Hoe ga je de kinderen winnen van een narcist? Deel 2

Hoe ga je de kinderen winnen van een narcist? Deel 2

Wat ga je doen wanneer het leven niet eerlijk is voor jou?

Was je een pleegkind, omdat je moeder niet in staat was om je op te voeden? Was je niet gewild en werd je verwaarloosd? Mogelijk was je een instellingskind of een weeskind en heb je nooit de onvoorwaardelijke liefde gekregen waar elk kind een noodzaak aan heeft. Hoe ga je dan winnen van een narcist?

Eventueel heb je als kind wrede dingen meegemaakt. Vond je het verschrikkelijk dat er niemand om je kwam als het weekeind was en dat je vriendjes naar hun thuis konden?

Hoe heb je daarmee omgegaan?

Je hebt het overleefd, ondanks de moeilijke omstandigheden in vergelijking met anderen.

Je hebt geluk gehad dat je niet in de prostitutie, het drugmilieu of de criminaliteit bent terecht gekomen.

Maar de narcist(e) had je wel opgemerkt.

Je had voldoende drive, vermogen, kwaliteiten om je aan de haak te slaan.

Dat maakte dat de narcist(e) jaren van jou kon profiteren en de zorg voor de kinderen aan jou overlaten, terwijl hij zijn spelletjes speelde en je er de schuld van gaf.

Je relatie met de narcist(e) was totaal niet wat je verwacht had van een gezin, maar je deed je best voor je kinderen.

Je vindt jezelf terug met doelstellingen die je deelt met mensen die potentiële handlangers zijn van je narcist(e). Kan dat zo verder?

Wie zijn die mensen die nu een dolk in je rug duwen?

Je kunt echter ook deze storm overleven. Deze aanval op je identiteit kun je ook overleven. Je gaat door de pijn gaan in je leven hoe moeilijk ook. In dit artikel zul je je verder vinden hoe je de barrières kunt omverwerpen en de zwaarte van je bagage kunt afwerpen.

De hel breekt los.

Weet je, je hebt jezelf in je voet geschoten toen je niet geloofde tot wat je in staat was te verdragen.

Het was niet je narcist(e) waar tegen je vocht, je schoot jezelf in je voet, toen ze zegden dat je het niet alleen kon waar maken en dat je dat geloofde. Maar ondanks de hel die je meemaakte, ben je er nog steeds.

Je weet niet wat je in je hebt, wat je aankan, wie je bent, hoeveel doorzetting je hebt, tot het moment dat de hel losbarst.

Je weet niet wat je:

Aankan tot dat de druk op zijn hoogst is in je leven.

Kan doorstaan tot mensen je een dolk steken in de rug en je voor dood achterlaten.

Hoeveel moed je hebt tot het moment dat je onder vuur ligt, en de strijd voert als de narcist(e) je kinderen misbruikt – psychologisch –  emotioneel en fysiek.

Je begint pas te leren wat er diep in jezelf is, als je de remote control van de televisie en je luie zetel verlaat en de hel uitbreekt.

Dat is het moment dat je begint te zien wat je in je hebt en wie je bent.

Ervaring zul je je zwaktes doden.

Ervaring zul je je naïviteit doden.

Je angst zul je je verlaten.

Wat a je meemaakt, intimideert niet diegene die het al ervaren heeft om zich los te maken van de narcist(e), maar diegene die er nog moet aan beginnen. Maar geloof me het is mogelijk. Waarom kun je dit aan?

Je kunt

Je doel om een warm gezin en een goede opvoeding te geven aan je kind vaarwel zeggen als je dat zou willen.

Al wat je hebt aan anderen geven.

Maar maak mij jezelf niet wijs dat je niet hebt wat nodig is om je doel te bereiken. Slachtoffers van narcisten bestaan er in alle mate en gewichten, zoals er in alle gradaties narcisten bestaan.

Ze geven nooit op.

Je zou kunnen zeggen dat er erger narcisten zijn dan deze die jij hebt. Bovendien zul je zeker iemand vinden die als slachtoffer nog veel ergere dingen heeft meegemaakt.

Maar hoe erg ook het misbruik is die er had plaatsgevonden, hoe zeer dat deze slachtoffers gestreden hebben, sommigen zijn het te boven gekomen, omdat ze niet opgaven. En er zijn er die het hebben opgegeven alhoewel de situaties waarin ze terecht waren gekomen niet zo erg waren.

Dus is het niet afhankelijk van de omstandigheden, maar van jouw reactie. Dat is ook de reden waarom ik geloof dat iedereen de eigenschappen heeft die nodig zijn om te overleven van misbruik en PTSS.

Alles wat je de narcist(e) hebt gegeven kwam van jou. En je hebt zo goed als niets “goeds” terug gekregen. Je hebt dus wat het nodig is in je.

triggers vermijden, winnen van een narcist
Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

Wat ga je doen met de tijd die je in je leven nog te leven hebt?

Een van mijn favoriete coaches zei ooit dat er verliezers zijn en er zijn mensen die niet weten hoe hun leven terug te winnen van een narcist. Diegene die verliezen van narcisten, zijn diegene die hun leven opgeven, die hun droom opgeven.

Ze hebben zich laten vernederen en zijn niet terug opgestaan. Mijn vraag aan jou is deze: Ga jij nu leren hoe je je leven terug kunt winnen van een narcist?

Wie ben jij? Ben je diegene die zich gewonnen heeft of diegene die zijn leven in handen zal nemen ondanks de narcist(e). Dan ga je moeten leren hoe je je leven kunt terugwinnen.

Diegene die het hebben opgegeven zijn niet minder of meer dan mezelf. Ik vind dat wel spijtig. Het is ook te begrijpen want de technieken van de narcist(e) zijn heel sluw.

Hij “deed alsof” verliefdheid. In het algemeen verzon hij dat je zijn prinses bent. Hij verzon dat hij de vader van je kind zal zijn. Feitelijk is hij of zij waardeloos, instabiel.

Sommigen die opgeven, hebben al dikwijls opgegeven in hun leven en zijn daardoor eigenlijk heel goed geworden in het opgeven.

Weet jij wat je moet doen om wat je heel dierbaar is op te geven? Diegenen die zich verloren weten dankzij de narcist(e) doen precies wat je niet moet doen om te winnen van een narcist.

Sommigen doen wel de moeite voor een paar maand om hun eigen leven op te bouwen. Echter, om werkelijk aan hun zelfbeeld te werken gaan ze zich niet lang genoeg bezinnen.

Daarom gaan ze niet hun creativiteit en zelfreflectie ontwikkelen. Bovendien gaan ze niet een kleine vertrouwde kring van vrienden op bouwen.

Ze beëindigen hun ontwikkeling voor ze aan de finish geëindigd zijn.

Daardoor lopen  ze het gevaar dat hun volgende relatie terug een narcist(e) is.

Wellicht hebben ze hun redenen waarom ze niet
 • Kunnen wachten tot ze het niet meer nodig hebben om gebombardeerd te worden met complimenten.
 • In staat zijn hun grenzen te trekken.

Hebben ze echter een zeer klaar beeld van welke kwaliteiten ze verwachten in hun relatie voor de toekomst?

Of is er nog altijd een groot gat in hun hart dat smeekt om opgevuld te worden?

Je kunt het gewoon verschrikkelijk vinden om alleen te zijn. Het kan een hele lange tijd vergen voor je dat gewoon, laat staan aangenaam vindt.

Het kan ook wel tijd vergen voor je over de verslavende binding met de narcist(e) bent.

Maar de belangrijkste vraag is ondanks al de antwoorden op de vorige vragen of je nog altijd wil winnen en je dromen bereiken.

Op die vraag zal bijna iedereen antwoorden Ja, ik wil slagen in mijn leven want dat is wat de meeste mensen willen. Als je bent zoals ik, leer je elke dag iets bij om te winnen. Een website runnen over narcisme is één van de beste doelstellingen die ik kon nemen.

De normale denktrant is dat als de moeilijkheden zich opstapelen dat de meesten afhaken.

De signalen die je krijgt van je lichaam worden verkeerd geïnterpreteerd. Je wil die signalen onderdrukken. Je wilt ze zelfs niet ervaren, en je vindt het stom dat je voor een kleinigheid begint te huilen.

Maar je huilt niet om het grote verdriet. Je huilt zo gemakkelijk om het feit dat je zo vermoeid bent.

PTSS.

Je ligt te shaken in je bed van PTSS. Soms vraag je jezelf af of je gek bent. Je hebt nog niets of te weinig geleerd over PTSS. Hoe zou je dan weten dat dat een afkick verschijnsel is van de te grote hoeveelheid adrenaline die zich in je lichaam bevindt?

Dat is dus niet omdat je zwak bent. Dat is een manier van je lichaam om die adrenaline te verwijderen. Ook om je er attent op te maken dat je voor jezelf moet zorgen en zeker de dader niet terug binnen laten.

Toch kan het geïnterpreteerd worden als dat je verlangt om de relatie met de narcist(e) te behouden.

Waar je al die tijd zo intensief aan gewoon bent geworden is niet zo gemakkelijk om los te laten.

Het kan zijn dat je vlucht in een nieuwe poging met de narcist(e) vanaf het moment dat hij of zij wat interesse toont, en dat zal zeker gebeuren.

Niemand wenst geconfronteerd te worden met zijn emotionele afhankelijkheid.  Het is zeer moeilijk om zichzelf te engageren en door te zetten om zijn verlatingsangst te overwinnen.

Het is zeer moeilijk om dit gat in jouw hart te zien dat daar misschien al aanwezig is sinds jouw geboorte. Want je denkt dat het niet mogelijk is, zo diep te veranderen. Het is er immers altijd geweest.

Het lijkt onbegonnen werk om te strijden tegen iets wat je onmogelijk acht te veranderen.

Niemand wenst te verliezen, en verliezen zul je je als het vooraf als onmogelijk beschouwd om resultaat te behalen. Stel dat je niet gewild was als kind, die klok kun je toch niet terugdraaien, hoe kun je daarvan genezen?

Ondanks die pijn wil je echter toch slagen in je leven.

Het vreemde in je leven is dat slagen soms lijkt alsof je verliest.

Het feit dat de narcist(e) bij je vertrekt of je gedumpt heeft kan er uitzien alsof je verliest. Maar is dat zo? Het frustreert je. Je vergelijkt je met anderen die de narcist(e) aan de dijk gezet hebben. Dus je denkt dat je nog minder bent. Zou je de eerste zijn die zo slecht werd behandeld?

Het feit dat de narcist(e) het aftrapt en vraagt naar je vrije eerste dag zonder hem, lijkt wel als verraad. Het is bizar dat deze stap zoals het lezen van dit artikel,  je heel gemengde gevoelens heeft. Het voelt zelfs verdrietig aan. Dat kan raar klinken voor iemand die zijn eerste stap moet zetten naar onafhankelijkheid en dat komt, omdat je ook nog moet leren om te winnen.

Winnen is:
 • Een proces, en dat is niet doorgedrongen omdat je dat niet geleerd hebt.
 • Niet de suspense van een magisch spel.
 • Ook niet als toveren.
 • Niet zoals een warme hete zomerdag of een winterse sneeuwbui.
 • Pijn dat is zenuwachtigheid dat is koortsig dat is angst dat is opwinding.
 • Het gevolg van al die tijd dat je je ingezet hebt om je doel te bereiken en dat je pijn had, verdriet had, vermoeid was, angstig was enz.
 • niet alleen pijn, ook vreugde. Er zijn hoogten en laagtes in dat proces, en beiden zul je je meemaken.

Elk levend proces is zoals een stijgende sinusoïde, of verloopt spiraalvormig.

Zoals je een cirkel kunt indelen in 12 uren, zo heb je het hoogtepunt op 0 uur en het laagte punt op 6 uur.

Dan is de vraag waarom je niet zou kunnen winnen? Je wint steeds als de wijzer van 6 naar 12 gaat.

Ik heb al in verschillende teksten geschreven dat slagen om je eigen leven op te bouwen na misbruik door een narcist(e) hard is, maar dat het mogelijk is. Bovendien heb ik je gezegd dat het vreemd is om los te komen van wat je dacht dat het zo’n grote liefde was.

Dit is het voor iedereen geweest, dus kun je dat verwachten dat het ook voor jou zo zal zijn.

Slagen in je leven is een proces maar dat kon je al lezen hierboven.

Wat wordt er gedaan om die resultaten te krijgen?

Zo luister goed naar wat ik nu ga zeggen: Iedereen wil slagen in het leven, een fantastische relatie hebben, de beste moeder of vader zijn,  veel reizen, en vul maar in wat je dromen zijn …

Tot ze horen wat mensen doen om in het leven te slagen, een fantastische relatie te hebben, de beste moeder of vader te zijn enz.

Iedereen wil zijn dromen tot een succes maken tot er gevraagd wordt wat mensen doen om in hun leven te slagen, wat ze doen om een fantastische relatie te hebben, wat ze doen om de beste moeder of vader te zijn enz.

Ken je mensen die daarin geslaagd zijn? Ken je mensen die geslaagd zijn en zich eerst moesten los vechten van een narcist?

Ik ken zo iemand.

Haar gehele zijn spreekt het uit dat ze zelfstandig is dat ze gelooft in haar waarde. Ze maakt geen excuses, nog compromissen. Geen overeenkomst met narcisten.

Ze heeft …
 • Gebroken met al zijn/haar handlangers.
 • Op een bepaald moment 3 kinderen aan hem verloren, maar 2 kinderen zijn al teruggekomen. De derde zet stappen in de richting. Vandaag is alles goed gekomen.
 • Geen kinderen jaren alleen verzorgd om ze te laten misbruiken, intimideren en te slaan door een narcist(e).

Er zijn mensen die dit lezen en die net zo gedreven en radicaal zijn als zij. Ze geloven om hun leven op te bouwen ondanks het bestaan van de narcist(e). Maar als zij hen zou zeggen: dit is, waar ik naar toe ga. Kijk dan uit.

Ga je zeggen: ik ga daar ook 100% voor?

Ondanks haar voltijdse roeping als armoede consulent studeerde ze Orthopedagogie in HoGent en slaagde.

De waarheid is dat je ook weet hoe je kunt slagen in je leven ondanks alle weerstand en smerige acties van de narcist(e).

Je weet:

Wat je van je verwacht wordt om te slagen in je leven ondanks de narcist(e). Werken, werken, studeren en studeren.

Dat slagen in je leven in die omstandigheden de enige mogelijkheid is dat je je kinderen kunt geven waar ze recht op hebben en wat ze nodig hebben en dat is wat de narcist(e) hen absoluut niet kan geven: onvoorwaardelijke liefde.

Dan ook dat als jij je best doet om de beste persoon te zijn die je kunt zijn dat je de enige persoon of ouder bent die de wonden die de narcist(e) en zijn handlangers toebrengen (zelfs aan je /zijn kinderen) kan helen dat jij dat bent.

Niet diegenen die meehuilen, niet die onbetrouwbare familie die je tot zondebok maakte. Er is veel kans dat in jouw familie een geschiedenis van misbruik is, die ze verder proberen toe te dekken als een beerput.

Dat is in alle geval zo in de familie van haar.

Als je dankzij deze post meer inzicht hebt gevonden doe dan iets.

Vergeet dan niet om te reageren, commentaar te geven en te delen.

Hoe jezelf volledig te veranderen nadat je slachtoffer was om te winnen van een narcist?

Het creëren van een volledig “nieuw” leven kan ongelooflijk uitdagend zijn. Maar als je voelt dat je je potentieel niet waarmaakt wat dan?  Wat als je denkt dat je leven nu op het verkeerde pad zit wat moet je dan doen?

Een drastische hoeveelheid positieve verandering elke dag toepassen natuurlijk. Elke dag een wijziging aan de richting kan binnen 5 jaar een groot verschil maken.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw aantal sterren vast te leggen!

Lees meer


Reacties

2 reacties op “Hoe ga je de kinderen winnen van een narcist? Deel 2”

 1. Johanna avatar
  Johanna

  Ik heb “mijn” narcist 25 jaar geleden verlaten en dat heeft mij mijn kinderen gekost. Ik heb ze nooit meer terug gezien. Ze waren volledig gehersenspoeld door mijn ex. Ik heb het heel moeilijk gehad, alles zelf moeten doen, geen goede hulp gehad maar toch zeg ik uit de grond van mijn hart “de scheiding is het beste wat ik ooit voor mijzelf heb gedaan”. Ik heb 13 jaar lang gepoogd om in contact te komen met mijn kinderen echter dat is niet gelukt. Nadien heb ik geen enkele poging meer gedaan maar ben mijzelf de tijd gaan geven om te helen.

 2. johanpersyn avatar

  Dag Johanna, Dank je wel voor je reactie. Dat was ook de beste beslissing met de meeste kans om je kinderen terug te zien. Door zelf te werken aan je heling breng je immers het meeste bij aan deze wereld. mvg Johan

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees