Afkomen van psychische medicijnen zoals benzo’s is net zo moeilijk.

Afkomen van psychische medicijnen zoals benzo’s is net zo moeilijk.

Het afkomen van benzo’s is vaak moeilijker – dan stoppen met alcohol, oxycontin, crack, cocaïne of elke andere chemische verslaving.

Er wordt me soms aangeraden om anders te denken over psychische medicijnen. Mijn moeder nam bijvoorbeeld al heel vroeg psychische medicaties en ze is ook 93 jaar geworden en nog heel levendig tot op het einde.

Ik neem diazepam (een benzo), een spierverslapper dat moet mogelijk maken om te kunnen slapen, en geen spierkrampen te hebben. Daar heb ik meer last van bij koud, nat en winderig weer.

Dit is het gevolg van een aangeboren rugletsel, zwaar werk te doen, parachute sprongen en paracommando oefeningen, en marathons en 100 km lopen, lange dagen werken gedurende jaren en te weinig rusten. Veel bewegen was immers goed. Het bezorgde me endorfines die dan weer de pijn verzachten. Maar met veel lopen komt ook slijtage aan gewrichten en pezen, waardoor je in een situatie komt dat je plots moet stoppen, of ik overbelaste mijn rug door bijvoorbeeld plafonds te steken waardoor het sporten onmogelijk werd voor een bepaalde tijd.

De afgelopen 2 maanden heb ik de dosis gehalveerd benzo die ik nam gehalveerd. Ik heb dan wel al een tijdje meer nachtmerries gehad.

De reden is dat het gewoon chemicaliën zijn die chemische effecten hebben waar je lichaam zich aan aanpast. En we weten allemaal dat het chemische effect niet zal blijven bestaan.

Dan komt er een prijs aan als je zo’n middelen als benzo’s blijft gebruiken.

Bekijk maar eens de gevolgen van benzodiazepines op lange termijn.

Het enige wat je hoeft te doen is antidepressiva onttrekking of benzodiazepine onttrekking te bekijken op Google en je zult zien wat ik bedoel. Zoveel mensen lijden omdat we de oorzaak van het probleem niet aanpakken.

De oorzaak bij mij is natuurlijk de slijtage aan mijn ruggenwervels en tussenwervelschijven, waardoor mijn rugzenuwen geactiveerd worden als ik lig, zit of sta in bepaalde posities gedurende een lange termijn, maar ook het niet aan elkaar gegroeid zijn van bepaalde delen van wervels. Je zou kunnen spreken van een bijna open rug ten gevolge van vroeggeboorte of een overgevoelige onderrug. Die onderrug werd ook verzwakt door spuiten om de pijn te verminderen.

Aan mijn rugproblemen valt eigenlijk weinig te doen, behalve het versterken van de spieren daarrond, een goede buikademhaling, stress vermijden, ontspannen (wandelen) in de natuur, zachte stretching (Yin Yoga), meditatie verschuiving. Operatief is er geen zekerheid dat er een verbetering en vermindering van de pijn zou zijn. Het vermoeden is dat het probleem zich dan zou gaan verschuiven. Eigenlijk doe ik veel van de groeitaken die we in deze blog aanbevelen.

Als ik geen groeitaken doe, en niet heel bewust ben van mijn lichaam (te veel in mijn hoofd en niet in het heden) dan loop ik het risico verkeerde bewegingen te doen, en ik neem benzo’s dan is het alsof je een glas in je voet hebt en in plaats van het glas eruit te halen, je er gewoon een pleister op doet en jezelf een pijnstiller heeft. Je lost het probleem zo niet op. Je maskeert het gewoon. En ondertussen word je verslaafd.

Omdat de hoofdoorzaken van je symptomen zich op andere manieren zullen blijven manifesteren. Als je dan eindelijk probeert van je medicijnen af te komen, gaat het aanvoelen als een terugval… of erger.

Maar er is een betere manier volgens mijn ervaring om van benzo’s af te komen

Je moet het stap per stap doen, met kleine beetjes. De glimmers op zoeken tijdens de dag. Het gruwelijke nieuws per dag beperken tot 30 min en zeker niet ’s avonds kijken voor het slapen gaan naar gruwelijke beelden. Het is ook belangrijk van in een gemeenschap te zijn waar je vredig kunt praten en waar niet de doemscenario’s en complottheorieën en haatspeeches aanbod komen.

Het is belangrijk van een kalm lichaam te hebben en een frisse geest.

Wat eet je? Hoe slaap jij? Ga je elke dag buiten? Beweeg je elke dag? Hoe gaat het met je ademhaling? Hoe gaat het met je gedachten? Ben je omringd door mensen die jou voeden en vice versa? Het is een reis en je kunt het doen, maar het is altijd en in alle opzichten, aan jou 

Gebruik misschien de commentaren om elkaar te steunen!

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

knop voor alle groeitaken

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees