De Neuro Linguïstisch Programmeren  of NLP is een model van de psychologie die als voornaamste doel heeft de ontwikkeling van de mens.

In dit artikel gaan we een overzicht maken van de belangrijkste elementen van NLP. Op deze manier kun je weten wat de basiskenmerken van dit model zijn.

 

Om deze ontwikkeling te bereiken, zijn de gebruikte technieken gericht op het modelleren van de menselijke gedragspatronen van elke persoon om hun kwaliteit van leven te verbeteren .

De basis van NLP is dat elk klein deel van het menselijk gedrag een specifieke structuur in de hersenen heeft . Ook is het de missie van NLP om te ontdekken hoe onze geest werkt vanuit de manier waarop we denken en leren.

De betekenis die we geven aan onze levenservaringen, onze manier van handelen, de manier waarop we informatie over de omgeving organiseren en de doelen en verlangens die we dagelijks hebben behoort tot het domein van NLP.

“Vanuit het perspectief van NLP is er geen” echte “of” correcte “wereldkaart.

Iedereen heeft zijn kaart en niemand is meer “goed” of “echt” dan een ander.

Wat er gebeurt, is dat de meest effectieve mensen diegenen zijn wiens kaart van de wereld hen in staat stelt om het grootst mogelijke aantal mogelijkheden en perspectieven waar te nemen.

Zijn manier om de wereld waar te nemen, te organiseren en erop te reageren is veel rijker. ” Robert Dilts

 

Wat is NLP?

Nu dat je weet wat NLP is, laten we eens kijken naar de gebieden. Het Neuro Linguïstisch Programmeren omvat drie grote wetenschappelijke gebieden die worden beschouwd als zeer belangrijk voor de mens:

  • Programming. Dit deel van de NLP richt zich op de gedragspatronen die we hebben aangepast aan onze ervaringen om de doelen te bereiken die we in het leven hebben.
  • Neuro. Dit deel concentreert zich op het zenuwstelsel . Alle percepties die we van de wereld krijgen en hoe we ze leven creëren duizenden verbindingen en neurologische processen zijn met elkaar verbonden en geven aanleiding tot gedrag .
  • Lingüística. Het laatste deel geeft aan dat al die mentale processen en verbindingen op een bepaalde manier zijn georganiseerd. Deze vorm is door middel van taal- en communicatiemodellen. Dat  helpt ons om de informatie te coderen en onze ervaringen mondeling uit te drukken.

 

Een voorbeeld dat uitlegt wat NLP en zijn gebieden zijn

Om dit schema op een veel eenvoudigere manier te begrijpen, leggen we de volgorde uit die we volgen.

Eerst nemen we een stimulus in de omgeving waar (neuro). Deze informatie is gecodeerd en organiseert de ontvangen informatie in de vorm van een bericht (taalkundig).

En ten slotte heb ik het juiste gedragspatroon in gang gezet.

Voorbeeld: wanneer we een vinger in kokend water steken, krijgen we een warmtewaarneming die een signaal wordt (neuro). Vervolgens wordt dat signaal gecodeerd in de vorm van een bericht “water brandt mijn huid”(Talen).

En ten slotte voer ik het programma uit dat geschikt is voor de situatie. Dat wil zeggen, ik verwijder onmiddellijk de hand van het vuur (programmeren).

Vanzelfsprekend gebeurt dit proces in slechts een paar duizendsten van een seconde.

Om deze reden en om informatie over de omgeving te verkrijgen, gebruikt NLP Representational Systems , die visie, smaak, geur, kinesthetisch (aanraken of voelen) en audio bevatten.

De patronen van gedrag kan worden gemodelleerd en getransformeerd om de doelstellingen en doelen te bereiken. Dit is de conclusie van de makers van de NLP  Richard Bandler  en  John Grinder  in de jaren ’70.

Toepassingsgebieden van NLP.

Onderwijs.

NLP in Education kan worden toegepast op zowel docenten als studenten om de persoonlijke vaardigheden van elke persoon te accentueren. Dit model wordt meestal toegepast om te leren hoe moeilijke situaties in de klas te begeleiden , om plankenkoorts te beheersen en te overwinnen, om leerlingen te helpen hun concentratie in de klas en taken te behouden en de motivatie en interesse voor beide studenten te vergroten. zowel studenten als docenten.

 

Persoonlijk.

Dit model kan ook worden toegepast op de persoonlijke sfeer , om mensen te helpen om goed met zichzelf te leven en om de realiteit op een meer positieve manier te leren waarnemen.

Het wordt meestal gebruikt om te leren stress onder controle te houden en  leren onze tijd en middelen effectief te beheren.

NLP helpt ook persoonlijk zelfbewustzijn, verhoogd zelfrespect en zelfbeheersing.

Tot slot, helpt NLP om kalm te blijven in gecompliceerde situaties. En zelfs om  de doelen en doelstellingen die we willen te bepalen en om ze te helpen te bereiken.

Gezondheid.

Volgens sommige onderzoeken heeft NLP positieve effecten op aandoeningen zoals anorexia en boulimie.  Het kan ook helpen dwangmatig gedrag te beheersen en beïnvloedt de behandeling van fobieën en angsten.

Een van de belangrijkste bijdragen aan deze voorwaarden is de toename van het zelfbeeld en zelfvertrouwen.

 must know NLP secrets to be successful Free ebook offer

Is NLP effectief?

Er is echt niet veel efficiënt onderzoek naar NLP. De meeste van de weinige studies die zijn uitgevoerd op zoek naar een bevestiging van deze theorie hebben tekortkomingen in termen van wetenschappelijke methodologie, dus het zijn geen sluitende resultaten.

Er zijn maar weinig onderzoeken die erin geslaagd zijn om een ​​aantal sluitende gegevens te verzamelen. Bovendien lijkt het erop dat er geen enkele is die tot op heden als zodanig de NLP aannames heeft bevestigd. Dat wil niet zeggen dat ze niet kloppen.

Een van de studies die erin is geslaagd om sommige gegevens aan het licht te brengen is die van  Einspruch & Forman (1985) en  Yapko (1981).

In de eerste studie analyseert men de basisconstructies van NLP. 

Peripheral Representational Systems (SRP) en oculaire toegangscodes;

In het tweede onderzoek bedoeld was om te bevestigen dat mensen een uniek weergavesysteem hebben.

We gebruiken dat weergavesysteem in verschillende situaties in ons leven.

Helaas hebben, zoals we eerder hebben gezegd, herzieningen later aangegeven dat er enkele methodologische tekortkomingen waren.

Maar er was één ding waarin de twee studies samenvielen: de behoefte om meer onderzoek te doen naar NLP.

Concluderend suggereert het onderzoek dat NLP, hoewel het soms nuttig is in therapieën en de technieken die het gebruikt, in specifieke gevallen niet echt effectief lijkt. Evenwel duidt men die specifieke gevallen niet aan.

Johan Persyn

Heb je vragen ik antwoord graag.

OVER Johan.

Meer over de ongekende vermogens van NLP.

 

Print Friendly, PDF & Email
Advertisements

Wat betekent deze tekst voor U?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.