Een zelfzorg om je zenuwstelsel te herstellen.

Zelfzorg is een mooi en belangrijk onderdeel van de helende reis en je gezondheid in het algemeen. De Wereldgezondheidsorganisatie definieert zelfzorg als: “het vermogen van individuen, families en gemeenschappen om gezondheid te bevorderen, ziekten te voorkomen, gezondheid te behouden en om te gaan met ziekte en beperking met of zonder de steun van een gezondheidszorgverlener.”

Een onderzoek uit 2010, gepubliceerd in JBI Library of Systematic Reviews, beschreef zelfzorg als “de dagelijkse activiteiten die mensen ondernemen om gezond te blijven, ziekte te voorkomen en problemen op te lossen.”

Naarmate zelfzorg meer mainstream is geworden, zijn de definities meer toepasbaar geworden voor het grote publiek en hebben ze de neiging zich te concentreren op het afstemmen op je behoeften en aan die behoeften te voldoen.

Zelfzorg is alles wat je voor jezelf doet en voedend aanvoelt

Zelfzorg kan een ontspannende, kalmerende activiteit zijn, of het kan iets intellectueels, spiritueels of fysieks zijn, of iets praktisch dat je moet doen. Het is een methode om bewuster te zijn van je lichaam en je innerlijke rust te vinden. Wanneer we voor onszelf zorgen, is dat een heerlijke manier om ons lichamelijk en geestelijk welzijn te behouden.

Laat me weten hoe de zelfzorgpraktijk van het zenuwstelsel die je hieronder vindt, voelt!

Nervus Vagus zelfmassage

  1. Breng een paar druppels essentiële olie of natuurlijke massageolie aan op je handpalmen (Lavendel, Roos, Ylang Ylang, Vetiver)
  2. Cup je handen tegen je neus en adem diep in.
  3. Begin bij je sleutelbeen, masseer/ streel zachtjes in een opwaartse beweging langs de linkerkant van je nek. Herhaal aan de rechterkant.
  4. Cup je handen tegen je neus en adem diep in.
  5. Wrijf met twee vingers zachtjes achter je oorlellen.
  6. Breng je handen naar je borst en verstrengel je vingers.  Beweeg je geïnterlinieerde vingers achter je hoofd en houd je hoofd recht en beweeg je blik naar rechts. (De basisoefening door Stanley Rosenberg)
  7. Houd positie totdat u een gevoel van slikken, een zucht of een geeuw ervaart en herhaal dit aan de linkerkant.

Er zijn veel praktijken ontworpen om je vagale toon te ondersteunen. Een van de eenvoudigste en bevredigendste is zelfmassage! Zelfzorg is een belangrijk onderdeel van het onderhouden van een gereguleerd zenuwstelsel.

over zelfzorg

Geplaatst

in

,

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.580 andere abonnees