onderbewuste programma’s.

Er zijn ook weinig mensen die een geheime narcist als een narcist ontdekken, in alle geval niet zijn omgeving.

Ze denken dat de geheime narcist een zeer altruïstische persoon is.

Toch zijn er enkele weetjes die misschien juist dat duwtje kunnen geven om te beginnen met dat persoonlijke werk.

Velen die het innerlijke werk hebben gedaan keren niet meer terug naar de informatie over narcisme, wel naar de informatie over zelfliefde en persoonlijke groei. Immers ze hebben die informatie over narcisme niet meer nodig omdat het niet meer hun realiteit is, maar niet als ze zoals ik ervoor kiezen om ook anderen uit de duisternis te helpen.

Als je in een relatie van 10 jaar begint te vermoeden dat je partner een narcist is, dan is er veel kans dat het een verborgen narcist is.

verborgen narcist of een geheime narcist
Welke groeitaken kun je doen?

Het is zeer moeilijk om de realiteit te zien met een geheime narcist.

Je hebt immers zoveel geïnvesteerd in jouw droom. Je had de illusie dat als je hard genoeg zou werken, genereus genoeg zou zijn dat je dan gewaardeerd zou worden. Het is best mogelijk dat de verborgen narcist zijn visie op de wereld propageert onder de vlag van de kapitalistische politieke idealen om hun wrede methoden van emotioneel en mentaal misbruik te rechtvaardigen.

Ik kan alleen aanraden om daarover niet in discussie te gaan.

Je hoeft zijn verwrongen versie van de dingen niet proberen te veranderen want dit geeft hem net zijn plezier op een schotel. Soms kom je het te weten doordat een paar goede mensen naar je toe komen. Dan vertellen ze je een paar dingen en je realiseert de waarheid na eigen onderzoek.

Had je een relatie van meer dan 10 jaar, misschien 20 jaar of meer en plots is het gedaan, dan kun je ook vermoeden dat je partner veel trekken vertoont van een verborgen narcist.

De verborgen narcist slaagt er in om een volledig mistgordijn op te trekken.

Wellicht heb je nog nooit jezelf op de eerste plaats gezet en duurt het daarom zolang voordat de mist is opgetrokken.

Het is best mogelijk dat je ontdekt dat je partner een verborgen narcist is door de naaktfoto’s die je vindt op zijn gsm. Hij of zij zal dan alles ontkennen en je bijvoorbeeld straffen door te weigeren seks met je te hebben.

Misschien ga je je realiseren dat je te doen hebt met een verborgen narcist nadat je een SOA oploopt en zijn reactie ondanks het ernstig gevaar voor je gezondheid is dat het hem niets kan schelen.

Het is best mogelijk dat een verborgen narcist je vaak liefde of seks onthoudt, omdat hij of zij zonder dat je het weet een zware pornoverslaving en masturbatie probleem heeft. Wie weet heeft hij ook een verslaving aan one-night-stands.

Met een verborgen narcist voelt het nooit goed.

Dat maakt dat het misbruik nog in je hart lang blijft hangen. De heimelijke manipulaties door de jaren heen laten een chiasma in je hart. De nep-echtgeno(o) (t) (e) en als zijn nep-manieren zijn schokkend, omdat onze liefde oprecht was.

Dit is wat een geheime narcist doet, stap per stap in je knippen tot dat je een andere persoon wordt. Je weet dat er iets niet klopt zonder dat je duidelijk er je vinger kunt op leggen.

De verborgen narcist is ook diegene die eigendom verbergt.

Maar ook een passieve agressieve stonewaller die je persoonlijk zal aanvallen als hij ergens anders heen wil om te gaan eten. Hij kan je het niet eens rechtstreeks zeggen wat hij wil. Het is een lange, langzame achteruitgang die hij of zij als strategie gebruikt.

In het begin van de relatie is de verborgen narcist de meest empathische en vriendelijke persoon. Hij is dan attent en ondersteunend. Na verloop van tijd kloppen echter zijn acties en zijn woorden niet meer.

Hij of zij wordt constant een slachtoffer, zoals een pruilend kind, met enorme stemmingswisselingen en driftbuien. Hij of zij zou de ene dag gelukkig kunnen zijn en de volgende dag aan zelfmoord denken. Als hij of zij wordt bekritiseerd kan de verborgen narcist dagenlang vernietigend zijn.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw aantal sterren vast te leggen!

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

Je ware zelf worden en de verborgen narcist.

ga verder naar deel 2

Is een narcist bewust van zijn stoornis? +audio

Gratis bronnen

Referenties en citaten: geheime narcist

Referenties: pornografie en depressie

De narcistische zeemeermin die anderen voor de gek houdt!