Reactief misbruik is de disfunctionele reactie op flagrant misbruik.

reactief misbruik

Slachtoffers reageren op een beledigende manier wanneer ze chronisch worden misbruikt en tot het uiterste worden gedreven. Dat noemen we reactief misbruik.

Voorbeeld van reactief misbruik.

Narcistische echtgenoot komt thuis van zijn werk en het eerste wat hij zegt, is: “Waarom kan ik niet thuiskomen in een schoon huis?” Wat heb je de hele dag gedaan?’ Vrouw komt de kamer binnen en probeert het onderwerp te veranderen en een gevecht te vermijden.

Vervolgens maakt hij een achterbakse belediging over haar joggingbroek.

Het slachtoffer houdt zich nog steeds in. Ze blijft proberen een gevecht te vermijden en vraagt ​​hoe het werk was.

De man vertelt zijn vrouw vervolgens over een nieuwe werkneemster: ‘Ze is buitengewoon intelligent, ik ben zo onder de indruk van haar. Ik kan niet geloven dat ze drie universitaire graden heeft.’

Hij had vroeger gezegd dat hij goed wist dat ze niet een goede opleiding had om samen te zijn.

Alsof dat nog niet genoeg is, zegt hij dat de nieuwe werknemer er geweldig uitziet voor haar leeftijd. Hij vertelt vervolgens zijn vrouw dat ze weer moet gaan trainen.

Onnodig te zeggen dat na meer van deze prikken het slachtoffer eindelijk genoeg heeft gehad. Ze begint te schreeuwen tegen haar man en gooit met een tv-afstandsbediening door de kamer uit pure frustratie. Dat is het reactief misbruik want het is disfunctioneel.

Hij noemt haar dan gek en zegt dat ze hulp nodig heeft.

Wat ga je nu doen?

Ik wil je echt de hoop bieden om dit allemaal te ontrafelen en je macht terug te nemen, zodat er geen “kleine” mensen (het verwaarloosde innerlijke kind) achter het scherm meer aan je touwtjes trekt.

Een van de manieren waarop ik je hier echt bij kan helpen, is door je kennis te laten maken met de gratis Nederlandstalige werktuigen.

Je kunt dit en al mijn genezingsbronnen zien in het menu.

Ik hoopte echt dat dit je heeft geholpen. Ik kijk uit naar uw opmerkingen en uw onderstaande vragen.

Gepubliceerd door johanpersyn

Het is niet genoeg om klinische beschrijvingen en wetenschappelijke proefschriften te vinden over aandoeningen en hun symptomen. Ook is het niet nuttig om alleen over het verdriet van de slachtoffers te schrijven. Soms hebben we voorbeelden nodig - voorbeelden van het leven - van het gedrag dat deze mensen vertonen en een vertaling van wat echt is, echt aan de hand, voordat we het kunnen internaliseren en de informatie toepassen in ons eigen leven. Maar dikwijls hebben we ook iemand nodig om te luisteren naar onze reactie op die verhalen en gebeurtenissen in ons leven. Daar wil ik mijn ervaring met u delen om samen te groeien in kwalitatievere opvoeding en beleving.

Voeg hieronder een reactie toe!