Mensen die leven met narcisten hebben dezelfde vragen!

1. Hoe kan ik mijn ouder / partner / beste vriend veranderen?

Je kunt een andere persoon niet veranderen. Mensen die leven met narcisten kunnen de narcisten niet veranderen. Je kunt alleen je eigen acties en reacties veranderen, en dat kan al moeilijk genoeg zijn! In plaats van te proberen iemand anders te laten veranderen, moedig ik je aan om die persoon gewoon te laten zijn wie ze zijn.

Iemand die niet wil veranderen, zal waarschijnlijk niet veranderen. Jouw taak is om voor jezelf te zorgen.

2. Hoe kan ik voorkomen dat mijn kinderen gewond raken door iemand met narcisme?

Kinderen worden meestal beïnvloed door de mensen om hen heen. Als je zich zorgen maakt over de acties en het gedrag van jouw co-ouder, of als je reden hebt om te geloven dat ze consequent liegen en proberen  jouw kinderen te  manipuleren, heb je mogelijk te maken met het ouderverstotingssyndroom. Sommige ouders met narcistische eigenschappen gebruiken deze complexe vorm van geheime manipulatie als een middel om kinderen aan te moedigen  de andere ouder te  verwerpen.

Het oudervervreemdingssyndroom vertoont overeenkomsten met  hersenspoeling  en kan ernstige gevolgen hebben voor de ouder-kindrelatie.

Als je in dit scenario de andere ouder bent, kan dit een uitdagende situatie zijn. De beste manier om met dit soort misbruik om te gaan, is de invloed van de andere ouder op het kind te beperken. Als dat niet mogelijk is, volgen hier enkele suggesties:

 1. Leer jouw kinderen kritische denkvaardigheden.
 2. Demonstreer een veilige,  empathische, niet controlerende relatie met jouw kinderen.
 3. Focus op de relatie die je hebt met je kinderen. Probeer meer afgestemd te zijn op je kinderen. Besteed kwaliteitstijd  met hen.
 4. Ontspan en geniet, je kinderen en je leven.
 5. Wees de volwassene. Plaats jezelf niet in de neerwaartse positie. Plaats jezelf ook niet in dezelfde positie als je kinderen in het familiesysteem.
 6. Houd je kracht. Geef het niet aan de andere ouder.
 7. Zoek steun van een therapeut. Gezinstherapie  kan ook nuttig zijn.

3. Wat zeg ik tegen ze als ze sms’en of bellen? 

Als je te maken hebt met iemand die emotioneel grof of manipulatief is, is “geen contact” de beste oplossing. Blokkeer de persoon van je telefoon en op sociale media.

Op deze manier hoef je zich geen zorgen te maken over het ontvangen van teksten, telefoontjes of berichten. Als je de persoon wel eens in de gaten houdt, kan het een goed idee zijn om ze te ontwijken.

Als je met deze persoon moet praten, houd je gesprekken kort, eenvoudig en over het onderwerp. Houd jezelf vast tijdens de ontmoeting. Laat je niet opzuigen door pogingen om je te manipuleren.

Overweeg, indien mogelijk om een ​​derde persoon aan de vergadering toe te voegen. Idealiter is deze persoon iemand die je vertrouwt om te vermijden dat je strijdlustig wordt, wiens aanwezigheid je kan helpen om gefundeerd te blijven.

4. Hoe behandel ik of reageer ik op de stille behandeling?

Het beste ding om te doen met de stille behandeling is om het te vermijden. Als je weet dat iemand om wie je geeft, geneigd is jou te manipuleren met de stille behandeling, dan kun je dit simpelweg vermijden door bij de persoon weg te blijven wanneer zij een stille behandeling proberen te gebruiken.

Contact hebben met iemand met narcistische eigenschappen is vaak ingewikkeld en verwarrend.

De stille behandeling is een krachtig manipulatietool. Het is een schadelijke controletactiek. Mensen die een stille behandeling ervaren, hebben het gevoel dat ze moeten doen wat de narcist wil om opnieuw verbinding te maken.

Herstel van de effecten van narcistisch of emotioneel misbruik kan een uitdaging zijn.

Maar het is mogelijk om te genezen.

Als het niet mogelijk is om deze persoon te vermijden, kan een oplossing zijn om de kamer te verlaten als je nadrukkelijk genegeerd wordt.

Omring jezelf met veilige mensen in plaats daarvan. De beste manier om de stille behandeling tegen te gaan, is door jouw aandacht van de andere persoon af te wenden, verbinding te maken met iemand anders en verder te gaan.

Het kan helpen herinneren dat de stille behandeling een vorm van  misbruik is. Het is niet iets wat je hebt “verdiend” of “verdiend” voor iets wat je wel of niet hebt gedaan.

5. Hoe co-ouder worden met een narcist?

Het is in de meeste gevallen buitengewoon moeilijk om co-ouder te zijn met iemand met narcistische eigenschappen.

Samenwerking en samenwerking is vaak niet mogelijk. Je moet ouder zijn ondanks het feit dat de andere ouder ‘problemen’ heeft.

Sommige mensen hebben het gevoel dat hun kinderen eigenlijk, maar één ouder hebben, omdat mensen met narcisme in veel gevallen niet in staat zijn om gezond  ouderschap te hebben.

Het is belangrijk om een ​​ondersteuningssysteem te hebben, vooral als, om welke reden dan ook, je de persoon moet blijven zien en ermee moet omgaan (bijvoorbeeld gedeelde bewaring). Een therapeut is vaak een belangrijk onderdeel van deze ondersteuning.

6. Hoe los ik een narcistische relatie op?

Mensen met narcisme worden vaak omschreven als verslavend. De constante cyclus van goed – slecht gedrag kan een traumabinding creëren.

De “verslaving” aan de persoon met narcisme is echt een verslaving aan de chemie van de hersenen die gehecht is aan de anticipatie en traumatische binding binnen de relatie.

Wanneer een  relatie  onvervuld blijft, kun je dit in een constante staat van leegte achterlaten. Deze leegte wordt tijdelijk verlicht door elke positieve ontmoeting met de persoon.

Om dit te verhelpen, kan het nodig zijn om je volledig te onthouden. Maar dit kan een moeilijke reis zijn.

Wanneer een relatie bevredigend en goed aanvoelt, komen chemicaliën zoals  oxytocinedopamine en  endorfine  vrij in de hersenen. Maar chemicaliën die vrijkomen bij het loskomen van een toxische binding, zoals cortisol (het stresshormoon), zijn enorm verschillend.

Ze voelen niet zo goed als de ‘liefdeschemicaliën’ en je kunt je terug aangetrokken voelen tot de relatie.

Herinner jezelf eraan dat je je een tijdje niet zo goed voelt. Je kunt gevoelens van terugtrekking  en  verdriet ervaren. Maar je zult genezen met de tijd. Keer je naar vrienden en familie, andere leden van je ondersteuningssysteem, het beoefenen van zelfzorg en het zoeken naar ondersteuning van een therapeut of een persoon met ervaring in de herstelling van narcistisch misbruik zijn allemaal manieren waarop je door een moeilijke breuk heen kunt werken.

7. Hoe kan ik genezen van opgroeien met een narcistische ouder?

Kinderen van narcistische ouders zijn ontwikkeld en geconditioneerd om de realiteit altijd te evalueren op basis van externe reacties. Ze hebben geleerd om de narcistische ouder te gebruiken als de barometer voor hoe te handelen en te zijn.

Om te kunnen genezen, is het leren van het veranderen van het gezichtspunt van jouw identiteit  een essentiële stap. Met andere woorden, het is belangrijk om te onthouden om binnen naar antwoorden te zoeken.

Deze verschuiving van wat je in de kindertijd hebt geleerd, kost doorgaans tijd en oefening om onder de knie te krijgen.

Hier zijn enkele suggesties om je op jouw reis te helpen:

 • Vind je stem.
 • Ontdek hoe je zich mogelijk hebt  gedissocieerd  en / of een “subzelf” ontwikkeld hebt om het hoofd te bieden.
 • Werk eraan om een ​​innerlijke, meedogende  stem te ontwikkelen.
 • Creëer zelfzorg mantra’s: “Je bent genoeg.” “Je bent niet verantwoordelijk voor hun gevoelens.” “Het is niet jouw schuld.”
 • Leg contact met veilige mensen en deel je emoties en gevoelens met hen.
 • Zoek een goede therapeut (die je kan helpen met al het bovenstaande).
 • Word lid van een steungroep, zoals onze steungroep zelfgenezers VKoN: link in het menu

8. Hoe herstel ik van vervreemding met mijn kind?

Ouders die zijn aangetast door ouderlijke vervreemding kunnen van hun kinderen vervreemd zijn. Dit kan erg pijnlijk zijn.

Je emotionele energie kan worden besteed door te wensen dat je kind de waarheid zou beseffen en contact met je zou opnemen voor verzoening. Je kunt je hopeloos voelen   of verdriet, depressie of wanhoop ervaren.

Een ervaringsdeskundige kan je ondersteunen en je helpen door je gevoelens te werken.

Meer info over de Nederlandse editie!

Het kan ook helpen om:

 1. Herinner jezelf eraan dat het niet jouw schuld is.
 2. Leef het beste leven dat je kunt.
 3. Houd communicatielijnen open.
 4. Sta jezelf niet toe om misbruikt te worden door je kind.
 5. Luister met empathie wanneer en als je kind tegen je praat. Laat hen hun gevoelens of de waarheid vertellen zoals zij het geloven, maar tolereer geen gebrek aan respect.
 6. Oefen zelfzorg . Dit kan zijn: tijd doorbrengen met geliefden, voldoende slaap krijgen, verdrietige of triggerende situaties vermijden of hobby’s nastreven die je leuk vindt.
 7. Bied je liefde aan anderen aan. Met andere woorden, je hebt emotionele energie om op liefdevolle manieren te besteden. Houd het niet vast.
 8. Probeer de hoop niet op te geven. Het kan helpen om elke dag te leven met een hart dat open is en klaar voor verzoening. Niemand van ons weet wat morgen zal brengen.

Herstel van de effecten van narcistisch of emotioneel misbruik kan een uitdaging zijn. Maar het is mogelijk om te genezen. Ik moedig je aan om ondersteuning te zoeken tijdens deze moeilijke reis. Neem contact op met je dierbaren en zoek de hulp van een medelevende counselor. Je bent niet alleen!

Heb je vragen? We antwoorden graag.


door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees