10 narcistische eigenschappen waarop je moet letten als je uitgaat.

10 narcistische eigenschappen waarop je moet letten als je uitgaat.

Heeft hij/zij een overvloed aan narcistische eigenschappen dan zal de relatie heel moeilijk worden?

Zelfs als iemand niet voldoet aan de officiële diagnose van een narcistische persoonlijkheidsstoornis, kunnen ze zo’n overvloed aan narcistische eigenschappen hebben dat ze tot nu toe onaangenaam, moeilijk of zelfs gevaarlijk zijn.

Hier zijn enkele van de narcistische eigenschappen waar u op moet letten en zo nodig stop zeggen.

1. Ze zijn charmant.

Narcisten zijn ongelooflijk charmant. Ze kunnen bijna kameleonachtig zijn in hun vermogen om zich aan elke situatie aan te passen en zich te concentreren op wat andere mensen drijft. Het zijn geweldige verleiders. Voor hen is verleiding een spel en ze houden ervan om te winnen. Ze verliezen hun interesse nadat ze hebben gewonnen.

narcistische eigenschappen
info Thrive

2. Het gaat altijd over hen.

Narcistische mensen praten altijd graag over zichzelf. Zoals een narcistische vriend tegen me zei: “genoeg over me, laten we het nu hebben over mijn muziek.” Een eerste date met een narcist houdt in dat ze je veel verhalen over zichzelf vertellen en heel weinig vragen over jou of je leven.

3. Ze hebben een groot vermogen om mensen te manipuleren.

Als zaken niet goed gaan, conflicten ontstaan ​​of problemen optreden, hebben ze een groot vermogen om mensen uit hun leven te bannen. Hun vermogen om blijvende emotionele banden te vormen is slecht, en daarom is het niet ongebruikelijk dat narcisten niet veel langdurige vrienden hebben.

4. Ze kijken graag naar zichzelf.

Ze houden van spiegels en van foto’s van zichzelf te zien. Als je hun interieur bekijkt, zal dit je opvallen. Dit soort dingen zijn een tip.

5. Ze zijn grandioos en denken dat ze meer rechten hebben dan een ander.

Narcisten spreken in zeer opgeblazen termen over zichzelf en scheppen graag op. Ze praten over wie ze kennen, waar ze zijn geweest en wat ze hebben gedaan. Ze hebben het gevoel dat ze recht hebben op een speciale behandeling, bijvoorbeeld door zich naar voren te duwen.

6. Geen empathie.

Narcisten hebben weinig of geen vermogen om empathie te voelen. Potentiële narcisten zijn vreselijk in het begrijpen van de pijn van andere mensen. Ze hebben geen goed begrip van de invloed van hun woorden of daden op de mensen om hen heen.

Ze zijn te zelfgericht om uit zichzelf te kunnen stappen om een ​​diep begrip te hebben van de gevoelens van anderen en er dan ook juist op te reageren. Dit kenmerk kan wijzen op een schizoïde persoonlijkheid of autistische trekken.

7. Ze zijn altijd een held of een slachtoffer.

Wanneer een potentiële narcist een verhaal vertelt, presenteren ze zichzelf als de held of het slachtoffer, dus luister goed wanneer je vriend(in) je vertelt over zijn laatste relatie, laatste baan, een vriendschap die is afgelopen of zijn familiedynamiek.

8. Ze zijn overdreven bezorgd over hun reputatie.

Ze geven meer om wat andere mensen van hen denken dan om de interpersoonlijke dynamiek. Als je bijvoorbeeld in het openbaar ruzie hebt, is de kans groter dat ze zich zorgen maken over hoe andere mensen ze zien dan over het conflict tussen jullie twee. Als je uit elkaar gaat, zal hun primaire zorg zijn hoe ze door anderen worden waargenomen.

9. Ze hebben constante aandacht en validatie nodig.

Narcisten zijn als een bodemloze put als het om aandacht en validatie gaat. Ze worden nooit moe te horen hoe geweldig ze zijn en hebben constante aandacht en lof nodig. Er is een emotionele leegte, die ver teruggaat tot de kindertijd, die gevuld moet worden, maar nooit kan.

10. Ze raken gemakkelijk emotioneel gekwetst.

Ze zijn snel razend en woedend en krijgen vrij gemakkelijk wat therapeuten een ‘narcistische verwonding’ noemen. Je kunt iets zeggen zonder schade te willen berokkenen en toch vatten ze het persoonlijk op, zijn snel gekwetst en worden vlug boos.

Let op de narcistische eigenschappen die u al vroeg in de relatie ziet (kunnen na 3 maanden veel erger worden) en vertrouw op uw instinct.

Narcisme vindt plaats op een continuüm en we hebben allemaal tot op zekere hoogte narcistische trekken.

Als we helemaal geen narcisme hadden, zouden we ‘s ochtends niet uit bed kunnen komen en onszelf aankleden en er fatsoenlijk uitzien.

Het probleem is dat wanneer iemand hoog op dat continuüm staat dit grote schade kan aanrichten aan degenen die dicht bij hen staan, vooral degenen die met hen uitgaan.

Hoewel we de neiging hebben om het woord ‘narcistisch’ nogal heel losjes te gebruiken, is een narcist technisch gezien iemand die lijdt aan een psychische aandoening die narcistische persoonlijkheidsstoornis wordt genoemd.

De Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) die psychiaters gebruiken om hun patiënten te diagnosticeren, beschrijft negen verschillende kenmerken waaruit de officiële diagnose van een narcist bestaat.

9 Narcistische eigenschappen volgens de DSM:

  1. Grandioos gevoel van eigendunk

2. Gepreoccupeerd met fantasieën van onbeperkt succes, macht, genialiteit, schoonheid of ideale liefde.

3. Vereist buitensporige bewondering.

4. Heeft een gevoel van gerechtigheid.

5. Is interpersoonlijk uitbuitend.

6. Geen empathie.

7. Is jaloers op anderen en gelooft dat mensen jaloers op hen zijn.

8. Is arrogant of hooghartig.

9. Gelooft dat hij of zij speciaal of uniek is en zich alleen moet associëren en alleen kan worden begrepen door mensen met een hoge status.

Als bij jouw date vijf van deze negen narcistische eigenschappen aanwezig zijn dan kan hij/zij in aanmerking komen als narcist, klinisch gezien.

Het kan echter moeilijk voor u zijn om vast te stellen of hij werkelijk NPD heeft zonder een deskundige op het gebied van geestelijke gezondheid om deze beslissing te nemen. Toch als je zo’n vermoeden hebt zou ik mezelf ervan overtuigen dat je met deze persoon geen goede relatie kunt hebben. Nogmaals, zelfs als je partner geen NPD heeft, kan het nog steeds een ongezonde relatie zijn om met iemand te daten die dit narcistische gedrag vertoont.

Ben jij het daarmee eens? Laat het ons weten.

Genezing – De 56 gouden regels – de weg van ziekte naar genezing!

Hoe gezond is je relatie met sociale media? video

Is jouw man een narcist? Deel 3

Wanneer zal je relatiekeuzes beter worden? Veiligheid in je lichaam voelen.

De narcist zal je straks beschuldigen als het niet goed gaat.


Geplaatst

in

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees