Controle dynamiek in een gezin met een verslaafde. +video

Binnen het thema verslaving richten we ons meestal op de ‘verslaafde’. De waarheid is dat er onderliggende patronen van emotionele verslaving zijn binnen het hele gezin, zoals een obsessieve controle dynamiek.

Er is een grote kans dat de persoon zijn verslaving gedaan kan maken en eindelijk hulp krijgt. De cyclus met het dieptepunt van de chaos en de pijn van terugval. Er is de schaamte die voortkomt uit gedachten als: misschien zou het leven beter zijn zonder deze persoon. Tegelijkertijd voelen gezinsleden zich gewild en nodig door de rol van redder, enabler of fixer te spelen.

Controle dynamiek brengt veel onbewuste manipulatie met zich mee:

‘Als je van ons hield, zou je niet meer verslaafd zijn’ of ‘Kun je niet gewoon voor mij stoppen?. Controledynamiek komt vaak voor omdat het hele gezin verdrinkt in diepe pijn – die meestal bedekt is met woede. Meestal worstelen leden met emotionele regulering, wat leidt tot veel uitbarstingen en gevechten.

Iedereen krijgt tijdens deze cycli een vals gevoel van nabijheid.

Het kan zo bedwelmend zijn (het gevoel van nabijheid) dat onbewust niemand grenzen stelt – zelfs als ze dat willen. Dit is waarom er zoveel mogelijkheden zijn binnen verslaving. De binding met het gedrag van een enkele persoon in het gezin kan een bijna obsessieve focus worden. Het kan alles worden waarover wordt gesproken.

controle dynamiek
@zelfzorgHelp

We concentreren ons zo veel te veel op de inhoud en veel te weinig op de controle dynamiek in het gezin.

We leren mensen hoe ‘slecht’ deze stoffen zijn en natuurlijk criminaliseren we de mensen die ze gebruiken om te ontsnappen aan een realiteit die zo pijnlijk is dat ze er niet in kunnen leven. Wat we eigenlijk nodig hebben, is de gezinseenheid genezen. Zie de onderliggende pijn onder ogen en laat de rol los die elk lid op zich neemt, zodat ze grenzen kunnen stellen die nodig zijn.

Die band zorgt ervoor dat iedereen zich uiteindelijk leeg en wrokkig voelt, omdat binding over zorgen, angsten en controle over anderen niet echt de emotionele band biedt die mensen zoeken.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media.

Lees meer

alle artikels op narcisme.blog over grenzen trekken