Categorieën
gemeenschapsvorming Nederland België Nederlandstalig Recent

Probeer het niet altijd te begrijpen.

Elke vrouw heeft een verleden. Je kunt niet altijd het volledige verleden achterhalen, laat staan dat je de context kunt begrijpen en de dynamiek. Probeer het niet altijd te begrijpen.

Sommigen werden fysiek mishandeld. Anderen hadden gewelddadige ouders. Sommigen hadden puberale problemen. Sommigen hebben als kind seksueel misbruik ondervonden door hun eigen familieleden. Ettelijke hadden een verknoeid liefdesleven. Sommigen waren tot seks gedwongen in naam van de liefde. Sommigen werden gedrogeerd. Enkele waren verkracht.

Sommigen waren venijnig op bed gefotografeerd. Sommigen waren gechanteerd door hun ex-vriend. Anderen hadden een gewelddadige relatie. Sommigen hadden menstruatieproblemen. Sommigen hadden een gebroken gezin. Velen hadden een scheiding. Sommigen hadden een probleem met overgewicht. Anderen hadden financiële problemen. Sommigen hadden een drugs- of alcoholverslaving. Sommigen hadden een paar mislukte zelfmoordpogingen.

Hoop van binnen

Als je een vrouw ziet die één van deze heeft meegemaakt maar haar tranen heeft weggeveegd, haar haar heeft vastgebonden, haar verdriet heeft gemaskeerd met een goddelijke glimlach, sterk stond, aan haar toekomst begon te werken omdat ze nog wat hoop van binnen heeft en het concept van liefde dat nog steeds bestaat in deze wereld niet heeft opgegeven, bekijk haar niet vanuit haar verleden.

Confronteer haar niet. Geef haar niet meer mishandeling.

Maak plaats voor haar en loop naast haar. Misschien houdt u haar handen vast en loopt u een tijdje mee. Je zult weten hoe lief die ziel is en hoe sterk haar hoop is!

Je zult versteld staan ​​hoe ze zichzelf draagt ​​nadat al haar energie is weggezogen. Ze hoeft niet de buurvrouw of een vrouw uit een ander huis te zijn. Ze zou je eigen vriendin kunnen zijn, je eigen zus, je eigen vrouw, misschien zelfs je eigen moeder.

Beoordeel haar niet op haar verleden.

En vrouwen die niets uit hun verleden geleerd hebben? Je kunt wel het gedrag zien dat nu aanwezig is daardoor, zonder te veroordelen als persoon.

Een persoon is meer dan zijn gedrag. Bij sommigen kun je wel het gedrag afkeuren en je grens en breekpunt bepalen. Je kunt zeker als kind nog altijd je moeder liefhebben zonder er nog contact mee te hebben.

In het algemeen, maar uitzonderingen zijn mogelijk … Geef haar de vredige toekomst die ze verdient. Geef haar de liefde waar ze altijd naar verlangde.

Blijf met mededogen. In veel situaties is het onbegrijpelijk hoe dit heeft zich kunnen ontwikkelen. Probeer het dan ook niet altijd te begrijpen. Maak er geen obsessie van. Misschien dien je psychologie of criminologie te studeren …

Wees er voor een ander en bij sommigen helaas kan dit enkel in gedachten omdat de situatie zo vervormd is.

Door Annemie Declercq

Annemie behaalde aan de Hogeschool Gent een Bachelor diploma in Orthopedagogie. Ze heeft een passie voor het bouwen van groepsluiken werkwelzijn en het gebruikmaken van de goedstoel-methodiek en presentie.
Ze werkt al vele jaren om mensen te helpen werk te vinden en te behouden en dit als armoede consulente.
Ze houdt van fietsen, boeken, schrijven, wandelen en muziek luisteren.
Annemie Declercq is moeder van 3 kinderen, grootmoeder, pleegmoeder, en plusmama van 2. Ervaringsdeskundige narcistisch misbruik, ouderverstoting en zelfgenezer van trauma.

Voeg hieronder een reactie toe! Reactie annuleren