Categorieën
Recent zelffocus

Het verlies van zelffocus en mensenbehagen

Als je opgroeit met ouders die niet weten hoe ze zichzelf moeten reguleren, ben je geneigd veel tijd te besteden aan het uitzoeken hoe jij jezelf moet reguleren. Dit kan je briljant maken in het begrijpen hoe mensen in elkaar zitten en van jou ook een mensenbehager maken.

Het doel van dit artikel is om een ​​focus op jezelf te bevorderen, maar het zou een vergissing zijn om dit te verwarren met zelfobsessie of ledigheid. Deze dingen helpen je niet om je op een productieve manier op jezelf te concentreren. Het zijn gewoon meer manieren om de innerlijke behoeften van ons emotionele zelf te negeren.

Om het welzijn te verbeteren, moeten we een balans vinden en ons concentreren op dingen die ons echt meer vreugde en tevredenheid brengen. Passies, hobby’s, creativiteit, lichaamsbeweging en zelfs sociale contacten en het helpen van anderen (hoewel op onze voorwaarden) zijn allemaal geweldige manieren om ons echt op onszelf te concentreren op een belangrijke en positieve manier.

Als volwassene vind je dan veiligheid door je zorgvuldig op anderen te concentreren en al je energie te steken in het vinden van manieren om ze stabiel, gelukkig en gereguleerd te houden.

Je leert de focus van je af te halen en al je verantwoordelijkheid bij anderen te leggen – zodat je oververantwoordelijk wordt.
Hoewel dit een copingstrategie is die in de kindertijd hard nodig was, wordt het een schadelijk mechanisme voor ons als volwassenen. Dat kan lijken op het beheersen van anderen, hen vertellen wat ze moeten doen en alle zelffocus verliezen.
We kunnen kleine stapjes zetten bij het stoppen met behagen van mensen, omdat dit een van de meest vastzittende, moeilijke gedragingen kan zijn die we tijdens onze genezingsreis tegenkomen.

Als dit bericht jou beschrijft, betekent dit dat je je alleen veilig voelt als je je op anderen concentreert, want zo was het in je kindertijd: je creëerde je eigen veiligheid door je te concentreren op het reguleren van je zorgverleners.

Door je eigen emoties te leren reguleren, krijg je een stap die je nodig hebt om meer zelfvertrouwen te krijgen in zelfregulatie en zelffocus. Dat zal eerst wat oncomfortabel aanvoelen.

De voordelen van op onszelf focussen

De tijd nemen om meer op onszelf te focussen helpt niet alleen om een burn-out te voorkomen, maar brengt ook meer vreugde en tevredenheid in ons leven. Workaholics en people pleasers hebben veel meer kans op stressgerelateerde storingen. En degenen die actief op zoek zijn naar zelfbewustzijn en hun eigen genoegens nastreven, hebben veel meer kans om veerkrachtig en tevreden te zijn.

Telkens als we met onze voeten slepen door een gevoel van verplichting, kunnen we ons uitgeput, depressief en gedepersonaliseerd voelen. Het kan ervoor zorgen dat we ons niet langer zorgen maken over de dingen waar we onszelf steeds in blijven storten. Maar dat is niet alles.

Onderzoek naar het belang van meer aandacht voor jezelf

Tussen 2000 en 2001 toonde een onderzoek in Finland aan dat burn-out niet alleen depressieve symptomen en depersonalisatie veroorzaakt, maar ook lichamelijke problemen. Burn-out werd in verband gebracht met hogere gevallen van hart- en vaatziekten en musculoskeletale aandoeningen. Dus niet alleen overmatige toewijding aan externe dingen is slecht voor ons emotionele welzijn, maar ook voor ons fysieke welzijn. Omgekeerd is in onderzoeken aangetoond dat creativiteit, hobby’s en andere vrijetijdsactiviteiten het algemeen welzijn verbeteren.

En er zijn talloze anderen die de talloze voordelen van zelfzorg en zelfreflectie demonstreren, d.w.z. focussen op zichzelf. De negatieve effecten van zelfverwaarlozing en burn-out zijn moeilijk te negeren uit deze onderzoeken, maar al te gemakkelijk om toe te laten in ons individuele leven.

Het bedenken van manieren om ze te omzeilen vereist daadwerkelijke inspanning, stoppen en de tijd nemen om dit te doen.

Wat op jezelf focussen echt betekent

Focussen op jezelf betekent niet dat je anderen negeert en de hele tijd Netflix zit te kijken. Evenmin betekent het overmatige zelfreflectie en journaling. Zoals alle dingen, gaat het om het vinden van een balans. Onze andere verplichtingen zijn belangrijk en vragen nog tijd. En buiten die verplichtingen, al dan niet waargenomen, zijn er verschillende aspecten van zelfzorg die aandacht behoeven. Een toename van bubbelbaden is allemaal goed en wel, maar zal niet alles omvatten.

Focussen op onszelf betekent focussen op al onze behoeften en op verschillende gebieden in ons leven, waaronder:

Het fysieke: Een vorm van lichaamsbeweging. Goede nachtrust. Gezond eten.

Het emotionele: zelfliefde. Intimiteit met anderen. Emoties toestaan en voelen. Psychotherapie.

Het inspirerende/spirituele: Tijd in de natuur. Onze belangen nastreven. creativiteit. Meditatie.

Gemeenschap (steungroepen, vrijwilligerswerk, enz.).
Anderen helpen.
Anderen gelukkiger maken.
De beroepsmatige en intellectuele:

Verlof nemen; van lunchpauzes tot vakanties, geestelijke gezondheid en ziektedagen.
Gezien wat we doen en waarom we het doen.

Nieuwe dingen leren. Nieuwe interesses ontdekken. Werk op het werk laten.

Het persoonlijke: Actief de tijd nemen om te ontspannen. Toegeeflijke genoegens. Het handhaven van een routine. Journalen. Onderhouden en aangaan van relaties.

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren