Het is nooit te laat om je eigen beste ouder te zijn met reparenting

Het is nooit te laat om je eigen beste ouder te zijn met reparenting

Het is belangrijk om je eigen beste ouder te worden, om de pijn van je eigen kwetsuren te genezen en om te vermijden dat je die kwetsuren op andere projecteert. Het is belangrijk om nu gezonde copingstrategieën toe te passen, zodat je in je ouderschap of grootouderschap, of als volwassene in de samenleving een bijdrage kunt leveren aan oplossingen.

Daarom is het belangrijk even te kijken hoe je omgaat met stress, welke voeding je inneemt, welke informatie je toelaat en welke beweging je doet om je te ontspannen en de hoeveelheid slaap die je neemt om te herstellen. Stil worden en je laten aanraken is ook belangrijk.

Het is nooit te laat om je eigen beste ouder te zijn en deze ouder voor anderen te zijn in welke situatie je je ook bevindt.

Niemand kan een perfecte ouder zijn, toch kun je dat wat je tekort kwam aan jezelf geven om zo zelf emotioneel te groeien en beter in je vel te zitten, wat ook de culturele of ideologische achtergrond was waar je in werd opgevoed.

Je kunt stappen vooruit zetten in empathie, verbinding en in zelfzorg terwijl je meer en meer in balans komt. Daarbij zal het wel nodig zijn om uit je comfortzone te komen, al was het maar dat je heel eerlijk kijkt in de spiegel over de keuzes die je gemaakt hebt in het verleden.

Het is oncomfortabel om die vraag te stellen waarom je die keuzes hebt gemaakt en bewust te worden van de factoren die daarbij onbewust een rol hebben gespeeld. Met kleine stapjes kun je daaraan werken.

Daarom is het ook zo belangrijk dat je jezelf elke dag kunt vergeven, want het is niet de bedoeling je in dat verleden te nestelen. Gewetensonderzoek is één stap, maar persoonlijk en sociaal groeien is natuurlijk het doel.

Reparenting toepassen is een genezingsproces waar je waarschijnlijk een heel leven mee bezig bent.

Het hoeft niet per se te betekenen dat je een slechte jeugd gehad hebt. Je neemt nu eenmaal onbewust gedragingen over, en dat onbewustzijn leidt niet steeds tot de gewenste resultaten.

Bijvoorbeeld:

Je kunt geleerd hebben om steeds anderen te behagen en daarbij je eigen vergeten te hebben, omdat dit voor anderen niet gemakkelijk was. Je kunt de moeilijke gesprekken daarover uit de weg gegaan zijn en nog steeds met die angst, schaamte of schuld leven. Toch kun je nu jezelf vertellen om je leren veilig te voelen daarover zodat je niet meer op automatische piloot reageert of situaties vermijdt.

Niet alles wat als normaal wordt beschouwd is voor jezelf gezond en dient je eigen keuze. Bijvoorbeeld: wat je drinkt of uitgeeft aan cadeautjes gedurende feestdagen, of het belang dat je wel of niet aan je kledij besteedt. Het is ook belangrijk dat je regelmatig leert jezelf te relativeren. En dat je stopt met relaties te onderhouden die ervoor zorgen dat je je eigen waarden verlaat in ruil voor aandacht of om er bij te horen.

Pestverleden

Als je een pestverleden hebt gehad of als je bent verlaten door belangrijke anderen is het belangrijk om dat bij jezelf te herstellen door jezelf te leren rustig te blijven bij deze herinneringen, te beseffen dat het verleden voorbij is en dit te integreren in het heden zodat je kunt de dingen doen die je inspireren, kunt creatief zijn en enthousiast en vol energie kunt focussen om de dingen te doen die je nu vooruit helpen.

Het is niet omdat in het verleden je “kind” werd gekwetst, dat je het nu zelf niet kunt troosten en spelend genieten van het leven samen met enkele vertrouwvolle anderen door reparenting.

Het commentaargedeelte staat open voor ondersteuning voor degenen die aan zelf reparenting doen en hun zelfgenezendvermogen wensen te gebruiken.

Gebruik misschien de commentaren om elkaar te steunen!

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

knop voor alle groeitaken

door

Tags:

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees