Waarom een coping-werktuigdoos maken?
Er zijn veel lessen die we kunnen trekken uit onze ervaringen tijdens de pandemie, waaronder het belang van geestelijke gezondheid. Iedereen gaat door perioden van ontberingen en stress. Het is belangrijk om voor jezelf te zorgen. Je moet copingvaardigheden paraat hebben om te gebruiken wanneer de tijden moeilijk worden.
Veel mensen zullen wat moeite of ongemak hebben om zich aan te passen als onze gemeenschappen “weer normaal worden”. Je steekt dan al die copingvaardighedenbenodigdheden in een coping-werktuigdoos, ook soms coping-toolbox of coping-gereedschapskist genoemd.
Wat is een coping-werktuigdoos?
Een coping-werktuigdoos is een verzameling vaardigheden, technieken, punten en andere suggesties die je kunt gebruiken zodra je zich angstig of verdrietig begint te voelen. Niets werkt voor iedereen. Het kan wat vallen en opstaan vergen. Het bouwen van een coping-toolbox is een geweldige manier om voorbereid te zijn op die momenten waarop je mentale welzijn begint af te nemen – beschouw het als een vangnet.
Het is een verzameling van je verschillende favoriete en gezonde onderwerpen die je kunt gebruiken als je je angstig, paniekerig of verdrietig voelt. Veel therapeuten raden hun patiënten aan om een coping-toolbox te maken voor die momenten waarop ze iets nodig hebben om hen te helpen een angstaanval, paniekaanval of een andere benarde situatie te doorstaan. Houd er rekening mee dat je dingen wilt die je een positieve afleiding geven en die je door de moeilijke tijden heen helpen.
Hoe maak je een coping-gereedschapskist?
Het maken van jouw coping-gereedschapskist kan zo simpel zijn als het schrijven van een lijst (op je telefoon of op papier) van wat helpt, zoals ademhalingsoefeningen of hardlopen – op deze manier hoef je dat niet te doen als je begint te worstelen met je geestelijke gezondheid. Onthoud wat je moet doen of zoek naar tips.
Je kunt ook een fysieke coping-gereedschapskist hebben. Vul deze met dingen als een stressbal, aantekeningen voor jezelf en foto’s waar je blij van wordt. Als je een fysieke gereedschapskist maakt, is het een goed idee om toch een lijst op te nemen met (niet-fysieke) copingvaardigheden die daarbij helpen.
Prima idee om met kinderen te doen: een nooddoos maken.
Een doos waarin spulletjes zitten die kalmerend of geruststellend werken. Fijn in moeilijke momenten waarop zowel jij als je kind even niet in staat zijn om elkaar te begrijpen. Je kunt dan de doos tevoorschijn halen en beiden even rustig worden. Daarna is er weer ruimte voor positief contact en wederzijds begrip.
Denk je aan een bepaalde persoon? Vraag je je af hoe diegene het de hele zomer thuis zal doen? Je weet wel, de mensen over wie ik het heb: degenen die echt vertrouwen op de positieve relaties die ze op school of werk hebben en de structuur die binnen de muren van het gebouw te vinden zijn.
Een eenvoudige activiteit die je kunt doen, is een coping-werktuigdoos bouwen die ze thuis kunnen gebruiken. Deze hebben veel namen (toolbox voor coping, kit met copingvaardigheden, enz.). Hoe je ze ook noemt, het zijn gewoon dozen gevuld met dingen die je kunt gebruiken als zich moeilijke situaties voordoen of je of iemand harde emoties ervaart.
Hieronder vind je een lijst met voorgestelde benodigdheden, maar pak natuurlijk dingen waarvan je weet dat ze effectief zijn voor je.
Schoenendozen of kleine plastic bakjes met deksel
Papier, notitiekaarten, tijdschriften
Kleurgerei & schrijfgerei
Mini art pads of karton papier
Minipuzzels
Aquarelset en penselen
Pinwheels of bubbels
Kaarten voor copingvaardigheden
Pijpenragers of snaren en kralen
Speel deeg
Affirmatiekaarten of bevestigingsdagboeken
Yogakaarten
Afdrukbare mandala’s of kleine kleurboeken
Emotieregulatie keuzekaarten
Mindfullness-kaarten
Oefenkaarten
Je kunt je schoenendozen of kuipjes versieren zoals je wilt met stiften, lijm, glitter of wat je hebt. Vervolgens kan je de beschikbare copingvaardigheden overwegen en kiezen wat voor je gunstig is. Herinner je eraan om na te denken over de copingvaardigheden die echt voor je werken. Kies onderwerpen die zullen helpen.
Als je kleuren ontspannend vindt, raad ik aan om kleurpotloden, blanco papier of mandala’s in zijn gereedschapskist te doen. Als je schrijven rustgevend vindt, laat haar dan haar gereedschapskist vullen met een dagboek en leuke potloden.

Hoe om te gaan met stress?
Het is belangrijk dat we, wanneer mogelijk, de oorzaak van onze stress identificeren en een reeks copingvaardigheden ontwikkelen die ons helpen er beter mee om te gaan. Copingvaardigheden kunnen je helpen om je beter te voelen, tijd te geven om na te denken zodat je d de juiste keuzes kunt maken.
Deze kunnen van persoon tot persoon verschillen, dus je moet kijken wat voor je het beste werkt. Als je eenmaal weet wat je helpt om je gelukkiger en kalmer te voelen, zul je je beter in staat voelen om met moeilijke situaties om te gaan wanneer ze zich voordoen.
Zowel volwassenen als kinderen gebruiken copingvaardigheden om met stress of moeilijke gevoelens om te gaan. Volwassenen kunnen andere copingvaardigheden gebruiken dan kinderen, maar sommige vaardigheden die worden gebruikt, zullen vergelijkbaar zijn.
Houd er ook rekening mee dat sommige copingvaardigheden gezond zijn, maar andere niet. Ongezonde copingvaardigheden kunnen jou of iemand anders pijn doen, dus het is belangrijk om te begrijpen welke copingvaardigheden positief en welke negatief zijn.
Om je te helpen, volgen hier enkele gezonde dingen die zowel volwassenen als kinderen kunnen doen om veerkracht te ontwikkelen en zich beter te voelen.
Wat te doen wanneer je met stress worden geconfronteerd:
Word actief
Als we ons gestrest voelen, kan het moeilijk zijn om tijd te vinden om te sporten. We kunnen ook motivatie en energie missen. Lichaamsbeweging kan echter echt helpen om de effecten van stress te verminderen. Sport kan ons helpen met moeilijke gevoelens om te gaan. Wanneer we sporten, maakt ons lichaam endorfine aan, waardoor je je ontspannen, gelukkig en vol energie voelt.
Naast het verlichten van spanning, kan lichaamsbeweging ook helpen om de slaap te verbeteren en het gevoel van eigenwaarde te vergroten. Ga hardlopen, fietsen, dansen, voetballen of een stevige wandeling maken. Alles waardoor je bloed gaat pompen en je endorfine gaat stromen, is een geweldige manier om gevoelens van stress en angst te bestrijden.
Vooruit plannen
Georganiseerd blijven kan een drukke geest verlichten en daardoor gevoelens van stress helpen verminderen. Door de komende dag te plannen, weet je hoe je je tijd verdeelt en krijg je meer controle. Dit kan zo simpel zijn als het schrijven van een snelle takenlijst, of het inpakken van je tas en lunch de avond ervoor om het gevoel van overweldigd en gehaast te zijn in de ochtend te verminderen.
Maak contact met anderen
Als we ons somber of gespannen voelen, kan het echt helpen om tijd door te brengen met degenen van wie we houden. Dit kan helpen om onze gedachten af te leiden van de stress en contact te maken met anderen die zich mogelijk hetzelfde hebben gevoeld. Deze mensen zijn je ondersteuningsnetwerk en openheid voor anderen over hoe je zich voelt, kan een groot verschil maken.
Geef zelfzorg voorrang
Het is belangrijk om contact te maken met je vrienden en familie als je je down of gestrest voelt. Het is ook belangrijk om de tijd te nemen om voor jezelf te zorgen. Een dagboek bijhouden, je kamer opruimen, een gezichtsmasker opzetten, een volledige lichaamsrekoefening doen of genieten van een ontspannend bad zijn allemaal vormen van zelfzorg. Het is ook belangrijk om zowel voor je lichaam als voor je geest te zorgen als je gestrest bent. Dit houdt in dat je ervoor zorgt dat je voedzaam voedsel eet en veel water drinkt.
Oefen mindfulness
Mindfulness gaat over focussen in het nu. Het moedigt ons aan om het verleden en de toekomst uit ons hoofd te zetten. Kun je gewoon na te denken over wat je nu aan het doen bent? Het gaat over leven voor het hier-en-nu, en genieten van dit huidige moment in ons leven. Er zijn veel dingen die we kunnen doen om mindfulness te beoefenen, zoals ademhalingsoefeningen, mediteren, krabbelen, kleuren, yoga en contact maken met de natuur.
Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media.
Lees meer
Relaxatie voor herstel van narcistisch trauma. Deel 1
Ontwikkel jouw coping-werktuigdoos
8 Beste boeken over geest-lichaam genezing
Wandelbetalingen: Betaald om te wandelen?

Wie is er klaar om stapje per stapje de groeitaken te doen? Laat het ons weten in de commentaren. Geef deze post een like en vertel me in welke streek je woont.
We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren