Categorieën
ouderschap Recent zelfgenezing

Het is nooit te laat om je eigen beste ouder te zijn met reparenting

Het is belangrijk om je eigen beste ouder te worden, om de pijn van je eigen kwetsuren te genezen en om te vermijden dat je die kwetsuren op andere projecteert. Het is belangrijk om nu gezonde copingstrategieën toe te passen, zodat je in je ouderschap of grootouderschap, of als volwassene in de samenleving een bijdrage kunt leveren aan oplossingen.

Daarom is het belangrijk even te kijken hoe je omgaat met stress, welke voeding je inneemt, welke informatie je toelaat en welke beweging je doet om je te ontspannen en de hoeveelheid slaap die je neemt om te herstellen. Stil worden en je laten aanraken is ook belangrijk.

Het is nooit te laat om je eigen beste ouder te zijn en deze ouder voor anderen te zijn in welke situatie je je ook bevindt.

Niemand kan een perfecte ouder zijn, toch kun je dat wat je tekort kwam aan jezelf geven om zo zelf emotioneel te groeien en beter in je vel te zitten, wat ook de culturele of ideologische achtergrond was waar je in werd opgevoed.
Je kunt stappen vooruit zetten in empathie, verbinding en in zelfzorg terwijl je meer en meer in balans komt. Daarbij zal het wel nodig zijn om uit je comfortzone te komen al was het maar dat je heel eerlijk kijkt in de spiegel over de keuzes die je gemaakt hebt in het verleden.
Het is oncomfortabel om die vraag te stellen waarom je die keuzes hebt gemaakt en bewust te worden van de factoren die daarbij onbewust een rol hebben gespeeld. Met kleine stapjes kun je daaraan werken.
Daarom is het ook zo belangrijk dat je jezelf elke dag kunt vergeven want het is niet de bedoeling je in dat verleden te nestelen. Gewetensonderzoek is één stap, maar persoonlijk en sociaal groeien is natuurlijk het doel.

Reparenting toepassen is een genezingsproces waar je waarschijnlijk een heel leven mee bezig bent.

Het hoeft niet persé te betekenen dat je een slechte jeugd gehad hebt. Je neemt nu eenmaal onbewust gedragingen over, en dat onbewust zijn leidt niet steeds tot de gewenste resultaten.
Bijvoorbeeld: Je kunt geleerd hebben om steeds anderen te behagen en daarbij je eigen vergeten te hebben omdat dit voor anderen niet gemakkelijk was. Je kunt de moeilijke gesprekken daarover uit de weg gegaan zijn en nog steeds met die angst, schaamte of schuld leven. Toch kun je nu jezelf vertellen om je leren veilig te voelen daarover zodat je niet meer op automatische piloot reageert of situaties vermijdt.

Niet alles wat als normaal wordt beschouwd is voor jezelf gezond en dient je eigen keuze. Bijvoorbeeld: wat je drinkt of uitgeeft aan cadeautjes gedurende feestdagen, of het belang dat je al dan niet aan je kledij besteedt. Het is ook belangrijk dat je regelmatig leert jezelf te relativeren. En dat je stopt met relaties te onderhouden die ervoor zorgen dat je je eigen waarden verlaat in ruil voor aandacht of om er bij te horen.

Als je een pestverleden hebt gehad of als je bent verlaten door belangrijke anderen is het belangrijk om dat bij jezelf te herstellen door jezelf te leren rustig te blijven bij deze herinneringen, te beseffen dat het verleden voorbij is en dit te integreren in het heden zodat je kunt de dingen doen die je inspireren, kunt creatief zijn en enthousiast en vol energie kunt focussen om de dingen te doen die je nu vooruit helpen.

Het is niet omdat in het verleden je “kind” werd gekwetst, dat je het nu zelf niet kunt troosten en spelend genieten van het leven samen met enkele vertrouwvolle anderen door reparenting.
Het commentaargedeelte staat open voor ondersteuning voor degenen die aan zelf reparenting doen en hun #zelfgenezendvermogen wensen te gebruiken.

Voeg hieronder een reactie toe! Reactie annuleren