Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

klik naar home
klik hier naar het menu op linktree

Balans je zenuwstelsel met salamander oefeningen

Balans je zenuwstelsel met salamander oefeningen

Het zenuwstelsel reset… zoals gevraagd! Hieronder een Engelstalige video van de halve salamander oefening voor vagale toning en regulering van het zenuwstelsel. Daarmee kun je vooral de chronische sympathische reactie down-reguleren!

In de categorie zelfzorg focussen we ons op het helpen je te balanceren van disregulatie van het zenuwstelsel met als gevolg: chronisch vermoeidheidssyndroom, post virale syndromen, long-Covid, fibromyalgie, angst, depressie, chronische pijnen.

De bovenstaande lijst van “syndromen en ziekten” zijn in feite de SYMPTOMEN van een geest en lichaam die enige begeleiding nodig heeft bij het ontdekken van het ware genezingspotentieel.

Je bent uniek en geweldig.

Ook heb je een brein en zenuwstelsel die ontzettend plastic en flexibel zijn wanneer je de juiste input en prikkels krijgt.

Je kunt helen. Velen zijn genezen van chronische vermoeidheid, angst, POTS. Ik ervaar nu een leven waar ik me volledig op afgestemd voel – omdat ik deze realiteit heb gemaakt.  

Deze oefening is een bewerkte versie van de halve salamander (door Stanley Rosenberg) wat een herprogrammeringsoefening van de schedelzenuw is die via je oogbewegingen de occipitale spieren in je nek richt.

Dit verbetert op zijn beurt de doorbloeding rond de wervelkaders, en bevordert uiteindelijk de bloedtoevoer naar de zenuwen in je halswervels 1 en 2 wervels.

Zorg ervoor dat je je nek afstemt en merk hoe je hoofd kantelt. Als het pijn doet, niet duwen. Kantel je nek gewoon zachtjes naar één kant en voor extra ondersteuning plaats je handen achter je hoofd als dat nodig is.

Je voelt je misschien ontspannen, meer aanwezig of alert, geaard of belichaamd. Als je de behoefte voelt om te gapen of zuchten, is dit ook helemaal natuurlijk. ⁠ ⁠ Laat me weten hoe dit voor jou voelt!

Holistische benadering

De tekst suggereert dat bepaalde fysieke oefeningen en zelfzorgpraktijken, zoals de halve salamander oefening, kunnen helpen bij het reguleren van het zenuwstelsel en het verminderen van symptomen van aandoeningen zoals chronische vermoeidheidssyndroom, angst en depressie.

Vanuit een orthopedagogisch perspectief is het belangrijk om op te merken dat lichaamsgerichte interventies en zelfzorgpraktijken een waardevolle aanvulling kunnen zijn op een holistische benadering van welzijn. Deze benadering erkent het verband tussen fysieke, emotionele en mentale gezondheid, en benadrukt het belang van zelfregulatie en veerkracht.

Het is essentieel om op te merken dat individuele ervaringen met dergelijke interventies sterk kunnen verschillen, en dat een multidisciplinaire aanpak vaak het effectiefst is bij het ondersteunen van mensen met complexe gezondheidsuitdagingen.

Daarom is het belangrijk om dergelijke benaderingen te integreren in een bredere context van sociaal-emotionele ondersteuning, therapeutische begeleiding en medische zorg.

Het aanbieden van diverse bronnen en oefeningen voor de ondersteuning van het zenuwstelsel is waardevol, maar het is van cruciaal belang om voorzichtigheid te betrachten bij het suggereren van universele effectiviteit.

Elke persoon is uniek en het is belangrijk om aandacht te besteden aan individuele behoeften, grenzen en mogelijke contra-indicaties bij het aanbevelen van zelfzorgpraktijken.

Als laatste punt kan het vinden van een passend niveau van activiteit en zelfzorg een uitdagend proces zijn, vooral voor mensen met chronische gezondheidsproblemen.

Het is van belang om de nadruk te leggen op zelfcompassie en geduld bij het verkennen van verschillende benaderingen en het vinden van wat het beste werkt voor elke persoon.

Het is belangrijk om een kritische en inclusieve benadering te behouden bij het bespreken van zelfzorgpraktijken en hun potentiële impact op het welzijn van individuen met verschillende achtergronden en behoeften.

alle artikelen met YouTube video inbegrepen

Vanuit een intersectioneel perspectief

De tekst benadrukt het belang van zelfzorgpraktijken en lichaamsgerichte interventies bij het ondersteunen van gezondheid en welzijn. Vanuit een intersectioneel perspectief is het echter cruciaal om de complexe realiteit van diversiteit en intersectie van identiteiten te erkennen.

Verdergaand op de beschreven benaderingen, is het essentieel om te onderstrepen dat individuen met verschillende sociaal-culturele achtergronden en identiteiten uiteenlopende toegang hebben tot gezondheidszorg, financiële middelen en sociale steun. Deze variabelen kunnen aanzienlijke invloed hebben op hun vermogen om zelfzorgpraktijken te omarmen en te integreren in hun leven.

Daarnaast is het van belang om te reflecteren op hoe stereotypes en vooroordelen invloed uitoefenen op de perceptie en toegang tot gezondheidszorg en zelfzorgmogelijkheden.

Het is van cruciaal belang om te erkennen dat intersectionaliteit een rol speelt in de manier waarop mensen toegang hebben tot de nodige hulpbronnen en ondersteuning voor hun mentale, emotionele en fysieke gezondheid.

Het is daarom van het grootste belang om een intersectionele benadering te integreren in alle aspecten van gezondheidszorg en welzijnsbevordering, met inbegrip van zelfzorgpraktijken en lichaamsgerichte interventies.

Door rekening te houden met diversiteit, machtsstructuren en systemische ongelijkheden, kunnen we streven naar een inclusieve en rechtvaardige benadering van gezondheidsondersteuning voor alle individuen.

Wat gaat er door je heen terwijl je deze post leest?

Jouw gedachten, gevoelens en ervaringen zijn ontzettend waardevol voor ons, want iedere perspectief is uniek. In deze bijzondere tijd wil ik benadrukken hoezeer ik om jou geef. Hoe zorg jij voor jezelf en je dierbaren terwijl je die speelse levenslust behoudt?

Ik daag je uit om zorgvuldig te zijn, maar ook om met moed nieuwe kansen te omarmen. Wie weet welke geweldige avonturen er op je pad kunnen komen! Ik kan niet wachten om je reacties te lezen!

miljoenen artikelen razendsnel in huis

Steun onze missie door aankopen te doen via bol. :

via de links naar bol. of overweeg een donatie. Jullie support betekent alles voor ons. Laten ons weten hoe we elkaar verder kunnen inspireren op deze reis naar emotionele vrijheid en zelfontdekking? Werk met de vragen voor zelfreflectie.

Laten we samen een inspirerende dialoog beginnen in de commentaarsectie hieronder!

alle artikelen over zelfgenezing

Als deze blog je aanspreekt, deel hem dan alsjeblieft.

Door te delen kunnen we nog meer mensen inspireren en ondersteunen op hun reis. Vergeet niet om ons te volgen op sociale media. Laat je stem horen door een reactie achter te laten en de tekst een duimpje omhoog te geven. Ontzettend bedankt voor je steun!

Toxische individuen en organisaties kunnen soms veel schade aanrichten, maar laten we ons richten op de positieve veranderingen die we zelf kunnen bewerkstelligen.

We bieden jullie gratis mogelijkheden aan om te groeien, met zelfzorgtips, helende oefeningen en manieren om trauma’s te verwerken. Samen kunnen we echt een verschil maken!

Annemie Declercq auteur bij narcisme.blog
Klik naar wie ben ik?

Door op de afbeelding hierboven te klikken kun je contact met me nemen via Whatsapp, messenger, mail en sociale media!

Zet je vandaag nog een stap VOORUIT met de Groeitaken? Kies maar!

Ik moedig jullie aan om door te zetten!

Annemie Persyn-Declercq


Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is. Dit is niet bedoeld om therapie te verstrekken. Deze informatie vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling.

Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals. Annemie Declercq is een bachelor orthopedagoge met ervaring. Je gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder