Categorieën
Begrippen Narcisme Nederland België Nederlandstalig Recent

Emotionele energie brandstof om voor jezelf te zorgen

Niet-narcisten hebben geen emotionele energie van anderen nodig. We produceren die in onszelf en gebruiken die voor onszelf, net zoals oplaadbare batterijen. Bovendien gebruiken we deze ‘levensenergie’ om te leven en te gedijen als mensen.

We gebruiken ook het overschot ervan. Het overschot gaat verder dan wat we nodig hebben voor onszelf. Het is een soort brandstof om onze relaties in stand te houden. Dit noemt men ‘voor jezelf zorgen’.

We hebben allemaal levensenergie nodig, net zoals we voedsel nodig hebben. Net als voedsel – hebben we er geen onbeperkte voorraad van. (Vraag het maar aan iedereen die kinderen heeft grootgebracht.) ⁣⁠ ⁣⁠
Als we niet genoeg van deze emotionele energie kunnen geven, lijden onze relaties eronder. Als we voortdurend levensenergie geven aan een narcist die er voortdurend om vraagt, put het geven ervan ons uit. Onze voorraad wordt de voorraad van de narcist.
Uiteindelijk kunnen onze relaties en zelfs onze gezondheid mislukken omdat onze levensenergie, onze vitaliteit, uitgeput raakt.⁣⁠ ⁣⁠Zo verzwakt narcistisch misbruik het doelwit, onzichtbaar, van binnenuit. ⁣⁠

Wat is dit ‘levens’ energie ”die geen elektriciteit of voedsel is?

Het kan de vorm aannemen van tijd, aandacht, inspanning of seks. Je kunt levensenergie uitputten in het proces van het in stand houden van menselijk leven, gezondheid en relaties. Levensenergie kan worden gedeeld of uitgewisseld met anderen.

⁠In wezen is het emotionele energie. ⁣⁠ ⁣⁠

Liefde geeft vrijelijk. Narcisme eist … gratis. Echter, buiten het medeweten van het doelwit dat bereid is om vrijelijk te geven aan de narcist, zal er geen einde komen aan het geven, noch aan de eisen ervan. ⁣⁠

Je kunt nooit een gezonde relatie hebben met een persoon wiens persoonlijkheid is gestoord en ongezond is. ⁣⁠ ⁣⁠Dit accepteren zal deel uitmaken van je genezingsreis.

Trauma en traumazorg in Europa

Voedsel eten die jouw hersenen ondersteunen i.p.v. ontsteken.

Je kunt de narcist niet veranderen door liever te zien.

We hebben geen onbeperkte hoeveelheid levensenergie!

Narcistische levering – toevoer – voorraad – bron?

De kookkunst van de narcist.

Waarom de groeitaken doen?

Bij het doen van de groeitaken kun je leren je emoties te beheersen, de traumaband te leren verbreken, ongezonde aanpassingen te ontmantelen, gehechtheidstrauma’s te helen, te leren hoe ons verleden ons heden beïnvloedt, de cyclus van push-pull te helen, te gedijen met een solide gevoel van eigenliefde.

Je kunt stap voor stap leren de relatie te creëren die je wilt, leren hoe je de overlevingsmodus kunt herkennen, jezelf sterker maken bij waarschuwingen met een rode vlag, traumareacties genezen en vervangen, adaptieve vaardigheden leren, co-afhankelijke aanpassingen genezen.
Je duikt diep in zelfontdekking wanneer je consequent de groeitaken uitvoert. Je begint je doelen te verkennen. Je helpt bij het uitpakken en genezen van traumatische banden, gewelddadige relaties en gehechtheidstrauma’s, terwijl je je op weg helpt naar bloei. in je leven.

Door Annemie Declercq

Annemie behaalde aan de Hogeschool Gent een Bachelor diploma in Orthopedagogie. Ze heeft een passie voor het bouwen van groepsluiken werkwelzijn en het gebruikmaken van de goedstoel-methodiek en presentie.
Ze werkt al vele jaren om mensen te helpen werk te vinden en te behouden en dit als armoede consulente.
Ze houdt van fietsen, boeken, schrijven, wandelen en muziek luisteren.
Annemie Declercq is moeder van 3 kinderen, grootmoeder, pleegmoeder, en plusmama van 2. Ervaringsdeskundige narcistisch misbruik, ouderverstoting en zelfgenezer van trauma.

Voeg hieronder een reactie toe! Reactie annuleren