Categorieën
symptoom van een stoornis

De narcist zal je beschuldigen als het niet goed gaat.

Een grote rode vlag die narcistisch gedrag aangeeft.

De narcist neemt nooit de verantwoordelijkheid voor eventuele negatieve gebeurtenissen in zijn leven.

Het is bekend dat narcisten het slachtoffer spelen als dingen niet goed lopen. Bovendien zullen zij hun exen, bazen en vrienden vaak beschuldigen van iets negatiefs dat in het verleden is gebeurd.

Maak niet de fout om deze belangrijke rode vlag te negeren.

Als je date je er snel op wijst dat zijn ex “kwaadaardig” is of zegt dat zijn baas “op weg is om hem te pakken te krijgen”, dan verzend je signalen dat het goed is dat hij anderen de schuld geeft van zijn fouten.

Ja, we maken allemaal fouten maar wanneer iemand weigert verantwoordelijkheid te nemen voor zijn rol in een evenement riskeert je  eigen geluk en welzijn omdat de narcist je straks gaat beschuldigen als het niet goed gaat.

Morele verantwoordelijkheid van een psychopaat

Psychopathie houdt een verminderd vermogen in voor prudentieel en moreel redeneren als gevolg van een verminderd vermogen tot empathie, spijt en gevoeligheid voor angstopwekkende stimuli.

Hersenafwijkingen en genetische polymorfismen die verband houden met deze eigenschappen lijken de bewering te rechtvaardigen dat psychopaten niet moreel verantwoordelijk kunnen zijn voor hun gedrag.

Toch zijn psychopaten in staat om instrumenteel te redeneren bij het bereiken van hun doelen, wat suggereert dat ze enig vermogen hebben om op morele redenen te reageren tegen het uitvoeren van schadelijke handelingen en zich ervan te weerhouden ze te doen.

De cognitieve en affectieve stoornis van de psychopaat rechtvaardigt een verzachte verantwoordelijkheid, maar geen excuus.

Is dit geen typisch kenmerk van een narcist?

Een narcist kan geen verantwoordelijkheid nemen ben je het daarmee eens? Laat het ons weten! Vragen of suggesties! Sharing is caring!

Beste hulpmiddel om Herstel te starten video

Zelfliefde: Hoe van jezelf houden?

Zelfcompassie en jezelf vergeven en leren uit je fouten! video

Het geweten van de narcist? Ben je een Co-dependent of een narcist?

Groeitaken voor traumaherstel

Trauma en traumazorg in Europa

Groeitaak om los te komen aan je verslaving aan de narcist

kenmerken toxische persoon

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren