Boeken over trauma

Van kwetsuur naar litteken. Hulpverlening aan kinderen met complex trauma. Paperback

auteurs:

Eileen Tang, Nicole Vliegen, Patrick Meurs

Kinderen met complex trauma (ook gehechtheidstrauma of vroeg ontwikkelingstrauma genoemd) worden in de hulpverlening aangemeld omdat ze moeilijk in de omgang zijn.

Hun opvoeders, begeleiders en ouders kunnen een gespecialiseerde handleiding gebruiken om deze kinderen zonder kleerscheuren te helpen opgroeien. Ontwikkelingstaken die bij andere kinderen iets meer ‘vanzelf’ verlopen, of met alleen maar kleinere hobbels in de weg, zijn voor deze kinderen soms onoverkomelijke struikelblokken of doen de ontwikkeling helemaal vastlopen.

Van kwetsuur naar litteken
klik op de foto voor meer info

Ze krijgen wel eens etiketten als ‘ontwikkelingsgestoord’, ‘gedragsgestoord’, of ‘gehechtheidsgestoord’ opgeplakt. Deze kinderen en hun ouders verdienen een trauma-sensitieve context met veel begrip én professionele kennis. Dit boek wil daartoe bijdragen.

In het boek kijkt men hoe moeilijke ervaringen tijdens de eerste levensfase de ontwikkeling van een kind kunnen beïnvloeden, en welke ontwikkeling deze kinderen (vaak adoptie- en pleegkinderen) vervolgens kunnen doormaken.

Daarna neemt men de lezer mee in de therapieruimte, om er stil te staan bij de processen van verandering en groei die meer opbouwende ontwikkelingssporen mogelijk kunnen maken.

Omgaan met traumagerelateerde dissociatie vaardigheidstraining voor patienten en hun therapeuten

Omgaan met traumagerelateerde dissociatie. Vaardigheidstraining voor patiënten en hun therapeuten. Paperback

Omgaan met traumagerelateerde dissociatie is geschreven voor zowel mensen die worstelen met een complexe dissociatieve stoornis als voor hun therapeuten.

Dit boek reikt praktische oplossingen aan voor mensen met een dissociatieve stoornis en de problemen die zich tijdens de eerste fase van hun behandeling voordoen.

Het boek legt uit wat er onder dissociatieve en andere traumagerelateerde symptomen wordt verstaan en het helpt mensen om de dissociatieve delen van hun persoonlijkheid te begrijpen en om op een opbouwende manier met deze delen samen te werken.

Het boek introduceert onmisbare begrippen en onderwerpen die van belang zijn voor herstel. Daarnaast biedt het praktische vaardigheden die helpen om beter met de opgaven van het dagelijkse leven om te gaan.

Ik raad cliënten aan om dit boek alleen te gebruiken als zij in individuele therapie zijn of aan een systematisch opgebouwde vaardigheidstraining deelnemen die wordt geleid door therapeuten die in deze materie geschoold zijn.

Op deze manier hebben zij het meeste profijt van dit boek en krijgen zij de juiste ondersteuning. Doelgroep: cliënten met dissociatieve stoornissen en hun therapeuten

Doelgroep
cliënten met dissociatieve stoornissen en hun therapeuten.

foto cover boek Traumasporen het herstel van lichaam, brein en geest na overweldigende ervaringen

Traumasporen.  Het herstel van lichaam, brein en geest na overweldigende ervaringen. Paperback

Dit diepmenselijke boek geeft een verhelderend inzicht in de oorzaken en gevolgen van trauma, en biedt hoop en duidelijkheid voor iedereen die de verwoestende effecten van traumatische ervaringen heeft leren kennen.

Trauma is een van de grootste gezondheidsproblemen van deze tijd, niet alleen vanwege zijn uitwerking op slachtoffers van ongelukken en misdrijven, maar vooral ook vanwege de vaak minder zichtbare tol die huiselijk geweld, seksueel misbruik, mishandeling, verwaarlozing en verslaving eisen.

Op basis van ruim dertig jaar onderzoek en klinische ervaring in de voorhoede van zijn vakgebied, toont prof. dr. Bessel van der Kolk hoe de angst en het isolement in de kern van het trauma letterlijk veranderingen aanbrengen in zowel de hersenen als het lichaam.

Hij verklaart waarom getraumatiseerde mensen steeds weer kwellen door onbegrijpelijke angst, gevoelloosheid en onbeheersbare woede, en hoe trauma hun vermogen om zich te concentreren, zich te herinneren, vertrouwensrelaties aan te gaan en zich thuis te voelen in hun eigen lijf negatief beïnvloedt.

Doordat ze de controle over zichzelf hebben verloren en gefrustreerd zijn geraakt door eerdere vergeefse behandelingen, zijn ze vaak bang dat ze onherstelbaar zijn beschadigd.

Traumasporen beschrijft op inspirerende manier hoe een groep therapeuten en wetenschappers — samen met hun moedige patiënten — heeft geworsteld om nieuwe ontwikkelingen over hersenwetenschappen, gehechtheidsonderzoek en lichaamsbewustzijn te integreren tot behandelingen waarmee getraumatiseerde mensen zich kunnen bevrijden van de tirannie van het verleden.

Nieuwe wegen voor herstel.

Gebaseerd op het reguleren en synchroniseren van lichaam en geest door yoga, mindfulness, EMDR, neurofeedback, theater en andere methoden, laat hij nieuwe wegen naar herstel zien. Immers zo kan de cliënt  stap voor stap het vermogen herwinnen om ‘te weten wat je weet en te voelen wat je voelt’.

Bovendien creëren ze ervaringen die rechtstreeks ingaan tegen de machteloosheid en onzichtbaarheid die gepaard gaan met trauma, waardoor zowel volwassenen als kinderen weer zeggenschap over hun eigen lichaam en hun eigen leven kunnen krijgen.

Oorspronkelijke titel: The Body Keeps the Score
Prof. dr. Bessel van der Kolk werkt al meer dan dertig jaar met getraumatiseerde mensen, is een baanbrekend onderzoeker en is een van ‘s werelds meest vooraanstaande deskundigen over traumagerelateerde stress.

Hij is de oprichter en medisch directeur van het Trauma Center in Brookline, Massachusetts, VS. Daarnaast is hij professor in de psychiatrie aan de medische faculteit van de universiteit van Boston en directeur van het National Complex Trauma Treatment Network. Hij geeft les over de gehele wereld.

De tijger ontwaakt traumabehandeling met lichaamsgerichte therapie

De tijger ontwaakt. Traumabehandeling met lichaamsgerichte therapie. Paperback.  EBOOK

Door schokkende gebeurtenissen kunnen mensen een trauma oplopen en onder meer last krijgen van slapeloosheid, angstgevoelens, concentratiestoornissen, prikkelbaarheid en woede-uitbarstingen.

De natuur heeft het anders geregeld: prooidieren zijn in staat om snel na een levensbedreigende situatie weer normaal te functioneren. Volgens Peter Levine, expert over traumaverwerking, geldt dit ook voor mensen in een traumatische situatie.

Maar in tegenstelling tot prooidieren, die de lichamelijke spanning van een levensbedreigend moment weer heel snel afleggen en hun leven hervatten, slagen wij mensen daar niet altijd in.

Vaak zet de spanning zich vast in ons lichaam en uit die zich vervolgens in slapeloosheid, angstgevoelens, concentratiestoornissen, prikkelbaarheid of woede-uitbarstingen.

Zo ontwikkelt zich het Posttraumatische Stresssyndroom (PTSS). Somatic Experiencing gaat ervan uit dat traumaverschijnselen eerder biologisch dan psychologisch zijn.

Daarom bestrijd men het best trauma op een lichaamsgerichte manier : door iemand de oorzaak van zijn trauma opnieuw te laten beleven (“de tijger ontwaakt’) en daarbij het lichaam in staat te stellen de geblokkeerde overlevingsenergie los te laten.

Peter Levine heeft een achtergrond in biofysica, stressbehandeling en psychologie; zo werkte hij onder andere als stress-consulent in het Spaceshuttleproject van de NASA.

Hij is expert over traumabehandeling en was de grondlegger van Somatic Experiencing.

cover book understanding codependency

Understanding Codependency: How to Overcome Abuse, Addiction, Trauma and Shaming to Live a Peaceful Life. Ebook

Heb je moeite om jezelf te waarderen? Schuldgevoelens, schaamte en een laag zelfbeeld plagen je constant? Heef je jeugd misbruik en trauma met zich meegebracht, waardoor je vervuld bent van bitterheid, pijn, angst en zelfhaat?

In dit boek leer je wat er te weten valt over codependentie, de oorsprong ervan en hoe het de levens van individuen en gezinnen kan schaden.

Je zal leren:

Hoe een codependent levensstijl eruit ziet?
De eigenschappen die codependentie definiëren.
De echte emotionele en fysieke kosten van codependency.
Daders vertellen leugens gedurende de kindertijd aan toekomstige codependenten.
Hoe je geest, lichaam en ziel te genezen? En nog veel meer!

Wat nog belangrijker is, u zult leren hoe u kunt genezen van codependente gewoonten. Namelijk u kunt stoppen met het besturen van andere mensen. Als je gevangen zit in een cyclus van codependentie, is het nu het moment om je te bevrijden.  Je kunt terug je leven opeisen en niet langer codependent zijn.

cover dvd Matilda
Matilda  DVD

Van de beroemde schrijver Roald Dahl en de unieke visie van Danny DeVito komt Matilda, opnieuw geremasterd in HD!
Dit moderne sprookje brengt een mix van dolkomische humor en de magische boodschap der liefde.

Met Mrs. Doubtfire’s Mara Wilson als Matilda, een superslim meisje, onbegrepen door haar ouders, haar broer en een boosaardige schooldirecteur. Maar met hulp van haar dappere,  ontdekt Matilda dat ze haar gelijk kan halen zonder boos te worden. Mathilda is haar beste vriendin en een geweldige lerares.

Precious  DVd

Lee Daniel’s nieuwe film Precious, gebaseerd op het boek Push van Saphhire, is een eerlijke film over mensen en hun sterke wilskracht om te groeien en te overleven.

Claireece “Precious” Jones, een zestienjarig Afro-Amerikaans meisje in Harlem, groeit op in een keiharde omgeving. Het leven lacht haar niet bepaald toe: ze is voor de tweede keer in verwachting. Thuis loopt ze op eieren om te vermijden dat haar moeder, haar mishandelt.

Haar leven verandert als ze de kans krijgt over te stappen naar een alternatieve school. Daar komt ze onder de hoede van Ms. Rain. Een vrouw die haar begrijpt en haar laat voelen dat ze bijzonder is en talenten heeft. Hier begint Precious haar nieuwe toekomst.

Tangled  DVD

Verdwaasd en gedesoriënteerd staat David ( Shawn Hattsy) op in het ziekenhuis.  Agente (Lorraine Bracco) ondervraagt hem meteen omdat zijn vriendin Jenny ( Rachel Leigh Cook) en zijn beste vriend Alan ( Jonathan Rhys-Meyers) verdwenen zijn.

Als de politie verder in deze zaak duikt, blijkt dat er een merkwaardige driehoeksverhouding bestaat tussen de drie schoolvrienden. Daarbij is Jenny het mooie middelpunt.

Wie heeft een verhouding met wie? Wie heeft de drugshandel van Alan verraden? En wie is er tot misdaad in staat om zo’n mooie leuke vriendin te behouden?

Partnergeweld en misbruik in een Noodsituatie?

Begrippenlijst narcisme van S – slachtoffer narcist(e).

Toepassen om je te bevrijden van narcisme.

Zelfverdedigingstraining voor traumaherstel te stimuleren.

Veerkracht ontwikkelen in tijden van crisis.

Psychologie referenties over trauma & zelfgenezing!

Niet antwoorden op mails van narcistisch familielid

Traumaverwerking: de meest gestelde vragen

alle artikels met boeken ebooks en dvd's op narcisme.blog

Geplaatst

in

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.581 andere abonnees