Categorieën
Recent Transformeren naar geluk na misbruik door een narcist veerkracht Werktuigen & tools voor veerkracht weerbaarheid

Wat is NLP? Neuro Linguïstisch Programmeren

In dit artikel gaan we een overzicht maken van de belangrijkste elementen van NLP. Op deze manier kun je weten wat de basiskenmerken van dit model zijn. Een model dat dikwijls gebruikt wordt om te bereiken wat je echt wilt en een einde te maken aan het misbruik of het gebrek aan zelfliefde.

Wat is NLP?

De Neuro Linguïstisch Programmeren  of NLP is een model van de “psychologie” die als voornaamste doel heeft de ontwikkeling van de mens.

Om deze ontwikkeling te bereiken, zijn de gebruikte technieken gericht op het modelleren van de menselijke gedragspatronen van elke persoon om hun kwaliteit van leven te verbeteren.

De basis van NLP is dat elk klein deel van het menselijk gedrag een specifieke structuur in de hersenen heeft. Ook is het de missie van NLP om te ontdekken hoe onze geest werkt vanuit de manier waarop we denken en leren.

De betekenis die we geven aan onze levenservaringen, onze manier van handelen, de manier waarop we informatie over de omgeving organiseren en de doelen en verlangens die we dagelijks hebben.

“Vanuit het perspectief van NLP is er geen ”echte“of ”correcte“ wereldkaart. Iedereen heeft zijn kaart en niemand is meer “goed” of “echt” dan een ander.

Wat er gebeurt, is dat de meest effectieve mensen diegenen zijn wiens kaart van de wereld hen in staat stelt om het grootst mogelijke aantal mogelijkheden en perspectieven waar te nemen.

Zijn manier om de wereld waar te nemen, te organiseren en erop te reageren is veel rijker. ”Robert Dilts.

Wat is NLP?

Nu dat je weet wat NLP is, laten we eens kijken naar de gebieden. Het Neuro Linguïstisch Programmeren omvat drie grote wetenschappelijke gebieden die worden beschouwd als belangrijk voor de mens:

  • Programmering. Dit deel van de NLP richt zich op de gedragspatronen die we hebben aangepast aan onze ervaringen om de doelen te bereiken die we in het leven hebben.
  • Neuro. Dit deel concentreert zich op het zenuwstelsel. Alle percepties die we van de wereld krijgen geven aanleiding tot gedrag. Hoe percepties leven scheppen en duizenden verbindingen en neurologische processen zijn met elkaar verbinden. Zoals gezegd, ze zijn aanleiding tot gedrag.
  • Linguïstiek. Het laatste deel geeft aan dat al die mentale processen en verbindingen op een bepaalde manier zijn georganiseerd. Deze vorm is door taal- en communicatiemodellen. Dat  helpt ons om de informatie te coderen en onze ervaringen mondeling uit te drukken.

Een voorbeeld dat uitlegt wat NLP en zijn gebieden zijn.

Om dit schema op een veel eenvoudigere manier te begrijpen, leggen we de volgorde uit die we volgen.

Eerst nemen we een stimulus in de omgeving waar (neuro). Deze informatie is gecodeerd en organiseert de ontvangen informatie in de vorm van een bericht (taalkundig).

En ten slotte heb ik het juiste gedragspatroon in gang gezet.

Voorbeeld: wanneer we een vinger in kokend water steken, krijgen we een warmtewaarneming die een signaal wordt (neuro). Vervolgens wordt dat signaal gecodeerd in de vorm van een bericht “water brandt mijn huid”(Talen).

En ten slotte voer ik het programma uit dat geschikt is voor de situatie. Dat betekent, ik verwijder onmiddellijk de hand van het vuur (programmeren).

Vanzelfsprekend gebeurt dit proces in alleen een paar duizendsten van een seconde.

Om deze reden en om informatie over de omgeving te verkrijgen, gebruikt NLP Representational Systems, die visie, smaak, geur, kinesthetisch (aanraken of voelen) en audio bevatten.

De patronen van gedrag kan worden gemodelleerd en getransformeerd om de doelstellingen en doelen te bereiken. Dit is de conclusie van de makers van de NLP  Richard Bandler  en  John Grinder  in de jaren 70.

Toepassingsgebieden van NLP.

Onderwijs.

NLP in Educatie kan worden toegepast op zowel docenten als studenten om de persoonlijke vaardigheden van elke persoon te accentueren. Dit model wordt toegepast om te leren hoe moeilijke situaties in de klas te begeleiden. Het kan ook gebruikt worden om plankenkoorts te beheersen en te overwinnen. Maar ook om leerlingen te helpen hun concentratie in de klas en taken te behouden. Zo zou je kunnen de motivatie en interesse voor beide partners vergroten met NLP. zowel bij studenten als docenten.

Persoonlijk.

Dit model kan ook worden toegepast op de persoonlijke sfeer, om mensen te helpen om goed met zichzelf te leven en om de realiteit op een meer positieve manier te leren waarnemen.

Het wordt gebruikt om te leren stress onder controle te houden en te  leren onze tijd en middelen effectief te beheren.

NLP helpt ook persoonlijk zelfbewustzijn, verhoogd zelfrespect en zelfbeheersing.

Tot slot, helpt NLP om kalm te blijven in gecompliceerde situaties. En zelfs om  de doelen en doelstellingen die we willen te bepalen en om ze te helpen te bereiken.

Gezondheid.

Volgens sommige onderzoeken heeft NLP positieve effecten op aandoeningen zoals anorexia en boulimie.  Het kan ook helpen dwangmatig gedrag te beheersen. NLP beïnvloedt de behandeling van fobieën en angsten.

Één van de belangrijkste bijdragen onder deze voorwaarden is de toename van het zelfbeeld en zelfvertrouwen.

Is NLP effectief?

Er is echt niet veel efficiënt onderzoek naar NLP. De meeste van de weinige studies die zijn uitgevoerd op zoek naar een bevestiging van deze theorie hebben tekortkomingen in termen van wetenschappelijke methodologie, dus het zijn geen sluitende resultaten.

Binnen de onderzoeken die erin geslaagd zijn om enkele sluitende gegevens te verzamelen, lijkt het erop dat er geen enkele is die tot op vandaag als zo de NLP heeft bevestigd.

Een van de studies die erin is geslaagd om sommige gegevens aan het licht te brengen is die van  Einspruch & Forman (1985) en  Yapko (1981).

In de eerste studie werden de basisconstructies van NLP geanalyseerd: Peripheral Representational Systems (SRP) en oculaire toegangscodes; terwijl het in het tweede onderzoek bedoeld was om te bevestigen dat mensen een uniek weergavesysteem hebben dat we gebruiken in verschillende situaties in ons leven.

Helaas hebben, zoals we eerder hebben gezegd, herzieningen later aangegeven dat er enkele methodologische tekortkomingen waren.

Maar er was één ding waarin de twee studies samenvielen: de behoefte om meer onderzoek te doen naar NLP.

Echt bruikbare Boeken.

Je ongekende vermogens. NLP: De weg van excellentie. paperback.

Wat is Neuro-Linguïstisch Programmeren NLP? Het uitgangspunt: als je je een innerlijke voorstelling maakt van hoe je wilt zijn of wat je wilt bereiken, dan heeft dat een duidelijk positieve invloed op het resultaat.

Hoe dit precies in zijn werk gaat, staat in dit boek. Het helpt de lezer om positief en zelfbewust te denken. De lezer ontdekt letterlijk ongekende vermogens in zichzelf, die een excellent leven mogelijk maken.

De kracht van NLP. Slimme technieken en inzichten voor een opvallend gelukkig leven. Paperback. Hardcover.

Met gewoon gelukkig zijn schiet je weinig op. Gewoon gelukkig zijn betekent namelijk dat je gelukkig bent omdat alles goed gaat in je leven. Maar helaas gaat in het leven niet altijd alles goed. Wat je echt wilt, is leren hoe je gelukkig kunt zijn, zonder reden. Dat klinkt misschien simpel, maar dat is het niet direct.

We hebben vanaf onze kindertijd immers aangeleerd dat we eerst aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen om ons waardevol en gelukkig te mogen voelen.

In De kracht van NLP beschrijft persoonlijke ontwikkelingstrainer Robin Stevens hoe je NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren), meditatie en bewustwording kunt gebruiken om dit proces om te draaien.

Je leert zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hoe je je voelt en hoe gelukkig je in een bepaalde situatie bent.

Met luchtige, herkenbare anekdotes en eenvoudig toepasbare technieken leer je stap voor stap hoe je verandering kunt brengen in de manier waarop je omgaat met specifieke situaties. Zodra je, door dit boek, geleerd hebt om je opvallend gelukkig te voelen zonder reden, kan niemand jouw geluk meer afpakken!

Over de auteur.

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP-opleidingen, workshops en korte retraites voor mensen die op zoek zijn naar persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast is hij een veelgevraagd spreker in het bedrijfsleven waarbij onderwerpen als persoonlijke ontwikkeling, communicatie en spreken in het openbaar centraal staan. De columns van Robin, waarop dit boek is gebaseerd, worden maandelijks door meer dan 55.000 mensen gelezen.

Stap in je grootsheid. Hoe je onmiddellijk je mentale, emotionele, fysieke en financiële bestemming in eigen handen kunt nemen! Paperback.Hardcover.

In dit boek, een encyclopedie van 400 pagina’s van tientallen jaren
wijsheden en persoonlijke ontwikkeling, toont de meester op het gebied
van piekprestaties, Tony Robbins, aan dat je onmiddellijk je leven kunt
beheersen door je overtuigingen en je waarden – die bepalen hoe je
denkt, hoe je je voelt en wat je op elk willekeurig moment doet –
opnieuw vorm te geven.

Met dezelfde dynamiek en onderhoudende stijl die honderdduizenden
naar zijn seminars gebracht hebben, vult Tony Robbins de pagina’s van
dit boek met zijn beste strategieën en technieken om je aan te
moedigen je emoties, je lichaam, je relaties, je financiën en je leven
meester te zijn.

Door het lezen van dit boek onderneem je een fascinerende
ontdekkingsreis en voorzie je jezelf van de kracht om jezelf en anderen
te beïnvloeden met een ongeëvenaarde invloed en precisie.
Je leert:

wat je echt wilt in je leven en hoe je het kunt bereiken
de eliminatie van  zelfsabotage
hoe je je waarden en overtuigingen op één lijn brengt
de ontketening van je passie en ambitie
hoe je beperkende gedragspatronen doorbreekt
vele andere wijsheden om je persoonlijk te ontwikkelen

Over de auteur: Tony Robbins

Al vele decennia staat Tony Robbins bekend als de nummer één
succescoach van de Verenigde Staten. Wat begon als een commitment
om mensen te helpen de kwaliteit van hun leven te transformeren, is
gegroeid sinds Robbins om advies wordt gevraagd door leiders op allerlei
gebieden – presidenten, politieke leiders, Fortune 500 CEO’s van
multinationale ondernemingen, psychologen, topsporters, entertainers
van wereldklasse, docenten en ouders.

Hij is adviseur van diverse wereldleiders, prestatiecoach van topsporters
als achtvoudig grand slam tenniskampioen Andre Agassi, Australië’s
beste golfer Greg Norman, drievoudig Europees kampioen boksen en
drievoudig olympisch bronzen medaillewinnaar Arnold Vanderlyde en
nog vele anderen.

Met zijn boeken die stuk voor stuk bestsellers zijn, seminars, workshops,
e.d. heeft hij de levens beïnvloed van meer dan 50 miljoen mensen in 100
verschillende landen.

Zijn non-profit stichting heeft aan meer dan 2000
scholen, 700 gevangenissen en meer dan 100.000 hulporganisaties
(financiële) steun gegeven.

Zijn Anthony Robbins Foundation biedt hulp aan daklozen, ouderen en jongeren in binnensteden en verstrekt jaarlijks op Thanksgiving Day voedsel aan miljoenen mensen in tientallen landen door zijn internationale ‘Basket Brigade’.

Voor Dummies. – NLP voor dummies Paperback.Ebook.

Het complete NLP-werkboek. Leer de technieken van het Neurolinguïstisch Programmeren praktisch toepassen. Paperback.

 

Essenties van NLP-sleutels tot persoonlijke verandering. Hardcover.

Essenties van het NLP’ biedt de lezer een panoramische blik op het rijke landschap van het Neuro-Linguïstisch Programmeren.

Behalve de grondslag behandelen Jaap Hollander en Lucas Derks de diepere dimensies van dit model van de menselijke ervaring, evenals diverse nieuwe ontwikkelingen zoals transcultureel modelleren, het beïnvloeden van groepsprocessen en spiritualiteit in NLP.

Op een verhelderende, genuanceerde manier wordt het landschap nader in kaart gebracht, waarbij ‘hete hangijzers’ zoals diagnostiek, positieve en negatieve suggestie en ideologisch en wetenschappelijk geaarde kritiek op NLP uitgebreid aan de orde komen.

Doelgerichte communicatie

Hollander en Derks, beiden psycholoog, beschouwen het beoefenen van NLP als een opwindend experiment. In de afgelopen vijftien jaar onderzochten zij via het Neuro-Linguïstisch Programmeren de psychologische verschijnselen die de praktijk van therapie, training en advies bepalen.

Één van hun bevindingen is dat een groter begrip van de uitgangspunten achter de NLP-technieken leidt tot meer succes bij het aanbieden van deze vormen van doelgerichte communicatie.

De auteurs zijn ervan overtuigd dat het effectief kunnen combineren van verschillende werkvormen steunt op inzicht in de achterliggende principes.

Voor Hollander en Derks is NLP zowel een kunstvorm als een wetenschap. De methode is ook technisch als poëtisch; theorie en praktijk vormen één geheel.

Vanuit deze visie hebben beide ‘Europese NLP-pioniers’, samen met hun collega Anneke Meijer, het grootste deel van de Nederlandse beoefenaars opgeleid. In ‘Essenties van NLP’ wordt deze visie voor het eerst tot in details onderbouwd, op een manier die zowel de geoefende als de beginnende gebruiker aanspreekt.

Voeg hieronder een reactie toe! Reactie annuleren