Emotionele energie brandstof om voor jezelf te zorgen

Niet-narcisten hebben geen emotionele energie van anderen nodig. We produceren die in onszelf en gebruiken die voor onszelf, net zoals oplaadbare batterijen. Bovendien gebruiken we deze ‘levensenergie’ om te leven en te gedijen als mensen.

We gebruiken ook het overschot ervan. Het overschot gaat verder dan wat we nodig hebben voor onszelf. Het is een soort brandstof om onze relaties in stand te houden. Dit noemt men ‘voor jezelf zorgen’.

We hebben allemaal levensenergie nodig, net zoals we voedsel nodig hebben. Net als voedsel – hebben we er geen onbeperkte voorraad van. (Vraag het maar aan iedereen die kinderen heeft grootgebracht.) ⁣⁠ ⁣⁠
Als we niet genoeg van deze emotionele energie kunnen geven, lijden onze relaties eronder. Als we voortdurend levensenergie geven aan een narcist die er voortdurend om vraagt, put het geven ervan ons uit. Onze voorraad wordt de voorraad van de narcist.
Uiteindelijk kunnen onze relaties en zelfs onze gezondheid mislukken omdat onze levensenergie, onze vitaliteit, uitgeput raakt.⁣⁠ ⁣⁠Zo verzwakt narcistisch misbruik het doelwit, onzichtbaar, van binnenuit. ⁣⁠

Wat is dit ‘levens’ energie ”die geen elektriciteit of voedsel is?

Het kan de vorm aannemen van tijd, aandacht, inspanning of seks. Je kunt levensenergie uitputten in het proces van het in stand houden van menselijk leven, gezondheid en relaties. Levensenergie kan worden gedeeld of uitgewisseld met anderen.

⁠In wezen is het emotionele energie. ⁣⁠ ⁣⁠

Liefde geeft vrijelijk. Narcisme eist … gratis. Echter, buiten het medeweten van het doelwit dat bereid is om vrijelijk te geven aan de narcist, zal er geen einde komen aan het geven, noch aan de eisen ervan. ⁣⁠

Je kunt nooit een gezonde relatie hebben met een persoon wiens persoonlijkheid is gestoord en ongezond is. ⁣⁠ ⁣⁠Dit accepteren zal deel uitmaken van je genezingsreis.

Trauma en traumazorg in Europa

Gepubliceerd door Annemie Declercq

Annemie is in het bezit van een Bachelor diploma in Orthopedagogie dat ze heeft behaald aan de Hogeschool Gent. Ze heeft een passie voor het bouwen van groepsluiken werkwelzijn en het gebruikmaken van de goedstoel-methodiek en presentie. Ze werkt al vele jaren in de VDAB om mensen te helpen werk te vinden en te behouden. Ze houdt van fietsen, boeken, schrijven, wandelen en muziek luisteren. Annemie Declercq is moeder van 3 kinderen, grootmoeder pleegmoeder, plusmama, armoede consulent en orthopedagoge. Ze werkt 33 jaar in de VDAB in Roeselare. Ervaringsdeskundige narcistisch misbruik en zelfgenezer van trauma.

Voeg hieronder een reactie toe!