Wat zelfvergeving na mishandeling voor je kan doen? +Video

Als je bent gedevalueerd en weggegooid door een narcist, is het alsof je te horen krijgt dat je een dodelijke ziekte hebt. Je weet niet zeker of je het overleeft. In feite wil een deel van je misschien niet overleven omdat je in zo’n emotionele pijn verkeert. Nog een dag in de nasleep van narcistisch misbruik lijkt ondraaglijk. Zelfvergeving na mishandeling is moeilijk, maar zo nodig.

Het beschrijven van deze gevolgen aan vrienden en familie leidt vaak tot extra schaamte. Ze kunnen zich niet in je inleven omdat ze zich onmogelijk kunnen verhouden tot de verhalen die je hen vertelt over je relatie. Zinnen als “hij was toch een klootzak”, “kom er gewoon overheen” en “je bent beter af zonder haar” zijn goed bedoeld, maar doen niets om je lijden te verzachten.

Betrokkenheid bij een narcist is vergelijkbaar met het innemen van kleine hoeveelheden arseen in de loop van de tijd.

Het begint ogenschijnlijk onschuldig, maar leidt geleidelijk aan tot defecten in cognitief functioneren, hoge bloeddruk, hoofdpijn en maagklachten. In ernstige gevallen kan het leiden tot verschillende soorten kanker. Het is geen verrassing dat vrouwelijke slachtoffers van narcistisch misbruik vaker borst- en eierstokkanker lijken te hebben.

Boek van vergeving een gids van wond naar wonder, zelfvergeving na misbruik

paperback    e-book

Een dergelijke breuk gaat veel verder dan een normale breuk.

Naast de typische stadia van ontkenning, verdriet en woede, heeft de invloed van zo’n verbintenis vaak diepgaande psychologische, spirituele, fysiologische en financiële gevolgen voor de slachtoffers. Als een partner er eenmaal in slaagt zichzelf te ontwarren en de broodnodige emotionele en fysieke afstand te verwerven, hetzij door noodzaak of door verlating, blijven ze vaak achter met enkele verontrustende vragen, zoals: hebben ze ooit van me gehouden? Betekende ik überhaupt iets voor hen? Hoe konden ze me dit aandoen na wat we samen deelden?

@zelfzorgHelp

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat narcisten niet liefhebben.

Ze zijn niet in staat om met wie dan ook een gezonde hechtingsband te vormen. Voor een narcist zijn hun geliefden, echtgenoten en metgezellen objecten; bevoorradingsbronnen. Accepteren dat je niets betekende voor iemand die zoveel voor je betekende, is ongelooflijk pijnlijk. Beseffen dat er vanaf het begin tegen je is gelogen, opgelicht en gemanipuleerd, is genoeg om zelfs een heilige in een psychotische razernij te brengen.

Het moeilijkste om van te herstellen is de opzettelijke mindfuck en psychologische mishandeling, de emotionele oorlogsvoering die de narcist gebruikt om hun doelen emotioneel in hen geïnvesteerd te houden. Een ander verontrustend element in deze relatie met de narcist, en degene die je gevangen houdt, is dat ze de belichaming zijn van projectie en paradox.

Als de narcist zegt; “Ik houd van je. Je geluk is belangrijk voor mij’, wat ze eigenlijk bedoelen is: dit is wat ik van je wil horen en wat ik hard nodig heb voor mezelf. Dit verklaart waarom hun woorden en gedrag niet overeenkomen.  Dit is waarom je zoveel tegenstrijdige gebeurtenissen hebt meegemaakt waardoor je ging twijfelen en hun uitingen van zorgzaamheid of genegenheid wantrouwde. Ironisch genoeg, hoe meer je van ze houdt, hoe minder ze van je houden.

Hans Storlp de genezende kracht van genezing, zelfvergeving na mishandeling

paperback

Bij de narcist wordt je gevoel van congruentie voortdurend getart.

Het selectieve geheugen en het vervormde denken van een narcist doen je op overtuigende manier twijfelen aan je percepties, en laten je geloven dat omhoog echt omlaag is – dus je ploetert altijd in verwarring. Er komt een punt waarop je niet kunt bepalen welk uiteinde boven of onder is.

Je raakt dan obsessief gefocust op het begrijpen van iets wat ronduit irrationeel is. Je voelt je instabiel, dus je blijft proberen het op te lossen; om het verkeerde goed te maken! Dit alleen al is een verslaving die ervoor zorgt dat je terug blijft gaan (een controleprobleem van jouw kant). Zelfs na jaren van scheiding zou je kunnen geloven dat dingen normaal kunnen zijn tussen jou en je ex, maar je vergist je. Je kunt nooit op je hoede zijn, zelfs niet voor een seconde.

vergeving als geschenk

paperback

Houdt u uzelf “verantwoordelijk” voor het te lang in de relatie blijven?

Vooral als je te maken hebt met aanzienlijke gevolgen? Eigenaar zijn van uw aandeel in elke dynamiek is belangrijk, maar alleen als het als leermiddel dient. Zou je volharden in het elke dag uitschelden van een klein kind omdat het een schadelijke fout heeft gemaakt? Natuurlijk niet! Het is tijd om jezelf te vergeven. Gebruik deze ervaring om te genezen en te groeien.

Als je klaar bent om dieper te gaan met kleine stappen die bij je passen om nieuwe gewoonten te leren, ga dan naar de ondersteuning met de groeitaken om aan je genezen leven te beginnen:

Stop met aan jezelf te twijfelen! Overwin je verslaving aan de narcist! Stop met verdrinken in gevoelens van onwaardigheid en zelfhaat! Ontwikkel versterkende gewoonten die genezen, die worden ondersteund door psychologie en neurowetenschappen.

Vertel ons over je ervaring met zelfvergeving na misbruik in de commentaren. Volg deze blog en schrijf je in op onze sociale media. Sharing is caring. Deel dit met een kennis of vriend die deze boodschap volgens jou kan gebruiken.

woede en vergeving Martha Nussbaum

paperback     e-book

Als je aan jezelf wilt werken; bekijk ook:

Als je kennis hebt van de Engelse taal; overweeg het programma van Melanie aan te schaffen want dit zul je je herstel verbeteren. Meer informatie vind je hier.

Wees je goed bewust van het feit dat de narcist gebruikmaakt van je kwetsuren, daardoor als je je kwetsuren kunt genezen je hen ontwapent en veel duidelijker ziet wat de juiste acties zijn die je kunt ondernemen.

Het verspreiden van bewustwording rond narcisme heeft als doel om een rechtvaardige samenleving dichterbij te brengen.

het boek van vergeving desmond Tutu

paperback   e- Book

Lees meer

Radicale vergeving aan jezelf voor je relatie met een narcist.

Radicale vergeving om te genezen van de narcistische mishandeling.


Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.580 andere abonnees