Big Brother in huis om je gedachten te controleren

Definitie gedachtecontrole:

Gedachte Policing — Elk proces van proberen de gedachten of gevoelens van iemand anders in vraag te stellen, te beheersen of op ongepaste manier te beïnvloeden.

Overmatig omgaan met andermans gedachten.

De term “Thought Police” komt uit de klassieke roman 1984 van George Orwell. In het boek beschrijft Orwell een samenleving waarin iemands gedachten worden gereguleerd en gemanipuleerd door de overheid, waar het denken van de “verkeerde” gedachte als een misdaad is bekend als “Thought Crime”.

Orwell toonde in zijn boek aan dat disfunctionerende regeringen, om de controle over een persoon te behouden, proberen niet alleen te beïnvloeden en te controleren, maar ook hoe ze denken.

Hetzelfde is waar in disfunctionele families en relaties, waar een controller of misbruiker zijn macht en controle probeert te behouden door eerst het gedrag van een persoon te controleren en vervolgens zijn gedachten te beheersen.

Onafhankelijke gedachten, vragen stellen, redeneren, rationaliseren, vergelijken, zelfs alleen maar vrije gedachten, kunnen een bedreiging voor de dader worden, die daarom het slachtoffer probeert te ondervragen en hun recht op vrije gedachte onderdrukt.

Wanneer een persoon begint met het polsen van je gedachten, kun je je beledigd voelen.

Ook zou je de drang kunnen voelen om je ware gevoelens te verbergen, je gedachten te ontkennen om de vrede te bewaren, of je eigen waarden en overtuigingen veranderen om te proberen in harmonie te leven.

Dit kan op de korte termijn werken, maar het is niet zo eenvoudig om je echte kernwaarden en overtuigingen te veranderen, waardoor dit een recept is voor toekomstige conflicten in de relatie en verlies van je eigenwaarde.

Gedachte politiewerk kan een vorm van emotioneel misbruik zijn die niet alleen beperkt is tot mensen met persoonlijkheidsstoornissen. Het kan ook heel verleidelijk zijn als niet-narcist (fikser of redder) anderen van deze gedachten controle probeert te overtuigen.

Hoe leren omgaan om een gedachtecontroleur?

Ik geloof dat de gedachten van een persoon hun eigendom zijn en dat niemand het recht heeft de gedachten van een ander te beheersen.

Wij geloven dat dit waar is, zowel voor mensen met een persoonlijkheidsstoornis als voor degenen die een relatie met hen hebben.

Dus bij iemand met een persoonlijkheidsstoornis heeft het geen zin om de gedachten van een familielid of partner te lezen, en een persoon die geen persoonlijkheidsstoornis heeft, heeft niets te maken met het proberen lezen en beheersen van de geest van iemand met een persoonlijkheidsstoornis.

Als een persoon een gedachte of een gevoel heeft — laat hen het hebben!

Als een persoon ervoor kiest om iets te geloven waarvan je weet dat het niet waar is — dat is hun zaak — niet de jouwe.

Laat ze geloven wat ze willen geloven en voelen wat ze willen voelen. Dat zijn hun spullen! Je eigen gevoelens en je eigen gedachten zijn je eigen dingen. Je gedachten zijn je eigen bezittingen en dat is waar je focus bij hoort en het meest vruchtbaar wordt uitgegeven.

Onaanvaardbaar gedrag.

Als je merkt dat je boos wordt op iemand over de manier waarop ze zich voelen of aan de kant staan, denken ze dat je jezelf misschien zelfs schuldig zult voelen over hoe je denkt.

Het is altijd productiever (en gepast) om je te concentreren op gedrag dat je onaanvaardbaar vindt in plaats van gedachten.

Als een persoon je gedachten controleert, doe dan wat je kunt om je integriteit van gedachten, gevoelens en overtuigingen te behouden.

Je kunt niet gemakkelijk veranderen wat je denkt, voelt en gelooft en je bent niemand een uitleg verschuldigd voor hoe je denkt, voelt of gelooft. Wij zijn verantwoordelijk voor ons gedrag – niet onze gedachten.

Akkoord om het oneens te zijn.

Als iemand je voor de gek houdt over hoe je denkt, voelt of gelooft, is het beste beleid om tegen hen te zeggen – “dat is gewoon hoe ik denk” of “dat is precies hoe ik me voel” en ga ermee akkoord het niet eens te zijn.

Het heeft meestal geen zin om iemand anders ervan te overtuigen dat jouw gevoelens of overtuigingen meer geldig zijn dan die van hem.

Het heeft ook geen zin een ander ervan te overtuigen dat jouw gedachten accurater zijn dan die van anderen.

Het is het beste om te proberen ‘akkoord te gaan om het niet eens te zijn’ en als de andere partij dat niet kan accepteren, loop dan weg van de onderhandelingen en beëindig het gesprek.

Zie meer over Mind Games.

ps I love You

P.S. I Love You

Wanneer we Gerry en Holly voor het eerst ontmoeten, zijn zij verwikkeld in een flinke ruzie. Holly verwijt Gerry dat hij haar moeder Patricia heeft verteld dat zij degene is die wilde wachten met kinderen.

Gerry lost de woordenwisseling echter luchtig op door een komische striptease uit te voeren. Al zijn zij het niet altijd met elkaar eens, Gerry en Holly lijken voor elkaar gemaakt te zijn.

Eén jaar later. Een groep mensen heeft zich verzameld in een buurtkroeg. In eerste instantie lijkt het om een feest te gaan, maar de sfeer is daarvoor te somber: het is een herdenking voor de overleden Gerry.

Holly is kapot van het overlijden van Gerry, en kan zelfs weken na de begrafenis de moed niet opbrengen om de deur uit te gaan.

Telefoontjes worden niet beantwoord en afwas stapelt zich op totdat Holly een brief in haar post vindt met Gerry’s handschrift, die aan haar is geadresseerd. In de brief zegt Gerry dat dit de eerste van in totaal twaalf brieven is, die zij een jaar lang elke maand zal krijgen, en waarin hij haar instructies geeft die zij moet opvolgen. Haar eerste taak: naar buiten gaan en een killer disco outfit kopen.

Zo begint voor Holly een jaar vol avonturen, van karaokeavonden met vrienden tot een reis naar Ierland, allemaal zorgvuldig voorbereid door Gerry, en vormgegeven aan de hand van de letters P.S. I love you…

Shutter Island, gedachten controle

Shutter Island

 

Memento

Memento

Na de moord op zijn vrouw lijdt Leonard Shelby aan korte termijngeheugenverlies Hij moet overal aantekeningen en foto´s van maken om zo te kunnen onthouden wat hij doet en wie hij al ontmoet heeft.

Tijdens zijn zoektocht naar de moordenaar van zijn vrouw, gaat hij zelfs zover dat hij zijn lichaam met tatoeages en geschreven teksten als notitieblok gebruikt. Memento begint waar het plot eindigt.

Scène voor scène wordt het verhaal herleid naar het begin. Als het laatste puzzelstukje op zijn plaats valt, komt Leonard tot een verbijsterende ontdekking.

movie die welle

Die welle

Sherlock Holmes 1 & 2

funny games movie

Funny Games U.S.

Een koppel krijgt na aankomst op hun buitenverblijf vreemd bezoek van twee jongens in tenniskleding. Snel wordt duidelijk dat de knapen niet bepaald nobele bedoelingen hebben. Ze houden het koppel en hun zoontje gegijzeld en spelen zogenaamde ‘Funny Games’ met hen….

Gepubliceerd door Annemie Declercq

Annemie is in het bezit van een Bachelor diploma in Orthopedagogie dat ze heeft behaald aan de Hogeschool Gent. Ze heeft een passie voor het bouwen van groepsluiken werkwelzijn en het gebruikmaken van de goedstoel-methodiek en presentie. Ze werkt al vele jaren in de VDAB om mensen te helpen werk te vinden en te behouden. Ze houdt van fietsen, boeken, schrijven, wandelen en muziek luisteren. Annemie Declercq is moeder van 3 kinderen, grootmoeder pleegmoeder, plusmama, armoede consulent en orthopedagoge. Ze werkt 33 jaar in de VDAB in Roeselare. Ervaringsdeskundige narcistisch misbruik en zelfgenezer van trauma.

Voeg hieronder een reactie toe!