Categorieën
concept artikel zelfgenezing zelfzorg

Zelfhulpoefeningen voor sociale betrokkenheid.

Jij lezer kan je enkele zelfhulpoefeningen eigen maken die gemakkelijk zijn te leren en uit te voeren waardoor de functie verbetert van de vijf zenuwen die sociale betrokkenheid reguleren.

De oefeningen en technieken zorgen ervoor dat het autonome zenuwstelsel weer flexibeler gaat functioneren.

Ze helpen bij het tegengaan van algemene nadelige stand waarin het zenuwstelsel zich kan bevinden, namelijk chronische stress. Dit is een gevolg van overstimulatie van het spinale sympathische zenuwnetwerk of van depressief gedrag en bewustzijnsverlaging dat weer het gevolg is van activering van het dorsale vagale zenuwnetwerk.

De oefeningen zijn niet-invasief en er komen geen medicijnen of operaties aan te pas. De verbeteringen in de werking van de ventrale nervus vagus die ontstaan door de oefeningen te doen, bevorderen de regulatie van de inwendige organen die betrokken zijn bij de ademhaling, de spijsvertering, de eliminatie en de seksuele functies.

De oefeningen werden onderzocht door Stanley Rosenberg en verbeteren de gezondheid van de meeste mensen, evenals hun vermogen tot sociale betrokkenheid.

Je kunt niet steeds gevaar vermijden

Met deze oefeningen is het ook de bedoeling om het zenuwstelsel veerkrachtig te maken toch kunnen ze niet een blijvende toestand van sociale betrokkenheid scheppen. Als het gevaar voorbij is is het het beste dat we naar een toestand van sociale betrokkenheid kunnen terugkeren, maar we kunnen niet steeds gevaar vermijden.

Het herhalen van de oefeningen moet ervoor zorgen dat de ventrale vagale functie snel herstelt en de persoon weer in een sociaal betrokken toestand komt. Het kan nodig zijn om deze oefeningen of technieken af en toe of regelmatig te herhalen.

De positieve effecten van de oefeningen zijn oplopend.

Elke keer als we, na activering van het spinale sympathische systeem of de dorsale nervus vagus, kunnen terugkomen in een toestand van sociale betrokkenheid, wordt ons autonome zenuwstelsel veerkrachtiger. Op de lange termijn is het ons doel om het autonome zenuwstelsel aan te moedigen om op natuurlijke wijze, uit zichzelf, terug te keren van een toestand van stress of remming naar een toestand van sociale betrokkenheid, zodra de omstandigheden ten goede veranderen en we ons weer lichamelijk en emotioneel veilig voelen.

Het idee dat hersenzenuwen een rol spelen bij gezondheidsklachten wordt in de moderne geneeskunde vrijwel universeel over het hoofd gezien. De meeste mensen weten niet veel over de hersenstam, waar de hersenzenuwen ontspringen, en ook niet over deze hersenzenuwen zelf.

Stanley Rosenberg verkondigt dat als we zorgen voor een goede functie van de vijf zenuwen die sociale betrokkenheid ondersteunen, de kans dan groot is dat we veel gezondheidsklachten kunnen verlichten of verhelpen.

De nervus vagus heeft een belangrijk rol bij de regulatie van veel lichaamsfuncties die nodig zijn voor de homeostase.

Het sympathische gedeelte van het autonome zenuwstelsel loopt via de ruggenmergzenuwen en de grensstreng.

Disfunctie van hersenzenuwen en sociale betrokkenheid

Disfuncties van N V en N VII komen bij volwassenen vrij vaak voor, vaak als ongewenst bijeffect van een tandextractie of beugel.

boek: De nervus vagus als bron van herstel. Met oefeningen bij angst, depressie, trauma en autisme op basis van de polyvagaaltheorie

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren