Categorieën
Nederland België Nederlandstalig persoonlijke ontwikkeling Recent zelfzorg

Begrijpen hoe en waarom gewoonten beginnen, is een eerste stap om ze te veranderen.

Gedrag ontstaat niet in een leegte. Alles wat je doet heeft een doel, een reden waarom * waarom * het begon.

Gewoonten zijn aangeleerd – als je een beloning hebt ontvangen omdat je eenmaal een gedrag hebt vertoond, ben je eerder geneigd om dat gedrag opnieuw uit te voeren.

Zo beginnen gewoonten, goed of slecht.

Als je vriend je bijvoorbeeld prees omdat je vroeg opstond om te gaan joggen, als zijn lof een beloning voor je was, sta je waarschijnlijk morgen op en ga je nog een keer joggen in de hoop dat hij je inspanningen opnieuw zal prijzen.

Aan de andere kant, als je bent opgegroeid waar je alleen aandacht, validatie of eigenwaarde voelde toen je een “relatie” had, want anders was er niemand echt voor jou, kan gedrag hier negatief worden gevormd.

Met andere woorden, u kunt beginnen relaties na te jagen om een ​​leegte op te vullen en waarde te voelen waardoor u een giftige gewoonte krijgt.

Erkennen waarom uw gewoonten er zijn en hoe ze zijn begonnen, is belangrijk om ze ofwel als een gezond onderdeel van uw leven te vormen, ofwel ze uit uw leven te verwijderen.

Dank je wel voor je commentaar.

Door johanpersyn

Het is niet genoeg om klinische beschrijvingen en wetenschappelijke proefschriften te vinden over aandoeningen en hun symptomen. Ook is het niet nuttig om alleen over het verdriet van de slachtoffers te schrijven. Soms hebben we voorbeelden nodig - voorbeelden van het leven - van het gedrag dat deze mensen vertonen en een vertaling van wat echt is, echt aan de hand, voordat we het kunnen internaliseren en de informatie toepassen in ons eigen leven. Maar dikwijls hebben we ook iemand nodig om te luisteren naar onze reactie op die verhalen en gebeurtenissen in ons leven. Daar wil ik mijn ervaring met u delen om samen te groeien in kwalitatievere opvoeding en beleving.

Voeg hieronder een reactie toe! Reactie annuleren