Werktuigen voor veerkracht om aan jezelf te werken

Werktuigen voor veerkracht om aan jezelf te werken

Het herstellen van een gezonde balans door te werken aan jezelf.

Aan jezelf werken betekent het terugnemen van je energie, je tijd en je aandacht weg van het persoonlijkheidsgestoorde individu in je leven. Het betekent ook het herstellen van een meer gezonde balans, waar je een passende hoeveelheid tijd besteedt aan het verbeteren van je eigen situatie. Daar kunnen werktuigen voor veerkracht bij helpen.

Dit kun je doen en het maakt niet uit wat de persoon doet die lijdt aan de persoonlijkheidsstoornis. Het verbaast soms mensen die met mij chatten wanneer we beginnen te praten over de noodzaak om te werken aan onszelf. Maar ik ben niet degene die ziek is!

Als je resoneert met deze titel of zelfs maar een voorbijgaande nieuwsgierigheid hebt naar deze titel, hebben we veel om over te praten. Maar iedereen is welkom, als je het met me eens of oneens bent, wil ik je standpunt horen, want als individuen zijn we net zo belangrijk als ieder ander op deze aarde.

Voordat we beginnen, wil ik het een en ander duidelijk maken. Ik heb zeker niets uitgevonden van de concepten waar ik het over heb. Zoveel van wat ik hier zeg, zal een aanpassing zijn, een uitbreiding van andermans concept over complex trauma, het genezen van schaamte en het opbouwen van gezonde relaties.

Op deze blog gebruiken we verschillende psychologische modellen als middel om onszelf beter te begrijpen en andere mensen beter te begrijpen en in het algemeen te proberen de gezondheid van onze relaties en ons leven in het algemeen te verbeteren.

Dus wat betekent, is dat we meer krijgen van wat we wel willen in ons leven en onze relaties en minder van wat we niet willen en hier verwijs ik naar het model van complexe posttraumatische stressstoornis.

Nu ga ik niet te diep in op wat cptss is of toxische relaties zijn.

Als je het niet weet, vind je meer in de categorieën en tags, zodat je wat meer kunt leren voordat je terugkomt. Maar ik wil er ook voor zorgen dat je geen cptss of toxische relatie hoeft te hebben om je te verhouden tot wat ik in dit artikel ga zeggen. Zoveel van wat ik zeg, zal van toepassing zijn op iedereen die worstelt met gevoelens van giftige schaamte, evenals op iedereen die een zeer onveilige hechtingsstijl heeft.

Dus de reden dat ik de term regelmatig cptss gebruik, is omdat ik geloof dat waar ik het over ga hebben het directst van toepassing is op mensen met cptss. (ten gevolge van narcistisch misbruik of langdurige toxische relaties. Maar als je jezelf herkent in dit artikel, betekent dit niet noodzakelijkerwijs dat je cptss hebt, want de situatie dat ik ga beschrijven zal van toepassing zijn op mensen in een breed scala aan contexten. Dus waar ik het vandaag over wil hebben, kan inspirerend voor je zijn. Ik hoop dat je neemt wat goed voor je is, en dat je vermijdt om te doen wat op dit moment niet met je resoneert.

Welk pad je ook hebt gevolgd, ik ben echt blij dat je er bent.

Deze site staat vol met ongelooflijke bronnen en ideeën die u kunnen helpen uw complex trauma te stoppen en een gelukkig leven op te bouwen. Ik ben geen filosoof, wel ontwikkelaar van deze site en ik heb niet alle antwoorden.

Ik maak fouten, heb slechte dagen en raak verwikkeld in angst en twijfel aan mezelf, net als de rest van de mensheid. Maar het is mijn toewijding om u het allerbeste te bieden van wat ik leef en leer, terwijl ik het tegelijkertijd reëel en eerlijk houd. Verwacht dus geen perfectie (daar ben ik te openhartig voor), maar verwacht wel tot nadenken stemmende ideeën, tijdloze wijsheid, wat gekke capriolen en een niet aflatende toewijding om je te helpen zoeken naar antwoorden en werktuigen om om te gaan met complex trauma.

Je hoeft niet ziek te zijn om te werken aan jezelf!

De gezondste mensen in de wereld zijn vaak degenen die het hardst aan zichzelf werken zoals Olympische atleten. Het zijn mensen die zichzelf verwaarlozen die het meeste risico lopen om ziek te worden. Wat waar is voor ons lichaam geldt ook voor onze geest.

Mensen in een relatie met iemand met een persoonlijkheidsstoornis vergeten vaak hun eigen behoeften, en concentreren zich in plaats daarvan op het probleem in de relatie. Wanneer onze dromen worden uitgesteld, is het normaal dat we boos worden op de persoon wiens behoeften altijd voorrang hebben.

Door misbruik groeit ons gevoel van onrechtvaardigheid.

We zouden het niet erg vinden om dat te doen voor een hulpeloze baby of een gewonde vriend. We vinden het oneerlijk dat we steeds voor anderen moeten zorgen, terwijl die anderen net zo goed voor zichzelf kunnen zorgen. Wrok maakt zich met de tijd meester van alles wat we doen.

Net als een gif dat zich in onze gedachten, onze woorden, onze lichaamstaal, onze toon of onze reacties verspreidt. Het is er en iedereen kan dat zien. Als over een lange tijd onze behoeften niet voldaan worden, of onze plannen worden herhaaldelijk opzij gezet, terwijl we wanhopig proberen om te zorgen voor iemand anders, is het moeilijk om zichzelf positief te voelen.

We houden de dader verantwoordelijk voor het misbruik.

Maar het is ook gebruikelijk om te beginnen met die persoon de schuld voor alles wat fout gaat te geven met inbegrip van de slechte keuzes die we ook hebben gemaakt.

werktuigen voor veerkracht
Trauma en traumazorg in Europa

Wat gebeurt er als we iemand anders voor alles wat slecht is in ons leven kwalijk nemen?

Hopeloosheid. Hulpeloosheid, machteloosheid. Als iemand anders alle macht heeft, hoewel we een deel van onze macht aan hen gegeven hebben, zien we uiteindelijk geen voordeel om te werken aan onszelf. Namelijk, er is geen enkel punt in het bouwen van een huis als je kunt zien dat iemand anders het sloopt.

Heb je je ooit op die manier gevoeld?

Waarom is er geen enkel punt in het werken aan jezelf? Dat is wanhoop en het kan een teken zijn dat je je behoeften te lang hebt verwaarloosd. Je hebt je vermogen daardoor aan iemand anders gegeven. Als de kapitein van je eigen schip heb je je post verlaten. Het schip dat ben jij.

Dus hoe kan ik aan mezelf werken met werktuigen voor veerkracht?

Geconfronteerd met deze realiteit, zijn er enkele manieren waarop je kunt beginnen met aan jezelf te werken:

Je kunt het ontkennen of negeren, of weigeren te erkennen. Ook kun je dat verbergen, vermommen, excuses voor vinden, rechtvaardigen, het weg leggen, rationaliseren. Je kunt er filosofisch over zijn en zeggen: goed dat is gewoon wie ik ben en ik kan niet veranderen net zoals een luipaard ook zijn vlekken niet kan veranderen.

Bovendien kun je jezelf straffen, je eigen uitschelden zelfs, tegen jezelf zeggen dat je waardeloos, defect, zwak, lelijk, niet goed in relaties bent of dat niemand je ooit zal liefhebben.

Je kunt het erkennen en je kunt aan de slag met jezelf.

Meer alleen-zijn.

De juiste hoeveelheid van eenzaamheid kan een prachtig ding zijn om te kunnen groeien. Sommige mensen zijn verzorgers en gaan voor een lange periode op vakantie, weg van de eisen van de zorg voor andermans behoeften.

Voor mensen die voortdurend de zorg voor jonge kinderen, chronisch zieken, ouderen is de gedachte aan een rustige wandeling op een leeg strand erg aantrekkelijk.

werktuigen voor veerkracht
klik voor meer info

Als dat jezelf beschrijft, is het OK om een pauze te nemen en de wereld achter je te laten voor een dag, een uur of wat geschikt is.

Je kunt niet sterk zijn voor anderen, maar wel als je eerst zorgt voor jezelf.

De mens heeft rust nodig. Die ze ook nodig heeft zoals voedsel, water, zuurstof en slaap. Studies tonen aan dat non-stop bewaking en alertheid rampzalige gevolgen heeft voor zowel de verzorger als de patiënt.

Of dat je kinderen, je bejaarde ouders, je beste vriend, je echtgenoot die je beloofd hebt om lief te hebben “in ziekte en gezondheid” je kunt ze niet goed houden als je jezelf niet goed lief te hebt.

Tijd alleen in de juiste mate kan een onmisbaar onderdeel zijn van de zorg voor jezelf.

Lichaamsbeweging.

Dit kan overkomen als een schuldgevoel voor sommigen van jullie. De waarheid is dat het mogelijk is om je beter te voelen wanneer je lichaam en je geest samenwerken. Voor sommige mensen betekent dat een marathon lopen en slopende trainingen.

Voor de meeste van ons betekent dat een wandeling maken, of fietsen, of gewoon stoppen voor een paar seconden en proberen een paar keer diep te ademen. Doe vandaag iets wat je lichamelijk een goed gevoel geeft, ongeacht hoe klein of groot.

Geneesmiddelengebruik.

Doe nooit aan zelfmedicatie. Je moet overleggen met je arts of therapeut over wat goed voor je is. Er zijn een hele reeks van antidepressiva die kunnen helpen na een tijdje als je door een moeilijke tijd moet.

Zoek een hobby.

Er gaat niets boven iets wat je graag doet. Heb je iets waarvoor je liefde voelt? Kun je 3 dingen opschrijven? Zoals koken, dineren, tuinieren? Vaak, als we in de greep van een disfunctionele relatie zijn, dan zijn het de eerste dingen die we uit het raam gooien.

Schaam je zich om tijd te besteden aan je interesses?

Voel je zich egoïstisch om geld te besteden aan dingen waarvan jij alleen kan genieten? Ben je bang voor wat mensen zullen denken als je begint met jezelf te zijn in plaats van de persoon die andere mensen verwachten dat je bent?

Stel jezelf vrij — de echte jij.

Aansluiten bij een groep.

Zoals er geen twee mensen hetzelfde zijn, zijn er ook geen twee gelijke groepen en dus heeft elke groep zijn eigen dynamiek, regels, sterke en zwakke punten. Het is moeilijk om iets algemeens te zeggen.

Als je ooit de vreugde van het verbinden met een groep hebt ondervonden die dezelfde visie deelt dan heb je ervaren dat de energie totaal is. Dezelfde reis die je nu doet kan een bijna magische release van synergie zijn groter dan de som van de delen in een groep. Er is niets zoals de ontdekkingsreiziger in jezelf loslaten en nieuwe zaken ontdekken die meer leven in jezelf brengt.

Geven aan Charity / Vrijwilliger voor een goed doel.

Velen van ons zijn gevers. We zijn de brandweerlieden, de fixeermiddelen, de verzorgers, de rebuilders, de gewetensvolle personen. Velen van ons krijgen een natuurlijk gevoel van voldoening door het helpen van iemand. We voelen ons aangetrokken om het lijden te verlichten, om een helpende hand te bieden, om uit te kijken en te zorgen voor de underdogs van onze samenleving.

Natuurlijk is dat de neiging waardoor velen van ons in de problemen zijn gekomen in het verleden. We hebben de rotzooi van iemand anders opgeruimd, zelfs als ze goed in staat waren om het zelf op te ruimen. Daarbij hebben nog een schuld betaald wanneer ze de middelen hebben om het zelf te betalen. En velen van ons zijn gedesillusioneerd, boos en wrokkig daardoor. Maar diep van binnen willen we toch geven, omdat we het nodig hebben om te geven.

Wat we nodig hebben is om waardevoller doelen te vinden.

We moeten opnieuw beginnen om te geven aan mensen die het echt moeilijk hebben om geluk te vinden en niet op zoek zijn naar een gratis ritje. Er is een oceaan van nood in onze wereld, in onze steden, in andere continenten, in onze ziekenhuizen, onze weeshuizen, onze rusthuizen, in vluchtelingenkampen, in gaarkeukens.

Wie heeft het echt nodig?

Het kan een prachtig ding zijn om te ontdekken dat je iets te delen hebt met iemand anders die daar behoeften aan heeft. Er zijn veel gerenommeerde organisaties die op zoek zijn naar hulp. Het is aan ons om hen te contacteren en onze roeping te vinden.

Verkennen van muziek.

Één van de dingen die er gebeurt met mensen die onder een repressief regime leven van een narcist is dat ze hun ware zelf verbergen onder een gevel van wat hen het minst in de problemen zal brengen.

Veel mensen hebben zich gedwongen om nep-belangen na te streven. Dit zijn dingen die ze niet echt kunnen schelen om hun werkelijke belangen te verbergen, alleen maar om de vrede te bewaren.

Wanneer je begint te komen uit een toestand van wederzijdse afhankelijkheid, kan je jezelf opnieuw terug gaan naar je wortels. De songs, de geluiden, de vreugde die je in je verleden hebt gevoeld toen je voelde dat je echt vrij was.

Het kan voelen als een “guilty pleasure” in eerste instantie.  Je kan het gevoel hebben alsof het op één of andere manier verkeerd is om zo genotzuchtig te zijn. Dat is het niet. Het is verkeerd om mensen te misbruiken. Het is nooit verkeerd om van jezelf te houden. Stel jezelf vrij.

Welke boeken lees je?

Ooit afgevraagd wanneer je de tijd gaat vinden om de klassiekers te lezen? Ben je lid van een boekenclub? Lees een bestseller, een roman of een suspense thriller? Doe het gewoon! Mensen hebben de neiging om tijd te vinden voor de dingen die ze belangrijk vinden. Als je jezelf belangrijk vindt dan kun je beginnen om tijd te maken om de dingen te doen die je graag doet.

Niet de dingen die mensen verwachten dat je graag hebt, of die je het gevoel geven alsof je ze moet graag hebben. Wat met de dingen die je echt graag doet?

Maak een lijst!

Wat zijn je dromen? Wat zou je zeggen dat de reden is waarom je leeft? Bovendien, wat is je doel? Wat wil je bereikt hebben voordat je sterft of je te oud of ziek bent om het te doen? Maak een lijst en doe het dan! Kies eenvoudige dingen eerst, alleen maar om mee te beginnen. Probeer dan iets moeilijker en riskeer iets.

Zie hoeveel krijg je gedaan in één dag, één maand, één jaar.

Hou je score bij in je lijst. Beloon jezelf voor alles wat je doet. Je zult verrast zijn hoeveel je in staat bent als je vastbesloten bent.

Ga naar een film.

Heb je ooit echt wel een geweldige film gezien? Hoe weinig geweldige films heb je niet gezien, omdat je het te druk had met de behoeften te bevredigen van een ander? Verrijk je wereld!

Reizen.

Niets kan je horizon meer verbreden dan reizen naar een deel van de wereld die je nooit eerder hebt bezocht. Het is moeilijk om te reizen zonder je te confronteren met verschillende mensen met verschillende culturen dan diegene van je. Daar vind je andere aannames, verschillende hoop, angsten en dromen.

Reizen naar een andere stad voor een dag of om een ander continent voor een maand, afhankelijk van je middelen en je gevoel van avontuur. Ga die reis doen die je jezelf altijd beloofd hebt die je op een dag zou doen.

Zal je die reis doen waarvan je altijd al gedroomd hebt, maar nooit gedacht dat je ze zou doen!

Ga een bezoek brengen aan een dorp in de Pyreneeën, een vluchtelingenkamp in Afrika, La Concha strand in San Sebastian of Pasterze gletsjers in Oostenrijk. Bezoek de stad van je voorouders, of de geboorteplaats van je held. Loop op een strand, beklim een berg, verken een grot, neem een motorfiets en rijdt.

Een woord over mislukking.

Iedereen mislukt. De persoon die nooit een fout gemaakt heeft, heeft nooit iets gedaan. Nadat we grote ontberingen hebben meegemaakt in ons leven, kunnen zelfs kleine mislukkingen lijken op overweldigende nederlagen.

Het is gemakkelijk om ons te vertellen dat we niet goed doen. Het is gemakkelijk om ons te vertellen dat we zwak zijn dat we nutteloos, waardeloos, ten dode opgeschreven zijn. We zijn net geboren verliezers.

Tegenspoed bezoekt iedereen.

Zelfs grote helden hebben een grote strijd doorstaan. Ziekte, een onverwachte factuur, het verlies van iets of iemand die we gewaardeerd hebben, een eerlijke vergissing, een slechte beslissing, een teleurstelling. We weten niet hoe het zal zijn, maar we weten dat het iets zal zijn.

We kunnen zelfs overwegen hoe we drastische veranderingen aan onze omstandigheden wensen te doen. Als je serieus denkt over het veranderen van je leven ga dan naar een therapeut, een vriend, een arts, een coach.

Het is makkelijker om op te staan als iemand ons een hand geeft en als je werktuigen hebt voor veerkracht.

Tijden van mislukken en tegenspoed zijn er niet om de toekomst te voorspellen.  Ze maken deel uit van de tijdelijke eb en vloed van het leven. Ze gebeuren. Net zo zeker als de vloed komt, gaat het eb weer weg.

Harde tijden zullen er komen, en dat zijn momenten dat het goed is om vrienden te hebben.  Om te delen met gelijkgezinden zoals hier, om een vertrouwenspersoon te bellen, om in te checken met een therapeut of gebruik te maken van een bron die we hebben verscholen voor een regenachtige dag.

Dat zijn goede tijden om aan onze lijst van de dingen toe te voegen waar we het trotst op zijn te lezen en onszelf te belonen voor wat goede dingen die we hebben bereikt.

Dat zijn goede tijden om te werken aan onze lijst van dingen die we willen bereiken, als we in staat zijn. Stel je het ergste geval dan het beste geval dan de middelste geval voor en probeer om redelijke verwachtingen voor wat er kan gebeuren in te stellen.

En zo zeker als er teleurstellingen en mislukkingen zijn zullen er goede verrassingen en successen komen. Dat beloven we.

En tenslotte

Zoals iedereen ben je de architect en auteur. Ieder van ons is de uitvinder en de schepper. Je bent de magie die staat te wachten om te worden losgelaten. Daarbij ben je uniek begiftigd met geschenken, met wijsheid, met talent en schoonheid.

Je hebt zoveel te geven en te ontvangen in deze wereld.

Er is zo veel potentieel in je. We hebben een paar eenvoudige ideeën die hier worden aangeboden. Maar je kunt waarschijnlijk een honderdtal meer, beter, rijker ideeën vinden. Wij wensen je veel succes als je je wereld wilt verkennen en werken aan jezelf. We nodigen je uit om je eigen ervaringen te delen in de commentaren. Daarmee kunnen we ons laten inspireren door je verhaal.

Hoe ga je je wereld verruimen? Laat het ons weten in de commentaren.

Steun elkaar in de commentaren!

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer


Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees